Tujina

Aretirali odvetnika Alekseja Navalnega

Moskva, 30. 04. 2021 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
5

Ruska policija je aretirala odvetnika Ivana Pavlova, ki med drugim zastopa ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Obtožen je razkrivanja informacij o preliminarni preiskavi, za kar mu grozi do tri mesece zapora, so sporočili iz organizacije Team 29, ki jo vodi Pavlov.

Aleksej Navalni ima precej podpornikov, ki pogosto pripravljajo proteste, a ruska oblast redno obračunava z njegovimi simpatizerji in še posebej sodelavci.
Aleksej Navalni ima precej podpornikov, ki pogosto pripravljajo proteste, a ruska oblast redno obračunava z njegovimi simpatizerji in še posebej sodelavci. FOTO: AP

"Vodja Teama 29 Ivan Pavlov je bil aretiran po preiskavi v Moskvi," so sporočili na spletni strani organizacije, v kateri so združeni odvetniki in novinarji, ki se borijo za svobodo govora v Rusiji. Obtožen je razkrivanja informacij o preliminarni preiskavi, za kar mu grozi do tri mesece zapora. S katerim primerom so povezane obtožbe, ni znano.

Sporočili so, da je policija preiskala tudi sedež organizacije v Sankt Peterburgu in dom soproge Pavlova.

Pavlov je po besedah njegovega kolega Jevgenija Smirnova pogosto prejemal grožnje ruske obveščevalne službe FSB, da bodo "storili vse, da bi končal za zapahi".

Več deset ruskih odvetnikov je v javnem pismu izrazilo prepričanje, da so ga aretirali v povezavi z njegovim delom. "Zahtevamo konec nezakonitega pregona odvetnikov," so poudarili.

Poleg Navalnega Pavlov zastopa tudi njegovo regionalno mrežo Protikorupcijske fundacije (FBK), za katero so ruske oblasti ta teden odredile ustavitev dejavnosti. Mreža je v četrtek napovedala razpustitev. Odvetnik zastopa tudi novinarja Ivana Sifronova, ki je bil julija lani aretiran zaradi obtožb izdaje.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
30. 04. 2021 17.01
-1
Folk bo začel omenjati en Brezhnev vic. Pijanec je razgrajal in vpil da je Brezhnev norec, dobil pa je dva leta in dva meseca kazni, dva meseca zato ker je razgrajal, dva leta pa ker je izdal državno skrivnost.
RamzesII
30. 04. 2021 16.08
-1
Preiskali tudi dom soproge, kako pa je ona vpletena v to.
dreko123
30. 04. 2021 18.09
+2
najbrž so vsi na plačilni listi zahodnih agencij
RamzesII
30. 04. 2021 16.07
-1
Kakšen naslov, odvetnik Aleksej Novalni, ta ni odvetnik pač odvetnikov klient.
Brabus
30. 04. 2021 15.52
-1
Putko bo že dal tinte pit. Kaj se pa to pravi, delovanje proti njemu???