Tujina

Argentinski predsednik razburil z izjavami o 'Brazilcih iz džungle'

Buenos Aires , 10. 06. 2021 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
6

Argentinski predsednik se je opravičil, potem ko je na srečanju s španskim premierjem Pedrom Sanchezom med drugim izjavil, da so "Brazilci prišli iz džungle, Argentinci pa z ladij iz Evrope". Kot je dodal, je ponosen na raznolikost Argentine, s komentarjem pa ni želel nikogar užaliti.

Alberto Fernandez (desno) in Pedro Sanchez (levo).
Alberto Fernandez (desno) in Pedro Sanchez (levo). FOTO: AP

"Mehičani imajo indijanske korenine, Brazilci so prišli iz džungle, mi Argentinci pa z ladij, ki so prišle iz Evrope," je ob robu srečanja s španskim premierjem Pedrom Sanchezom pripomnil argentinski predsednik Alberto Ferandez

Njegova izjava ni ostala neopažena na družbenih omrežjih in levosredinski argentinski predsednik se je hitro znašel pod plazom kritik. Fernandez je, kot kaže, navajal argentinskega glasbenika Litta Nebbio, nad katerim je predsednik bojda navdušen. 

Pozneje se je Fernandez opravičil za svojo izjavo in dejal, da je raznolikost Argentine nekaj, na kar je zelo ponosen. "V nobenem primeru nisem želel koga užaliti, če pa se kdo tako počuti, se mu opravičujem," je zapisal in se označil za zapriseženega evropeista. "Sem nekdo, ki verjame v Evropo." 

O njegovi izjavi so sicer obsežno poročali brazilski mediji, tamkajšnji predsednik Jair Bolsonaro pa je objavil tvit s fotografijo, na kateri je skupina brazilskih staroselcev, ob njej pa zapisal: "Selva" (op. a. Džungla). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bolsonarov sin Eduardo je komentar argentinskega predsednika označil za rasističnega in opozoril na nestabilno argentinsko gospodarstvo. "Pravim, da je ladja, ki tone, argentinska," je zapisal. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
10. 06. 2021 16.55
-2
ARGENTINA:BRAZILIJA-Nekaj drži- so v Argentini potomci duhovnikov,izgnaci iz Evrope in begunci pred oblastmi v svojih domovinah po drugi svetovni vojni(kot iz Slovenije!),tam v Argentini imajo svoje domove.In svoje župnike,gauče in govedo.A ne pozabiti,da so v Brazilijo vozili sužnje za veleposestnike,ter so po raznoraznih povezavah med belimi in črnimi moški in ženskami nastali mešanci,ki imajo VSE pravice.TAKOJ V ZAPOR ZA ČRTITEV ČRNCA ALI MESTIKA!Tudi Indijanci,ki pa izgubljajo ozemlja radi podiranja dreves in gradnje avto cest.A Brazilija je ogromna dežela.Portugalščina je njihov uradni jezik z vsemi priznanimi jeziki raznih indijanskih narečij.Argentina,kot večji del Južne Amerike pa ima španščino za svoj jezik.Ker so tja pripeljali z ladjami plenilci njihovi dobrin z župniki,mornarji,ter ljudmi,ki so pričeli kolioniazirati te dežele.(velja za vso južno Ameriko).Argentina ima zgradbe iz tisrtih nčasov,kot so na Portugalskem,Ter je vsekakor bolj revna od Brazilije!Od tam glasovi za sds!Od potomcev tistih,ki so NEPROSTOVOLJNO a SREČNI,DA,SO SE IZOGNILI KAZNI,SOJENJU,ODVZEMI PRAVIC,IMETJA,pobegnili pred oblastjo 1945,ter sedaj glasuje tam neki Juan,Hose ali Paloma.Krasna slovenska imena!
scipio
10. 06. 2021 11.15
+0
Ste mislili, da imamo šovinizem samo pri nas v Sloveniji? Boduli in Vlaji? Purgeri i tovari?Novaki in Horvati, iz katere džungle le so tile naši brazilci? Genetične brazilce in bosance imaš po vsem svetu, pa tudi veliko takih, ki mislijo, da to niso več, le da so še hujši bosanci kot so bili prej, ko so bili tapravi Bosanci.
scipio
10. 06. 2021 11.16
Pardon, sem hotel napisati "geneRične", pa mi je zgoraj ušla sosednja črka. Ni isto.
Klemen Vadnjal
10. 06. 2021 10.33
+0
S strani svojih. Ne pozabimo, da je bolsonaro psihopat. Ve bi ga kdo hotel zates fentat, ga bi ze. Prej v parlamentu ne bi sedel, po tistem incidentu, pa mu je podpora narasla v nebo. Nisem teoretik zarot, ampak s tistim cudakom je vse mozno.
Iluzionist
10. 06. 2021 10.26
+1
Zanimiv podatek: aktualni predsednik Brazilije Bolsonaro je bil pred leti zaklan na predvolilnem shodu medtem ko so ga nosili na ramenih, obstaja video
Vap0
10. 06. 2021 10.14
+3
Sem mislil, da je omenjal naše ne-čivile, Muhaber, Kerinov grm,...