Tujina

Argentinsko provinco San Juan stresel močan potres

San Juan, 19. 01. 2021 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
1

77 let po uničujočem potresu, ki je prizadel argentinsko mesto San Juan, so se tla v ponedeljek zvečer spet močno stresla. Tokrat o žrtvah ne poročajo, popotresni sunki pa se še kar vrstijo.

Potres z magnitudo 6,4 je v ponedeljek zvečer prizadel argentinsko provinco San Juan. Ameriška geološka služba je po celotni državi zabeležila še vrsto popotresnih sunkov. Popotresni sunek z magnitudo 5,0 je le 20 minut zatem prizadel območje 27 kilometrov jugozahodno od mesta Nueve de Julio, ki leži nekaj deset kilometrov vzhodno od mesta prvega potresa. Sledil je še potresni sunek z magnitudo 4,9, ki je zatresel tla na istem mestu kot prvi potres, nato pa so zaznali še popotresni sunek z magnitudo 5,3.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potrese z magnitudo 4,9, 5,0 in 5,3 štejejo za popotresne sunke, saj so po moči manjši od glavnega potresa in so prizadeli isto območje. Po prvih podatkih potres ni zahteval žrtev, tri osebe so poškodovane, ena težje, lažje sta poškodovana dva otroka.

Glede na razpoložljive podatke nevarnosti za cunami trenutno ni, poroča Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji (PTWC).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tla v mestu San Juan so se močno stresla že leta 1944, ko je potres udaril z magnitudo od 6,7 do 7,8. V potresu je bil večji del mesta popolnoma uničen, umrlo je 10.000 ljudi, kar je predstavljalo 10 odstotkov tedanje populacije prebivalcev mesta. Tretjina prebivalcev je ostala brez strehe nad glavo.

Ker je bilo uničenih 90 odstotkov mesta, so razmišljali o dveh možnostih, in sicer obnoviti mesto na istem mestu ali preseliti prebivalce na mesto, ki ni toliko podvrženo potresom. Odločili so se za drugo možnost. Država je uredila vse, prebivalcem pripravila začasne domove in to je bila prva obnova v zgodovini Argentine, ki jo je v celoti krila država, vse pod pokroviteljstvom Juana Perona, poznejšega predsednika. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
19. 01. 2021 12.46
+1