Tujina

Ne Armenija in ne Azerbajdžan se dogovora o premirju ne držita

Erevan/Baku, 18. 10. 2020 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
4

Armenija in Azerbajdžan sta se dogovorila za humanitarno premirje za končanje spopadov za Gorski Karabah. Veljati naj bi začelo opolnoči, a že nekaj minut zatem je armensko obrambno ministrstvo obtožilo Azerbajdžan, da še vedno izstreljuje topniške izstrelke in rakete. Enako so se odzvali tudi v Bakuju.

Tiskovna predstavnica armenskega obrambnega ministrstva Šušan Stepanjan je že kmalu po polnoči, ko naj bi začelo veljati premirje, obtožila Azerbajdžan, da še kar strelja s topovi in raketami.

Azerbajdžan pa je nato dopoldne odgovornost za to kršitev dogovorov pripisal Armeniji. "Armenske sile so grobo prekršile nov dogovor," je sporočilo obrambno ministrstvo v Bakuju. Kot so zatrdili, so Armenci na azerbajdžanske sile danes dopoldne izstrelili več topniških in minometnih izstrelkov in to iz številnih smeri po vsej bojni liniji.

Dogovor o premirju so sicer sklenili po veliki zaostritvi konflikta v soboto, ko je raketa v azerbajdžanskem mestu Gandža ubila 13 ljudi, med njimi majhne otroke, še okoli 50 ljudi pa je bilo ranjenih. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je obljubil maščevanje.

Vsi sicer upajo, da bo humanitarno premirje zdržalo. Poskus Rusije za prekinitev ognja za izmenjavo zapornikov in mrtvih ter za začetek pogajanj je prejšnji konec tedna neslavno propadel, še preden se je dobro začel, obe strani pa sta odgovornost za to pripisali druga drugi.

Porušena hiša na meji med Armenijo in Azerbajdžanom
Porušena hiša na meji med Armenijo in Azerbajdžanom FOTO: AP

Spor med državama zaradi gorate, odročne regije, ki je mednarodnopravno del Azerbajdžana, a v njej živijo pretežno Armenci, je sicer star že desetletja. Potem ko je krvava vojna terjala kar 30.000 življenj, sta državi leta 1994 le dosegli prekinitev ognja, s katero so se razmere bolj ali manj umirile.

Zadnja zaostritev spopadov, ki trajajo približno tri tedne, je najhujša po letu 2014, vse bolj pa se v konflikt vpletata tudi Rusija in Turčija, prva na strani Armenije, druga pa na strani Azerbajdžana.

Do zdaj je bilo po poročanju AFP ubitih že več kot 700 ljudi, med njimi okoli 80 civilistov. Pravo število žrtev konflikta je verjetno še precej višje, saj Azerbajdžan ne objavlja števila žrtev med svojimi vojaki.

Je pa Azerbajdžanu po več letih ali celo desetletjih uspelo ponovno prevzeti nadzor nad številnimi območji vzdolž bojne linije, kar je priznala tudi armenska stran.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
18. 10. 2020 11.50
+0
primitivcem ni druge pomoči,kot da se pobijejo do zadnjega...
TheEarthIsFlat
18. 10. 2020 11.19
+7
Putin samo s prstom migne, pa je vse tiho, Armenija je zaveznik Ruske Federacije, tako kot Belorusija....
Klotilda H
18. 10. 2020 10.11
+6
SLABA IN DOBRA NOVICA: slaba zaradi spora in dobra, ker se vsi sklicujejo na OZN. tudi arbitražno sodišče za mejo med slo in hrvaško je inštitucija OZN. po končani presoji je odločba med drugim deponirana tudi na OZN sedežu v new yorku!!!
Ben-Hur
18. 10. 2020 09.40
+4
Turčija se v konflikt vpleta precej bolj konkretno kot Rusija. Tudi z orožjem, medtem ko Rusija le deklarativno. Čeprav so na začetku 90.-ih prav oni na armenski strani prav konkretno sodelovali.