Tujina

Armenija pripravljena na mirovne pogovore, Azerbajdžan nadaljuje z napadi

Erevan, 02. 10. 2020 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Armenija je sporočila, da je pripravljena sodelovati v mirovnih pogovorih z Azerbajdžanom, a bodo ob tem še naprej z vso silo in odločnostjo odgovarjali na agresijo svojih vzhodnih sosedov v sporni regiji Gorski Karabah. Armenski premier je sicer danes dejal, da ima dokaze, da Turčija neposredno vojaško podpira azerbajdžanske sile.

"Pripravljeni smo sodelovati z državami, ki sopredsedujejo Ovsejevi skupini iz Minska, da se vzpostavi režim premirja, ki bo temeljil na dogovorih iz let 1994–1995," so sporočili z armenskega zunanjega ministrstva. Dodali so, da četudi pozdravljajo tovrstne mirovne pogovore, bodo še naprej z vso silo in odločnostjo odgovarjali na agresijo Azerbajdžana v Gorskem Karabahu.

T. i. skupini iz Minska sopredsedujejo ZDA, Francija in Rusija. Pod okriljem te skupine sicer že od leta 1992 potekajo mirovni pogovori o Gorskem Karabahu. Armenska tiskovna agencija Armenpress je medtem danes poročala o novih smrtnih žrtvah spopadov, ki potekajo od nedelje. V zadnjem dnevu je v spopadih umrlo še 54 armenskih vojakov, skupno 150.

Armenija poroča še o 23 mrtvih civilistih ter trdi, da so njene sile ubile 130 azerbajdžanskih vojakov. Azerbajdžansko obrambno ministrstvo trdi, da so njihove sile ubile 2300 karabaških separatistov ter med drugim uničile 130 tankov. Poročajo tudi o 16 mrtvih civilistih, podatkov o mrtvih vojakih ne razkrivajo.

Armenske oblasti so sporočile, da so azerbajdžanske sile danes napadle mesto Stepanakert, prestolnico Gorskega Karabaha. "Številni civilisti so ranjeni, civilna infrastruktura je poškodovana," je na družbenem omrežju Facebook sporočil tiskovni predstavnik armenskega obrambnega ministrstva Artsrun Hovhanisjan. Podrobnosti o napadih ni navedel. Novinarji francoske tiskovne agencije AFP poročajo o več eksplozijah v mestu. Separatistična vlada Gorskega Karabaha pa je sporočila, da je bil v napadih uničen most, ki povezuje regijo z Armenijo.

Francosko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da iz Gorskega Karabaha evakuirajo novinarja francoskega časnika Le Monde, ki sta bila huje ranjena v četrtkovem raketnem napadu v mestu Martuni. Po podatkih časnika sta bila novinarja Allan Kaval in fotograf Rafael Jahobzadeh del skupine novinarjev. V njej sta bila ranjena tudi dva armenska novinarja. Novinarja Le Monda so danes prepeljali v bolnišnico v armenski prestolnici Erevan, kjer so ju operirali.

Spor glede Gorskega Karabaha, ki si ga lastita obe državi, sicer sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Območje je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana. Obe državi zavračata pozive k dialogu, s katerim bi končali spopade.

Spopadi med Armenijo in Azerbajdžanom
Spopadi med Armenijo in Azerbajdžanom FOTO: AP

Armenija: Turčija vojaško podpira Azerbajdžan

Armenski premier Nikol Pašinjan je medtem danes dejal, da ima dokaze, da Turčija neposredno vojaško podpira azerbajdžanske sile, ki se z armenskimi spopadajo v sporni regiji Gorski Karabah.

Kot je poudaril armenski premier, so razmere veliko resnejše kot ob prejšnjih spopadih v Gorskem Karabahu leta 2016. "Ustrezneje bi bilo, če bi jih primerjali z dogajanjem leta 1915, ko je bilo v prvem genocidu 20. stoletja pobitih več kot 1,5 milijona Armencev," je dejal Pašinjan v pogovoru za francoski časnik Le Figaro, objavljenem v četrtek zvečer. "Turčija, ki še naprej zanika preteklost, gre znova po genocidni poti," je še poudaril.

Pričakovati je, da bodo trditve armenskega premierja razburile Ankaro. Turčija priznava, da so bili med prvo svetovno vojno v spopadih s turško vojsko ubiti številni Armenci, a trdi, da jih je bilo znatno manj, kot trdi armenska stran, ter poudarja, da ni šlo za organizirane poboje in genocid. Pašinjan je v pogovoru za francoski časnik še dejal, da ima dokaze, da so turški častniki neposredno sodelovali v azerbajdžanski ofenzivi v Gorskem Karabahu. "Za bombardiranje območij s civilisti v Gorskem Karabahu uporabljajo brezpilotna letala in turška vojaška letala F-16," je poudaril.

Armenski premier je pred tem dejal, da je Turčija na območje napotila več tisoč sirskih plačancev. "Svet se mora zavedati, kaj se tu dogaja," je še poudaril.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem danes od Turčije zahteval pojasnila zaradi prihoda džihadističnih borcev v Azerbajdžan. Poudaril je, da obveščevalna poročila kažejo, da je 300 sirskih borcev džihadističnih skupin iz Alepa šlo preko turškega mesta Gaziantep proti Azerbajdžanu. Pašinjan tudi trdi, da je Armenija v pokrajinah blizu prestolnice Erevan sestrelila štiri brezpilotna letala. "Štiri brezpilotna letala so bila v armenskem zračnem prostoru v pokrajinah Kotajk in Gegarkunik, armenske sile protizračne obrambe pa so jih uničile," je zapisal Pašinjan na družbenih omrežjih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
04. 10. 2020 15.44
+2
Prva Turška armada,ki je dejansko naredila masakr na Armenci je na povratku iz prizorišča 1915 leta dobila za seboj besne Ruske zasledovalci,ki so jo enako brez milosti in ujetnikov pobili skoraj do konca. Ta njihov poraz so izkoristili Grki in z uporom je nastala Grčija... Kurdi so bili takrat na strani Turkov in zadeve niso izkoristili za nastanek svoje države... Francija je preko Sirije sprejela ogromno Armencev takrat,podobno tudi Sirija... Armenci ponovnega genocida najverjetneje ne bodo dopustili,maščevati pa bi se želeli se za onega 1,5 mio žrtev iz 1915 leta... Rusi pa tudi ne bodo mirno gledali klanja pravoslavcev skoraj na njihovem dvorišču... Če vkalkuliramo še dobrih 20 mio kurdov,razjarjene Grke, okupirane Sirce,zainteresirane Francoze in Izrael bi se znalo zgoditi,da bo Turčija preko Bosporja odšla na drugo celino,ter da jo bodo na koncu razparcelirali. Podporo v nato si je pa sama odtegnila... Dolgoročno ima preveč zatiranih sovražnikov,da bi lahko obstala...
Klotilda H
04. 10. 2020 10.14
+4
SLABA IN DOBRA NOVICA: slaba zaradi vojne in dobra, ker se vsi sklicujejo na OZN. tudi arbitražno sodišče za mejo med slo in cro je inštitucija OZN. po končani presoji je odločba med drugim deponirana tudi na OZN sedežu v new yorku!!!
matejg007@gmail.com
04. 10. 2020 09.51
+2
Drzimo pesti za ARMENIJO, če jim ne uspe obranit gorskega karabaha, bomo priča sodobnemu genocidu. Enkrat so Turki to že storili, zgodovina pa pravijo, da se ponavlja. So pa Armenci sami krivi, za situacijo. Kaj pa se liže rit USA, tako, da Putin nima razloga, da se vpleta.
Lumpx
03. 10. 2020 21.08
+5
Dol z Turki in fajonisti
Uporabnik1911634
03. 10. 2020 18.03
-9
GO Azerbajdzan!Uzami kar je tvoje!
samuray1
03. 10. 2020 18.15
+3
Saj pravim tudi Srbija bi morala počasi naredit red na svojih ozemljih...
matejg007@gmail.com
04. 10. 2020 09.54
+3
Kaj pa je Azerbajzansko? Gorski karabah ni Azerbajzansi, območje okoli tega pa je bilo. Torej je tukaj tvoja trditev resnična samo 50%
Uporabnik1911634
03. 10. 2020 18.01
-6
Aha zdej bi se pa pregovarjal!Vec kot pol ni res kar mediji napisete za Azerbajdan da izvaja nevem kake napade oh in sploh! Pregovorov tukaj NI,Nagorno K je Azerbajdzanski del!
Uporabnik952532
03. 10. 2020 19.24
+5
Arcah je Armenija, pa če se razpočiš zdej tuki...
matejg007@gmail.com
04. 10. 2020 09.58
-1
Drži, za zadnjimi spopadi je začel Azerbajžan, nihče drug. Pogajanj si Azerbajžan ne želi, saj ima numerično in tehnološko premoč nad Armenci. Pozablja pa dejstvo, da Armenci branijo svoje domove, saj so večinsko prebivalstvo na tem območju in to je velik faktor pri boju. Prav tako, se pozablja, da zavzeti območja ni tako teško, drugo ga je konsolidirati. Tam se pojavi problem, sploh v geografski situaciji G.K. ekipe 5 vojakov z ATG-ji lahko anredijo velike škode in kmalu lahko cena na neko zemljo postane prevelika.... Brez vpleta tujih sil (usa, rus, fra...) bo to večletni konflikt. Edini zmagovalec konflikta pa bo Rusija.
Grunf TNT
03. 10. 2020 15.31
+7
Islamisti pač potrebujejo nov poligon. Skrajni čas je da svet in Europa posredujete in po spravita Erdogana z zemljevida politike. Putinu je po mojem že žal da ga je rešil....
Uporabnik1911634
03. 10. 2020 18.02
-5
Oligarhija bolje bi bilo ce bi pospravoli Macrona.Vidi se da so ti mediji mozgane sprali.
Juzni
03. 10. 2020 14.07
+4
Trenutna vojna je posledica bedaste politike komunistov. Isti primer je bil v Jugoslaviji ko so zapostavljali problem na Kosovu in BiH. Vprasanje je samo kdaj se bo trenutno zamrznjeni konflikt ponovno rasplamtel na Balkanu.
tornadotex
03. 10. 2020 12.49
+4
Na YT. je kar nekaj posnetkov, ko Turški droni dobesedno masakrirajo armenske vojake,pred vozili,vojašnicami, na položajih in jim pravijo smrt iz zraka...Samo vprašanje časa je še,kdaj bo Putin svoje orožje pripeljal v Armenijo....
Generacija56
02. 10. 2020 20.23
+3
Armenija, naivci, še vedno verjamejo, da bo nekdo posegel vmes... A tisti, ki bi lahko, ne more, ker riskira sankcije... Ostali, STROGO OBSOJAJO! licemerji... A Armenci imajo še arsenal... Lahko sesujejo celotno vojsko in industrijo Azarbejdžana... A potem bi postali zločinci oni. Imajo iskanderje...
EEgon
02. 10. 2020 19.51
+8
Armenija zdrži Evropa te podpira.
ni_mi_vse_eno
02. 10. 2020 19.20
+9
Armenija je pač šibkejša. Azerbajdžan pa močnejši. Večina gorskega karabaha živijo armenci, ampak so ga Rusi (sovjetksa zveza, Stalin) dali azerbajdžanu in od takrat se čutijo gospodarji teh krajev, čeprav jih niso nikoli prej v zgodovini imeli. Vojna bo.
EEgon
02. 10. 2020 19.54
+5
Deltev po Rimskem reku: Deli (skregaj med seboj) in vladaj (kot Pilat med sprtimi Judi). Ta rek zelo, zelo, zelo obvladajo tudi Britanci (večina sporov na območju Arabcev je ravno zaradi namerno napačno risanih meja, ki so jih določali Britanci)!
samuray1
03. 10. 2020 08.34
+0
Če že nekaj pišeš,potem se prepričaj v točnost tvojih trditev. Če ne pa se obrni na stroko po info.
real....
03. 10. 2020 10.33
+3
ni_mi...saj vojna je ze in jo kmalu vec nebo...!