Tujina

Zaostrovanje spopadov v Gorskem Karabahu. Turčija v regijo pošilja sirske plačance?

Erevan / Baku, 04. 10. 2020 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, Ti.Š.
Komentarji
154

Na območju Gorskega Karabaha se nadaljujejo boji med Armenijo in Azerbajdžanom. Pod obstreljevanjem armenskih sil se je znašlo tudi drugo največje azerbajdžansko mesto, Gandža. Medtem se nadaljujejo spopadi za Stepanakert, glavno mesto Gorskega Karabaha, od koder so v zadnjih dneh pobegnili številni prebivalci. Armenija obtožuje Turčijo, da vojaško podpira Baku ter v regijo pošilja sirske plačance.

Armensko-azerbajdžanski konflikt v Gorskem Karabahu se zaostruje. Iz Azerbajdžana so sporočili, da je bilo drugo največje mesto v državi Gandža danes tarča napada in obstreljevanja. Tako vsaj trdi obrambno ministrstvo v Bakuju. Da armenske sile z raketami obstreljujejo mesto na zahodu države z okoli 330.000 prebivalci ter nekatere manjše kraje, so zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na svoji spletni strani. Uničili naj bi tudi tamkajšnje vojaško letališče. Urad azerbajdžanskega generalnega tožilca naj bi sporočil, da je v obstreljevanju Gandže umrl en človek, več kot 30 pa je bilo ranjenih.

Turčija, zaveznica Azerbajdžana, je obsodila napad, katerega tarča naj bi bili civilisti. Od začetka spopadov naj bi bilo na azerbajdžanski strani ubitih 24 ljudi, več kot 100 pa ranjenih.

Streljanje in eksplozije je bilo slišati tudi v Stepanakertu, prestolnici Gorskega Karabaha. Tam so sprožili alarm, ki so mu sledile eksplozije, poročajo dopisniki AFP s prizorišča. Oblasti te samooklicane republike z večinsko armenskim prebivalstvom, ki je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana, so sporočile, da je mesto znova tarča raketnega obstreljevanja.

Iz prestolnice Gorskega Karabaha Stepanakerta so sicer danes poročali o eksplozijah. Oblasti so sporočile, da je mesto znova tarča azerbajdžanskega raketnega obstreljevanja.

V zadnjih dneh se je zvrstilo že več tovrstnih napadov na Stepanakert, zato so se prebivalci zatekli v zaklonišča, številni pa so zbežali proti Armeniji. Na desetine beguncev se je zateklo na območje Gorisa na jugovzhodu Armenije.

Oblasti Gorskega Karabaha so do sedaj potrdile 150 smrtnih žrtev, med njimi je 19 civilistov. Več deset ljudi je ranjenih. Vahram Poghosjan, predstavnik oblasti te regije, je obenem dejal, da naj bi v spopadih umrlo že okoli 3000 Azerbajdžancev, a več podrobnosti o tej visoki številki ni podal, navaja Euronews.

Armenske oblasti pa so medtem v soboto dejale, da siloviti boji potekajo na celotni frontni črti, ter da so sestrelili  tri letala nasprotnikov. Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je zanikalo, da bi jim sestrelili letala, ter obtožilo armenske sile, da napadajo civilna območja.

Fotografija domnevne sestrelitve letala azerbajdžanskih sil. Objavilo jo je armensko obrambno ministrstvo.
Fotografija domnevne sestrelitve letala azerbajdžanskih sil. Objavilo jo je armensko obrambno ministrstvo. FOTO: AP

Armenska vlada je od Evropskega sodišča za človekove pravice (ECHR) prav tako zahtevala ukrepe zoper Turčijo zaradi domnevne vpletenosti v azerbajdžanske bojne operacije proti civilistom v Armeniji in Gorskem Karabahu.

Fotografija spopadov, ki jo je objavilo armensko obrambno ministrstvo.
Fotografija spopadov, ki jo je objavilo armensko obrambno ministrstvo. FOTO: AP

Turčija v regijo pošilja sirske plačance?

Armenija je konec tedna obtožila Turčijo, ki javno podpira Azerbajdžan, da na to območje pošilja sirske borce, prav tako naj bi vojaško pomagala Bakuju.

Sirski observatorij za človekove pravice je že v petek sporočil, da je bilo v spopadih v Gorskem Karabahu ubitih najmanj 28 proturških sirskih upornikov, ki so bili med 850 borci Ankari naklonjene sirske frakcije. Azerbajdžan in Turčija to zanikata. Da obveščevalna poročila kažejo, da je 300 sirskih borcev džihadističnih skupin iz Alepa šlo preko turškega mesta Gaziantep proti Azerbajdžanu, je potrdil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron ter zahteval pojasnila od Turčije.

"Turčija in Azerbajdžan ne zasledujeta zgolj vojaško-političnih ciljev," je dejal armenski premier Nikol Pašinjan v sobotnem nagovoru narodu. "Njihov cilj je Armenija, njihov cilj je nadaljevanje genocida nad Armenci."

V množičnih pobojih in preganjanju v Otomanski Turčiji, ki so se začeli leta 1915, je umrlo okoli 1,5 milijona Armencev. Turčija še vedno zanika, da je šlo za genocid.

Prav tako Turčijo obtožuje, da je "znova napredovala na genocidni poti". Razmere so po njegovih besedah veliko resnejše kot ob prejšnjih spopadih v Gorskem Karabahu leta 2016. "Ustrezneje bi bilo, če bi jih primerjali z dogajanjem leta 1915, ko je bilo v prvem genocidu 20. stoletja pobitih več kot 1,5 milijona Armencev," je dejal Pašinjan v pogovoru za francoski časnik Le Figaro, objavljenem v četrtek zvečer. "Turčija, ki še naprej zanika preteklost, gre znova po genocidni poti," je še poudaril.

Najhujši spopadi med Azerbajdžanom in Armenijo v zadnjih letih v Gorskem Karabahu so izbruhnili pred tednom dni. Spor glede tega območja, ki si ga lastita obe državi, sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze.

Gre za območje, ki je uradno del Azerbajdžana, a večinsko prebivalstvo so krščanski Armenci. Ta nekdanja sovjetska avtonomna pokrajina je po razpadu Sovjetske zveze razglasila neodvisnost, sledili so krvavi boji med Azerbajdžanom in Armenijo, ki je imela podporo Rusije. Uradno so se končali leta 1994 s podpisom premirja, ki je vodenje območja prepustil etničnim Armencem, ki naseljujejo to območje. Gre za de facto neodvisno regijo, ki je ne priznava nobena članica Združenih narodov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
10. 11. 2020 10.08
Turki seveda zanikajo genocid nad Armenci.Nemčija in Avstrija ,ki sta takrat bili zaveznici Otomanskega cesarstva pa sta priznali delno odgovornost.
?oko1
10. 10. 2020 13.23
Sedaj pa počasi in sigurno.
?oko1
10. 10. 2020 13.23
Turčija v Evropo spušča samo muslimanske migrante, kaj vam ni jasno. Nekoč s silo ni šlo v Evropo. Sedaj pa pokajo a sigurno.
Wahl
05. 10. 2020 11.27
+3
Upam, da se še za mojega življenja v Turčiji, ki bi jo morali flikniti iz NATO sramote dvigne 15 milijonov Kurdov. Sicer je pa tako kot je dejal francoski vojni dopisnik, Azerbajdžan ni prebolel, da jo je pred leti od Armencev dobil po nosu.
Klotilda H
05. 10. 2020 10.15
+6
SLABA IN DOBRA NOVICA: slaba zaradi vojne in dobra, ker se vsi sklicujejo na OZN. tudi arbitražno sodišče za mejo med slo in hrvaško je inštitucija OZN. po končani presoji je odločba med drugim deponirana tudi na OZN sedežu v new yorku!!!
glavni Baja
04. 10. 2020 21.46
+6
Arcah je Armenija !
Domendo
04. 10. 2020 20.28
+2
Merklova je zadržana, ker noče, da se bo spet kteremu utrgalo iz tam dol.
Volga Malek
04. 10. 2020 19.14
+4
Od bitke pri Sisku naprej Turke boli, od Berlinskega kongresa 1878 ko je bilo takrat Otomansko cesarstvo bolnik ob Bosporju do 1918 je stanje se bolj bolece. Vlece Turke do Grcije spet kot leta 1913 med balkanskimi vojnami. Ataturk bi se zamislil ce bi videl sedanjo Turcijo Erdogana, unicil je vso njegovo zapuscino in dosezke. Vrnil je Turcijo nazaj v tire pred letom 1918, kar se je koncalo 1 marca 1922 ko je padel Otomanski imperij, do 3 marca 1924 ko je padel Osmanski kalifat. Princ Dündar Ali Osman (1930) je 45. vodja nekdanje osmanske cesarske druzine ki je vladala Turciji od leta 1299 do 1 marca 1922. Sicer pa pravnuk sultana Abdula Hamida II. Dinastija je imenovana po ustanovitelju Osmanu I. Erdogan bi rad bi turski sultan. Glede na njegovo daco v Instanbulu in zapravljiv zivljenski slog zen potrebuje spopad ce ne v Armeniji pa v Grciji.
glavni Baja
04. 10. 2020 19.52
+8
boli me ..... za erdogana in turčijo 😉
Butalec8
04. 10. 2020 17.52
+6
Uporabnik1911 Daj ne palamudi z temi tvojimi podatki lahk tu kvecjemu kake nevedneza naplahtas azerbejdzan ima cirka 1000miljard kubicnih metrov plina na voljo nekaj dodatnega se v kaspjiskem morju kar je za pumpanje (doseganje pritiska v plinovodu) veliko premalo. Nabucco po katerem so hoteli njihov plin spravit v Eu je propadel (odpovedan) ker bi bil nefunkcionalen piši propalo , so prosili ruse ce bi ga zeleli dopumpavat pa so le ti odklonili. Pa tudi ce bi ze imeli teh 3500miljard kubikov je vseeno mizerja v primerjavi z Ruskimi 40 Triljoni kbm brez vracunanih na novo odkritih zalog iz Arkticnega oceana. Zaenkrat pa vsaj za naslednjih 10 let je Turkom pa potencialno Juzni evropi do At na voljo samo Ruski južni tok. Tako da ne fantaziraj pa se ne javljaj o turških sanjah plina iz sredozemskega morja ker na tej globini je malokdo pripravljen cevi polagat pa plin črpat
Simon Megli?
04. 10. 2020 17.40
+10
Turčijo mora Rusija poravnati z zemljo pa bo ok.
Saloreich
04. 10. 2020 16.58
+9
"Sirskih" ja.. Verjetno gre za tiste islamske zmerneže z Idliba, ki so jih "demokratične sile" zahoda, zalivskih držav in Turčije iz celega sveta navlekli v Sirijo!!
Walter Pravicek
04. 10. 2020 16.56
+1
Vidite soldati-TO JE MUKA!NI TRENING v ZNANEM OKOLJU,ZA KAMNI,KI JIH POZNAŠ,NI SKRIVANJE ZA OBJEKTI,KI JIH POZNAŠ.TO JE ZNOJ,SCANJE IN STRAH:TO MANJKA NAŠI SLOVENSKI VOJSKI.IN V NAPADU POLEG VOJAKOV ŠE DESTARJI,VODNIKI IN OFICIRJI.TAKO VSAJ UPAŠ,DA SI ENAKOVREDEN VSEM!AMPAK SV JE JA DEL NATO!
ALI-S
04. 10. 2020 15.06
+6
gandža 😂😂😂
MASTERSS
04. 10. 2020 15.03
+8
Medtem je sirska Observatorij za človekove pravice s sedežem v Združenem kraljestvu, znan po protisadadovski v sirskem konfliktu, poročal, da je bilo v bojih proti armenskim silam umrlo na desetine sirskih militantov, ki jih podpira Turčija... po podatkih SOHR jih je bilo 28 ubitih, 62 pa ranjenih ali pogrešanih. Poročilo trdi, da je bilo tam napotenih najmanj 850 sirskih militantov, ki jih podpira Turčija. Treba je opozoriti, da je po armenskih ocenah njihovo število približno 4000.Se pravi zahodni mediji lažejo v korist Azerov... Francija in Rusija sta izrazili tudi zaskrbljenost zaradi selitve militantov v to regijo. Azerbajdžanski in turški mediji in uradniki pa vztrajajo, da Armenija na bojno območje napoti člane kurdskih oboroženih skupin, ki jih Ankara šteje za teroriste. Kljub temu te trditve do zdaj niso podprte z nobenim dokazom.
MASTERSS
04. 10. 2020 15.01
+6
Po celotni fronti v Karabahu in celo v bližini nekaterih azerbajdžansko-armenskih meja poročajo o intenzivnih topniških dvobojih in azerbajdžanskih zračnih napadih. Kljub temu se glavni spopadi še vedno odvijajo v okrožjih Fizuli in Jabrayil, kjer je Azerbajdžan dosegel svoje glavne cilje, zavzevši več položajev Armencev. Azerbajdžanska artilerija je skupaj s turškimi in izraelskimi bojnimi brezpilotnimi letali igrala ključno vlogo pri taktičnih uspehih Azerbajdžana na bojnem polju.Armenska vojska je 1. oktobra celo trdila, da so v armenski zračni prostor vstopili 4 bojni brezpilotna letala Azerbeijani, od katerih so bili 3 sestreljeni, domnevno z sistemom S-300. Poleg tega je armensko obrambno ministrstvo trdilo, da so njegove sile sestrelile tri azerbajdžanske lovce in dva helikopterja.Azeri vztrajaajo, da armenska stran uporablja trditve o napadih na svoje ozemlje, da bi sprožila pakt o kolektivni varnosti in pridobila neposredno vojaško podporo Rusije v konfliktu v Karabahu.
Uporabnik1911634
04. 10. 2020 14.59
-6
Azerbajdžanska ozemlja (20% celotne kopenske površine), ki jih od leta 1992 zaseda Armenija, imajo 3,5 bilijona m3 zemeljskega plina. Da bi bolje razumeli,to je dovolj plina za desetletja za EU. A je slika bolj jasna sedaj? Trojka, ki skuša “rešiti” problem zasedenih ozemelj, so Francija, Rusija in Amerika. 30 let so le pomagale da se okupacija nadaljuje! Kakor je rekel Erdoğan: "Ene noci bomo prisli nenapovedano" 😉
DKR
04. 10. 2020 15.02
+6
Jimi1
04. 10. 2020 16.04
+4
oježeš
04. 10. 2020 14.50
+6
Vojno se gredo ljudje, ki v ozadju pijejo, jedo in si nazdravljajo. Briga njih za ljudi, ki se streljajo in umirajo. Kajti sami vojaki ne bi nikjer začeli vojne, če je ne bi zahtevali višji sloji. Torej je za vojne krivih le nekaj nespametnih glav, ki igrajo Boga.
Koronanateg
04. 10. 2020 14.55
-3
za vojno so 99% krivi vojaki ki ubogajo ukaze
DemokracijaMolka
04. 10. 2020 15.00
+4
User768643
04. 10. 2020 16.49
+3
Domen Strmsek
05. 10. 2020 14.04
+1
V resnici vojna nastane zaradi tega ker bi ljudje radi imeli moč ter vpliv ali pa se jim preprosto križajo interesi Pomislite koliko krat se s kregate in zakaj. Veliko teh sporov se konča na miren način malo z umorom. Isto je tudi med drzavami
MASTERSS
04. 10. 2020 14.48
+9
Azerbajdžan je Turčiji dal nadzor nad letalskim segmentom vojaške kampanje za zajemanje regije Gorski Karabah, je 30. septembra poročalo armensko obrambno ministrstvo. Po besedah ​​Artsruna Hovhannisyana turško in azerbajdžansko letalstvo usklajuje letalo E7-T Turških zračnih sil, ki je letalsko poveljniško mesto. Vojaško letalo so opazili v bližini turških mest Erzurum in Kars.Kot primer takšnih dejanj je armenska stran navedla, da sta dva turška lovca F-16, azerbajdžansko jurišno letalo Su-25 in turški bojni brezpilotno letalo "Bayraktar", ki je vzletel iz mesta Kurdamir, povzročila raketni in bombni napad na karabaški mesti Hadrut in Martakert.Poveljniško-nadzorno mesto za turške bojne brezpilotne zrakoplove blizu mesta Hadrut po poročanju usklajuje tudi azerbajdžanske vojna letala. Proarmenski viri vztrajajo, da je bil načelnik generalštaba azerbajdžanskih oboroženih sil Najmaddin Sadigov na zahtevo turških vojaških svetovalcev in strokovnjakov dejansko odstranjen iz poveljstva Karabaške operacije. Sadigov naj bi bil nasprotnik dramatično povečanega vpliva Turčije v azerbajdžanski vojski...
MASTERSS
04. 10. 2020 14.39
+11
24 tole pa je bilo bolano z vaše strani da mi zbrišete...
sanyo
04. 10. 2020 14.37
+11
Azerbadjan a to je narod? Al so to samo Turki ki tam zivijo...isto kot Kosovo in Kosovarji so samo navadni Albanci in ker islam narekuje da se mnozijo kot podgane so zato tako invazivni in potem imajo revscino ja a res ce imajo po 10 otrok in nihce nice delat vera prepoveduje to in ono in vse kar je normalno za njih je normalno samo to da zivijo na tuj racun in da se mnozijo kot podgane!
glavni Baja
04. 10. 2020 14.44
-7
DemokracijaMolka
04. 10. 2020 15.03
-5
mah prjatu, upam da prleti komet na zemljo, in da potem ostane najgrši Adam in najgrša Eva samo še na svetu, in 24ur.com 🤗