Tujina

Trump: Tega nismo storili, da bi začeli vojno, ampak da bi vojno končali

Washington, 03. 01. 2020 20.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
377

Po ameriškem zračnem napadu, v katerem so ubili generala Kasema Solejmanija, so mnenja znotraj ZDA razdeljena, saj republikanci ukaz Trumpa malodane častijo, medtem ko demokrati svarijo pred posledicami in dejstvom, da kongres ni avtoriziral napada. Trump je v prvem odzivu pred mediji dejal, da so napad izvedli, da bi vojno končali in ne, da bi jo začeli.

Novice o napadu, v katerem je umrl general Kasem Solejmani, so med ameriškimi politiki sprožile različne odzive. Medtem ko republikanci hvalijo predsednika Donalda Trumpa in njegovo odločitev, so številni demokrati izrazili skrb glede zakonitosti in možnih posledic napada.

Posnetek napada:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Kar smo storili včeraj, bi moralo biti storjeno že davno," pa je Trump v prvi izjavi za medije po napadu. Dodal je: "Napada nismo izvedli, da bi začeli vojno, ampak, da bi jo končali. Ne želimo zamenjati režima v Iranu, čeprav je sovražno nastrojen do svojih sosed."

Po ameriškem zračnem napadu, v katerem so ubili generala Kasema Solejmanija, so mnenja znotraj ZDA razdeljena.
Po ameriškem zračnem napadu, v katerem so ubili generala Kasema Solejmanija, so mnenja znotraj ZDA razdeljena. FOTO: AP

Povedal je še, da ima ZDA najboljšo in najmočnejšo vojsko na svetu. "Če nekdo škodi našim ljudem, smo mu vedno na sledi in bomo ukrepali."

"Pod mojim vodstvom smo uničili ISIS, ubili Al Bagdadija. Svet je bolj varen brez teh pošasti. ZDA bodo vedno branile interese dobrih in poštenih ljudi," je zaključil svoj govor.

Trump namignil: Iran še nikoli ni dobil vojne in nikoli izgubil pogajanj

Trump je napad uvodoma pospremil le s tvitom ameriške zastave in nato namigom, da bo začel z vojno, ko je zapisal, da Iran še ni dobil vojne, ampak je dobil vsa pogajanja. To je mnenje njegovega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki ga je odpustil med drugim, ker je bil prevelik zunanjepolitični jastreb. Sedaj sta na isti valovni dolžini, saj je Bolton tvitnil čestitko Trumpu za odstranitev Solejmanija in izrazil upanje, da gre za prvi korak k odstranitvi režima v Teheranu.

Dodal je, da je Solejmani v daljšem obdobju ubil ali hudo poškodoval tisoče Američanov in jih nameraval umoriti še več. Dodal je, da je bil "neposredno ali posredno odgovoren za smrt milijonov ljudi".

"Če nekdo škodi našim ljudem, smo mu vedno na sledi in bomo ukrepali," je dejal Trump.
"Če nekdo škodi našim ljudem, smo mu vedno na sledi in bomo ukrepali," je dejal Trump. FOTO: AP

Čeprav Iran nikoli ne bo tega sposoben priznati, je bil Solejmani osovražen in so se ga v državi bali, je še zatrdil Trump. V Iranu "niso tako žalostni kot skušajo voditelji prikazati svetu. Odstraniti bi ga bilo treba že pred mnogimi leti", je zapisal.

Trump je svojo odločitev skušal malce bolj pojasniti kasneje: "ZDA so plačale Iraku milijarde dolarjev. Iračani nočejo biti podrejeni Iranu, ampak gre za njihovo izbiro. Iran je v zadnjih 15 letih dobil vse več nadzora nad Irakom in Iračani zaradi tega niso veseli. To se nikoli ne bo končalo dobro."

Republikanci slavijo Trumpovo 'drzno potezo'

Trumpovi zavezniki pa so bili polni hvale. Goreči predsednikov zaveznik, senator Južne Karoline Lindsey Graham, je zapisal, da ceni Trumpovo drzno potezo in ob tem dodal: "Iranski vladi pa: če želite več, boste dobili več." 

Za Grahama je bil to preventivni obrambni napad. Senator je priznal, da je bil o napadu obveščen vnaprej, saj mu je Trump med obiskom letovišča na Floridi dejal, da se pripravlja velika operacija. "Res cenim, da je predsednik Trump dal vedeti svetu, da ni mogoče nekaznovano ubiti Američana," je dejal Graham. Sicer ni znano, kdo vse je za napad vedel, preden se je zgodil.

Senator Bernie Sanders je opozoril na to, da je Trump leta 2016 med kampanjo obljubljal, da bo prenehal neskončne vojne ZDA na Bližnjem vzhodu.
Senator Bernie Sanders je opozoril na to, da je Trump leta 2016 med kampanjo obljubljal, da bo prenehal neskončne vojne ZDA na Bližnjem vzhodu. FOTO: AP

Podporo napadu in Trumpu je izrazil tudi Ben Sasse, republikanski senator iz Nebraske: "General Solejmani je mrtev, ker je bil zloben prasec, ki je moril Američane. Predsednik je naredil pravilno in sprejel pogumno odločitev, Američani bi morali biti ponosni na tiste, ki so napad izvedli." Njegovemu komentarju se je pridružil tudi senator Tom Cotton, ki je v izjavi dejal, da je bil Solejmani odgovoren za "večdesetletno strahovlado Irana, vključno s smrtjo več sto Američanov".

 

Pompeo: ZDA so pripravljene na deeskalacijo

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je, ko je odjeknila novica, delil tvit, ob katerem je zapisal: "Iračani plešejo na ulicah za svobodo, hvaležni, da generala Solejmanija ni več."

Kasneje je Pompeo tvitnil še: "ZDA so pripravljene na deeskalacijo". V pogovoru za ameriške medije pa je dodal, da si vojne z Iranom ne želijo, vendar se morajo začeti obnašati kot normalna država in nehati podpirati teroriste v regiji.

Če bo Iran vendarle izbral drugo pot, potem so ZDA pripravljene na "zmeren odgovor". Dejal je še, da sta Irak in Bližnji vzhod s smrtjo Solejmanija danes bolj varna in imata boljše možnosti za življenje v miru in varnosti.

Nasprotniki Trumpovo 'solo akcijo' označujejo za nevarno eskalacijo nepotrebnega spora z Iranom, ki ji bo sledil odgovor.
Nasprotniki Trumpovo 'solo akcijo' označujejo za nevarno eskalacijo nepotrebnega spora z Iranom, ki ji bo sledil odgovor. FOTO: Dreamstime

V pogovoru za CNN je tudi dejal, da je Solejmani predstavljal grožnjo Američanom. "Ne morem veliko govoriti glede teh groženj, vendar Američani bi morali vedeti, da so bila s predsednikovo odločitvijo, da se Solejmanija odstrani z bojišča, rešena ameriška življenja," je dejal Pompeo. Po njegovih besedah je Solejmani "aktivno načrtoval veliko akcijo v regiji, ki bi ogrozila na stotine življenj".

Demokrati: Trump bo naš narod pripeljal na rob nezakonite vojne z Iranom

Demokrati so v odzivih poudarili predvsem potencialne posledice, prav tako so razpravljali o zakonitosti napada, ki se je zgodil brez avtorizacije kongresa. Senator Chris Murphy iz Conneticuta je poudaril, da je Solejmani sicer bil sovražnik ZDA, a da ostaja vprašanje: "Ali je Amerika ravnokar izvedla atentat brez avtorizacije kongresa na drugega najbolj vplivnega moškega v Iranu, vedoč, da bo to morda sprožilo hudo vojno v regiji?"

V bolj ostri izjavi je senator Tom Udall iz Nove Mehike dejal: "Predsednik Trump bo naš narod pripeljal na rob nezakonite vojne z Iranom brez kakršne koli odobritve kongresa, kar zahteva ustava ZDA. Tako brezglavo stopnjevanje sovražnosti je najverjetneje kršitev avtoritete, ki jo ima kongres pri začetku vojne, prav tako v nevarnost spravlja ameriške sile in državljane, zelo verjetno pa nas pelje še eni katastrofalni vojni na Bližnjem vzhodu, za katero Američani niso prosili in je ne podpirajo, naproti."

Kandidat za demokratsko predsedniško nominacijo Joe Biden slikovito meni, da je Trump pravkar vrgel palico dinamita v škatlo z vžigalicami. "Lahko smo na robu velikega konflikta po celotnem Bližnjem vzhodu. Upam, da je vlada dobro premislila vse posledice poti, ki si jih je izbrala," je sporočil Biden in namignil, da za Trumpovim ukazom ni bilo globokega strateškega razmisleka.

Sanders: Bližje smo novi katastrofalni vojni za ceno neštetih življenj in tisoč milijard dolarjev

Vlagatelji na deviznem trgu so se po zaostritvi odnosov med ZDA in Iranom obrnili k varni ameriški valuti. Tečaj dolarja se je zato zvišal, pomembnejše mednarodne valute pa večinoma pocenile, piše STA. To velja tudi za tečaj evra - pozno popoldne so s skupno evropsko valuto v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1164 dolarja, kar je nekaj manj kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1147 dolarja oz. 0,46 centa nižje kot v četrtek.Umor vplivnega iranskega generala je cene nafte zvišal za več kot tri odstotke. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 63,45 dolarja, kar je 2,27 dolarja več kot v četrtek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 2,41 dolarja na 68,66 dolarja.

Senator Bernie Sanders, ki prav tako kandidira za demokratsko predsedniško nominacijo, je v svoji izjavi opozoril na to, da je Trump leta 2016 med kampanjo obljubljal, da bo prenehal neskončne vojne ZDA na Bližnjem vzhodu. "Trumpova nevarna eskalacija nas pelje bližje novi katastrofalni vojni na Bližnjem vzhodu za ceno neštetih življenj in tisoč milijard dolarjev," je opozoril.

Senatorka in prav tako kandidatka za predsedniško nominacijo Elizabeth Warren priznava, da je Solejmani kriv za izgube ameriških življenj, vendar pa je Trumpov ukaz označila za nepremišljeno poslabšanje položaja. Senator Corey Booker meni, da Trump nima nobene jasne strategije za stabilizacijo regije in povečanje varnosti za Američane, čeprav je kritiziral tudi pokojnega.

Nekateri kongresniki so opozorili, da gre za vojno, ki jo lahko napove le kongres. Nekdanji republikanec iz Michigana Justin Amash, ki je zaradi Trumpa prestopil med neodvisne kongresnike, je posvaril, da lahko le kongres napove vojno.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki vodi postopek ustavne obtožbe proti Trumpu, o nameravanem napadu ni vedela nič. Pelosijeva je izjavila le, da je bil napad izveden brez posvetovanja s kongresom. S tem je sporočila, da bo posledice nosil Trump. Pelosijeva sedaj zahteva popolno poročilo kongresu o napadu.

Je šlo za Trumpovo impulzivno odločitev?

Ugibanja o razlogih za napad na Solejmanija so različna. Številni se bojijo, da je šlo za impulzivno odločitev po protestnem zavzetju ameriškega veleposlaništva v Bagdadu na silvestrovo. Večina pa se strinja, da do napada ne bi prišlo, če Trump leta 2018 ne bi umaknil ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma.

Vendar pa je tudi upokojeni general David Petraeus, ki je kritičen do Trumpove odločitve glede jedrskega sporazuma, menil, da razume izbiro tarče. "Ti fantje so poosebljenje zla. Računamo, da so odgovorni za najmanj 600 mrtvih ameriških vojakov. Prišlo bo do zaostrovanja. Iran bo nekaj storil. Vprašanje je le, če smo na dolgi rok dosegli kaj odvračanja," je menil Petraeus.

Za demokratskega senatorja iz Connecticuta Chrisa Murphyja pa je najpomembnejše vprašanje, ali so ZDA z usmrtitvijo druge najmočnejše osebnosti v Iranu brez kongresne odobritve sprožile veliko regionalno vojno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
04. 01. 2020 19.08
+2
Kakšne pritiske je moral doživljat Trump, da je naredil to sraanje? Morda tudi zaradi preusmerjanja pozornosti. Kdo bi vedel. Je pa nekaj jasno - pripravlja se nekaj velikega.
nikhrast
04. 01. 2020 16.32
-5
Deeskalacija, potem pa pošlje 3500 vojakov v Irak, nekaj tu ne gre skupaj.
StrikeOne
04. 01. 2020 15.20
+4
Victorinox 04.01.2020, 11:04:52 -3 plotter Pa še kaj. Koliko islamistov je prišlo v EU iz držav, kjer ni vojn, pomanjkanja in lakote. To je načrtni proces islamizacije EU. Res je. Kdo ga pa izvaja? Tisti za katere ti navijaš de...
BUONcaffee
04. 01. 2020 13.40
-7
ZDA so praktično vstopile v vojno. Atentat in pošiljanje vojakov v regijo. Tretja svetovna vojna pred vrati, razpad ZDA in EU pred vrati.
94001
06. 01. 2020 20.41
-1
Sem takoj za to, da ta lopovska, nemškofrancoska diktatura z imenom EU razpade. Čimprej, manj škode bo.
94001
06. 01. 2020 20.42
+0
Shisui
04. 01. 2020 13.36
+3
Meni se ne zdi prav nič škode. Ne za tega generala kateri je na veliko pobijal civiliste napačne vere in tudi za glavo oz. vodjo ISIS-a ne. Bravo Amerika.
komarec
04. 01. 2020 18.23
-3
Malinha
04. 01. 2020 12.36
+4
V glavnem, je vele strokovnjak za migrante von Grimseljn že kaj tvrknil, da so za migrante krivi am. demokrati ne pa republikanci?
Primula1
04. 01. 2020 12.18
+12
Z vžigalnikom se je spravil gasit požar kavboj.
CyberWorm00000
04. 01. 2020 12.17
+9
dejte si že zabit w glawo da če ubiješ generala to ni terorizem ampak klasična wojna : )))
CyberWorm00000
04. 01. 2020 12.18
+3
terorizem bi bil če bi pobijali ciwiliste tko k to delajo islamisti itd : ))))
Zmaga Ukrajini ...
04. 01. 2020 12.31
+9
dej si že zabij w glawo, da je z widika Irana to terorizem. In samo to zanje šteje. Zahodnjaki zelo radi opletajo z besedo "terorizem", ko gre za islamske pripadnike,... nobenih wzporednic pa ne widijo w swojem rawnanju. Ampak ok, če ti ni wšeč beseda terorizem, pa uporabljaj besedo atentat. W obeh primerih bo to nedwomno powzročilo še bistweno weč žrtew, še dodatno destabiliziralo regijo in wneslo strah - med kawbojce, žide, in ostale držawe w regiji - tudi Dubaju in drugim ZAE gotowo ni wseeno za takšno eksploziwno situacijo. Wsi se pripravljajo na wojno,... zakaj že po twojem?
Malinha
04. 01. 2020 12.39
+5
Spletna terorista sta po novem Mesečev sij in Cyber: oba namreč pobijata ciwilistično slowensko slownico. Eh, na, pa sem še sam postal rawno tak ciwilist.
CyberWorm00000
04. 01. 2020 12.43
-3
smrt enga je tragedija smrt miljonou je pa sam statistika : ))))
CyberWorm00000
04. 01. 2020 12.51
-2
to je stalin reku :)))) missa pa mesečew sij bi bil čist ponosen : )))))
Zmaga Ukrajini ...
04. 01. 2020 12.55
+2
cyber,... sem ti že wčer rekla, da se raje osredotoči na ponarejanje minusov,... pač to, kar znaš. Wsebino pa pusti, ker nimaš pojma.
Zmaga Ukrajini ...
04. 01. 2020 12.57
+4
Samo ti znaš iz mojih postov prebrati zagowarjanje radikalnega islama. A si že "navsezgodaj" zadet?
CyberWorm00000
04. 01. 2020 13.01
-6
če pa žensko obrežejo w islalmu je pa to nek normalnega :)))) pustmo detalje da ji tut kamne mečejo w glawo : )))))
CyberWorm00000
04. 01. 2020 13.03
-8
CyberWorm00000
04. 01. 2020 13.11
-7
wčas se sprašujem če si sploh ženska k tko zagowarjaš islam : )))))
lumpimonster
04. 01. 2020 12.02
-21
Cist prov je naredil, življenje je śah in on jim je ravnokar pobil kraljico in topa
lumpimonster
04. 01. 2020 12.05
-11
Ljudje smo morilci ze miljone let...vsi mamo gene morilcev....pol pa tip lepo odigra svojo igro...se pove vam kaj je naredil...pa vam spet ni vsec, vi mate raje tako kot ste navajeni *živeti v laži* oz filmu vsi vsete bolk kod katerkol general pampredsednik najbolj ste pametni hahaha
el capitano
04. 01. 2020 12.15
+5
Zmaga Ukrajini ...
04. 01. 2020 12.16
+6
Malo pomisli,... v bistvu ti sam želiš kavbojcem smrt. In to je resnica.
Dark Knight
04. 01. 2020 12.00
-15
Levaki spet na strani islamistov. Itak. Imagine my shock :). Trump 2020
CyberWorm00000
04. 01. 2020 12.05
-6
itaq sam da so proti ameriki pa trumpu : )))) ostalo jh ne zanima če leben krade k sraka pr maketi : ))))
komarec
04. 01. 2020 18.26
+1
CyberWorm00000
04. 01. 2020 11.57
-12
luka dončič je čist wesel : )))) nebo plaču nit centa tej mafijski wladi: ))))))
felixkp
04. 01. 2020 11.56
+14
Trump le nadaljuje kar je začel z prekinitvijo sporazuma. Republikanci pa ga seveda slavijo, ker brez njega propadejo. In to je isti politični blok, ki je začel zgodbo z Irakom z Bushem in Dickom na čelu.
alien8potnik
04. 01. 2020 11.49
+15
mene zanima, kaj imate v glavi tisti, ki podpirate trumpa? resno. a ne vidite, kam pelje to, kar je pravkar naredil?!!!!
lumpimonster
04. 01. 2020 12.00
-10
alien8potnik
04. 01. 2020 11.47
+15
tudi dolfi se je zakalkuliral, ko je napadel rusijo. sicer bi mu morda celo uspelo. no, to zdaj počne trumpl. napadel je najmočnejšo državo na bližnjem vzhodu. za njo stojita rusija in kitajska. bravo, t(r)umpl. samo vprašanje časa je bilo, kdaj boš potegnil potezo, ki bo razstrelila ta svet.
Krainerland
04. 01. 2020 11.57
-11
alien8potnik
04. 01. 2020 11.44
+7
zgodovina se ponavlja. vsako stoletje ima svojega dolfija. ta trumpova avantura je povsem lahko uvod v 3. svetovno vojno. napasti iran, jedrsko silo. to moraš pa res biti genij. skratka, na atomski gobi nas bo vse poslal v nebo. neinteligenten, lažniv, agresiven in na čelu zda. prava kombinacija za katastrofo.
lumpimonster
04. 01. 2020 12.06
-7
Hahahahahhah mamo generala 6*zvezdiv na 24ur k je 3x film gledu pa zdj ve kaj bo hahahahah
lumpimonster
04. 01. 2020 12.06
-5
lumpimonster
04. 01. 2020 12.07
-4
lumpimonster
04. 01. 2020 12.08
-5
lumpimonster
04. 01. 2020 12.08
-6
TOOOO JE ŽEEEE ČE SE NISI PORAJTALL pametjakovič general
Kollerik
04. 01. 2020 12.23
+5
lumpi, ti pa si klasičen sdsov forumski socialc z iq-jem tople vode, ni kaj
benotron
04. 01. 2020 11.42
+24
Trumpa in podobne psihopate bi bilo nujno odstaviti, če ne gre drugače sprejeti neko mednarodno pravo, kjer to lahko storijo tudi druge države, če njegova dejanja ogrožajo ljudi izven Amerike, druge države. Ne mora biti tako, da bo nek psihopat vrgel cel planet v armageddon. Če so Američani tako neumni, da imajo takšnega norca, naj ga imajo - ampak tam se konča.
Chon
04. 01. 2020 11.52
-18
Islamski psihopati očitno ne motijo nikogar. Že par desetletij z malimi a vedno nasilnejšimi koraki zavzemajo naš življenski prostor, ker so njihove poteze ravno na meji našega dojemanja nevarnosti oziroma ogroženosti. Zaradi majhnih ampak stalnih sprememb veliko ljudi niti ne opaža kako se je okolje in družba spremenila in to enostavno zato, ker smo naravnani tako, da odreagiramo samo če je dogodek za nas dovolj opazen. Tretja svetovna vojna je za Evropo edina rešitev za obstanek, ostale možnosti vodijo v iztrebljenje.
okkk
04. 01. 2020 11.42
-6
Se totalno strinjam!
MENS
04. 01. 2020 11.40
+17
Na univerzi Yale so psihiatri ugotovili, da Trump kaže »znake nevarne mentalne bolezni«. Poudarili so da je stvar preresna, da bi molčali, in da je njihova moralna dolžnost, da ljudi posvarijo pred Trumpom. »Vprašanje ni, ali je mentalno bolan, temveč – ali je nevaren,« je rekel James Gilligan, profesor psihiatrije (New York University), in dodal: »Ukvarjal sem se z najnevarnejšimi ljudmi, ki jih je ustvarila družba, vodil sem programe mentalnega zdravja v zaporih. Ukvarjal sem se z morilci in posiljevalci. Nevarnost lahko prepoznam že na miljo. In ni vam treba biti strokovnjak ali pa teh reči preučevati 50 let kot jaz, da bi vedeli, da je ta človek izredno nevaren.«
el capitano
04. 01. 2020 11.38
+12
Trumpa je treba odstranit...Tale gurmanski priseljenec me res na nekoga spominja..Americani, bi ga dejansko morali odstranit, ker predstavlja grožnjo za planet..
Zmaga Ukrajini ...
04. 01. 2020 11.41
+10
Res je,... ampak Američani večinoma niti ne vedo kje je Bližnji vzhod, Iran, Irak,... in se pravzaprav ne zanimajo za politiko. Volili bodo tistega, ki jih bo na volilnih soočenjih (kolikor jih bodo sploh ujeli) še najbolj prepričal. To lahko pomeni tudi ponovno izvolitev trumpeljna, pa naj bo še bolj škodljiv.
Chon
04. 01. 2020 11.41
-9
Grožnjo za planet in civilizacijo predstavlja islamska politična ideologija, ki se kot kuga širi povsod kjer se ljudje temu odločno ne uprejo.
el capitano
04. 01. 2020 12.06
+5
Mislim ,da je v Ameriki problem, polarizacije severa in juga..Ameriski jug v glavnem propada, podeželje je frustrirano ,neoliberakci vlagajo denar, edino še v zadeve, ki prenašajo dobiček.. Ruralni svet Amerike, se počuti izigranega in je sproti volil Trumpa..
Zmaga Ukrajini ...
04. 01. 2020 12.10
+6
Ne razumeš sosledja; vzrok - posledica. Dokler se niso kavbojci vmešali v Iran z nastavitvijo Pahlavija, je bil Iran skorajda sekularna družba. Homeinijeva revolucija in radikalna islamizacija je posledica. Tudi Al Kajda in IS so neposredna posledica vmešavanja kavbojcev. Kdaj bo vendarle postalo jasno, da z vsakim dejanjem kavbojcev v regiji sledi še bistveno hujše poslabšanje razmer (razbitje Libije, Iraka, Yemna,...).
Zmaga Ukrajini ...
04. 01. 2020 12.22
+9
el capitano,... svet se v grobem in na hitro res deli na bogat sever in revni jug. Ampak izvolitev trumpeljna ni rešitev, pravzaprav še najmanj za ruralce. Trumpeljna oz. kogarkoli bodo na oblasti rade videle zgolj bogate elite, ker bo trumpelj (ali kdorkoli) delal izključno v njihovo korist, ne pa v korist naroda. To je problem. To se lepo vidi že pri neštetih strelskih pohodih in nezmožnosti politike, da bi se uprla orožarskemu lobiju in vendarle uredila zadeve v korist naroda. Denar očitno vedno prevesi tehtnico. Žal.
bundy crocodile
04. 01. 2020 11.29
+16
Tega napada oziroma pokola Iran ne bo kr tako sprejel sploh vedajoč kaj je so podobne akcije prinesle sosednjim državam, lakoto, bedo in obup. S to potezo je američan, Iranu napovedal vojno in verjamem, da je to največja napaka ZDA zadnjih 50 let, ki se jim bo grdo obrestovala. Seveda, nahebala bo tudi Evropa zaradi beguncev ipd ampak posledice bo trpel cel svet. Nismo več daleč od 3. svetovne, svet je razdeljen in človeško življenje še nikoli ni bilo tako malo vredno.
Chon
04. 01. 2020 11.43
-11
Nekdo je končno moral imeti dovolj veliko mednožje, glede na to da smo Evropejci glede širitve islama dobesedno impotentni.
Zmaga Ukrajini ...
04. 01. 2020 12.13
+13
... dovolj veliko mednožje???? Point je v tem, da trumpelj ne bo sam s svojim mednožjem "mahal po koprivah", ampak z mednožjem lastnega naroda,... to imej v mislih.