Tujina

Spor zaradi podmornic: bo Bidnov klic pomiril razburjeni Pariz?

Pariz/Canberra, 20. 09. 2021 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
17

"Počutili smo se zavedene," je medijem na letališču v Sydneyju razlagal francoski veleposlanik, ki je moral, potem ko je Francija ostala brez 56 milijard evrov vrednega posla s podmornicami, na hitro odpotovati v domovino na posvete. Nenavadno oster je bil tudi sicer zadržani francoski zunanji minister, uporabil je besede, kot sta laganje in dvoličnost. Jezo Francije pa bo zdaj poskušal ohladiti ameriški predsednik Joe Biden.

Francoski veleposlanik v Avstraliji Jean-Pierre Thebault na letališču v Sydneyju
Francoski veleposlanik v Avstraliji Jean-Pierre Thebault na letališču v Sydneyju FOTO: AP

Francija se je, potem ko je čez noč ostala brez več deset milijard evrov vrednega posla s podmornicami, odzvala ostro: veleposlanika iz Avstralije in ZDA je odpoklicala na posvet v domovino, odpovedano pa je tudi za ta teden predvideno srečanje med obrambnima ministroma Francije in Velike Britanije. 

Odnosi med tradicionalnimi zaveznicami so se ohladili, potem ko so Avstralija in Združene države Amerike skupaj z Veliko Britanijo "za hrbtom" Francije podpisale zavezništvo v Indopacifiški regiji (Aukus), ki vključuje opremljanje Avstralije s podmornicami na jedrski pogon. Canberra je zato odstopila od dogovora, po katerem bi od Francije za 56 milijard evrov kupila podmornice na konvencionalen pogon.

"Počutili smo se zavedene," je pred odhodom v domovino na letališču v Sydneyju pojasnjeval veleposlanik Jean-Pierre Thebault. "Iz medijev smo izvedeli, da nas je najpomembnejša oseba v Avstraliji namenoma do zadnjega trenutka držala v temi," je Thebauld ugibal, da "morda nismo več prijatelji". 

"Ta zarota je nastajala 18 mesecev. Ko smo se mi trudili, da bi kar najbolje izkoristili (podmorniški) program, v okviru katerega smo z Avstralijo delili najbolj varovane vojaške skrivnosti, je nastajal drug projekt, ki smo ga, zahvaljujoč medijem, odkrili uro pred razkritjem," je besnel Thebault. 

V naslednjih dneh naj bi ameriški in francoski predsednik, Joe Biden in Emmanuel Macron, o zadevi razpravljala po telefonu.

Avstralski premier Scott Morrison sicer trdi, da so francoskega predsednika Emmanuela Macrona o nameri obvestili, preden so ga mediji, "okoli 20.30" večer pred razglasitvijo zavezništva, s čimer pa nikakor ni omilil slabe volje v Parizu. "Konec koncev je šlo za odločitev o tem, ali bodo podmornice, ki jih bomo zgradili z velikimi stroški za davkoplačevalce, sposobne opraviti naloge, ki jih pričakujemo. Naša strateška presoja, ki temelji na najboljših možnih obveščevalnih in obrambnih nasvetih, je bila, da ne bodo. Bilo bi malomarno, če ne bi izkoristili priložnosti, da za podporo našim obrambnim operacijam zagotovimo najbolj zmogljive podmornice," je še dejal. 

Populistični podpredsednik avstralske vlade Barnaby Joyce je Pariz zavrnil z besedami, da jim ni treba dokazovati zavezanosti Franciji, saj o tem priča na desetine tisočev Avstralcev, ki so med prvo in drugo svetovno vojno umrli, ko so branili francosko zemljo. Vendar pa tokrat Avstralija ni stopila le v "bitko" s Francijo, ampak kar v "vojno" s celotno Evropsko unijo. Že naslednji mesec naj bi namreč avstralski minister za trgovino Dan Tehan prispel v Pariz na pogovore o prostotrgovinskem sporazumu med njegovo državo in EU. Kot je dejal veleposlanik Thebault, po njegovih informacijah vsaj za zdaj sestanek še ni odpovedan, je pa Francija druge članice EU že zaprosila, naj "premislijo" o vključitvi Avstralije v kakršen koli prostotrgovinski sporazum. 

Jedrska podmornica
Jedrska podmornica FOTO: AP

Avstralija mora svojo odločitev v vključitev v novo zavezništvo pojasnjevati tudi partnericam v indopacifiški regiji. Veleposlanik pri Zvezi držav Jugovzhodne Azije (Asean) Will Nankervis je zato hitel zagotavljati, da Avstralija ostaja država brez jedrskega orožja. "Medtem ko bo nove podmornice poganjala jedrska energija, pa na njih ne bo jedrskega orožja," je dejal. 

Nenavadno oster odziv sicer zadržanega Le Driana

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian
Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian FOTO: AP

Znova je bil oster tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian, ki je konec tedna zaveznice obtožil "laganja, dvoličnosti, hude kršitve zaupanja in prezira". Ob tem je opozoril, da bo poteza trojice držav, vključenih v Aukus, močno obremenila odnose med zaveznicami iz Nata. 

Nemški Spiegel ob teh nenavadno ostrih besedah piše, da stari politični maček Le Drian, ki je služil že pod Hollandom in Mitterndom, velja za zadržanega, diskretnega človeka, ki vedno ohrani hladno glavo. "Ni človek za prenagljene pripombe, ki bi jih pozneje obžaloval," dodajajo. 

Odpovedali srečanje obrambnih ministrov 

Francoska nejevolja sicer ni usmerjena le proti Avstraliji in ZDA, ampak tudi proti tretji podpisnici Aukusa, Veliki Britaniji. Francoska obrambna ministrica Florence Parly je zato odpovedala za ta teden predvideno srečanje z britanskim kolegom Benom Wallaceom

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekularac
05. 10. 2021 09.00
+1
ZDA je uspelo malo oslabiti gospodarski vpliv EU. Brexit je bil eden od korakov v tej smeri. Avstralcem je zares vseeno kam bo šel denar za podmornice, škoda pa je, da ga ne bo v članico EU.
kolo1982
20. 09. 2021 18.56
Ene 5 podmornic je ostalo v skladišču v Afganistanu. Mogoče jih lahko Tonin od talibanov ful poceni odkupi,za varovanje Slovenske obale...
kolo1982
20. 09. 2021 18.56
Ene 5 podmornic je ostalo v skladišču v Afganistanu. Mogoče jih lahko Tonin od talibanov ful poceni odkupi,za varovanje Slovenske obale...
Vrtni a
20. 09. 2021 17.50
+2
Če bo Biden poklical bo samo še večja štala. Tip je nesposoben. Amerika bo zgubila zaveznika.
Rasheed
20. 09. 2021 17.37
+2
Ja, to pa so "prijatelji", roka tako roka tako, v žepu pa figa 😐
Ate_ist
20. 09. 2021 17.25
+1
bidon bo moral za tole globoko seči v žep ameriških davko plačevalcev. macron ima naslednje leto volitve in pred volitvami mora pokazati, da ni bidonova plišasta igrača
nastjamarko
20. 09. 2021 16.45
+4
Jaz bi ponovno rusijo prosil naj na kubo prupelje 50 jedrskih konjic in jih usmeri proti najvecjim amero mestih. Pa da vidimo
JAZsemTI
20. 09. 2021 16.39
+6
Imam občutek, da bo naslednji Eurosong brez Avstralije. 🤔😂
Ate_ist
20. 09. 2021 17.22
+4
tecnoba
20. 09. 2021 16.29
+2
Bidenov klic jih bo verjetno le se bolj razburil. Naj rajsi poklice Trump
Rde?a pesa in hren
20. 09. 2021 16.12
+2
ja ja so bili zavedeni ja....malo morgen
mackon08
20. 09. 2021 16.11
+3
Banda ena pokvarjena namesto, da bi se šlo v razoroževanje in ukinitev jedrskega orožja ga oni še povečujejo.
FPVSLO
20. 09. 2021 15.42
+10
Aha, Biden lagal, zavajal zaveznike, doniral talibanom opremo, se predal v afganistanu, pobil civiliste z dronom in ne more niti po stopnicah. Krasno. Še vedno nesposoben tudi na današnji datum.
Marky331
20. 09. 2021 15.28
+6
PA ONI SPLOH RABIJO PODMORNICE , KAJ JIM BOJO
KenBlock
20. 09. 2021 15.20
+9
Biden, ce ga bo klical, bo pozabil zakaj ga klice - preden bo dvignil telefon.
User905768
20. 09. 2021 15.10
+14
Američani samo zdraho delajo po svetu in med drzavami... Angleži so njihovi hlabci ze vso vecnost... Europa treba bo nekaj naredit za svoj obstoj, drugač smo v začetku razpada, to si tudi Amerji najbolj želijo, sibko Europo.
cirenij
20. 09. 2021 15.37
+8
adonai
20. 09. 2021 15.02
+9
Joe Biden bo sedaj ko je iz posla izrinil Francoze in prodal ameriške podmornice Avstralcem, pomiril jezo Francozov,... he he he. Zabavno, dajte kokice :)