Tujina

15-urne izmene, brez plačila: s požari v Avstraliji se bori na tisoče prostovoljnih gasilcev

Sydney, 24. 12. 2019 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"To počnemo, ker je to naša strast. To je bratstvo," je pravi eden izmed več tisoč avstralskih gasilcev, ki se že več mesecev borijo z ognjenimi zublji. In Daniel Knox je postal eden izmed mnogih Avstralcev, ki so svoje običajno življenje postavili ob stran, da bi pomagali pri spopadanju s požarno krizo v državi.

22-letnik je del gasilske službe v Novem Južnem Walesu (NSW RFS), ki se je poimenovala za "največjo prostovoljsko gasilsko organizacijo na svetu". Okoli 70.000 članov je dobro izurjenih, za svoje delo pa, z izjemo nekaj starejših članov, ne prejemajo plačila, poroča BBC

Knox se je lokalnim gasilcem pridružil pri 17. letih, pod okrilje pa ga je takrat vzel starejši član Andrew O'Dwyer. "Pazil je name, mi pomagal, mi izkazal spoštovanje, tudi ko sem naredil napako," pripoveduje Knox. 

Prejšnji četrtek je bil O'Dwyer, skupaj s še enim prostovoljnim gasilcem Geoffreyjem Keatonom, poklican h gašenju 'megapožara', ki se je oblikoval okoli Sydneyja. Na poti tja je na njun gasilski avtomobil padlo drevo. Oba gasilca, sicer očeta z manjšimi otroki, sta izgubila življenje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že vse od septembra se z več sto požari v zvezni državi Novi Južni Wales bori več kot 3000 avstralskih gasilcev. Na terenu so vsak dan, delajo tudi po več kot 15 ur skupaj. In skorajda 90 odstotkov teh gasilcev je prostovoljcev, ki ne prejemajo plačila ali nadomestila za svoje delo, pravi NSW RFS. Ta več stoletij star model je tradicionalen tudi v nekaterih drugih avstralskih zveznih državah, v skorajda vsakem mestecu gasilske prostovoljne službe sestavljajo lokalni prebivalci - sistem, ki je na območjih, kjer so se v preteklosti z manjšimi gozdnimi požari soočali le del leta. 

A letos je stanje popolnoma drugačno. Ogromni požari, značilno zgolj za vrhunec poletja, so izbruhili že na začetku pomladi, še dodatno jih spodbujajo rekordno visoke temperature, močan veter in suša. In vse to je v Avstraliji sprožilo debato o podpori gasilcem, župani, gasilske organizacije in opozicija pozivajo k plačilu nadomestila. "Prostovoljno sodelujejo in delajo, kolikor le lahko, pogosto gredo preko svojih zmogljivosti. To ni več vzdržljivo," je za BBC dejal predsednik Gasilske organizacije prostovoljcev Mick Holton

S požari se bori okoli 3000 gasilcev.
S požari se bori okoli 3000 gasilcev. FOTO: AP

Številne ure dela, več tednov stran od plačane službe - obenem pa se naberejo tudi stroški. Knox je pred tedni odpotoval v mesto Tenterfield, da bi tam pomagal pri gašenju požara. Osemurno vožnjo do tja si je moral plačati sam. 

Ob tem pa se povečuje javna podpora gasilcem - v času božično-novoletnih praznikov številne trgovine in restavracije svoje dobičke donirajo NSW RFS. Zbiranje sredstev za nakup mask, hrane in drugih potrebščin poteka tudi preko spleta. 

"Sedaj ni pravi čas, da se ukvarjamo s tem. Počakajmo, da mine požarna kriza," pa odgovarja avstralski premier Scott Morrison. In dodaja: "Ko se ljudje pridružijo tem organizacijam, to storijo zato, da pomagajo zaščititi svojo skupnost." 

V preteklem tednu sta življenje izgubila dva prostovoljna gasilca.
V preteklem tednu sta življenje izgubila dva prostovoljna gasilca. FOTO: AP

Prostovoljni gasilci potrdijo - naša motivacija ni denar, a Knox ob tem dodaja: "Ljudje ne razumejo, zakaj tvegaš svoje življenje in za to nisi niti plačan. Ja včasih, se vprašam, zakaj to počnem, kaj delam tukaj."

"Vsak ima v življenju možnost izbire. Raje sem tukaj, se borim s požari - opravljam svoj del dolžnosti za skupnost," še pravi.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
24. 12. 2019 15.23
+2
pravkar sem govoril s sosedom, ki je trenutno v Peterburgu na kratkem prednovoletnim izletom, kot pravi, šel sem iskat pravo rusko zimo, našel pa 10c in nobenega snega. Res počasi vrag jemlje šalo, tudi v Avstraliji.
kritika1
24. 12. 2019 14.46
+4
In v Avstralijo bodo še naprej kopali premog, kurili in ga izvažali? Kako naj še narava drugače opozori na probleme?
fairplayy
24. 12. 2019 14.22
+7
žalostno tvegajo življenja za obče dobro važno da za žogometaše in tajkune ne zmanjka
DeBill
24. 12. 2019 14.04
+4
piše: australian bush fire ... več kot 100 požarov, vse na obrobju velikih mest, ... čaki, gori grmičevje, pa vse na obrobju velikih mest. grmičevnata pokrajina, ki ni na robu mest ne gori. torej razlog je čovek, ker je požare nekdo zakuril, od namenoma do ogorka iz avta in do odvržene steklenice, ...
DeBill
24. 12. 2019 13.59
+0
po fotkah sodeč je zgorewlo eno drevo pa ena lopa, na uni fotkah je za ljudmi zelena pokrajina. ker če že kaj pišete, podkrepite s fotografijami. da se ne izkaže na koncu, da je gorel star bush, ki je včasih itak vedno gorel. meni iz avstralije govorijo druge podatke. predvsem pa o tem, da so požari požigi.
Ramzess
24. 12. 2019 13.30
+7
Kdaj pa bo čas, če ne zdaj, politiki samo modrujejo, znanstveniki isto, z varne razdalje, tudi kar se odgovornosti tiče, noben pa ne naredi ničesar.
Rde?iAlarm
24. 12. 2019 12.27
+12
grims že tolaži avstralce naj ne obupajo saj prihaja ledena doba.............