Tujina

Kitajski študenti v Avstraliji tarča prevarantov, uprizarjajo celo lastne ugrabitve

Sydney, 27. 07. 2020 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
13

Avstralska policija opozarja, da so kitajski študentje v Sydneyju postali tarča prevarantov v obsežni prevarantski shemi "navideznih ugrabitev". Študente v nekaterih primerih namreč z izsiljevanjem pripravijo celo do tega, da uprizorijo lastno ugrabitev, pošljejo posnetke družinskim članom na Kitajskem, ki nato izplačajo visoke odkupnine.

Kitajski študenti v Sydneyju so postali tarča prevarantov, opozarja tamkajšnja policija. V večini primerov študente z izsiljevanjem prisilijo, da uprizorijo svojo lastno ugrabitev ter svojim sorodnikom in prijateljem na Kitajskem pošljejo posnetke oziroma dokaze o "ugrabitvi". Žrtve so verjeli, da so same in njihovi sorodniki v nevarnosti, je povedala policija v Novem Južnem Walesu in dodala, da se je shema "resnično povečala v letu 2020 in deluje kot industrija". Študente so pozvali, naj nemudoma obvestijo policijo, če prejmejo klice z grožnjami. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Samo v tem letu je policija prejela prijavo o osmih tovrstnih navideznih ugrabitvah. Zgolj v enem primeru so sorodniki plačali dva milijona avstralskih dolarjev odkupine oziroma dobrih 1,2 milijona evrov. "V nekaterih primerih so družine za odkupnino dale praktično vse kar imajo, do zadnjega centa," je dejala policija. 

Sama prevara deluje na izjemno obsežni ravni, prevaranti pa kličejo skorajda vse s kitajskimi priimki v Avstraliji, ter tako pridobijo "nekaj ljudi, ki jim nasedejo". Klici prihajajo iz tujine, zato jih težko izslediti.

Sama prevara po poročanju BBC deluje tako, da kitajski študent v Avstraliji prejme klic prevaranta, ki se pretvarja, da kliče iz kitajskega veleposlaništva ali drugega vladnega organa. Žrtve "obvesti", da se soočajo z nevarnostjo, na primer, da so bili na Kitajskem vpleteni v kaznivo dejanje. Od študentov pa nato zahtevajo plačilo, če se želijo izogniti aretaciji ali deportaciji. 

V nekaterih primerih so tako žrtve prepričali, da so popolnoma prekinili stike z družino in prijatelji, najeli hotelsko sobo ter uprizorili lastno ugrabitev, da bi na ta način pridobili sredstva od družine na Kitajskem, še poroča BBC. Prevaranti soimeli  žrtve pod "psihološkim nadzorom" ter jih tako prepričale v take ekstreme, kot je uprizoritev ugrabitve, je še povedala policija. 

V enem primeru je oče, ki je prejel video posnetek hčerke s prevezanimi očmi in zavezanimi rokami, plačal odkupnino, nato pa kontaktiral policijo v Sydneyju, ki je le uro kasneje našla njegovo "ugrabljeno" hčer živo in zdravo v hotelski sobi. Žrtve same običajno prevare policiji ne prijavijo. "Žrtve navideznih ugrabitev so travmatizirane zaradi celotne izkušnje, verjamejo, da so sebe in svoje družinske člane spravile v nevarnost," je dodala policija. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
27. 07. 2020 19.24
. brihtni do amena ; NajPametnejši
medus
27. 07. 2020 18.32
+5
Deportirat vse
brusilec
27. 07. 2020 18.27
+9
tale clanek je tako slabo napisan .. kdo uprizori sedaj ugrabitev ali samougrabitev? sami studentje? zaradi ene kazni ? nobene logike
RamzesII
27. 07. 2020 21.58
kakamujo
27. 07. 2020 18.23
+3
To samo zato ker se bojijo kitajske komunajzarske vlade
Volga Malek
27. 07. 2020 17.15
+4
Obstaja sila preprosta stvar za take stvari ki se ji v diplomaciji rece da je oseba 'persona non grata' in se prej izgon z drzave.
Christi Miles
27. 07. 2020 17.13
+10
Res, da so otroci bogatunov v Avstraliji, da pa bi kkicali prevarantje in se predstavljali za zaposlene v veleposlaništvih in vkadnih organih, ter zahtevati odkupnino, je malo za lase privlečena. Vse skupaj je prevara, še prej bi pa rekel, da se sami Avstralci hočejo odkrižati Kitajcev
Uporabnik1095190
27. 07. 2020 17.09
+18
Ko gre za goljufanje ljudi,ne zmanjka idej. Saj pri nas imamo tudi že Afriške vrače,ki mastno računajo in vlečejo denar od naivnežev. Najbolj žalostno pa je,da mu menda dela ne manjka. Ljudje so čedalje bolj neumni,namesto,da bi bilo obratno.
Tylers
27. 07. 2020 17.02
+10
Wow, da so kitajci prevaranti, kdo bi si mislil?
TolstojV
27. 07. 2020 16.42
+25
Spet Kitajci enkrat goljufije drugič okužijo cel svet kaj bo tretič!?
antilevi?ar
27. 07. 2020 16.27
+11
Smešen naslov? Kdo je kdo v tem stavku, kdo uprizarja ugrabitve? Ugrabitelji ali študenti? Uprizarjati pomeni nekaj delati za "glumo",..:))
mjda12
27. 07. 2020 16.14
-2
Poznajo luknje v zakonu👌👌👌bol ka pa resne ugrabitve