Tujina

Avstrija ne vidi potrebe po uvedbi nadzora na meji z Italijo

Dunaj, 20. 10. 2023 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrija ne namerava uvesti nadzora na meji z Italijo, saj se migracijski pritisk čez italijansko mejo ne povečuje, je ob obisku hrvaškega premierja Andreja Plenkovića izjavil avstrijski kancler Karl Nehammer. Ob tem je poudaril, da se je število nezakonitih prihodov v Avstrijo prek Hrvaške drastično zmanjšalo.

Avstrija v boju proti nezakonitim migracijam že več let nadzoruje svojo mejo z Madžarsko in Slovenijo, od začetka meseca tudi mejo s Slovaško, od srede pa še mejo s Češko.

Za uvedbo nadzora na meji s Češko se je odločila po tem, ko je nadzor na mejah s Češko, Poljsko in Švico zaradi ilegalnih migracij uvedla Nemčija. Kot je pojasnil avstrijski kancler Karl Nehammer, je Nemčija s tem prisilila Avstrijo k razširitvi svojega mejnega nadzora.

Trenutno pa Avstrija ne namerava uvesti nadzora na meji z Italijo. "Zaenkrat ni bilo poročil, da bi se migracijski pritisk čez italijansko mejo povečal," je dejal kancler in dodal, da migracijski tokovi v Avstrijo še naprej vodijo od vzhoda proti zahodu, največ nezakonitih prehodov pa beležijo na meji z Madžarsko.

Avstrijska meja
Avstrijska meja FOTO: AP

Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem slovenski nadzor na meji označil za ukrep začasne narave. Poudaril je, da si je Hrvaška "maksimalno prizadevala za zaustavitev nezakonitih migracij". Dejal je, da imajo okoli 6700 mejnih policistov, kar je več kot katera koli druga država, in opozoril, da bi države v regiji morale uskladiti svoje vizumske politike z vizumskimi politikami EU.

"Trenutno lahko ljudje vstopijo v nekatere države kot turisti brez vizuma in nato s pomočjo tihotapcev zlahka vstopijo v središče Evrope," je bil kritičen. Dodal je še, da Hrvaška za zdaj ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji z Madžarsko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
20. 10. 2023 19.42
+4
Ha, ha...samo nam več ne zaupa nihče. Torej kako naj zaupa temu vladanju, narod?
punkracij
20. 10. 2023 19.29
+3
Smo Sebastian Kurz in Janez sta porok za dobrososedske odnose in odprte meje.
Harpuna
20. 10. 2023 18.19
+5
Avstrijec pravi,da se je prihod ilegalcev v Avstrijo preko Hrvaške zmanjšal,ja logično saj ne mejijo na Hrvaško in večino naša vlada gosti v Sloveniji z našim davkoplačevalskim denarjem.
za naše
20. 10. 2023 17.46
+4
Kaj vam je zdaj jasno ,kje je problem ? Zdaj ,ko so v eu. videli kdo vodi Slovenijo ,in slišali njihove izjave se bodo pa še bolj ogradili od nas ..
Slava_Rusiji
20. 10. 2023 17.34
+4
Italija pa bolj nabita z migranti kot Hrvaška in madžarska. Narobe svet.
kiropraktik
20. 10. 2023 17.04
+6
Pravilno! Slovenija je problem!