Tujina

Avstrijska opozicija: 'Spremembe v vladi so farsa'

Dunaj, 12. 10. 2021 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š, STA
Komentarji
2

Novi avstrijski kancler Alexander Schallenberg je v avstrijskem parlamentu napovedal, da bo avstrijska vlada pod njegovim vodstvom ohranila usmeritev predhodnika Sebastiana Kurza tako glede migracij in trga dela kot epidemije covida-19. Prav tako bo vlada na Dunaju po zagotovilih Schallenberga še naprej proevropska.

Avstrijski parlament
Avstrijski parlament FOTO: AP

"Evropa je še naprej naš osrednji referenčni okvir in za nas odločilni politični vzvod," je  sporočil avstrijski kancler, ki tako kot Kurz prihaja iz avstrijske ljudske stranke (ÖVP). Ob tem je napovedal, da bo ta četrtek obiskal Bruselj, kjer so načrtovani pogovori s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Tako koalicijskim Zelenim kot opoziciji v parlamentu je novi kancler sporočil, da "če imam danes sporočilo za vas vse, potem je to, da je naša roka ponujena vsem".

V skoraj deset minut dolgi predstavitvi vladnih načrtov je Schallenberg dejal, da bo ekonomsko-socialna davčna reforma jedro dela avstrijske vlade. Napovedal je tudi več vlaganj v  raziskovanje, digitalizacijo in modernizacijo šolstva. Glede trga dela je dejal, da stavi na to, da morajo vsi, ki lahko, tudi kaj prispevati. Glede migracij in integracije je kancler zatrdil, da bo "dosledno nadaljeval pot".

Pred poslanci je govoril tudi podkancler in predsednik Zelenih Werner Kogler, ki je nastopil spravljivo do koalicijske ljudske stranke, hkrati pa ponovno vzel v bran avstrijsko pravosodje. "Pustimo pravosodju, da dela, da neodvisno preiskuje," je ponovno pozval podkancler. Dodal je, da je dobro, da pravosodje ne dovoli, da bi vplivali nanj in da je veljalo napačno razumevanje, da nekaterih ustanov ne bi smeli kritizirati. Članica Zelenih je tudi avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić.

Glede menjave na kanclerskem položaju je Kogler danes menil, da odločitev o tem zagotovo ni bila lahka, a je bila sprejeta hitro in v interesu države. Predčasne parlamentarne volitve po njegovem mnenju ne bi bile dobra rešitev, obenem je spomnil, da je sedaj pomemben sprejem proračuna.

V svojem govoru Schallenberg danes sicer ni omenil preiskave proti Kurzu in tudi ni predstavil nobenih načrtov za boj proti korupciji v državi.

Tožilstvo v Avstriji preiskuje Kurza in njegove tesne sodelavce, ker naj bi z davkoplačevalskim denarjem kupovali naklonjena medijska poročanja in prirejene javnomnenjske raziskave. Prav zaradi tega je Kurz v soboto odstopil s kanclerskega položaja, na katerem ga je v ponedeljek nasledil Schallenberg. Zaradi preiskave je skoraj razpadla dosedanja vladajoča koalicija med ÖVP in Zelenimi. Kurz sicer ostaja predsednik ÖVP, se pa v četrtek kot poslanec vrača v avstrijski parlament, kjer bo tudi vodja poslanske skupine ÖVP.

Opozicija je danes v parlamentu kritizirala tako Schallenberga kot njegovega predhodnika Kurza. Prvak svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl je menil, da si je Schallenberg drznil, da daje lekcije parlamentu in ocenil, da je kancler že v svojem prvem govoru napovedal konec novega začetka.

Predsednica avstrijskih socialdemokratov (SPö) Pamela Rendi-Wagner je menila podobno in dejala, da je kancler že prvi dan večinoma izgubil zaupanje. Dodala je, da so spremembe v avstrijski vladi zgolj farsa, saj niti po njenih besedah še naprej vleče Kurz. Kanclerja je pozvala, naj s tem prekine. Tovrstno priporočilo je kanclerju dala tudi predsednica Neos Beate Meinl-Reisinger.

"Na vas je, da se oklepate turkiznega sistema in z njim propadate, vendar vam ne bomo dovolili, da to storite tudi z državo," je dejala Meinl-Reisingerjeva, ki je kanclerju izročila tudi dokumente o preiskavi, da bi lahko preučil podrobnosti. Schallenberga ti očitno niso zanimali, saj jih je položil na tla poleg mize.

V senci govora novega kanclerja je bil današnji nastop novega zunanjega ministra Michaela Linharta iz vrst ÖVP, ki je na tem položaju nasledil dosedanjega vodjo avstrijske diplomacije Schallenberga.

Kot je dejal Linhart, je kot diplomat navajen, da se zavzema za Avstrijo. Obljubil je, da si bo na ministrskem položaju prizadeval za povezljivost pri jasnih vsebinskih stališčih. Zagotovil je, da si bo Avstrija v svetu še naprej prizadevala za mirno reševanje sporov, človekove pravice, močno transatlantsko partnerstvo in proti vsem oblikam antisemitizma. Napovedal je tudi, da ga bo prva pot v tujino še ta teden vodila v Sarajevo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

APOKALIPSA21
12. 10. 2021 17.58
+0
Sedaj p'a eno tapobožno. Ko nas zapusti princ teme, pa rajanje do jutranjih ur. Prikazala se nam bo marija z veliko devicami.
APOKALIPSA21
12. 10. 2021 17.54
+0
Kurz je bil nekajkrat z j.j-em pa že mora odstopit. in tako vsi po vrsti. čeh je tudi zgubil volitve. Poljaki so se pokesali. j.j. Sedaj smo že mi na vrsti, da nas zapusti princ teme.