Tujina

Avstrijske oblasti preprečile teroristični napad na Dunajskem maratonu

Dunaj, 14. 06. 2022 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski zvezni urad za zaščito ustave in boj proti terorizmu je odkril domnevno celico Islamske države (IS) v Avstriji, ki naj bi bila povezana z načrti za napade na velike dogodke v Evropi. Dunajski maraton aprila letos je bil označen kot tarča bombnega napada po vzoru bombnega napada na Bostonskem maratonu leta 2013.

Časnik Kronen Zeitung, sklicujoč se na neimenovane vire, navaja doslej znane podrobnosti domnevne tako imenovane teroristične operacije Zdravljenje, ki so jo načrtovali pripadniki domnevne speče celice v Avstriji. Šlo je za operacijo, s katero naj bi Isis maščeval smrt svojega voditelja Abuja Ibrahima Al Hašimija. Ta je pod streli ameriških komandosov padel v posebni akciji februarja letos v svojem skrivališču na severozahodu Sirije.

Avstrijske oblasti so preprečile teroristični napad na letošnjem Dunajskem maratonu.
Avstrijske oblasti so preprečile teroristični napad na letošnjem Dunajskem maratonu. FOTO: Shutterstock

Domačim avstrijskim preiskovalcem je v sodelovanju z domačimi in tujimi oblastmi uspelo razkriti izjemno nevarno islamistično spečo celico, ki je načrtovala napad aprila na dunajskem maratonu. Po navedbah časnika naj bi v tej skupini delovalo pet Iračanov, od tega štirje v drugih državah, na čelu pa naj bi bil Iračan, ki je imel v Avstriji urejen status zaščite. Moški je prišel v Avstrijo v senci begunske krize leta 2015.

Načrte naj bi medsebojno usklajevali prek kodiranih sporočil, med drugim s pomočjo funkcij klepeta, ki jih omogočajo posamezne video igre oziroma igralne konzole, vseh pet pa naj bi bilo pred prihodom v Evropo visoko v hierarhiji Islamske države, še poroča isti vir. Po zgledu "bostonskega bombaša" je ta celica nameravala postaviti bombo na cilj Dunajskega maratona, ki je potekal 24. aprila.

Avstrijske oblasti so okrepile pozornost po dogodkih novembra 2020, ko je Avstrijec albanskega rodu izvedel teroristični napad na Dunaju, pri čemer so umrle štiri osebe, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

guruguru
14. 06. 2022 14.53
-2
Nekako je treba opravičiti zapiranje svojih meja...
MUNGATUMBA
14. 06. 2022 16.13
-1
So rekli, da imajo nadzor na meji radi vnosa terorizima v Osterajh in šverca orožja Ukrainskega
ivan z Doba
14. 06. 2022 14.36
+0
Menda je dal mahnić varnostno-obveščevalne podatke Avstrijcem. In tega ljudje ne znajo ceniti!? P s.Podatki so se manašali na ceno živinske krme in odkupno ceno odstreljene divjadi za lovce.😎
User1428333
14. 06. 2022 13.43
+7
Moški je prišel v Avstrijo v senci begunske krize leta 2015--------------ali se bi skrajni levičarji kot so Mesec, Fajonka, Bratušek, Golob in Šarec opravičili za žrtve, ker niso varovali meje pred ilegalnimi migranti. Naj jih k sebi sprejemjo in hranijo iz svojega žepa, ne pa da jih uturija nam.
mužik
14. 06. 2022 13.50
-2
migranti dobrodošli !!!!!!! slogan levakov
ivan z Doba
14. 06. 2022 14.38
+0
Še dobro, da je ivan, kot je obljubljal, neprodušno zaprl mejo.🤣🤣🤣
štrekeljc
14. 06. 2022 14.58
-4
izjava Velikega Romarja v Titovo Jajce: "Reševanje življenj beguncev, še posebej tistih, ki so že na begu kot cele družine, mora ostati prioriteta. Tu je evropska solidarnost potrebna. Obenem je nujno tesno sodelovanje vseh članic EU pri preprečevanju prikritih vstopov pripadnikov ISIS. Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema." Prav tako je bil Veliki Romar zaradi dobrega odnosa z Albanci nagrajen s prištinskem častnim doktoratom. Le kako to, da ga niso dobili ne Mesec, ne Fajonka, Bratušek, Golob in Šarec tudi ne. Čudno, kajne?
MUNGATUMBA
14. 06. 2022 16.16
+0
Glede ČASTNIH nazivov dotore-pa vedno z veseljem povem, da ga imata prekmandelc in Polž Lazar po dva, in to celo iz USA, katere jim je podarila slovenaćka nekakva zajednica ! Vse piše, dragi slovenceljni in to celo v DELU !
štrekeljc
14. 06. 2022 17.27
+2
Janši gre očitno res slabo. Še njegovi verniki na njegovo izjavo pritiskajo minuse. Neprecenljivo!