Tujina

So na avtobusu nezakonito prevažali dodatno gorivo in pirotehniko?

Sofija, 24. 11. 2021 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Karmelina Husejnović
Komentarji
61

Dan po najhujši prometni nesreči v zgodovini Bolgarije, v kateri je umrlo 46 ljudi, med njimi tudi 12 otrok, v javnost prihajajo podrobnosti in možne teorije o vzrokih za nesrečo. Ker na cesti ni bilo vidnih sledi zaviranja, obstaja velika verjetnost, da je voznik zaspal. Pojavljajo pa se tudi informacije, da so na avtobusu prevažali dodatno gorivo in pirotehniko, kar naj bi povzročilo hud požar. Najmlajši žrtvi tragedije sta štiriletna dvojčka.

Prvi rezultati preiskave tragične nesreče makedonskega avtobusa, ki se je zgodila na avtocesti Struma okoli 40 kilometrov južno od bolgarske prestolnice Sofije in v kateri je umrlo 46 ljudi, kažejo na to, da je zagorelo v sprednjem delu avtobusa, v sistemu za ogrevanje, je za BTV povedal varnostni strokovnjak mesta Pernik Vasko Pirgov

Bolgarska policija je tudi ugotovila, da je avtobus povsem zgorel v dveh do treh minutah, kar je razlog, da se večini potnikom iz njega ni uspelo pravočasno rešiti. Gasilci so na kraj prišli v manj kot 10 minutah, a je bilo že prepozno, saj je avtobus v tem času že pogorel. 

Na avtobusu nezakonito prevažali dodatno gorivo in pirotehniko?

Avtobus potovalne agencije "Besa Trans", registriran v Severni Makedoniji, naj bi po poročanju makedonskih medijev prevažal tudi zaboje z dodatnim gorivom, ki so najverjetneje pripomogli k obširnemu požaru. 

Makedonski portal Infomax, ki se sklicuje na vire blizu preiskavi, navaja, da naj bi v sprednjem delu avtobusa nezakonito prevažali cisterno s prostornino 1000 litrov goriva. Poleg tega pa naj bi na avtobusu tihotapili tudi večjo količino pirotehnike, ki je bila namenjena na makedonski trg. Po navedbah Infomaxa naj bi šlo za okoli 30 tisoč petard. 

Možnost, da je podjetje z avtobusom tihotapilo gorivo in pirotehniko, nakazujejo tudi izračuni. Cena aranžmaja, ki so ga plačali turisti, namreč ni pokrila vseh stroškov prevoza in hotelske nastanitve. Podjetje naj bi poslovalo z izgubo. Infomax pa navaja tudi ugotovitve raziskave bolgarske nevladne organizacije Centra za demokratične raziskave, da je najbolj tihotapljeno blago v Bolgariji prav gorivo.

Še vedno sicer ni znano, ali je požar izbruhnil pred trčenjem avtobusa v zaščitno ograjo ali po njem. Avtobus naj bi po prvih podatkih peljal s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Ker na cesti ni bilo sledi zaviranja, se zdi najverjetnejša teorija, da je voznik zaspal za volanom, poroča Jutarnji.

Da je najverjetnejši vzrok za nesrečo napaka voznika ali tehnična okvara na vozilu, je sicer že včeraj povedal vodja bolgarske preiskovalne službe Borislav Sarafov. A vozilo je bilo staro le tri leta. 

Najmlajši žrtvi stari le štiri leta

Kot je znano, je avtobus registriralo podjetje Besa Trans, ki organizira potovanja in nakupovalni turizem v Istanbulu. V njem je bilo 53 ljudi – dva voznika in 51 potnikov, pretežno mladih, ki so se vračali z ekskurzije v Turčiji. Sedem potnikov se je rešilo tako, da so razbili okno in skočili ven, ostalih 46 je umrlo. 

Bolgarski mediji pa so poročali, da naj bi bile vse žrtve pri srednjih vratih avtobusa in ne na svojih sedežih, kar nakazuje na to, da so skušale pobegniti. 

Do zdaj je znano, da je večina potnikov državljanov Severne Makedonije albanske narodnosti, a proces identifikacije otežuje dejstvo, da so trupla zoglenela in neprepoznavna. Portal a1on.mk. poroča, da je najstarejša žrtev stara 61 let, najmlajši žrtvi pa sta štiriletna dvojčka. Umrli so tudi njuni starši. 

Tudi Sarafov je opozoril, da zaradi izmaličenosti trupel ne bo mogoče takoj ugotoviti identitete žrtev. Analiza DNK bo trajala nekaj dni. "Bolgarija pričakuje, da ji bo Severna Makedonija poslala biološki material svojcev umrlih, da bomo lažje opravili identifikacijo."

Čeprav je makedonski premier Zoran Zaev najprej dejal, da je med žrtvami tudi srbski državljan, je pozneje to zanikal in povedal, da je le poškodovan in v bolnišnici. Informacijo je za srbski Blic potrdil tudi veleposlanik Srbije v Bolgariji Željko Jović, ki ga je tam že obiskal. 

Vseh sedem preživelih so sicer odpeljali v bolnišnico Pirogov v Sofiji, njihovo stanje pa je stabilno. Utrpeli so opekline, ena oseba ima zlomljeno nogo. Med njimi je pet odraslih oseb in dve dekleti, stari sedem in 17 let. Povedali so, da so v času nesreče spali, zato ne vedo, kaj se je zgodilo. Le eden je Zaevu povedal, da je pred trčenjem v zaščitno ograjo slišal glasno eksplozijo. Prav to bo morda preiskovalcem pomagalo rešiti uganko.

Svojci preživelih v bolnišnici v Sofiji.
Svojci preživelih v bolnišnici v Sofiji. FOTO: AP

Tridnevno žalovanje in izrazi sožalja z vsega sveta

Bolgarija sicer tako hude prometne nesreče ne pomni. Tamkajšnji mediji spominjajo na leto 1996, ko še ni bilo avtoceste in je v nesreči avtobusa umrlo 16 ljudi. Zaradi slabih cest, starega avtomobilskega parka in prehitre vožnje so sicer prometne nesreče v tej državi pogoste. 

Premier, ki opravlja tekoče posle, Stefan Janev, je globoko prizadet izrazil sožalje sorodnikom žrtev. "To je velika tragedija," je dejal. Zaradi nesreče je bil pretresen tudi bolgarski notranji minister Bojko Rašov, ki je dejal, da česa tako grozljivega še ni videl in da je to težko prenesti. "Zoglenela trupla ležijo na kupu drugo na drugem," je opisal razmere. 

Z izrazi sožalja in željami po hitrem okrevanju poškodovanih v nesreči so se odzvale številne države. Sožalje družinam in prijateljem žrtev tragične nesreče sta na Twitterju izrekla tudi slovenski predsednik Borut Pahor in slovensko zunanje ministrstvo. Pahor je obenem poslal sožalni pismi makedonskemu in bolgarskemu predsedniku.

Makedonska vlada je zaradi nesreče razglasila tridnevno državno žalovanje. Na vseh vladnih stavbah visijo zastave na pol droga, pred makedonskim veleposlaništvom v bolgarski prestolnici Sofija pa ljudje v znak sožalja polagajo cvetje.

Spuščene makedonske zastave v Skopju
Spuščene makedonske zastave v Skopju FOTO: AP

Bolgarska vlada pa je dan žalovanja razglasila za danes. Poklonili se bodo tako žrtvam današnje avtobusne nesreče kot tudi devetim žrtvam ponedeljkovega požara v domu za starejše v vasi Royak.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nono1234
25. 11. 2021 08.28
+1
Na avtobusu z več kot 50 potniki švercali gorivo in pirotehniko, ja precej verjetno in neverjetno kako malomarni so ljudje postali do lastnega življenja. Vse zgleda lepo, dokler se ne zalomi, takrat so pomembne "malenkosti", vendar prav tisti, ki radi opozarjamo na nevarnosti, smo za večino običajno malenkostni. No, boljše je biti malenkostni pa živ kot mrtev zaradi neumne malenkosti. Saj poznamo tisto znamenito Einsteinovo izjavo, da sta samo 2 stvari neskončni, vesolje in človeška neumnost, za vesolje ni bil povsem prepričan.
gobo
24. 11. 2021 21.58
-2
V bolgarijo je odšel sodelavec popravljat zobe prisel je kot tinker
DAN ODPRTIH VRAT
24. 11. 2021 21.44
+1
V današnjih časih hodt na ekskurzijo v 1000km oddaljeno Turčijo res ni pameten podvig
DAN ODPRTIH VRAT
24. 11. 2021 21.42
+1
Spet švercajo orožje
DAN ODPRTIH VRAT
24. 11. 2021 21.39
+5
Žalostno je gledati te državice kako na vse pristanejo, da bi prišli v EU in NATO.. Po drugi strani pa propadajo in živijo v bedi... Mi smo pa tudi na dobri poti v isto to bedo..
Nace Štremljasti
24. 11. 2021 20.35
-5
da niso mogoče vozili lubenic ali pa sadja pa se je zaradi toplote vnelo,sam prašam
Thinkvision
24. 11. 2021 20.35
+2
a je kdo že slišal za makedonske albance ... katastrofa kaj vam je ljudje božji ... a ste čisto znoreli ... to so ljudje ... sožalje svojcem in lahka zemljica pokojnim
akmt
24. 11. 2021 21.11
+2
Itak da je velik makedonskih albancev. Ampak niso med zrtvami, ker ni bil bus za v Pristino
akmt
24. 11. 2021 21.27
Pinkman.
24. 11. 2021 20.33
-1
Nevem sem bil fraj včeraj, ko je vsekalo.
Nace Štremljasti
24. 11. 2021 20.24
+1
ali si albanci švercali za ognjemet,sam prašam
Škrnicl
24. 11. 2021 20.21
+1
Moderator, par dni nazaj si me izbrisal zaradi dunajskega s pomfrijem, tukaj pa pustiš komentarje umsko zaostalih slovenčkov, ki sprašujejo, kakšna je škoda ob smrti Albancev? Resno?
MasteRbee
24. 11. 2021 20.14
+2
Le red bo rešil ta svet.
slohren
24. 11. 2021 20.03
+5
Ne vem no, rezervoar z nafto kar tak ne zagori, sej je zaprt, ni škaf, da detonacija vžge nafto????
Butalec8
24. 11. 2021 20.10
+3
Butalec8
24. 11. 2021 19.57
+4
Spet mimo članek tipično , ble so sledi zaviranja , voznik ni zaspal ampak je pocla guma , katere felna je zaiskrila ter vzgala dodaten nehomologiran rezervoar ter petarde zato je tud vecina potnikov umrla , ze druga tezka autobusna nesreca albancev v roku 2 mesecev
hondica
24. 11. 2021 19.41
-6
Balkanizem je prebivalce tega polotoka mnogokrat tepel in jih še bo.
vrtnar01
24. 11. 2021 19.53
+3
kot v Sloveniji že 80 let pod terorjem lewakov
Andree
24. 11. 2021 20.55
-3
končno nekdo prizna,da je tudi Janša komunist
Jimi1
24. 11. 2021 19.26
+4
Dizel in mnogo petard... To je celo lahko dizel eksplodiral po detonaciji petard... Sem videl bolgarskega oficirja,ki je v Afganistanu s svojimi vojaki naletel na takšen ognjemet... Zgorela ga je točno polovica in 14 vojakov v celoti... Zelo vroča eksplozija...
Uporabnik1833045
24. 11. 2021 19.24
+3
Saj tudi pri počeni gumi, sploh tako veliki kot na avtobusu, lahko pride do hude eksplozije. Sploh pa če špekuliramo, da jih niso menjali, ture pa niso bile tako kratke. Tudi odsotnost znakov zaviranja bi to lahko pojasnilo, saj bi lahko zelo na hitro zaneslo in bi voznik uspel reagirati le z obratom volana. Bo pa več pokazala preiskava, možno je vse, dokler strokovnjaki ne opravijo svojega dela. V vsakem primeru pa sožalje, huda katastrofa.
Marleneroya
24. 11. 2021 19.09
+4
Škrnicl
24. 11. 2021 20.18
+1
akmt
24. 11. 2021 21.12
+1
akmt
24. 11. 2021 21.28
+0
Albanci so povsod. Imajo cas potovat med tednom
User1832247
24. 11. 2021 18.57
+3
jaz sem za časa šolanja poznal tipa ki je poleg motorja v avtu skril več tisoč petard.in policaj ki ga je hopsnil je izjavil da mu je zelo žal ker ga je odkril!
proofreader
24. 11. 2021 18.55
+3
Grozno. Cele družine so izbrisane.
User1953555
24. 11. 2021 19.05
-2
vsaj nekdo ima nekaj dela moras gledat sirse
graf
24. 11. 2021 12.28
+3