Tujina

Avtorju teorij zarot Alexu Jonesu še dodatne pol milijarde dolarjev kazni

Hartford, 11. 11. 2022 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T. R. K.
Komentarji
4

Sodnica v ameriškem Connecticutu je avtorju teorij zarot Alexu Jonesu, ki mu je porota pred tem že naložila plačilo milijarde dolarjev odškodnine staršem otrok, ubitih v pokolu leta 2012 na šoli Sandy Hook v Newtownu, izrekla še plačilo dodatnih 473 milijonov dolarjev. Jones je po pokolu trdil, da se ta ni zares zgodil in da gre za prevaro.

Alex Jones
Alex Jones FOTO: AP

Desničarskemu provokatorju Jonesu je porota v Teksasu, ki je odločala v tožbi staršev, avgusta izrekla 50 milijonov dolarjev odškodnine. Porota v Connecticutu, kjer je bil zločin izvršen, mu je nato oktobra naložila še 965 milijonov dolarjev odškodnine.

Sodnica Barbara Bellis je temu zdaj dodala skoraj pol milijarde dolarjev. "Dokazno gradivo potrjuje, da so bila dejanja tožene stranke namerna in zlobna in povsem jasno je bilo, da bodo povzročila škodo s širjenjem vsebin med širokim občinstvom," je zapisala.

Spomnimo, da je kazen Jonesa in njegova trobila pod znamko podjetja Free Speech Systems doletela, ker je po smrti 20 predšolskih otrok in šestih odraslih vztrajno ponavljal, da gre za prevaro in da so starši ubitih plačani igralci, ki želijo skupaj z demokrati Američanom odvzeti orožje. Jones je začel dobivati vse več poslušalcev in s tem tudi več oglasov in denarja.

Nekateri od njegovih sledilcev so se nato znašali nad užaloščenimi starši. V Connecticutu so ga tožili starši ubitih otrok in agent FBI, ki so bili tarča groženj s smrtjo, ženskam so grozili s posilstvi, nekateri pa so se znesli tudi nad grobovi ubitih otrok.

Jones trdil, da gre za napad na svobodo govora v ZDA

Jones je ves čas ostal kljubovalen in trdil, da gre za napad na svobodo govora v ZDA. Napovedal je pritožbe, saj, kot pravi, nima niti približno toliko denarja, da bi lahko poravnal izrečene kazni. Imel naj bi zgolj dva milijona dolarjev. Njegovo podjetje Free Speech System je medtem že vložilo prošnjo za stečajno zaščito.

Neodvisen forenzični računovodja je sicer na sojenju v Teksasu zagotovil, da sta Jones in njegovo podjetje vredna skupaj 270 milijonov dolarjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anakin white
11. 11. 2022 17.41
+1
Alex je slab kvazinovinar in še slabši človek. Še konzervativci ga majo dost.
Na pol ovca
11. 11. 2022 14.07
-1
Tuip je usekan sam to je čisti političen proces kot v Stalinovih časih, sicer pa US je tako na poti tja, izvolijo mrtvega človeka, izvolijo predsenika ki ni sposoben tvorit 2 stavka....
dannyer
11. 11. 2022 12.34
+0
Nič od tega nebo. ko se bo pretožil zakon za defamacio je jasen. poleg tega se še branit ni mogo šlo je za politični proces.
marre
11. 11. 2022 11.53
+3
Sm gledal tiste posnetke ja.. Resnicno gnusen primer cloveka..