Tujina

Azijska skupnost v ZDA: Za pokol v Atlanti ne izključujejo rasnega motiva

Atlanta, 18. 03. 2021 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
1

Ameriška policija motiv za napade na azijske masažne salone v zvezni državi Georgia še preiskuje, je pa sporočila, da je 21-letni storilec Robert Aaron Long streljanje priznal in dejal, da je obseden s spolnostjo. Medtem so se oglasili tudi voditelji azijsko-ameriških skupnosti, ki so izrazili zaskrbljenost nad diskriminacijo in nadlegovanjem, v katerih so se njihove skupnosti znašle tudi že v preteklosti.

21-letni Long je obtožen umora osmih ljudi v masažnih salonih v Atlanti in okrožju Cheeroke v zvezni državi Georgia. Oblasti še ne morejo potrditi, ali je bil napad, v katerem je bilo ubitih šest azijskih žensk, rasno motiviran. Šerif okrožja Cherokee Frank Reynolds je za strelski pohod dejal, da je osumljenec "zasvojen s spolnostjo". Vendar so se strahovi med azijskimi Američani povečali zaradi pospešenega sovražnega govora nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je novi koronavirus označil za "kitajski virus", in posledičnih rasnih napadov. Tudi oblasti ne izključujejo možnosti, da so napade vsaj deloma sprožili rasni motivi, uperjeni proti Azijcem. 

Voditelji azijsko-ameriških skupnosti so dan po streljanju v treh masažnih salonih izrazili zaskrbljenost nad diskriminacijo in nadlegovanjem, v katerih so se njihove skupnosti znašle tudi že v preteklosti. Tudi FBI in druge policijske enote se spopadajo s kritikami, da niso naredili dovolj, da bi omejili zločine iz rasnega sovraštva.

"Motiva še ne poznamo, vemo pa, da azijsko-ameriška skupnost čuti velike bolečine," je dejal predsednik Joe Biden. "Napadi se morajo ustaviti," je poudaril. Center za preučevanje sovraštva in ekstremizma je pred kratkim poročal, da so se zločini iz sovraštva nad Američani azijskega rodu v 16 največjih ameriških mestih od leta 2019 do 2020 povečali za 149 odstotkov. V tem obdobju so se zločini iz sovraštva na splošno zmanjšali za sedem odstotkov. 

"Šest azijsko-ameriških žensk mora umreti v enem dnevu, da ljudje postanejo pozorni na rasizem," je za Guardian dejala direktorica Nacionalnega azijskega pacifiško-ameriškega ženskega foruma (NAPAWF) Sung Yeon Choimorrow. "Evidenca zločinov iz sovraštva do azijskih Američanov je tako nizka, ker oblasti niso pripravljene sprejeti, da smo zaradi svoje rase diskriminirani in nadlegovani."

Zadnji podatki o zločinih iz sovraštva, ki jih je zbral FBI, kažejo, da so v letu 2019 identificirali 4930 žrtev rasnega ali narodnostnega nasilja.

Na novinarski konferenci so v sredo policisti dejali, da je 21-letni Long iz Woodstocka priznal streljanje v Georgii in dejal, da je zanikal, da je napad bil rasno motiviran. "Storilec ima očitne težave, saj meni, da je odvisen od spolnosti in te lokacije vidi kot skušnjavo, ki jo je želel odpraviti," je povedal policijski načelnik Jay Baker in dodal, da je imel ob prijetju pri sebi 9-milimetrsko pištolo. Aretaciji se ni upiral. 

Znano je, da nekateri masažni saloni nudijo tudi storitve prostitucije, vendar oblasti trdijo, da ga žrtve niso. "Gre za zakonito delujoča podjetja, v katerih nismo zaznali sumljivih zadev," je dejala županja Atlante Keisha Lance Bottoms. Policija je še sporočila, da je dogodek še v preiskavi in da je še prezgodaj za ugotavljanje motiva. Vedo pa, da je osumljenec deloval sam. Bottomsova je dodala, da je bil ob aretaciji na poti na Florido, kjer naj bi izvedel še več napadov. Po poročanju CBS News je osumljenec preiskovalcem dejal, da "je ljubil Boga in orožje". 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozejoze1
18. 03. 2021 14.32
+2
Več se bojo med sabo klali, manj sranja bojo povzročali po svetu