Tujina

Azov bo znova operativen, ZDA odpravile prepoved zagotavljanja orožja

Kijev/Washington, 12. 06. 2024 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združene države Amerike so odpravile prepoved zagotavljanja orožja in usposabljanja brigade Azov, sporne ukrajinske vojaške enote, ki je imela osrednjo vlogo pri obrambi jugovzhodnega mesta Mariupol leta 2022. Po besedah ameriškega zunanjega ministrstva je bil namreč opravljen "temeljit pregled enote" in ni bilo ugotovljenih nobenih dokazov o kršitvah človekovih pravic.

V Washingtonu strogo poudarjajo, da se sedanja enota razlikuje od prostovoljne milice, ki je bila ustanovljena leta 2014 in je večinoma v svojih vrstah imela borce iz skrajno desničarskih krogov. ZDA so jim namreč prepovedale uporabo orožja, ravno zaradi neonacistične ideologije nekaterih ustanoviteljev brigade Azov, piše Al Jazeera.

"To je novo poglavje v zgodovini naše brigade," so v Azovu komentirali odločitev ZDA. "Pridobitev zahodnega orožja in usposabljanja iz ZDA ne bo le povečala bojne sposobnosti Azova, temveč bo, kar je najpomembneje, prispevala k ohranjanju življenj in zdravja."

Pripadniki brigade Azov
Pripadniki brigade Azov FOTO: AP

Brigada Azov, ki je bila vključena v ukrajinsko nacionalno gardo kot 12. brigada specialnih sil, je ena najučinkovitejših in najbolj priljubljenih bojnih enot v državi, njeni sedanji pripadniki pa zavračajo obtožbe o ekstremizmu in kakršnih koli povezavah s skrajno desničarskimi gibanji. Prvotna milica je bila razpuščena leta 2015, po Mariupolu leta 2022 pa so v Washingtonu opozarjali na njihovo "junaško vlogo". 

Odprava te prepovedi bo verjetno okrepila bojne zmogljivosti brigade, ravno v zahtevnem času med vojno proti Rusiji, ko se Ukrajina spopada z nenehnim pomanjkanjem tako streliva kot tudi vojakov. 

Enote Azova so sicer igrale ključno vlogo pri obrambi Mariupola, saj so se več tednov zadrževali v obsežni jeklarni tega črnomorskega pristaniškega mesta, kljub temu, da jim je primanjkovalo streliva in so jih ruske sile neusmiljeno napadale. Mesto je maja 2022 padlo v roke Rusiji, vendar so brigade Azova razglasili za junake, postali so simbol ukrajinskega odpora proti ruski agresiji. 

Moskva medtem Azov opisuje kot nacistično skupino in jo obtožuje raznih krvavih zločinov, vendar je predložila malo dokazov v podporo svojim trditvam. Leta 2022 so jo označili za teroristično skupino. In zdaj niso zadovoljni z ameriško odločitvijo. 

"Tako nenadna sprememba stališča Washingtona kaže predvsem na to, da bodo storili vse, da bi zatrli Rusijo ... Celo spogledovali se z neonacisti," je odločitev komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Brigada Azov je nastala iz skupine, imenovane bataljon Azov, enega od številnih prostovoljnih polkov, ustanovljenih za boj proti rusko podprtim separatistom na vzhodu Ukrajine v Donbasu. Organizacija Human Rights Watch je že leta pred rusko invazijo na Ukrajino izražala zaskrbljenost glede bataljona Azov in zapisala, da so bile proti njihovim borcem podane verodostojne obtožbe o hudih  zlorabah. Nekateri člani so bili namreč tesno povezani s skrajno desničarskimi in ultranacionalističnimi skupinami, vendar jih je več, vključno s prvim poveljnikom, zapustilo enoto.