Tujina

Baerbockova napovedala oblikovanje skupnega trga držav Zahodnega Balkana

Berlin, 21. 10. 2022 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Države Zahodnega Balkana želijo podpisati sporazum o skupnem trgu, kar bo pomemben korak v smeri članstva v EU, je dejala gostiteljica srečanja pobude Berlinskega procesa, nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Srečanja se udeležuje tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je spet pozvala k podelitvi statusa kandidatke BiH.

Po besedah Annalene Baerbock bo regionalni sporazum, ki naj bi bil podpisan na vrhu v Berlinu 3. novembra, državljanom držav Zahodnega Balkana omogočal prečkanje meja z osebnimi izkaznicami. Prav tako naj bi države v skladu z dogovorom medsebojno priznavale dokazila o izobrazbi.

Gostiteljica srečanja je na novinarski konferenci zato čestitala državam, ki bodo pristopile k sporazumu, in jih pozvala, naj pravočasno sprejmejo vse korake za implementacijo določil dogovora.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina se je Baerbockova danes še pridružila pozivom, naj Srbija uskladi svojo varnostno politiko z EU, pri čemer je posebej izpostavila sankcije proti Rusiji, ki jih Beograd zaenkrat zavrača.

Gostiteljica srečanja je na novinarski konferenci zato čestitala državam, ki bodo pristopile k sporazumu, in jih pozvala, naj pravočasno sprejmejo vse korake za implementacijo določil dogovora.
Gostiteljica srečanja je na novinarski konferenci zato čestitala državam, ki bodo pristopile k sporazumu, in jih pozvala, naj pravočasno sprejmejo vse korake za implementacijo določil dogovora. FOTO: AP

Ob prihodu na vrh je na kratko spregovorila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je pozdravila nedavni predlog Evropske komisije, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU. Ob tem je poudarila tudi, da se bo še naprej zavzemala za liberalizacijo vizumov za državljane Kosova.

Srečanja pobude, ki jo je leta 2014 zagnala nekdanja kanclerka Angela Merkel, se poleg Slovenije in Nemčije udeležujejo še zunanji ministri Albanije, BiH, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore in Srbije ter Bolgarije, Grčije, Avstrije, Hrvaške in Češke.

Po napovedih bodo ministri v Berlinu med drugim razpravljali še o energetski in kibernetski varnosti ter zeleni agendi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osancta simplicitas
21. 10. 2022 18.31
+2
kva ta iz lgb kvasi!
borjac
21. 10. 2022 17.29
+1
Bomo videli če bo kaj koristnega iz tega za narode na Balkanu, za vse narode na Balkanu in ne samo tiste, ki so sklonili glave pred Eu in ZDA, kar pa se tiče Annalene Baerbock do sedaj ni pokazala kakšne posebne sposobnosti, samo ponavlja kot papagaj za Zelenskim in Bidnom, sploh se ne zaveda da je zunanja ministrica mogočne in pomembne Nemčije, obnaša se kot bi bila iz Kosova, ponižna in uslužna, do ZDA in Ukrajine.
Millady
21. 10. 2022 18.25
+0
Nič ne bo koristnega od nje, ta ženska je javno izjavila, da jo NE zanima volja in mnenje nemške javnosti tj večine ljudi, da bo delala po svoje (ena podobna je včeraj odstopila s položaja tj. "tressnila" je :)