Tujina

Tovorna ladja trčila in zrušila most v Baltimoru: poteka iskanje pogrešanih

Baltimore, 26. 03. 2024 08.35 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V torek zgodaj zjutraj je v most Francisa Scotta Keyja v Baltimoru, severno od Washingtona, trčila velika tovorna ladja, zato se je most zrušil. Gasilske službe so potrdile, da gre za množično nesrečo. Trenutno pogrešajo še okoli šest oseb, a upanje, da bi jih našli žive, počasi ugaša. Uradnih informacij o smrtih žrtvah sicer še ni. Dve drugi osebi so iz morja že potegnili - eno brez poškodb, drugo pa so poškodovano prepeljali v bolnišnico. Oblasti sporočile, da za zdaj ni dokazov, da bi bila nesreča povezana s terorizmom, ladja pa da je pred trčenjem na kopno poslala klic v sili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nesreča v Baltimoru
    02:39
    Iz 24UR: Nesreča v Baltimoru
  • Iz SVETA: Ladja porušila most
    02:45
    Iz SVETA: Ladja porušila most
  • Tovorna ladja trčila v most v Baltimoru in ga zrušila
    00:50
    Tovorna ladja trčila v most v Baltimoru in ga zrušila

Gasilske službe so bile o nesreči obveščene ob 1.30. Ves promet so zaradi nesreče preusmerili, poroča CNN. Kot poroča New York Times, je v konstrukcijo mostu trčila 289-metrska tovorna ladja, ki je plula pod singapursko zastavo. Namenjena je bila na Šrilanko.  "Vzrok incidenta še ni znan, ladja Dali je že mobilizirala svojo službo za odzivanje na incident," je za BBC sporočilo ladjarsko podjetje Synergy Marine Group, ki so upravljali s plovilom. Dodali so, da nihče od posadke ni bil poškodovan.

Kot je razvidno iz nočnih posnetkov, je ladja trčila v enega od nosilcev mostu, zaradi česar se je vozišče na več mestih zlomilo in v manj kot minuti zgrmelo v vodo.

Guverner zvezne države Maryland Wes Moore je na novinarski konferenci povedal, da so z ladje pred trkom prejeli klic v sili, zaradi katerega so oblasti nemudoma ustavile promet na mostu.

Pred tem so sicer po poročanju tujih medijev sporočili, da je bil v času zrušitve mosta na njem tovornjak, ki je padel v vodo. Ugotavljali so, da je iz njegove prikolice najverjetneje iztekalo dizelsko gorivo, saj je nastal naftni madež.

Vodja gasilcev James Wallace v Baltimoru je medtem sporočil, da so oblasti s pomočjo infrardeče in sonarske tehnologije našle tri osebna vozila, tovornjak za prevoz cementa in peto vozilo, ki so ob zrušitvi popadala v vodo, poroča CNN. Potapljači sicer pravijo, da niso prepričani, ali je peti avtomobil osebno ali delovno vozilo.

Je pa bilo v času zrušitve na mostu še osem ljudi, so kasneje sporočili. Iz vode so doslej že potegnili dve osebi, eno brez poškodb, drugo so morali odpeljati v bolnišnico.

Reševalci nadaljujejo z iskanjem ljudi v vodi. V iskanju sodelujejo tudi potapljači, vendar je intervencija zelo zahteva zaradi nizkih temperatur in omejene vidljivosti. Temperatura vode v okolici pristanišča v Baltimoru namreč znaša okoli nič stopinj Celzija.

FBI: Ni dokazov, da bi šlo za teroristično dejanje

Moore je razglasil izredne razmere. "Hvaležni smo vsem, ki si prizadevajo za reševanje vpletenih, in molimo za varnost vseh," je zapisal v izjavi.

Kasneje je na novinarski konferenci dejal, da preliminarne preiskave kažejo, da gre za nesrečo. "Nobenih verodostojni dokazov še nismo videli, da bi šlo za teroristični napad," je dejal Moore. Slednje pa je poudarila tudi FBI.

Nacionalni odbor za varnost v prometu uvaja skupino, ki bo preiskala zrušitev mostu v Baltimoru. Guverner Marylanda je na novinarski konferenci poudaril, da je most v celoti ustrezal kodeksu ter da ni imel nobenih strukturnih težav.

Medtem oblasti iščejo alternativne možnosti prevoza za približno 35.000 ljudi, ki vsak dan uporabljajo most.

Zrušitev mosta lahko upočasni uvoz in izvoz nekaterih vozil

Številni veliki proizvajalci avtomobilov, vključno z General Motors, Toyota in Volkswagen Group, proizvajalcem avtomobilov in SUV vozil VW, Audi in Bentley, baltimorsko pristanišče uporabljajo za uvoz in izvoz vozil iz ZDA, poroča CNN. Proizvajalci bodo tako zdaj po nesreči morali poiskati druga pristanišča za prevoz vozil v ZDA in izvoz tistih, ki so proizvedena pri njih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kevin Cartwright, komunikator gasilske službe mesta Baltimore, je za CNN dejal, da so razmere na mostu trenutno še nevarne. Napovedal je, da bodo sprožili preiskavo, v sklopu katere bodo ugotavljali tudi stanje mostu pred nesrečo. 

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem po zrušitvi mostu obljubil, da bo skupaj s kongresom zagotovil sredstva za obnovo mostu v najkrajšem možnem času. 

2,5-kilometrski most s štirimi voznimi pasovi se razteza čez reko Patapsco in služi kot prehod čez pristanišče v ameriškem mestu Baltimore, preko katerega so lani pretovorili več kot 53 milijonov ton mednarodnega tovora v vrednosti več kot 73 milijard evrov. Preko mostu se v pristanišče na delo vozi tudi več kot deset tisoč delavcev. 

Most, ki so ga odprli leta 1977, sicer nosi ime Francisa Scotta Keyja, ki je avtor ameriške himne.
Most, ki so ga odprli leta 1977, sicer nosi ime Francisa Scotta Keyja, ki je avtor ameriške himne. FOTO: Profimedia

Ladjo je najela danska ladjarska družba Maersk, so za CNN povedali v danski ladjarski družbi. Družba je sporočila, da na krovu plovila ni posadke ali osebja družbe Maersk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devote
27. 03. 2024 09.39
neke vrste nov suez in evergreen..
plejadanka
27. 03. 2024 09.13
-1
In zelezna konstrukcija se je porusila,kot bi bila narejena iz vzigalic,...hhmmm....A posnetek je pa nakljucni sorehajalec "naredil"?
zmerni pesimist
26. 03. 2024 21.10
+0
A je rus vozil
Captain Frcho
26. 03. 2024 19.08
-1
Skozi pristanišča, po pristaniščih, v pristanišča,iz pristanišča ITD, z ladjo opravljajo PILOTI pristanišča (ki ne odgovarjajo za nič) in ne psadka same barke. Prej je pisalo celo da je zagorela in potonila, in da je promet na mostu nevarner. ladja NI ZAGORELA, se NI POTOPILA, Mostu SPLOH NI VEČ...... ogledal v živo (digitalcameraworld). Spet napišejo tako in tisto kar jim Američani naročijo, da je treba poročat.
Zmaga Ukrajini.
26. 03. 2024 20.31
-3
Pa saj tudi ti nisi prav posebej natančen. Prvič - Američani nimajo kaj "poročat" nam, naši mediji si sami izbirajo vire informacij. Drugič - pred urami so mnogi povzeli napačne informacije - da je ladja zagorela in, da je potonila, ... naši so pač počasni pri ažuriranju, verjetno imajo premalo ljudi,... Tretjič - ko že vidim, da nekaj veš o režimu ladijske plovbe, pa prosim še razloži kako pilot ne odgovarja za nič? Verjetno bi za svoj del dela moral, a ne? Kakorkoli že, kapitan je na ladji vedno in povsod "capo di banda", ki ima glavno - prvo in zadnjo besedo. Ne glede na to, da določen čas dejansko pilot manevrira z ladjo, pa je še vedno kapitan njegov nadrejeni. Morda se motim, vendar tako je bilo razloženo tudi v primeru, ko se je pred tremi leti zaradi vetra in prevelike hitrosti, velika tovorna ladja zagozdila v Sueškem prekopu. Četrtič - most je res neprevozen, vendar pa še vedno stoji. Podrli so se trije ali štirje osrednji odseki na delu, kjer pod njim plujejo ladje, medtem ko na obeh straneh ob obali most še stoji. Zato je bilo toliko bolj pomembno, da so TAKOJ ob nesreči zaprli most za ves promet z obeh strani, da ne še kakšen avto ponoči "na slepo" zapeljal v globino. Dejansko pa je most na obeh skrajnih koncih videti cel in verjetno ne bi bil problem iti peš po njem. Čeprav bi verjetno kakšen gradbenik / statik to toplo odsvetoval, ker je zaradi takšnega dogodka gotovo most po celotni dolžini razmajan. Sicer pa se tudi Morandi ni v celoti sesul (kasneje so morali njegove ostanke podreti z eksplozivom) in so ljudje po obeh skrajnih koncih še hodili po njem.
brusilec
26. 03. 2024 20.38
-2
kapitan.. pa ti si tak konspirator da peljes maraikaterega spat.. ma sej se ja vse vidi "v živo" na webkameri, nw vem zakaj bi se šli naši novinarji neke ovce in poročali kar jim je naročeno. ladja jw gorela, nekateri deli so pogoreli, ladja se je potopila, je pa tudi nasedla.. ma kaj je to sploh vse važno? nesreča, most za milijardo je hin, ladja z milijardo robe je hin.. ti se pa sekiraš za neke malenkosti. najbol da greš sam za novinarja, pol bomo pa mi lepo tebe za napake lovili.. ma sej te lahko že zdej, in zabavno je :)
bugykite
26. 03. 2024 20.54
-2
iziizi
26. 03. 2024 18.53
-1
TO JE JANŠIZEV ,KRIV ,KAPITAN JE NAJBOLŠI PRIJATELJ JANŠE
SlepiSlovenc
26. 03. 2024 18.12
Kriv je Abukadobr.
extradeluxe
26. 03. 2024 18.01
-3
4890
26. 03. 2024 18.16
+1
funkytown
26. 03. 2024 17.19
-4
Rusi vracajo udarec
Zmaga Ukrajini.
26. 03. 2024 21.05
+2
Kako? A so si že poslali eno nukico v Sibirijo?
videmc1
29. 03. 2024 11.27
Jimi1
26. 03. 2024 17.19
-3
Na nosilcu ki ga je ladija podrla je slonela cela konstrukcija mostu... Te neumnosti si projektant ne bi smel dopustiti.
Podlesničar
26. 03. 2024 18.03
+2
Ti bi postavil 20 nosilcev, da tud s tomos4 nebi prišel vmes... 😂
MESE?AR
26. 03. 2024 20.16
+1
Ja, saj nosilci so zato, da nosijo konstrukcijo. Ti bi še imel nosilce, ki bi nosili nosilce ??
brusilec
26. 03. 2024 20.41
+1
glede na to da je most preživel 50 let neviht in tovornjakov je kr vredi narejen in vzdrževan.. če se pa zaleti vanj ladja z 1000 tonami je pa ni stvari ki bi to preživela.. jimi, ostan pri svojem biznisu, sladoledarji so zaželjen poklic.. konstrukcij in statik se pa prpsim izogibaj
Anion6anion
26. 03. 2024 17.06
+1
Me zanima katero državo bodo zdaj obtožili in jo napadli
Anion6anion
26. 03. 2024 17.05
-2
Čudno da ni Isis kriv
Sickk 2
26. 03. 2024 16.39
+4
To ko, da je biu slovenc za krmilom...
Petur
26. 03. 2024 16.33
+0
problem bo,ko jim ga Kitajci ne bodo hoteli narediti novega...bodo morali skelo ustvariti,tisto ki so jo v jugi videli
JAZsemTI
26. 03. 2024 16.30
-3
Toti Hutiji se pa vsega spomnijo🤔
P1800
26. 03. 2024 16.16
-1
Ena redkih, ki pluje polna v nasprotni smeri.Kot je znano večino pristanišč na Ceylonu drži v rokah Kitajska, Colombo port družba CMPH 85%, ugibam, mogoče je v kontejnerjih roba, ki jo Kitajčki nestrpno čakajo, mikročipi…
brusilec
26. 03. 2024 20.42
ja, tovornja ladja polna mikročipov.. itaq :D te mikročipe prepeljejo v enem kojtejnerju z letalom ko je treba.
Zmaga Ukrajini.
26. 03. 2024 16.10
-1
Nižje vojni hujskač Mucanelajić že cvili, kako fino je to kar se je zgodilo Amerom.
P1800
26. 03. 2024 20.34
+0
JAZsemTI
26. 03. 2024 16.01
+5
Samo da ni spet Janša😏
MucaNeGrize
26. 03. 2024 15.46
-4
V torek zgodaj zjutraj je v most Francisa Scotta Keya v Baltimoru severno od Washingtona trčila velika ladja, zato se je most zrušil. Ladja je po trku zagorela....Most sicer nosi ime Francisa Scotta Keyja, ki je avtor ameriške himne.....simbolno se jim ruši himna , ki je simbol usa....
ThorStorm666
26. 03. 2024 15.50
+0
Zmaga Ukrajini.
26. 03. 2024 16.07
-6
Kakšna skrajna levičarka, lepo te prosim!? Ostareli nace, rusofil, svečkar in skrajni desnuh. Skratka, prikrit janševik!
400 000
26. 03. 2024 17.37
+2
muca samo deli svoje teroristične fantazije.
MucaNeGrize
26. 03. 2024 15.40
-3
čudež od usa tehnike ...tako čez vodo kot g vodi...zukrija rasistka že kruli , da so most in ladjo podtaknili amerom rusi.
Bosanac123
26. 03. 2024 15.35
+4
A se bo tudi tukaj ISIS oglasil???
cefre
27. 03. 2024 20.51