Tujina

Bankrotirani kriptovelikan želi v priporu uporabljati telefon na preklop

Kalifornija, 05. 03. 2023 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odvetniki lastnika propadle kriptoborze FXT Sama Bankmana Frieda zahtevajo, da se nekdanjemu podjetniku v hišnem priporu dovoli uporaba telefona na preklop ali katerega drugega nepametnega telefona. Tožilci pa so previdni, saj menijo, da želi milijarder vzpostaviti tajno komuniciranje.

Sam Bankman-Fried naj bi stranke oškodoval za več deset milijard dolarjev
Sam Bankman-Fried naj bi stranke oškodoval za več deset milijard dolarjev FOTO: AP

Predlog odvetniške ekipe je sicer prišel ravno v času, ko sodnik odloča, kako bi poostrili nadzor nad Bankmanom Friedom v priporu. Sodstvo je namreč zaskrbljeno, da bi nekdanji milijarder z elektronskimi napravami komuniciral na načine, ki jih nato ne bi mogli izslediti. 

Odvetniška ekipa predlaga, da bi bile funkcije na telefonu omejene na SMS-sporočila in glasovne klice. Dobil naj bi tudi prenosni računalnik, prek katerega bi lahko dostopal do vnaprej določenih strani. 

Tožilci so mu prejšnji teden namreč očitali, da je v priporu prek zasebnega omrežja dostopal do interneta, januarja pa naj bi prek ene od aplikacij glavnemu svetovalcu družbe FTX poslal šifrirano sporočilo. Tožilci menijo, da želi Bankman Fried vplivati na priče. Bankman Fried se je sicer izrekel za nedolžnega in zavrača obtožbe, da je ogoljufal vlagatelje in stranke borze FTX. 

Sodnik Lewis A. Kaplan je izpostavil tudi možnost, da bodo Bankmana Frieda morali premestiti iz hišnega pripora, če njegove komunikacije ne bo mogoče spremljati. Nekdanji vodja FTX je bil decembra po plačilu 250-milijonske varščine izpuščen in je sedaj v hišnem priporu v domovanju svojih staršev v Kaliforniji.

Borza z več kot milijon upniki

Borza FTX, ki so jo ugledni vlagatelji nekoč vrednotili na 32 milijard dolarjev, je novembra razglasila bankrot, saj ni mogla izpolniti številnih zahtev strank po dvigu sredstev. Po podatkih iz stečajne dokumentacije ima podjetje več kot milijon upnikov, poroča Financial Times

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
05. 03. 2023 17.48
+1
32 milijard. Hišni pripor. Tate pa v pravem priporu.
proofreader
05. 03. 2023 17.40
+1
Bitcoin je vreden svoje teže v zlatu.
slovenc59
05. 03. 2023 16.33
+4
Ker milijard ni ukradel kakim revežem, bi mu morali dati vsaj priznanje ! Ukradel je samo še bolj požrešnim kot je on sam !
pirnadan
05. 03. 2023 15.56
-14
kripto je zlato, če ne vložiš si bedak
Nace Štremljasti
05. 03. 2023 15.42
+21
dajo naj mu lopato in kramp