Tujina

Bannon se je izrekel za nedolžnega

Washington, 19. 11. 2021 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon, ki ga obtožnica bremeni zaničevanja kongresa, ker je zavrnil poziv na zaslišanje in predajo dokumentov odboru za preiskavo napada na zvezni kongres 6. januarja, se je preko odvetnika na zveznem sodišču v Washingtonu izrekel za nedolžnega.

Odvetnik Evan Corcoran je sodniku Carlu Nicholsu pojasnil, da je Steve Bannon upošteval navodilo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da mu ni treba na zaslišanje v kongres. Trump skuša uveljaviti tako imenovani izvršni privilegij, po katerem lahko predsednik ZDA prikriva podatke pred javnostjo, vendar pa je doslej veljalo, da se lahko na to sklicuje le predsednik, ki je na položaju.

Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon
Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon FOTO: AP

Trumpovi privrženci so 6. januarja napadli kongres, da preprečijo formalno potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra lani. Bannon je v svoji oddaji dan pred napadom dejal, da bo jutri v Washingtonu izbruhnil cel hudič, kongresni preiskovalni odbor pa želi izvedeti, kaj je s tem mislil oziroma ali je vedel kaj, česar drugi niso.

Bannon se je v ponedeljek predal policiji, ki ga je privedla na sodišče, do sojenja pa je bil izpuščen na prostost. Tožilka Amanda Vaughn je sodniku povedala, da je vladna stran pripravljena na hiter začetek sojenja in lahko svoje dokaze deli z Bannonom takoj. Gre za okrog 200 strani dokumentov o dopisovanju Bannona s Trumpovimi odvetniki in kongresnim odborom.

Corcoran je dejal, da gre za poenostavitev in je primer precej bolj zapleten, ker gre za pomembna ustavna vprašanja. Poleg tega morajo še najti priče v Bannonovo korist in bi potrebovali več časa. Sodnik tako ni določil datuma začetka sojenja in je razpisal novo zaslišanje za 7. december.

Bannonu v primeru obsodbe grozita do dve leti zapora in denarna kazen do 100.000 dolarjev (okoli 88.000 evrov). 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
19. 11. 2021 09.41
Pač spoštuje samo sodišče partije in ne to sodišče. Titov učenec.