Tujina

Bannonu, ki je donatorje ogoljufal za milijone, bodo sodili prihodnje leto

Washington, 31. 08. 2020 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
3

Zvezni sodnik, ki je vodil zadevo proti Steveu Bannonu in še trem moškim, ki naj bi donatorje ogoljufali z akcijo zbiranja sredstev za izgradnjo zidu na ameriško-mehiški meji, je za datum sojenja določil 24. maj 2021.

Steve Bannon
Steve Bannon FOTO: AP

Bannonovi soobtoženci, Brian Kolfage, ki je organiziral kampanjo "Zgradimo zid", Andrew Badolato in Timothy Shea, so se o obtožbi goljufije in pranja denarja izrekli za nedolžne. Četverica se je v ponedeljek, sicer na daljavo, prvič pojavila pred ameriško okrožno sodnico Analiso Torres.

Bannon, ki je bil v Beli hiši glavni strateg predsednika Donalda Trumpa, se je v začetku tega meseca ponovno izrekel za nedolžnega. Izpuščen je bil z obveznico v višini okoli 4 milijonov evrov (5 milijonov dolarjev), prav tako je moral predati svoj potni list. 

Donatorje v lažni kampanji ogoljufali za 20 milijonov evrov

Zvezni tožilci v južnem okrožju New Yorka so 20. avgusta sporočili, da so bili Bannon, Kolfage, Badolato in Shea obtoženi, da so donatorje v kampanji zbiranja sredstev ogoljufali za več kot 20 milijonov evrov. Denar zasebnikov so zbirali pod pretvezo, da bodo zgradili zid ob meji z Mehiko. 

V skladu z obtožnico je bilo donatorjem kampanje "Zgradimo zid" večkrat zagotovljeno, da bo ves zbran denar namenjen financiranju gradnje obmejnega zidu, vendar se je izkazalo, da so bile trditve lažne. Namesto tega so tožilci moške obtožili, da so izkoristili shemo, Bannon pa je od kampanje prejel skoraj milijon evrov. V skladu z obtožnico je Kolfage prek podviga prejel več kot 290.000 evrov.

Tožilci trdijo, da so štirje moški, da bi prikrili prejem denarja, tega preusmerjali prek neprofitne organizacije, ki jo je nadzoroval Bannon, in podjetja, ki ga nadzoruje Shea.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
01. 09. 2020 15.44
-2
Pa kaj ste pričakovali, saj je bil Trumpov sodelavec.
foxterier
01. 09. 2020 10.40
+3
a ni to tisti desničarski filozof, ki so ga naši desničarji kovali v zvezde in, ki je predaval po EU? (no, počasi se nam je začelo sanjati zakaj, kajne?)
Wahl
01. 09. 2020 08.05
+3
Potegnili so ga s 25 milijonske luksuzne jahte, sedaj verjetno nadaljuje oddih.