Tujina

Barnier napisal knjigo o ozadju ločitvenih pogajanj z Otokom

Bruselj, 06. 05. 2021 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoz Michel Barnier, nekdanji glavni evropski pogajalec za brexit, je napisal knjigo, v kateri razkriva svoj pogled na pogajanja o britanskem odhodu iz EU in napeljuje na to, da bi lahko prihodnje leto kandidiral na predsedniških volitvah v Franciji.

Knjiga z naslovom "Velika iluzija: Skrivni dnevnik brexita" je od danes na voljo v francoščini, jeseni pa bo izšla tudi angleška različica. A tisti, ki se nadejajo šokantnih razkritij iz obdobja štiriletnih mukotrpnih pogajanj z Združenim kraljestvom, bodo razočarani.

Knjiga Michela Barniera, nekdanjega glavnega evropskega pogajalca za brexit, po poročanju Politica ponuja opis dogajanj v povezavi z brexitom, od "brutalnega poziva" k referendumu na Otoku, ki so ga izvedli junija 2016, do 24. decembra lani, ko sta EU in Združeno kraljestvo po dolgotrajnih pogajanjih dosegla dogovor o prihodnjih odnosih.

Kljub temu, da je imel obširne zapiske iz obdobja, v katerem sta se Bruselj in London pogajala glede pravic državljanov, Severne Irske, ribolova, energetskih povezav in uvozno-izvoznih režimov, Barnier svoje kritike večinoma le nakaže. Samega sebe opiše kot umirjenega in zbranega operativca med zgodovinskimi pogajanji, ki skuša "nadzorovati živce" pred "neodgovornimi britanskimi politiki in uradniki".

Michel Barnier
Michel Barnier FOTO: AP

Barnier opisuje tajne manevre in postopke med pogajanji med EU in Britanijo, piše o uhajajočih informacijah, tajnih sestankih, organiziranih s 15-minutnim odpovednim rokom, presenetljivih telefonskih klicih z druge strani in zapečatenih anonimnih sporočilih, medtem ko se v javnosti izmenjujejo darila in prijateljske besede, vsebino knjige povzema AFP.

Pohvali na primer nekdanjo britansko premierko Thereso May, "pogumno in vztrajno žensko, obkroženo z veliko moškimi, ki svoje osebne ambicije postavljajo pred svojo državo", piše v francoski izdaji knjige. To je v nasprotju z aktualnim britanskim premierjem Borisom Johnsonom in predhodnikom Mayeve, Davidom Cameronom, ki je leta 2016 razpisal referendum o brexitu in ki po pisanju Barniera nosi odgovornost za zgodovino svoje države.

Nigel Farage, nekdanji britanski evropski poslanec, ki je imel ključno vlogo pri popularizaciji brexita, pa je bil "zasebno tako prisrčen in vljuden, kot je bil v javnosti nasilen in demagoški", piše Barnier.

Nekdanji glavni evropski pogajalec med drugim piše o svoji ljubezni do Irske in občudovanju nemške kanclerke Angele Merkel.

70-letni Barnier se v zadnjem času vse pogosteje pojavlja v francoskih medijih, kar mnogi razumejo kot pripravo terena za kandidaturo na predsedniških volitvah prihodnje leto. Odločitev o tem, ali bo kandidiral, naj bi Barnier razkril jeseni.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
06. 05. 2021 12.40
Jp! Sedaj bomo izvedeli RESNICO! O kraljevini, ki je bila nekoč "glavna na svetu" in tega ne more pozabiti, kraljevini, ki je želela postati zaščitnica Evrope, saj je ona EDINA premagala naciste.... A Evropa, tudi sama kup kolonijalistov, ji te vodstvene vloge ni želela priznati....