Tujina

Barnier za francosko dominacijo EU in več suverenosti na področju migracij

Pariz, 10. 09. 2021 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
7

Referendum o priseljevanju in več suverenosti na tem področju. Na evropskem političnem parketu odmevajo napovedi vplivnega evropskega politika Michela Barnierja, nekdanjega pogajalca povezave za brexit, ki želi prihodnje leto prevzeti vajeti Francije. Kot kaže, pa je v času pogajanj z Londonom prevzel tudi nekaj "brexitske govorice", ugotavljajo evropski mediji.

Michel Barnier
Michel Barnier FOTO: AP

Barnier je konec prejšnjega meseca napovedal, da želi biti konservativni kandidat na francoskih predsedniških volitvah, ki bodo prihodnje leto. Zdaj, ko so vse bolj jasni tudi prvi obrisi njegove kampanje, je na evropskem političnem parketu postalo precej vroče. 

Očitno želi Barnier najti recept, kako se zoperstaviti francoski skrajno desni Marine Le Pen, s tem pa tudi sam zaostruje retoriko. Tako je takoj na začetku na agendo postavil dve pereči francoski temi: migracije ter suverenost države in njen vpliv na evropski ravni. 

Barnier je govoril na dogodku svoje stranke Les Républicains v Nimesu, kjer se je zavzel za večji vpliv Francije v Evropi: "Obnoviti moramo francoski vpliv, znova je treba vzpostaviti ravnovesje z nemškim vplivom, ki prevladuje."

Izpostavil je, da mora Francija znova pridobiti pravno suverenost, da ne bodo več predmet sodb Sodišča Evropske unije in Evropskega sodišča za človekove pravice, ki sicer sploh ni institucija Evropske unije.

Njegove besede so sicer na družbenih omrežjih delili prisotni, iz njih so nastali polemični medijski zapisi, na katere pa se je Barnier kasneje odzval z izjavo: "Bodimo mirni." Poudaril je tudi, da se želi "izogniti nepotrebnim polemikam". S spleta je kasneje izginil tvit o pravni suverenosti. Njegov tiskovni predstavnik pa je za Politico povedal, da so bile pripombe o pravni suverenosti objavljene brez pravega konteksta in da je Barnier govoril le o migracijah. 

Politico se je tudi dokopal do posnetka. Kot so objavili, je Barnier dejal: "Vsega tega ne moremo storiti, ne da bi znova pridobili svojo pravno suverenost, saj nam vseskozi grozijo sodbe na ravni Sodišča Evropske unije in Evropskega sodišča za človekove pravice, pa tudi interpretacije domačih pravnih institucij. In to je razlog, zakaj smo se odločili, da bomo predlagali pogoje referenduma, ki bo organiziran septembra prihodnje leto z dvema ciljema: vzpostaviti parlamentarni nadzor nad kvotami priseljencev in da si povrnemo svobodo odločanja o priseljevanju."

Barnier je na dogodku govoril skupaj z drugimi kandidati, čeprav je na evropskem parketu zelo znan, je namreč v Franciji precej drugače, zato si bo moral dejansko nominacijo še priboriti. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
10. 09. 2021 16.08
+3
Madžarska in Poljska dobivata somišljenike! PRAV JE TAKO!
Razumnež
10. 09. 2021 14.40
+4
Glede migracij si jih lahko uvozite kolikor se vam zdi primerno in morda še več. Kar se tiče pa vpliva Francije v EU, vam pa pripada natanko 1/27 glasu.... Nekoliko toliko, kot pač vsem ostalim.
dante
10. 09. 2021 14.25
+3
Po eni strani ima Berni prav, evropsko sodišče ni čisto evropsko pač pa je ameriško primer je Nürberško sodišče po 2 sv vojni
DAEMONIUM
10. 09. 2021 12.21
+6
Si zamislite v Sloveniji "vec suverenosti na podrocju migracij" pri tem pa predsednica vlade fajonka in notranja ministrica Bratuskova? V tednu dni bi uvozili migrante iz BiH, vsem upokojencem po bratuakovi teoriji dali 3 eur gor pokojnino razliko pa namenili za halal meso!
Metalllca
10. 09. 2021 12.09
+10
Po katerih kriterijih je Le Pen skrajna desničarka, kot to piše v članku?
Akame1979 .
10. 09. 2021 12.41
+6
V današnjem svetu je zvestoba lastni državi in ne protektoratu EU označeno kot skrajnost
vlahov
10. 09. 2021 12.07
+10
V Franciji v mestih , večjih, policija ne upavustopiti v določena naselja , ker jih vodijo arabski vodje . 1. se z njimi dogovorijo za morebiten vstop , ko iščejo kriminalce . RS ne potrebuje takih naselij. Ne more vsak pridet v RS in reči jaz bom tukaj in pika , prilagodite se mi.!!!!!