Tujina

BBC zaradi tvitov iz etra umaknil ikoničnega voditelja, sledil je bojkot

London, 11. 03. 2023 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gary Lineker, nekdanji nogometaš in voditelj britanske nogometne oddaje Match of the day (Tekma dneva), je v tvitih kritiziral novo azilno politiko britanske vlade – jezik, ki je bil uporabljen, je primerjal z retoriko nacistične Nemčije. BBC je to štel za kršitev svojih smernic o nepristranskosti in ga začasno umaknil iz programa. Sledil je val neodobravanja, od sodelovanja so v znak solidarnosti odstopili številni drugi strokovnjaki in komentatorji. Oddaja bo tako potekala brez njih.

"Ljudje božji, to je več kot grozno!" je ob videoposnetku, v katerem je britanska notranja ministrica Suella Braverman predstavila načrte za ustavitev migrantov, ki z majhnimi čolni prečkajo Rokavski preliv, na Twitterju zapisal Gary Lineker. 

"Ni velikega navala. Sprejmemo veliko manj beguncev kot druge večje evropske države. To je samo neizmerno kruta politika, usmerjena proti najbolj ranljivim ljudem, v retoriki, ki ni daleč od tiste, ki jo je Nemčija uporabljala v 30. letih prejšnjega stoletja. Ali ni tako?"  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

BBC: To je kršitev naših smernic o nepristranskosti

"Menimo, da je njegova nedavna dejavnost na družbenih medijih kršitev naših smernic glede nepristranskosti," so pojasnili na BBC-ju, češ da bi se moral izogibati temu, da se postavlja na eno ali drugo stran pri političnih vprašanjih. Sporočili so, da Linekerja začasno umikajo iz programa in ga ne bodo spustili v eter, dokler ne dosežejo "jasnega dogovora o uporabi družbenih omrežij". 

A ta poteza je sprožila val neodobravanja. Od sobotne oddaje so v znak solidarnosti z Linekerjem odstopili tudi drugi strokovnjaki in voditelji, vključno z nekdanjima nogometašema Ianom Wrightom in Alanom Shearerjem. "BBC sem obvestil, da se jutri zvečer ne bom pojavil v oddaji," je Shearer zapisal v petek na Twitterju. "Vsi vedo, kaj mi pomeni Match of the day, vendar sem BBC-ju sporočil, da jutri ne bom sodeloval. Solidarnost," je tvitnil Wright. 

Za bojkot v podporo Linkerju se je odločilo tudi več nogometnih igralcev 12 klubov, ki igrajo danes. Sporočili so, da po tekmi ne bodo dajali intervjujev za BBC. 

Dan Walker, nekdanji voditelj BBC Breakfast in Football Focus, je tvitnil: "Včasih sem sedel v studiu namesto Garyja Linekerja ... nisem prepričan, da bi mi bilo všeč ta vikend. Kakšna zmešnjava!" 

Odločitev vodilnih na BBC-ju, da Garyja Linekerja umaknejo iz programa, je vodila v bojkot ostalih zaposlenih.
Odločitev vodilnih na BBC-ju, da Garyja Linekerja umaknejo iz programa, je vodila v bojkot ostalih zaposlenih. FOTO: AP

"Še nikoli v življenju nisem videl takšne ljubezni in podpore, kot jo dobivam danes zjutraj (z možno izjemo golov na svetovnem prvenstvu v Angliji). Rad bi se zahvalil vsakemu izmed vas. Veliko mi pomeni. Še naprej se bom trudil zagovarjati tiste uboge duše, ki nimajo glasu!" se je vsem, ki so ga podprli, zahvalil Lineker.

Oddaja brez voditelja in komentatorjev 

Bojkot nogometnih poznavalcev in komentatorjev je BBC prisilil, da danes popolnoma spremeni način športnega poročanja – oddaja bo potekala brez voditelja, strokovnjakov in komentatorjev. Med tistimi, ki so se odločili, da ne bodo sodelovali, so namreč tudi BBC-jevi komentatorji Alex Scott, Kelly Somers, Glenn Murray in Jason Mohamed. "Tolaži nas, da bodo nogometni navdušenci, ki želijo gledati svoje ekipe, to še vedno lahko storili, saj lahko vodstvo uporabi komentarje World Feeda, če želi. Vendar se nam v danih okoliščinah ne zdi primerno sodelovati v programu," so zapisali v skupni izjavi. 

"Ko gre za vodenje našega nogometnega in športnega programa, Garyju ni para. Nikoli nismo rekli, da bi moral biti brez mnenja ali da ne sme imeti pogleda na določene zadeve, ki so zanj pomembne, vendar bi se moral izogibati izbiranju strani pri političnih vprašanjih," so svojo odločitev zagovarjali pri BBC-ju. "Nekateri naši strokovnjaki so se odločili, da se ne želijo pojavljati v programu, medtem ko poskušamo rešiti situacijo z Garyjem. Razumemo njihovo stališče in odločili smo se, da se bo program osredotočil samo na igro, brez studijskih predstavitev ," so še dodali.

So klonili pod političnimi pritiski?

Sindikat BECTU, ki zastopa zaposlene pri BBC, je izrazil zaskrbljenost. "To je zelo zaskrbljujoča odločitev. Videti bo, da so klonili pod političnimi pritiski in nekoga odstranili iz programa zaradi nestrinjanja s politiko sedanje vlade," je dejala vodja Philippa Childs. 

Da se je BBC zmotil pri svoji odločitvi in z njo "spodkopal lastno verodostojnost", je prepričan tudi nekdanji generalni direktor Greg Dyke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PujsTekaTeka
12. 03. 2023 11.42
+2
A se samo men zdi da je tudi tale ministrica prišla s čolnom v UK. Nekako mi ne zgleda kot tipična angležinja. Da o ministerskem predsedniku sploh ne govorim.
Sickk 2
11. 03. 2023 18.35
+7
Bbc je tud kratica necesa kar zenske obozujejo bol k svojo familijo...
proofreader
11. 03. 2023 17.08
+15
Belgija sprejema vse. In si potem ne upajo na podzemno v Bruslju.
Cervantes Saavedra
11. 03. 2023 16.57
-6
Pri nas je desnica zdaj v precepu; ali naj podpre kritiko sedanje vlade s strani velike TV-hiše (kar ji je zdaj pogodu) ali pa naj podpre njej ljubi sovražni govor vlade zopert imigrante. Težka odločitev, oboje hkrati ne gre. Mmm? Muu?
proofreader
11. 03. 2023 17.06
+10
Vest-naroda
11. 03. 2023 18.47
+0
Pri nas desnice sploh ni! SDS vodi totalitarni komunist Janša, ki so ga zaradi prevelike militantnosti vrgli iz partije, iz sekte je počistil vse, ki so imeli kakršno koli kapaciteto lastnega mišljenja, ostali so je stari partijci ala Gorenak, Grims... in ubožčki tipa Mahnič, Lisec ....
proofreader
11. 03. 2023 16.32
+3
Pri nas pa so dve leti tolkli po Janši. Pa nikomur nič.
Ivar The Boneless
11. 03. 2023 16.54
-5
krneki_123
11. 03. 2023 17.38
+9
RedCell
11. 03. 2023 15.28
+5
Ker na vodilna mesta pridejo loleki in povprecnezi…vcasih se je zdelo, da je to veljalo le za socializem, pa je tako tudi v kapitalizmu. Ali so psihopati ali pa brezjajcniki. Normalnih ne vzamejo.
MojsterSplinter
11. 03. 2023 16.02
-3
Beseda "normalen" dobesedno pomeni "v povprečju", ti brihtnež.
RedCell
11. 03. 2023 16.22
+4
Majstr…povprecje danes ni vec enako kot je bilo nekoc. Stekas? Nagni glavo, morda se kaj nakapa…