Tujina

Bežeče Ukrajinke niso obupane: 'Naši možje se borijo za domovino'

Kijev, 07. 03. 2022 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović, A.G., Marko Gregorc
Komentarji
194

Naša ekipa, ki spremlja dogajanje v Ukrajini, je govorila tudi z ženskami, ki bežijo pred vojno. Državo zapuščajo same, brez svojih partnerjev, mož, ki so odšli na bojišča. In kot izhaja iz njihovih izjav, jih to ne navdaja z žalostjo in obupom, ampak po poročanju našega novinarja Marka Gregorca dajejo pogumne in jasne odgovore: "Naši očetje in možje se borijo za domovino, za pravo stvar." Prepričane so, da bodo v tej vojni zmagali Ukrajinci, da se bo vse skupaj razpletlo hitro in da bodo lahko morda doma že v enem tednu.

Ruska invazija na Ukrajino je povzročila veliko humanitarno krizo. Od začetka napada je iz države zbežalo že več kot 1,7 milijona ljudi, največ v sosednjo Poljsko. Med njimi so mnogi že drugič v osmih letih morali bežati pred vojno. V kraju Sumi ob ruski meji je obtičalo tudi na stotine tujih študentov, ki so zadnje dni živeli brez elektrike, vode in ogrevanja. Da niso dehidrirali, so uživali staljeni sneg. 

Humanitarno krizo v Ukrajini spremlja tudi naša ekipa. V Lvovu je novinar Marko Gregorc, v Kijevu pa naš posebni poročevalec Jure Tepina, ki iz Ukrajine poroča že ves teden. Po poročanju Gregorca so se me bežečimi ženskami ustvarile nekakšne nove družine, sestavljene iz babic, mater in otrok. Prostvoljci, ki sprejemajo begunce, pravijo, da so Ukrajinke zelo previdne in da večkrat preverijo, ali so dejansko prišle na varno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sicer pa je zgodaj zjutraj okoli 1000 beguncev na mejnem prehodu Medyka čakalo na prevoz v poljsko obmejno mesto Przemlsy, poroča Gregorc. Tamkajšnji trgovski centri so se spremenili v begunske, kamor so se zatekli ženske, otroci, invalidi, starostniki ... "Na desettisoče beguncev gre tu čez vsak dan," mu je povedal prostovoljec Leopold.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih 10 dneh se je v Przemysl, ki ima le okoli 60.000 prebivalcev, zateklo več kot 180.000 beguncev. Mnogi so se nato od tam odpravili v druge kraje na Poljskem in druge evropske države. 

Sicer pa je na Poljsko od začetka vojne prispelo že več kot milijon beguncev iz Ukrajine, so danes sporočile poljske oblasti. Samo v zadnjih 24 urah jih je ukrajinsko-poljsko mejo prečkalo več kot 142.000 oziroma največ doslej.

Po podatkih poljskih oblasti je večina beguncev državljanov Ukrajine, med begunci pa so tudi državljani Uzbekistana, Belorusije, Indije, Nigerije, Alžirije, Maroka in več drugih držav.

Nekateri že drugič v osmih letih bežijo

Številni Ukrajinci so morali že drugič zapustiti svoje domove. Med njimi je tudi Saša iz regije Donbas, ki se je 24. februarja iz Kijeva najprej odpravila na pot proti Lvovu in nato od tam proti Poljski. Že leta 2014 je bila med 1,5 milijona begunci, ki so bežali pred Donbaško vojno, ki je izbruhnila po ruski priključitvi Krima. Takrat je svoj novi dom našla na območju Ukrajine, zdaj je morala zapustiti državo. 

"Moja izkušnja se je ponovila. Težko je pustiti vse za seboj, težko je, ko veš, da so tvoji prijatelji in sorodniki v nevarnosti. Vojna je vedno ista," je dejala 32-letna Saša, ki so jo novinarji Al Jazeere srečali na na železniški postaji v Przemyslu, poljskem obmejnem mestu. Iz Kijeva, kjer je živela vse od leta 2014, je zbežala le z nekaj osnovnimi stvarmi. Kot pravi, je bil tokrat beg še bolj težka preizkušnja. 

"Nismo pričakovali, da se bo vojna začela v vsej Ukrajini, mislili smo, da se bo tokrat končala hitro. Leta 2014 so nas obstreljevali na podoben način, vendar smo imeli več možnosti za beg, saj so bili številni kraji v Ukrajini varni," pravi Saša. 

Ker dela kot vodja prodaje pri nemškem podjetju, je lahko obdržala svojo zaposlitev. Na Poljskem bo najprej nekaj tednov bivala pri sodelavki, podjetje pa ji bo v tem času našlo drugo delovno mesto oziroma jo premestilo na drugo lokacijo. Toda, vseeno upa, da se bo vojna končala čim prej in se bo lahko vrnila v svoje stanovanje v Kijevu. 

Ukrajinski begunci na Poljskem
Ukrajinski begunci na Poljskem FOTO: AP

Tuji študenti ujeti v Ukrajini brez vode, elektrike in ogrevanja

Na severovzhodu Ukrajine, v kraju Sumi, je obtičalo na stotine študentov iz Nigerije, Maroka, Tanzanije, Konga, Indije in drugih držav. So povsem brez pomoči, njihove zaloge hrane kopnijo. Že nekaj dni živijo brez tekoče vode, elektrike in ogrevanja. Da preživijo, nabirajo sneg, ki ga stalijo in si z njim pogasijo žejo. Skrivajo se v bunkerjih, ki so jih obložili s kartonom, stiroporom in drugim materialom, s katerim se skušajo vsaj malo izolirati od mraza. 

Zaradi nenehnih napadov so vsi poskusi, da bi zapustili kraj v bližini ruske meje, spodleteli. Zato so prosili za pomoč mednarodno skupnost. "Sumi je na meji z Rusijo in tako ni nobene možnosti za beg. Prosimo mednarodno skupnost, da nam zagotovi varen koridor, da zapustimo Sumi. Situacija postaja zelo resna," je pred dnevi pozival Nnamdi Chukwuemeka, študent iz Nigerije. 

Rusija je danes napovedala prekinitev ognja ter odprtje humanitarnih koridorjev v Ukrajini za evakuacijo civilistov. Koridorje naj bi vzpostavili za štiri ukrajinska mesta, poleg Kijeva in Mariupola tudi za Harkov in Sumi. 

Na Hrvaško do nedelje prispelo več kot 2000 beguncev iz Ukrajine

Hrvaška je do nedelje sprejela več kot 2000 ukrajinskih beguncev. Ti za prihod na Hrvaško ne potrebujejo ne potnega lista ne vizuma, v sprejemnih centrih pa lahko ostanejo največ 48 ur, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina

Ukrajinske begunce bodo po prihodu na mejo napotili v najbližji sprejemni center – v Osijeku, Varaždinskih Toplicah in po novem tudi v Gospiću, so sporočili iz poveljstva hrvaške civilne zaščite. Bivanje v sprejemnih centrih bo kratkotrajno in bo trajalo največ 48 ur, nato pa bodo beguncem, ki si namestitve niso našli sami, našli trajno bivališče.

Begunci, ki so si organizirali lastno nastanitev, bodo morali bivališče prijaviti na najbližji policijski postaji ali upravni enoti. Vse potrebne informacije bodo dobili od hrvaškega Rdečega križa, ki deluje na 131 lokacijah po državi.

Poveljstvo civilne zaščite je v pričakovanju vedno večjega števila ukrajinskih beguncev izdalo tudi letak z uporabnimi informacijami, navodili in kontakti. Letak v hrvaškem in ukrajinskem jeziku bodo beguncem delili na mejnih prehodih. V njem med drugim piše, da "razseljene osebe iz Ukrajine ne potrebujejo biometričnega ali nebiometričnega potnega lista in vstopnega vizuma", čeprav ga Hrvaška od državljanov Ukrajine sicer zahteva.

Minister za notranje zadeve Davor Božinović je v soboto med obiskom sprejemnega centra v Osijeku dejal, da ne želi ugibati o končnem številu beguncev.

Zadovoljen je bil s trenutno organizacijo. "Mislimo na najmanjše podrobnosti, tudi o izdaji evropskih covidnih potrdil za ukrajinske begunce, ker se epidemija koronavirusa še ni končala," je povedal.

Župan Osijeka Ivan Radić pa je poudaril, da je mesto že zagotovilo brezplačen mestni prevoz in prevoz beguncev od meje do Osijeka, pripravljeni so tudi na integracijo otrok v vrtce in šole.

Iz Ukrajine po podatkih ZN zbežalo že več kot 1,7 milijona ljudi

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je Ukrajino od začetka ruske invazije 24. februarja zapustilo 1.735.068 beguncev oziroma nekaj več kot 200.000 več kot dan prej. Pri Skladu ZN za otroke (Unicef) ocenjujejo, da je slaba polovica med njimi otrok.

Oblasti in tudi Združeni narodi pričakujejo, da se bo val beguncev še okrepil v luči napredovanja ruske vojske globlje v Ukrajino, zlasti proti prestolnici Kijev.

Po ocenah UNHCR bi lahko v nadaljevanju konflikta iz Ukrajine pobegnilo okoli štiri milijone ljudi. Mnogo ljudi je bilo razseljenih tudi znotraj države.

Največ beguncev se še vedno zateče na Poljsko. Tja jih je po podatkih UNHCR doslej prispelo 1.027.603. Nekaj več kot 180.000 beguncev je prišlo na Madžarsko. Na Slovaškem je dobrih 128.000 beguncev.

Moldavija jih trenutno gosti nekaj manj kot 83.000. V to najrevnejšo evropsko državo jih je po navedbah moldavske premierke Natalije Gavrilite prispelo več kot 230.000, vendar pa mnogi nadaljujejo pot proti Madžarski in Romuniji. V slednjo se je zateklo nekaj manj kot 79.000 ljudi.

Po podatkih nemškega notranjega ministrstva je v Nemčijo prispelo več kot 50.000 beguncev iz Ukrajine.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Et54678
08. 03. 2022 09.41
+2
boge ženske in otroci in vse to zaradi dveh egov
Walter Pravicek
08. 03. 2022 08.39
+4
Da se bežečim iz Ukrajine da azil v Sloveniji-vredu!Da gredo otročki v vrtec,šolo tudi.Da se jih zaposli super.Bo pa nekaj njihovih mož ubitih,kar pomeni,da dobimo nove državljane,kajti,če ni moža,ne hiše,ni vrnitvre v Ukrajino.Tudi to je v redu.
plavimil
08. 03. 2022 08.27
+3
Ženske in otroci, ja kje hudiča so pa mladci sposobni za boj, pred leti so se valile trume mladeničev v Evropo, danes pa ŽENSKE IN OTROCI, narobe svet , kajne Tanja in Co.
VirusX
08. 03. 2022 18.18
+2
Ja poženimo mlade moške iz juga z begunkami iz vzhoda, problem rešen kajne? Mah butale....
sagessee
07. 03. 2022 21.54
+6
Tu 90 % ukrainskih beguncev odgovarja da se bodo vrnili v ukraino... koliko afričanov ali arabcev je odgovorilo,da si želi vrniti domov??.......
nominator13
07. 03. 2022 21.41
+4
Zelenski je veliko slabši od Putina
Ticexm
07. 03. 2022 21.30
+4
Naj se predajo pa bo mir pa otroci atane
Skunk Works
07. 03. 2022 21.18
+14
Slovenke bo morala nehati boleti glava,....sicer jih bo res bolela glava,....
nominator13
07. 03. 2022 21.36
+4
tutp
07. 03. 2022 21.13
+8
Vse to nima več nobene zveze z mirom. Vse je postala neka igra Zelenskega, ki ima EU za svojo zlato banko in zakladnico orožja. Zdaj se bo Zelinski na račun EU spustil v neskončno vojno ... medtem ko bo svet hodi po robu tretje svetovne vojne. To je več kot bolno in EU bi moral nemudoma reagirat in končat vso to norost. Zelenski se očitno želi iti vojne. Naj se gre, naj se gre njegove bitke do konca... ampak brez, da je EU vpletena v vojno,brez da je ves svet talec te nore vojne. To je postalo absurdno!..
holcar.
07. 03. 2022 21.22
+2
Pa kaj je s tabo. EU si zeli Ukrajine in obratno. Ce nisi opazil k nam hodijo le zenske begunke, moski pa se borijo, ne pa tako kot Afganistanci ali Sirijci. Putina pa bodo obesili v Haag-u.
nominator13
07. 03. 2022 21.37
+0
Killer999
07. 03. 2022 20.56
-3
Ha tok se vidi kolko imajo svoje moze rade one na boljšem mozje na petelinu
krunk
07. 03. 2022 21.07
+0
nono, ne jokcej tukej, ostali so zato da se borijo za svojo domovino, ne pa ti k neb z prstm upou mignt ceb bla kle vojna, bi se svojo zeno porinu dab sebe zascitu lolek en
abmam
07. 03. 2022 21.08
+0
Gekoo
08. 03. 2022 09.09
+3
Oprosti...jaz imam svojo ženo in otroka rajši kod domovino...in ni teorije, da bi prijel za puško in se igral igrice...ukradi zemljo.
Arguss
07. 03. 2022 20.54
+1
jutri je 8. marec in kje bo inštitut.Se bo spomnil na Ukrajino.Al bo starostni sivolasec dal prepoved.
Janez Povprečnik
07. 03. 2022 20.52
+2
Sočustvujem z begunci... ampak naj se ustavijo kje drugje kot v Sloveniji... Slovenski delavec ne more živeti oziroma preživljati celotnega sveta... :(
User416781
07. 03. 2022 21.07
+7
Ti ljudje ne bodo na sociali, če bodo ostali pri nas. Cela EU potrebuje priseljence, Slovenija ni nobena izjema in ti so idealni.
holcar.
07. 03. 2022 21.23
+2
Mi rabimo 100 000 mladih delavcev. Ti pa itak se sebe komaj prezivljas.
tistntadruj
07. 03. 2022 21.23
+0
res je! mi imamo zadosti beguncev že na vladi..
Tomvojo
08. 03. 2022 10.38
tutp
07. 03. 2022 20.37
+3
PUTIN BREZDUŠNEŽ...Putin ne mara ljudi, ne mara nikogar, niti svojih otrok, niti sebe...Ne bori se za svojo državo, ne za svoj narod, ki se ga boji...Bori se le za svoj prav, za svoj ego, za moč, ki ne osrečuje nikogar, niti njega...Njegov egoizem, trma in nesposobnost vsaj malo empatije, če že ne za druge, vsaj za svoje ljudi...Njegov um, ki ne deluje človeško ampak zverinsko...In en sam tak človek in njegovi prestrašeni sluge...krojijo usodo celemu svetu...Predvsem pa ubogim Ukrajincem, ki so neposredne žrtve njegove za majhno žogo velike glave z možgani z napako....Zelo težko je to razumeti...Ampak tako je! Žal...Ali zna kdo rešit uganko, kako razvozlati njegov um in rešiti svet pred njim?
baab
07. 03. 2022 20.30
+12
Gledam slike iz Ukrajine, begunce, otroke, starše tam, pa si mislim, kako pritoževanje je bilo pri nas še nedolgo nazaj recimo zaradi zooma, ker otroci niso mogli v šolo, pa se družiti, pa žurati, pa razni "strokovnjaki", ki so ugotavljali, kako bodo to "uničene" generacije zaradi tega, in podobno.. in kako so se eni starši spravili nad učiteljico, ker si je njuna princeska pri telovadbi zlomila umetni noht... Pa potem, zaradi mask v šoli in korona okrepov, pa kako otroci ne zmorejo, pa kako starši ne zmorejo, pa kako so izgoreli eni, pa kako so izgoreli drugi. Pa stotine človekovih pravic, da so jim kršene, kot da smo imeli korona ukrepe samo v Sloveniji zaradi JJ in podobno... . Pa ni nič pokalo, za jesti je bilo dovolj, stekla na oknih so bila cela, stanovanja ogrevana, nobenih siren in bežanja, strahu, neverjetnih stisk in skrbi za bližnje.........Samo pritoževanje in nerganje neverjetno razvajenega folka... Čez noč se je pa svet na glavo postavil..Poglejte ukrajince, kakšno življenje imajo danes.....Ja, ko je ljudem prelepo in ko je predolgo mir, in predolgo vsega obilja preveč, se ljudje pokvarijo in razvadijo čez vse mere....Neverjetno pokvarljivo blago so ljudje. .Skoraj ne moreš verjet...
abmam
07. 03. 2022 21.13
-3
Wpbdst, daj ne utrujaj, kolikokrat si že prilimal isti komentar, dolgočasnež!
Skunk Works
07. 03. 2022 21.20
+4
tistntadruj
07. 03. 2022 21.36
-1
Antena
07. 03. 2022 20.30
+5
Poklon Ukrajinci,
Alojz69
07. 03. 2022 20.27
Bezece ukrajinke…nasi mozje so postali nacisti
tutp
07. 03. 2022 20.13
+17
EU bi morala nemudoma prenehati financirati in podpirati to norost. Ne gre se več za mir, gre se za to, da ZelinskI ne želi sprejeti zelo dober predlog Rusije. Za Zelenskega sta EU in Zahod kot zlata garaža, zlata banka, institucija za neomejeno oboroževanje, financiranje ... in izpolnjevanje njegovih povsem neumnih želja, ki nas potiskajo v tretjo svetovno vojno. Vse to je popolnoma nedopustno. EU bi morala dajati le humanitarno pomoč, ne pa zdaj financirati in vzdrževati vojno. A bo zdaj svet na robu tretje svetovne vojne, dokler se Zelinskemu ne bo zazdelo vredu podpisati miru? Da ne omenjam njegovih povezav s skrajno desničarskimi in nacističnimi skupinami.
medusa
07. 03. 2022 20.21
-2
zurc
07. 03. 2022 20.25
+7
vsaj eden ki je realno povedal ,oseba ki se zaveda velikosti,vpliva na svet in odvisnosti evrope od rusije
Dr.Rugelj
07. 03. 2022 20.27
+1
Ravenstein
07. 03. 2022 20.35
+4
Dobesedno. Ljudje nimajo pojma, kaj je resnica, vidijo le eno stran, ki jo prikazujejo današnji mediji. Namig, išči "Neo-Nazi Wolfsangel", "Svoboda (political party)"...
krunk
07. 03. 2022 20.46
+0
akte lepo te prosim pot pod noge in preseli se v rusijo, pa si putina dj na svojega korenjaka lp
Ravenstein
07. 03. 2022 21.01
+1
Saj ne gre za Putina in Rusijo, gre za resnico in pravico. Sam sem absolutno proti komunizmu in diktaturi. Ampak Ukrajinci so si stvar sami skuhali s vojimi nacističnimi igricami. Dombass so neo-nacisti obstreljevali 8 let, dokler Rusija enostavno več ni uspela ignorirati situacije. Dejstvo je, da je to območje bogato z naravnimi viri, ti pa dišijo tudi ZDA. Samo sprejeli bi, kar je Putin zahteva in bi vojne bilo konec, ampak nacisti seveda ne bodo kar pustili bogastva...
Tomvojo
08. 03. 2022 10.42
Druga plat medalje ki jo velika večina neče videti.
tutp
07. 03. 2022 20.03
+1
PUTIN BREZDUŠNEŽ...Putin ne mara ljudi, ne mara nikogar, niti svojih otrok, niti sebe...Ne bori se za svojo državo, ne za svoj narod, ki se ga boji...Bori se le za svoj prav, za svoj ego, za moč, ki ne osrečuje nikogar, niti njega...Njegov egoizem, trma in nesposobnost vsaj malo empatije, če že ne za druge, vsaj za svoje ljudi...Njegov um, ki ne deluje človeško ampak zverinsko...In en sam tak človek in njegovi prestrašeni sluge...krojijo usodo celemu svetu...Predvsem pa ubogim Ukrajincem, ki so neposredne žrtve njegove za majhno žogo velike glave z možgani z napako....Zelo težko je to razumeti...Ampak tako je! Žal...Ali zna kdo rešit uganko, kako razvozlati njegov um in rešiti svet pred njim?
komakorzikanec
07. 03. 2022 20.23
+5
Popolnoma se strinjam s teboj oziroma z obema tvojima zapisoma. Bog ne daj, da ne pride do 3.svetovne vojne, če pa že, pa bo za to odgovoren tudi Zelenski.
Jugoslavija za vedno
07. 03. 2022 20.01
-1
myomy 07.03.2022, 16:29:24 +7 Po tej največji svetovi vojni vseh časov se bo svet močno spremenil; dolar ne bo več edina globalna valuta, hrana, energija, surovine in pitna voda bodo (namesto McDonaldsa, iPhona in Coca-Cole) dobile realno tržno vrednost, pa tudi tako samoumevne več ne bodo, kot so to danes. Svet bo postal bolj bipolaren, demokracija se več ne bo vsiljevala celemu svetu (paradoks - kako demokratično), narodi bodo pa še naprej poslovali med seboj, kot to počno že od začetka človeške civilizacije dalje. Morda celo na bolj poštenih temeljih, brez sankcij, ter političnih in vojaških groženj. Zadnje že vrsto let na veliko prakticira Kitajska. Zahodne elite se vsega tega močno zavedajo in želijo obdržati primat, ki ga imajo na račun drugih že vrsto let. Rusi, Kitajci, Afričani, Indijci, ter vse ostale žrtve stoletnega imperialističnega in kolonialnega zatiranja pa se seveda s tem ne strinjajo več. Druga opcija pa je vsesplošno uničenje, ki bi sledilo ob morebitnem ruskem vojnem porazu v Ukrajini, pri čemer pa ni glavna grožnja človeštvu samo atomsko orožje, temveč in predvsem kemično in biološko orožje. Spomnimo se samo Covida-19, o čemer danes skoraj nihče več ne govori. A si lahko predstavljamo nek res smrtonosni virus in potem čakamo na maske in ostalo medicinsko opremo iz Kitajske, kot nam je to nazorno pokazal primer SARS-CoV2? Putin je (očitno s kitajsko odobritvijo) v Ukrajini stavil "all in" - na vse, ali nič. Upam, da bomo (bodo) z veliko zdrave pameti in razsodno vsi skupaj izbrali pravo pot. Prvo in ne drugo. Kajti časi, ko so se zahodne pićkice lahko norčevale iz Rusije in Kitajske, so mimo. P.S. Žal je EU v zadnjih tridesetih letih zamudila priložnost, da bi skupaj z Rusijo postala najmočnejša gospodarska in vojaška sila v svetu kot protiutež Kitajski in ZDA. Ruse je sama porinila Kitajcem v naročje. In nazadnje bomo zaradi hlapčevskih EU političnih pićkic zadnja rupa na sviralu.
drobnaptica
07. 03. 2022 19.57
-3
Putin ne mara ljudi, ne mara nikogar, niti svojih otrok, niti sebe...Ne bori se za svojo državo, ne za svoj narod, ki se ga boji...Bori se le za svoj prav, za svoj ego, za moč, ki ne osrečuje nikogar, niti njega...Njegov egoizem, trma in nesposobnost vsaj malo empatije, če že ne za druge, vsaj za svoje ljudi...Njegov um, ki ne deluje človeško ampak zverinsko...In en sam tak človek in njegovi prestrašeni sluge...krojijo usodo celemu svetu...Predvsem pa ubogim Ukrajincem, ki so neposredne žrtve njegove za majhno žogo velike glave z možgani z napako....Zelo težko je to razumeti...Ampak tako je! Žal...Ali zna kdo rešit uganko, kako razvozlati njegov um in rešiti svet pred njim?
Pepe Bolcev
07. 03. 2022 19.48
-2
Cecenija, Krim, Gruzija, …. Kaj je se na tem spisku??? Zakaj rusofili pozabljate??? Nacrtno??? Do kje ga boste zagovarjali??? Lubrikante nabavit!
HujUkropiji
07. 03. 2022 20.11
+3
Tam se je NATO začenjal gnezdit in so bile to operacije za rusko državno varnost.