Tujina

Bela hiša želi jeseni za vsako ceno odpreti šolska vrata

New York, 10. 07. 2020 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
39

Razprava o tem, kdaj in kako začeti s šolskim poukom v ZDA, je bila težavna, še preden je vanjo posegel Donald Trump. Predsednik države pred jesenskimi volitvami potrebuje vtis čim bolj normalno delujoče države, polne učilnice pa so za to ključnega pomena. Zato morajo zdravstveni strokovnjaki napisati nova, "bolj praktična" pravila, kdaj je zbiranje mladih v učilnicah znova varno.

Ameriški predsednik Donald Trump, podpredsednik Mike Pence in šolska ministirica Betsy DeVos pritiskajo na lokalne oblasti, naj jeseni kljub pandemiji odprejo šole.
Ameriški predsednik Donald Trump, podpredsednik Mike Pence in šolska ministirica Betsy DeVos pritiskajo na lokalne oblasti, naj jeseni kljub pandemiji odprejo šole. FOTO: AP

Nazaj v šole si želijo učenci, poučevanja na daljavo so naveličani učitelji, izmučeni starši zahtevajo od lokalnih oblasti, naj jim vendar povedo, ali jih tudi jeseni čaka naporno usklajevanje svojih služb in domačega šolanja ali se bodo vrnili k približni normalnosti. Težava je, ker nihče nima jasnega odgovora. V zvezni državi Missouri so bili prepričani, da obvladujejo širjenje koronavirusa, tako da so dovolili delovanje krščanskih športnih taborov Kanakuk za mlade. Celo lokalni strokovnjaki za javno zdravje so menili, da bosta ohranjanje varne razdalje med udeleženci in prepoved zunanjih obiskov dovolj za preprečevanje širjenja okužb. A so se motili. Enega od taborov v bližini kraja Branson so morali zapreti, potem ko so testi pokazali, da se je okužilo najmanj 82 udeležencev, voditeljev in drugega osebja.

Dr. Randalla Williamsa, ministra za zdravje v konservativni zvezni državi Missouri, to ni zmotilo in je v začetku tedna še vedno zagotavljal, da drugih taborov ne bodo zaprli, saj je "šola izjemno pomembna za otroke, prav tako menimo, da so pomembni tudi tabori". Podobne zgodbe prihajajo iz drugih delov ZDA, kjer so tabori za otroke še dovoljeni (nekatere zvezne države, denimo Oregon, New York, New Jersey in Connecticut so jih prepovedale). Zato mnogi starši otrok ne pošiljajo na poletno taborjenje, pa čeprav so ga že plačali. "Izgubili smo 300 dolarjev, toda strah nas je bilo, da je tveganje preveliko," je za Associated Press dejala Tara Carlson iz Nebraske, potem ko sta 9-letni sin in 6-letna hčerka zadnji hip ostala doma. Po njenih besedah verjame, da so ukrepi v taboru ustrezni, toda "ne zaupam drugim družinam, da spoštujejo vse nasvete", je pojasnila odločitev.
 

Upor proti političnim pritiskom

Poletni tabori potekajo na prostem, šolski pouk pa v učilnicah, ki so še posebej v javnih šolah pogosto prenatrpane, s preslabim zračenjem in brez potrebnih sredstev, da se prilagodijo smernicam, ki jih svetuje zvezno Središče za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). To je razjezilo Trumpa, da je strokovnjake ošvrknil prek Twiterja s svojo analizo o "strogih in dragih napotkih", ki od šol zahtevajo "zelo nepraktične reči". Težava je, da ne gre le za eno od številnih opletanj prek družbenih omrežij, ampak za mnenje predsednika države. Zato je še isti dan podpredsednik Mike Pence, ki vodi delovno skupino Bele hiše za boj proti pandemiji, razglasil, da po predsednikovem mnenju "smernice ne smejo biti prestroge, to je pa razlog, da bo CDC prihodnji teden objavil nov nabor orodij".

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis si kljub izbruhu novih okužb tako kot predsednik želi normano šolsko leto.
Republikanski guverner Floride Ron DeSantis si kljub izbruhu novih okužb tako kot predsednik želi normano šolsko leto. FOTO: AP

Trump nima neposrednega vpliva na delo šol, saj jih upravlja vsaka zvezna država zase. Toda svoje stališče je podkrepil z grožnjo, da bo ustavil zvezno pomoč šolam, ki ne bodo upoštevale njegovih želja. Vrh CDC je še pred predsednikovim posredovanjem napovedal revizijo smernic, saj so številni ravnatelji sporočali, da preprosto nimajo prostora za mize, ločene dva metra druga od druge. Ali pa denarja za prenovo prezračevalnih naprav, tako da bi ustrezala merilom za varno učenje. Tako ponekod razmišljajo o nekakšnem hibridnem modelu, po katerem bi se učenci dela tedna učili v učilnicah, del pa bi še naprej potekal kot spletno izobraževanje, kot je napovedal župan New Yorka Bill de Blasio.

Vodja šolskega okrožja v Los Angelesu je ravnatelje celo opozoril, naj bodo pripravljeni na prazne šole jeseni in nadaljevanje pouka na daljavo. Kalifornija, predvsem pa njen jug, se namreč sooča s skokovitim naraščanjem števila okuženih v zadnjih dveh tednih. A vsi niso tako previdni, politizacija pandemije povzroča, da je denimo republikanski guverner Floride Ron DeSantis ukazal petdnevni šolski teden, kljub temu, da je njegova zvezna država prav zaradi hitenja z odpravljanjem ukrepov postala novo žarišče za okužbe. Hitro so se mu uprli nekateri upravniki šolskih okrožij, Robert Runcie iz okrožja Broward je dejal, da "ne bom nikoli ogrozil zdravja" učencev, učiteljev in drugega osebja. Tudi predstojnik največjega okrožja Miami-Dade Alberto Carvalho je napovedal, da ne bo razmišljal o delovanju šol, dokler se število novih okužb ne bo zmanjšalo.

 

Poplavo lahko ustavi le skupnost

Strokovnjaki menijo, da nima smisla uvajati enakih pravil za vse in da se je treba prilagajati razmeram v posamezni zvezni državi ali celo okrožju. Podeželska območja z nizkim deležem okuženih bodo verjetno imela manj težav in pomislekov z odpiranjem šolskih vrat, kot pa gosto poseljene urbane četrti s številnimi primeri okužb. Direktor CDC Robert Redfield je skušal omiliti kritike predsednika in je dejal, da imata oba enak cilj, odpreti šole. Hkrati pa je poudaril, da morajo ubrati različne korake, "ni določeno, kaj pomeni odprto, lahko je kakršnakoli oblika, ki so jo šole izberejo". A ima šolska ministrica Betsy DeVos, ki si je položaj prislužila predvsem z donacijami Trumpu in stranki, drugačno mnenje. Po njenih besedah "morajo biti šole v celoti odprte in v celoti delujoče".

Direktor CDC Robert Redfield skuša krmariti med željami predsednika in mnenjih svojih strokovnjakov.
Direktor CDC Robert Redfield skuša krmariti med željami predsednika in mnenjih svojih strokovnjakov. FOTO: AP

Zvezna vlada podobno pritiska na univerze, Trump je napadel prestižni Harvard, ker je predavanja prenesel na splet. Njegovi uradniki za politiko priseljevanja pa so lonček pristavili z določilom, da vize za tuje študente ne bodo veljavne, če vsaj del njihovega študija ne bo potekal v predavalnicah. Šolnine za tuje študente so pomemben vir denarja za ameriške univerze, Harvard in MIT pa sta že vložila tožbi, s katero želita razveljaviti novo pravilo. Bela hiša se opira na mnenje strokovnjakov, da je učenje z vrstniki pomembno za uspeh učencev ter za njihov družben razvoj in počutje. Toda predsednikovi zavezniki hkrati ne skrivajo, da je normalen začetek šolskega leta pomemben za utrjevanje sporočila o okrevanju po pandemiji.

Kako jim bo slednje uspelo ob vedno novih rekordih števila okuženih, je drugo vprašanje, še posebej, ker odpravljanje ukrepov ni le administrativna odločitev, pač pa projekt celotne skupnosti, ne posameznikov. Ashisa Jha, direktor Inštitura za globalno zdravje na Harvardu, to primerja z ravnanjem ob poplavah. Posameznik lahko svoj dom zavaruje z okopom iz vreč s peskom, toda ko bodo narasle vode previsoke, ne bo pomagalo ničesar. "Če je poplava v skupnosti obsežna, posameznik ne more zadržati vode. Zato je predvsem treba poskrbeti, da reka ne podere bregov, šele potem razmišljati o varovanju doma," trdi. Kar z drugimi besedami pomeni, da je pred odpiranjem šol potrebno število novih okužb čim bolj znižati proti nič.


 

Šušmarstvo in voditeljski bankrot

Zniževanje števila novih okužb zahteva ravno obratno ravnanje od Trumpovih pritiskov po čim hitrejšem odpiranju gospodarstva. Pomeni omejitev ali znova popolno prepoved delovanje barov, restavracij, nočnih klubov in podobnih zbirališč, ki so se izkazala za gojišča novih okužb in so hkrati precej manj družbeno pomembna od šol. Toda predsednik že od maja na vso silo pritiska na guvernerje, naj odpravijo ukrepe in zaženejo gospodarstvo. Tisti, ki so ga poslušali, se soočajo z izjemnim povečanjem števila okuženih. Zvezna vlada išče tolažbo v stabilnem številu smrtnih primerov, a strokovnjaki opozarjajo, da lahko ti tudi do mesec dni zaostajajo za valom novih primerov in da je možno, da najhujše šele prihaja. Hkrati še vedno ni zmogla resnega strateškega načrta za boj proti pandemiji.

Trump se predvsem otresa kakršnekoli odgovornosti. Za začetno pomanjkanje kapacitet za testiranje in medicinske opreme je okrivil prejšnjo vlado, ker naj bi pustila prazna skladišča (kar ne drži, pole tega je imela njegova vlada tri leta časa, da jih napolni, če bi bilo res). Ko so se guvernerji pritoževali, da nimajo dovolj ventilatorjev, jim je odvrnil, da so si sami krivi, če jih niso že prej nakopičili. "Sploh nisem kriv," je bil jasen, ko so imele ZDA težave z zagotavljanjem zadostnega števila testov. Hkrati pa se ves čas vmešava v strokovne odločitve ali celo daje dvomljive in nevarne zdravstvene nasvete. In se v javnosti vztrajno pojavlja brez maske.

"Izogniti se moramo Trumpovemu prejšnjemu šušmarstvu in voditeljskemu bankrotu," mnenjska stran Washington Posta ni izbirala besed o delovanju predsednika države, ko je svarila pred njegovimi pritiski, da šole jeseni normalno odprejo svoja vrata.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adonai
10. 07. 2020 19.03
+0
Ne moreš ti telebajsku dopovedat, če je telebajsek,....
MrKritik77 .
10. 07. 2020 16.14
+0
Le zakaj se s tem tako mudi? Trump ni nikoli hodil v šolo, a je vseeno postal predsednik ZDA.
Zmaga Ukrajini ...
10. 07. 2020 16.27
-1
nikhrast
10. 07. 2020 15.23
-2
Berem komentarje, pa vidim da se še najde folk ki podpira Trumpa, moreš pa biti res primitiven, naiven... Trump hoče mladino nazaj v šoli, folk pa nazaj v službah. Pa precej staršev se hoče znebiti otrok, poln kufer jih že ima, zato pa čim prej nazaj v šolo, poleti pa v summer camps.
Millady
10. 07. 2020 18.08
+5
In kaj je s tem tako zelo narobe? Otroci rabijo biti v družbi vrstnikov, šola pozitivno vpliva na njihov razvoj in znanje, seveda. Trump je pameten, ve, da je zapiranje otrok kontra produktivno
nikhrast
10. 07. 2020 20.22
-2
Pa zakaj potem sploh karantena, GDP se lahko tudi poveča s prodajo cvetja, pa grobov, pa pogrebov...
Uporabnik1152447
10. 07. 2020 20.25
+2
Sej zdaj v ZDA za korono umira "samo" še okoli 200 ljudi na dan, svoj čas je bila številka blizu 3000. Zakaj pa da ne bi podpiral Trumpa? Če sem proti Trumpu, sem potem za senilnega Bidna in za lažnive medije, kar pa tudi nisem. Naiven sem pa toliko, da sem kupoval bitcoine, ko večina za njih ni slišala, pa če sem koga povabil zraven, mi je razlagal, da je to nateg. Naivnost se je izplačala.
Jerry321
10. 07. 2020 14.28
+4
Virus je boleča lekcija za zda in njihov “vse privat sistem“. Jasno je da so drzave z močnim javnim zdravstvom veliko uspešnejše od zda, celo vedno podcenjena Kuba.
Ici
10. 07. 2020 14.26
+7
Naj odprejo vrata. Kdo jim brani. Če si jemljejo pravico, da poč nejo kjerkoli na svetu, karkoli. Napadajo suverene države, ugrabljajo ljudi, morijo naspritnike, kradejo naravne vire..., potem bo menda to, da bodo jeseni odprli vrata šol, pa menda res najmanjši problem.
nightangel
10. 07. 2020 15.04
+7
Malo si za časom s tvojimi informacijami o Američanih. A še nisi ugotovil,da odkar ni več Obame Trump ne ogroža nikogar,ker ima preveč svinjarije za počistit doma?
Khronos
10. 07. 2020 13.34
+13
V zadnjem času imajo vsi polna usta "sovražnega govora ", sploh mediji v Sloveniji. Spodaj je komentar uporabnika felix59, ki se sprašuje kdaj bo končno nekdo "pihnil" Trumpa, torej izvedel atentat na predsednika ZDA. Jaz sem odgovoril na komentar in izrazil začudenje, da se takšen komentar ne briše, vljudno napisani komentarji, ki niso v skladu s političnim prepričanjem 24 ur, pa so izbrisani takoj. Komentar z željo po atentatu je še vedno tam...
Reality check
10. 07. 2020 11.34
-5
Daj si preberi raje kakšna dejstva. Obama je zrihtal 23 mil.revnim zdtavstveno oskrbo , Trump jim je vzel. Obama je zagotovil službo 5 milj.na “zelenih” projektih, Trump je to vzel in ta denar dal za fosilna goriva in na ta račun dal 140.000 tim
Ježek JEBE POP SMRADE
10. 07. 2020 11.39
+12
Khronos
10. 07. 2020 12.38
+1
nightangel
10. 07. 2020 15.06
+4
@Reality,daj se prosim informiraj preden govoriš bedarije.Kakšne svinjarije je delal Obama, na tem portalu ne boš zvedel,zato raje idi raziskovat na Tubo,ko boš opravil domačo nalogo pa komentiraj.
Reality check
10. 07. 2020 11.31
+3
Seveda...do konca volitev, potem bo spet enako. Se spomnite srečanja trump-kim il jong?. Čudovit človek, super in oh in sploh, dokler Trump ni prišel nazaj v ZDA. Na to zopet po starem...
Reality check
10. 07. 2020 11.29
+0
Hm..ravno desničarji računajo na volitve preko pošte, zanimivo da desni svoje slabe strani vedno pripisujejo levim
Khronos
10. 07. 2020 12.39
+0
Imaš težave z bralnim razumevanjem. Manjka samo še, da izjaviš, da se Trump boji debate v živo z Bidnom, pa bo vse jasno...
Razumnež
10. 07. 2020 11.23
+8
Lepo... Upam, da jim uspe, pa nam tudi.
hotchilipoper
10. 07. 2020 11.20
+8
Oni bi tudi lahko šli še enkrat v šolo
Ježek JEBE POP SMRADE
10. 07. 2020 10.50
+5
Bistvo je da levi skorumpirani pokvarjenci želijo zaprta volišča, da bodo lahko goljufali preko volitev po pošti ... zato želijo zaprte šole oz. vse ...
Millady
10. 07. 2020 10.45
+11
Dobra novica za Trumpa je pohvala predsednika Mehike Obradorja, da je Trump spremenil svojo retoriko do njih in jih sedaj tretira kot prijatelje..dobil bo več glasov od hispano volilcev:)
Ježek JEBE POP SMRADE
10. 07. 2020 10.47
-1
Če je "pritisniti ob zid" - sprememba retorike se popolnoma strinjam ...
Millady
10. 07. 2020 11.00
+6
V novici, ki sem jo brala sta uporabljeni besedi 'prijazen in spoštljiv'
felix59 drugič
10. 07. 2020 10.44
-12
Žalostno , na kaj se je obesila Melanija , Trumpež tudi preko mrtvih za nov mandat. In to preko otrok. Kaj ni nobenega , da bi ga pihnil , saj je že na vrsti počasi.
Ježek JEBE POP SMRADE
10. 07. 2020 10.42
+6
Washington post ... hahahaaa ... lažnivci
Ljubljanski Snob
10. 07. 2020 10.23
+1
Trump je odličen predsednik, barbika Obama ni nič naredil za povprečnega Američana, Trump je odprl več 10 milijonov novih delovnih mest. Radikalni levičarji ne želijo imeti domoljubna na čelu države, enako kot naši titoisti
Mr_Primrose
10. 07. 2020 10.42
+1
Ni se težko šopirit s tujim perjem. Gospodarstvo si je opomoglo pod Obamo, pod Trumpov se je trend samo nadaljeval.
nightangel
10. 07. 2020 15.11
-1
Daj Mr_ ne blebetaj. Toliko kot je zapravil Obama ni zapravil nobeden predsednik.
Ježek JEBE POP SMRADE
10. 07. 2020 10.20
+2
Pokvarjeni demokrati in njihovi podkupljeni lažnivi mediji uničujejo USA ... TRUMP se bori za narod ... enako kot JANŠA v Sloveniji ...
felix59 drugič
10. 07. 2020 10.40
-1
Si pa brihta , kje pa hodiš , da te ne ukradejo ?
Millady
10. 07. 2020 10.40
-1
Kaj imate svečkoti fetiš na Trumpa? nehajte ga primerjati z vašim JJ, ker ona dva pa res nimata nobene stične točke
Ježek JEBE POP SMRADE
10. 07. 2020 10.41
-2
Ljubljanski Snob
10. 07. 2020 10.19
+5
To je huje kot ruska ruleta, vseh 6 metkov v bobnu Smith&Wessona.
Augusto Pinochet
10. 07. 2020 10.16
+10
Ta generacija je ze itak najbolj oprana prepad med kvaliteto solanja bogatih in revnih otrok pa je v ZDA se 10x vecji kot v Sloveniji tako, da sola od doma pusca nepopravljive posledice na ameriski mladini.
Brus123
10. 07. 2020 10.15
+14
Me zanima USA toliko, kolikor jaz njo