Tujina

'Bela' reka in 'grozovit' smrad: gladina reke prekrita z milijoni poginulih rib

Novi Južni Wales, 18. 03. 2023 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Doroteja Dobovšek
Komentarji
9

Več kilometrov dolg pas mrtvih rib na reki Darling-Baaka na skrajnem zahodu Novega Južnega Walesa v Avstraliji je rezultat ponovnega množičnega pogina na tem območju. Domačini se pritožujejo nad grozovitim smradom, ki prihaja iz reke, oblasti pa za naravno katastrofo krivijo nizko raven kisika, ki se je zaradi nedavnih poplav še poslabšala.

Več milijonov mrtvih in gnijočih rib onesnažuje obsežen odsek reke v avstralskem zaledju. To je že tretji množični pogin rib, ki ga je regija doživela od leta 2018, tokrat v reki Darling-Baaka v mestu Menindee. Množični pogin rib se je zgodil ravno v času, ko se regija spopada z vročinskim valom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ves dan vohamo ta gnilobni vonj. To je grozen vonj in grozno je videti vse te mrtve ribe,"  pripoveduje domačinka, ki živi zgolj streljaj od reke, ki je povsem prekrita s poginulimi ribami. Domačini so tovrstnih prizorov že vajeni, leta 2019 je na istem območju med dolgotrajno sušo poginilo približno milijon rib, potem ko je zaradi hitrega padca temperature prišlo do cvetenja alg. A kot pravijo, tako množičnega pogina še nikoli niso doživeli. "Danes je tu grozljivo," pripoveduje domačin približno pet kilometrov od mesta Menindee. "Reka je bela. Gledam verjetno kilometer ali kilometer in pol rib in vse so mrtve. To je nepojmljivo."

Razlog za množični pogin naj bi bila nizka raven kisika

Ministrstvo za primarno industrijo zvezne države NSW je v objavi na družbenem omrežju zapisalo, da je vročinski val "dodatno obremenil sistem, ki je doživel ekstremne razmere zaradi obsežnih poplav". Tiskovni predstavnik ministrstva je dejal, da so poginule ribe posledica nizke ravni kisika v vodi, po tem, ko so se poplavne vode umaknile. "Sedanje vroče vreme v regiji prav tako povečuje hipoksijo, saj toplejša voda vsebuje manj kisika kot hladna, ribe pa imajo pri višjih temperaturah večje potrebe po kisiku," je dejal tiskovni predstavnik.

Domačine skrbi, da bo situacija na reki iz dneva v dan slabša. Opozarjajo namreč, da bo najverjetneje poginilo še več rib, saj že razkrajajoče se ribe iz vode črpajo več kisika, ki ga že tako ali tako primanjkuje.

Lokalni prebivalci so oblasti že v preteklosti obtožili, da so prispevale k poginu rib, ker so dovolile izsuševanje jezer Menindee in niso učinkovito upravljale kakovosti vode. Uradniki pa so zanikali, da bi bili za to odgovorni. Kljub vsemu pa se vsi, tako oblasti kot domačini, glede na pretekle izkušnje zavedajo, da to najverjetneje ni zadnji množični pogin rib na tem območju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G. Papež
18. 03. 2023 15.21
+5
Tudi pri nas ne kaže dobro. Sprehodite se ob obrežjih rek in mislum, da me boste razumeli.
tomahawk
18. 03. 2023 14.47
+2
Mene pa masirajo kako bom šel v Planico da nebi slučajno preveč onesnaževal
Wolfman
18. 03. 2023 14.23
+7
Avstralija js zadnjih pet let postala obupna država, potem se gredo pa še petljat z ZDA v investicije jedrskih podmornic, kjer bodo v morju na udaru vsi kiti, sesalci...!
Delavec_Slo
18. 03. 2023 14.21
+6
Važni so ukrepi prehlada!
brabusednet
18. 03. 2023 14.11
+9
Tudi Jankovič bo zastrupil pitno vodo v Ljubljani pa mu narod ploska.Nobena stvar ni 100 procentno varna,kot tudi te cevi greznice.Potem pa niti bog ne reši pitne vode tam.
pekoči paradižnik
18. 03. 2023 13.52
+6
Kapitalizem, v boju za čim večji dobiček.
Dejan Kravanja
18. 03. 2023 13.24
+15
Mene sam zanima kdaj bo kakšen zahodni politik odgovarjal za tisoce mrtvih ranjenih razseljwnih otrok,bom napisu kar po celem svetu ker ce bi napisou države bi mi zmanjkalo prostora kje vse povsod so zahodni veljaki počeli zločine nad otroci pa se te dvoličnezi v haggu niso nikol spomenli pa ovadili kakšnega!!!Ne zagovarjam vojne v ukrajini sam glede vsega je Putin na pravični strani ukrajina je pa na žalost zrtveno janje pokvarjene države na drugi strani atlantika z svojim zvestimi pudli v Bruslu!!!!!
Ivar The Boneless
18. 03. 2023 13.19
+6
Božja kazen.
Delavec_Slo
18. 03. 2023 12.19
+0