Tujina

Beli kosmatinec Duh, vodja kojotov v Las Vegasu

Los Vegas, 05. 02. 2023 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med kojoti na obrobju Las Vegasa je nekaj časa posebej izstopal bel kosmatinec. Ne le po barvi, tudi po tem, da je šlo za pripadnika popolnoma druge živalske vrste – psa. Ta pa po ocenah veterinarjev ni postal le del tropa, ampak ga je tudi vodil. A kot kaže, mu bodo poiskali nov dom.

Z obrobja puščave Nevada prihaja nenavadna zgodba. V  okolici Las Vegasa se je namreč pred dobre pol leta kojotom pridružila bela kepa dlake. Ta je skupaj s kojoti odrasla v nekoliko večjega kosmatinca, ki pa iz skupine divjih živali ni izstopal lepo barvi, ampak tudi vrsti. Belega psa so okoliški prebivalci poimenovali kar Duh.

Kolegi kojoti pa Duha niso le posvojili, po napovedi nekaterih oskrbnikov živali je stopil celo na čelo skupine. Z njimi se je redno potepal po mestnem obrobju ter iskal hrano. Oskrbniki bližnjega zavetišča so ga večkrat opazili, a je ob vsakem kontaktu uspel pobegniti. Predvidevajo, da ga je kot mladiča nekdo odvrgel v puščavo, kjer se je spoprijateljil s kojoti. 

Ob pregledu: vneta ušesa in oči, zlomljen prst ter kamenje v trebuhu

A konec januarja so domačini opazili, da je Duh začel vidno šepati, zato se je Susan McMullen iz ekipe za lovljenje živali odločila, da mu pomaga. A lovljenje je bilo tudi tokrat težavno, zato so ji pri tem pomagali okoliški prebivalci. Ti so ji izrisali zemljevid Duhovih poti, s katerim ga je lažje izsledila. 

Nato je v okolico namestila več zabojev s hrano, ki se ob prihodu živali zaprejo. Tako je konec januarja ulovila tudi belega psa. 

Pes Duh
Pes Duh FOTO: ENEX - Posnetek zaslona

Ob ogledu je ocenila, da ima pes približno osem mesecev. Kljub temu, da je skoraj vse življenje preživel s kojoti, pa se hitro privaja na človeško družbo. "Čisto nič ni agresiven," je ob tem dejala Susan. 

A njegovo zdravstveno stanje je bilo slabo. Poleg vnetja oči in ušes so mu zaradi hujšega zloma mogli amputirati prst. V njegovem trebuhu so našli kamenje, ki ga je pes verjetno pojedel zaradi lakote. Ekipa njegovo zdravstveno stanje budno spremlja, po tem, ko si bo opomogel, pa mu bodo poiskali topel dom. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
06. 02. 2023 18.27
+1
Torej nic novega./je ze jack london zapisal tako pricevanje..(ki ga je kopiral" !) ..v glavnem..zivalce si pomagajo..bolje kot ljudje.predvsem pa zmaga" mocnejsi..odpornejsi.. - ne pa Kolicina gnarja
Foxn.ca
05. 02. 2023 18.53
-2
Kje pa je las vegas.? V Afriki...
motorka57
05. 02. 2023 20.26
+1
Rožice so zacvetele
05. 02. 2023 16.13
+4
Ne razumem, zakaj ga bodo dali nekomu v "oskrbo", na verigo, ipd. Nazaj ga naj spustijo, očitno se je ujel s kojoti.
tutp
05. 02. 2023 15.24
+7
Hehe. Kuži je faca. Trop kojotov ga je zamenjal za vodjo. Ti kojoti te lahko raztrgajo v tropu. Enako kot volkovi ali lisice v tropu in skipini ponoči ovce ali kokoši. Kuži...beli vodja. 😀👍
tutp
05. 02. 2023 14.49
+14
Psi so super, ni pa ok, da imaš spuščeno krdelo sredi mesta !!! Upam, da se ljubitelji psov začnemo zavedati, da psi niso nadomestki otrok in igrače. Pes je odgovornost !!! Sam jih vedno manj rad spustim, zaradi njihove in varnosti drugih. Sem pa rabil nekaj časa, da sem sprejel, da povodec ni kazen, je zgolj vodilo. Za večino ljudi dandanes je pes modni dodatek..status...imidž...PES je stil življenja...z njim se je potrebno aktivno ukvarjati, od prihoda do zadnjega diha...vanj in vase ter družino, ki postane njegov trop...vlagati izoobraževanja, treninge, tečaje, izpite...zanj skrbeti...spehodi, hrana, voda, igra sprostitev in polanje...pes mora biti zaposlen...tako fzično kot umsko...potem funkcionira...pa naj si bo doga ali čivava...vse je isto, za vsakim moraš poščistit...in vsakega met na špagi ali pod kontrolo (trening je tu ključen) modnih priveskov ali tega, da ga maš, ker paše k bmw ali k novim hlačam ni...je samo vzgojen, šolan in socilaiziran, ter vedno srečen pes in zadovoljen lastnik...če ne vlagaš vanj časa, energije, polanja in ostalega...pejd raj igrat fliper...tko je to...tudi je bitje z čutili in karakterjem...je pa med ljudmi nedvomno več "divljih nerazumnih psov - zveri" noben pes ni slab, slabi so lastniki...nastradajo pa na koncu psi...tudi z evtanazijo, ker je za neodgovornega lastnika najbolj preprosta... rešitev. Starlete imajo pse v torbici, kot modni dodatek. Groza.
Phan Thi Kim Phuc
05. 02. 2023 13.25
+14
lepa gesta Susan in tamkajšnjih ljudi. ..in kojotov.....Ljudje gredo mimo človeškega bitja - recimo brezdomca - kot da je smet...ali da ga sploh ni . Živali pokažejo več " človečnosti " , kot človek do sočloveka .zato so ga kojoti sprejeli , mu rešili življenje in ni umrl od lakote ...in nihče od kojotov Duha ni vprašal katere rase je , katere barve , katerega spola in vere je ...še manj , če ima dokumentacijo ali pa je ilegalni migrant...Sobitje so kojoti sprejeli tako , kot se drugo živo bitje sprejme ne glede na to ali potrebuje pomoč ali celo bolj ob pomoči potrebnemu...Čestitke
?ebula
05. 02. 2023 13.03
+5
Cenim rešitelje!
medusa
05. 02. 2023 12.58
+18
Evo to je zgodba za dober nedeljski dan!