Tujina

Protasevič priznal krivdo, a rane razkrivajo, da so ga mučili

Minsk, 04. 06. 2021 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
193

Pridržani 26-letni beloruski disident Roman Protasevič je v intervjuju na državni televiziji z vidnimi ranami od mučenja na zapestjih priznal, da je organiziral protivladne proteste in da predsednika Lukašenka zdaj spoštuje. V solzah je obljubljal, da se ne bo nikoli več vpletal v politiko in da si želi le normalnega življenja. Njegova družina je ob tem sporočila, da je bilo boleče gledati, kako so ga "zlomili". Da je talec režima, opozarjajo tudi drugi predstavniki opozicije.

Beloruski novinar Roman Protasevič, ki je bil po prisilnem pristanku letala aretiran skupaj s svojim dekletom in je trenutno v zaporu v Minsku, je v oddaji z imenom "Nič osebnega", ki so jo v torek zvečer predvajali na beloruski državni televiziji, povedal, da je na intervju pristal prostovoljno. Kot je dejal, je predsednika Aleksandra Lukašenka res kritiziral, a je potem spoznal, "da dela pravo stvar".

"Odkrito priznam, da sem bil eden tistih, ki so ljudi pozivali, naj gredo 9. avgusta na ulice. Takoj, ko so mi predložili dokumente in me obtožili, sem po 342. členu (beloruskega) Kazenskega zakonika krivdo priznal," je dejal. 

Pozneje je v intervjuju povedal, da spoštuje Lukašenkovo odločitev, da se ne ukloni javni kritiki. "Spoznal sem, da so bile kritike, ki so letele na Aleksandra Grigorjeviča (Lukašenka), poskus pritiskanja nanj. On pa je v mnogih pogledih kljub temu deloval kot jeklen človek," je še dejal in dodal, da ga spoštuje.

Na koncu pogovora pa se je zlomil in bruhnil v solze. "O veliko stvareh sem razmislil. Nikoli več se ne želim vpletati v politiko, v kakršne koli umazane igre in obračune. Upam, da lahko popravim stvari in živim normalno, mirno življenje – želim si družine, otrok, in da lahko neham bežati."

Roman Protasevič na enem od protivladnih protestov v Minsku.
Roman Protasevič na enem od protivladnih protestov v Minsku. FOTO: AP

Oče v bolečini: Zlomili so ga in prisilili v to

Protasevičeva družina je takoj po oddaji sporočila, da so beloruske oblasti Romana v takšno priznanje prisilile. Kot je za agencijo AFP povedal njegov oče, ga je bolelo, ko je gledal svojega sina na televiziji. "Poznam ga in vem, da nikoli ne bi govoril takih stvari. Zlomili so ga in prisilili, da reče tisto, kar so hoteli." 

Predstavniki opozicije in aktivisti, ki se borijo za človekove pravice, pa opozarjajo na fotografije, s katerih so razvidne rane na njegovih zapestjih, ki pričajo o tem, da so ga mučili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Grozljivo je razmišljati o brutalnosti, ki so jo beloruske varnostne sile morale uporabiti, da so Romana Protaseviča prisilile, da je posnel ta video. To bi moral biti dokaz A v tožbi o mučenju in slabem ravnanju pod vodstvom predsednika Lukašenka," je sporočil Kenneth Roth iz mednarodne nevladne organizacije Human Rights Watch.

"Protasevič je talec režima," pa je tvitnil Franak Viačorka, svetovalec izgnane opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske. "Boleče je gledati njegovo priznanje. Njegovi starši so prepričani, da so ga mučili. To ni Raman, kot ga poznam (belorusko črkovanje imena, op. a.). Ta človek na Goebbelsovi televiziji je talec režima in moramo narediti vse, da osvobodimo njega in 460 drugih političnih zapornikov."

To je bil sicer Protasevičev tretji televizijski nastop, odkar so ga v Minsku pridržali. V enem od prejšnjih intervjujev je dejal, da ne vidi več smisla, da opozicija poziva k protivladnim protestom. Nastopil je tudi v "preiskovalnem dokumentarnem filmu" o Ryanairovem poletu, v katerem beloruske oblasti trdijo, da niso vedele, da je Protasevič na krovu letala, ki so ga preusmerile. 

Spomnimo 

26-letni Protasevič in njegovo 23-letno dekle Sofija Sapega sta prejšnji mesec letela iz Grčije v Litvo, ko se je zaradi nevarnosti bombe potniškemu letalo pridružilo tudi lovsko in ga pospremilo na letališče v Minsku. Bombna nevarnost se je izkazala za lažno, par pa so aretirali takoj, ko je Ryanairovo letalo pristalo na letališču. Njegovo pridržanje je sprožilo svetovno ogorčenje, Evropsko unijo pa spodbudilo, da letalske družbe pozove, naj se izogibajo beloruskemu zračnemu prostoru. 

Protaseviču zdaj grozijo resne obtožbe povzročitve množičnih nemirov, za kar bi lahko dobil 15 let zaporne kazni. A beloruska vlada ga je uvrstila na seznam posameznikov, vpletenih v teroristične dejavnosti, za katere so kazni še resnejše. Potniki na letalu so ga slišali, ko je ob aretaciji rekel: "Tukaj me bodo obsodili na smrtno kazen."  

Kdo je Roman Protasevič?

66-letni Lukašenko, ki je na oblasti že 27 let, je dobil vzdevek "zadnji evropski diktator". Na lanskih volitvah je zatrl nasprotujoče glasove, številne opozicijske osebe pa so aretirali ali pa so morale pobegniti v izgnanstvo. Ko je 9. avgusta razglasil novo zmago, so izbruhnili veliki protesti v državi, manjše demonstracije pa so potekale tudi drugod po svetu.

Protasevič je viden, glasen in neustrašen kritik njegovega režima. Že kot najstnik je bil vpleten v demonstracije proti oblasti, pozneje so ga zaradi tega izključili iz programa študija novinarstva na beloruski univerzi. Vedno je stal v prvi bojni liniji protestov. Je tudi soustanovitelj in nekdanji urednik Nexte – kanala, ki je pozorno spremljal lanske proteste proti Lukašenku. Nexta Live vsebino objavlja na platformi za sporočanje Telegram, ki ima več kot milijon naročnikov. Sedež medija je na Poljskem. 

Telegram je varna aplikacija za pošiljanje sporočil za pametne telefone – to je bil eden redkih načinov, da so se beloruski disidenti lahko organizirali, saj so oblasti med lanskimi velikimi protesti močno zatirale neodvisne medije in blokirale opozicijske spletne strani. Kanal je odkrito sovražen do Lukašenka in je imel pomembno vlogo pri usklajevanju in vodenju protestov ter pošiljanju fotografij in informacij o lanskih protestih v svet. Posnetke, ki jih je objavila Nexta in ki so prikazovali, kako je policija nasilno obračunavala s protestniki, so uporabili mednarodni mediji, ki jim beloruske oblasti takrat niso dovolile vstopa v državo. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
05. 06. 2021 11.31
+1
Se 100% strinjam z ukrepom proti Belorusiji, sedaj sledijo ukrepi prepoved letenja nad EU za Izraelska in Saudska letala, kaj pa ta dva Snowden in Assange ?? ali sta ta dva manj vredna od Romana Protaseviča ????? vendar popolnoma zagovarjam sankcije proti Belorusiji, hkrati pa sprašujem ali so nekateri bolj enaki kot drugi ??
Pametnjak0vi?
04. 06. 2021 18.53
+2
Nas brezmadezni lopov in diktator ze dela zapiske in dobiva trdega 🤡🤡🤡
nestabilen
04. 06. 2021 18.41
+5
Mi imamo premajne place da bi vedeli kaj se v resnici dogaja.Eno je sigurno,CIA je povsod.
nikita50
04. 06. 2021 18.35
+1
Jenkiji so leta 2013 prizemljili letalo v Avstriji na katerem je bil Bolivijski predsednik Morales, ki se je vračal iz Moskve v Bolivijo. Letalo so prizemljili zaradi tega, ker so mislili, da je na njem Snowden, ki je izdal razne nepravilnosti, ki jh je Amerika počela kot so prisluškovanje politikom po Evropi. Ostale Evropske države niso dovolile, da bi letalo preletelo njihov zračni prostor in je moralo pristati prisilno na Dunaju, kjer ima CIA najmočnejšo ispostavo v Evropi. Obveščevalci so kar eno uro pregledovali Moralesovo letalo, vendar Snowden ni bil na njem nakar so lahko nadaljevali pot. Ta incident ni nobena država obsodila, le kdo si upa osporavati veliki Ameriki. Ko pa so to storili Belorusi in svojega državljana prijeli kateri pa je pod tatirko Ameriških obveščevalcev rušil sistem na demostracijah pa so začele nekatere zahodno Evropske države z Ameriko na čelu to na veliko obsojati in groziti s sankcijami Belorusiji. Le kakšna dvojna merila. Od kar je na oblast prišel novi ameripki predsednik so začele provokacije zoper Ruse in njihove zaveznice, le katera bo naslednja država v kateri bodo Amerikanci sprovocirali demostracije in rušili sistem, ki jim ni po godu, bojim se da bo to Srbija. Hladno vojno so spet začeli Jenkiji.
mikitr
04. 06. 2021 20.07
+1
Vseeno se je treba paziti Rusov in toavrišev ,še bolj pa Kitajcev,dokler ne bodo glavni še gre.ko bodo,bomo trpeli.
za bojši jutri
04. 06. 2021 18.32
+8
Nikjer niso zapisali, da se je Protasovič boril v vrstah teroristov imenovanih "Azov" v Donbasu
Gia Bertacci
04. 06. 2021 18.29
+0
Koga bodo pa pri nas aretirali? A zdej ni vec pravicebniti do protestov
Da se mene pita..
04. 06. 2021 17.56
-6
V Belorusiji,izdajalci dobijo kar si zaslužijo.
Zdenko Krajnc
04. 06. 2021 17.40
+5
Nesmisel, da 24ur zganja takšno propagando in zanemarja dejstva. Na internetu je dovolj slik, ki dokazujejo da tip ni le novinar, ampak skrajni desničar, ki simpatizira z neonacističnimi skupinami. Na dan so prišli tudi podatki, da je de jure ali de facto agent tujih obveščevalnih služb in ne le nezadovoljni organizator protestov. Obstaja tudi njegova slika kot člana neonacističnega bataljona Azov v Ukrajini. Zato se vprašam, kaj je 24ur.... ali le propagandno trobilo? Koga in za koga?
Pomemben petelin
04. 06. 2021 17.39
+4
No za Snowdenom je resnica in se ne proda kot tale izdajalec Belorusije.
Wolfman
04. 06. 2021 17.39
+4
... in postal je vzoren državljan.
Aleš Hartner
04. 06. 2021 17.16
+7
NATO agenda = vsak dan zganjati propagando proti Rusiji in Belorusiji prek servilnih medijev. Zveza NATO brez sovražnikov nima razloga za svoj obstoj, zato sovražnike ustvarja iz nič in skrbno goji duha vojne, da lahko upraviči ekspanzijo in enormna vlaganja svojih članic v orožje.
ReginaPhalange
04. 06. 2021 16.59
+1
In vi levičarji trdite, da je Janša diktator?
JOCR1255
04. 06. 2021 17.45
+0
Poskuša biti. Glej gozd ne drevo. Iskreno, mu kar dobro gre s pomocjo sveckarjev. Prednost je samo v tem da se bomo vsaj enega znrbili in to dveckarje. Potem bo ze slo.
User1538643
04. 06. 2021 16.48
+6
Assange, Snowden,... ? Tišina...
User1538643
04. 06. 2021 16.43
-3
Zdaj ga bo v čevap še pretvoril, a mi bo pisali.
kameltrajbar
04. 06. 2021 16.32
+9
asangea tudi mučijo...... komu mar v eu?
akmt
04. 06. 2021 16.27
+2
S politiko se ni za ukvarjat. Ali je na oblasti eden ali drugi-nima veze, vse je isto. Povsod. Naj pri nas jajota zamenjajo, potem bo namesto jansizma fajonizem ij same izbeglice povsod.... Res ne vem, kaj je boljse....oboje je zanic
hom
04. 06. 2021 16.26
+3
to tisti z zvezdo na kapi in majici pocnejo
nikhrast
04. 06. 2021 16.24
+1
Pa kako naiven je Lukashenko če misli da kdo sploh verjame da ta intervju ni bil izceden pod prisilo. No, vemo pa da je bil ta intervju izveden za domačo populacijo, samo ne vem če bo folk nasedel na to. Stare policijske metode ki zdaj zgledajo smešne.
JAZsemTI
04. 06. 2021 16.10
+7
Če se NATO ne bi silil Rusiji na prag bi bil Lukašenko že zgodovina tako pa ga Rusi držijo pri življenju z ogromnimi finančnimi injekcijami...Pa tudi v Ukrajini bi bil večji mir.
Primula1
04. 06. 2021 16.03
+2
Vidiš Janez, tko se zrihta nasprotnike. Ti si pravi amater!