Tujina

Lukašenkov režim nad opozicijo: zamaskirani moški odpeljali Maksima Znaka

Minsk, 09. 09. 2020 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
8

Beloruske oblasti so pridržale enega zadnjih članov opozicijskega Koordinacijskega sveta Maksima Znaka. Očividci poročajo, da so ga odpeljali zamaskirani moški, pred tem pa naj bi v skupinski pogovor poslal sporočilo z besedo "maska". Lukašenkov režim je pridržal več članov sveta, več jih je bilo prisiljenih oditi v tujino. Aktivna ostaja le ena članica, neznani moški pa so danes poskušali vstopiti tudi v njeno stanovanje.

Zamaskirani moški so pridržali še enega zadnjih vidnejših opozicijskih voditeljev Maksima Znaka. Odvetnik in član Koordinacijskega sveta, katerega glavni namen je miren prenos oblasti, se v sredo zjutraj ni pojavil na dogovorjenem videoklicu. Ko ga je kolega poklical po telefonu, mu je Znak dejal, da je nekdo prišel. Zatem je v skupinski pogovor poslal sporočilo "maska". Beseda maska naj bi bila simbol za zamaskirane pripadnike varnostnih sil, ki se v zadnjih tednih v civilu pojavljajo tudi na protestih. 

Njegov sodelavec Gleb German je za lokalne medije dejal, da so ga odpeljali iz pisarniških prostorov sveta. Kje je zdaj, ni znano. 

Znak je eden zadnjih aktivnih članov Koordinacijskega sveta v Belorusiji. Ob ustanovitvi jih je bilo sedem, a so oblasti večino ali pridržale ali pa so bili prisiljeni oditi v tujino. Zadnja članica sveta, ki še ni bila pridržana, je Svetlana Aleksejevič, ki je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za literaturo. 

Neznani moški pa so danes poskušali vstopiti tudi v njeno stanovanje. 

Maksim Znak je bil še edini aktivni član opozicijskega Koordinacijskega sveta.
Maksim Znak je bil še edini aktivni član opozicijskega Koordinacijskega sveta. FOTO: AP

Režim 'zadnjega evropskega diktatorja' Aleksandra Lukašenska, proti kateremu potekajo množične demonstracije, je v zadnjih dneh pridržal več opozicijskih voditeljev. Najbolj odmevno pridržanje je bilo na začetku tedna, ko so zamaskirani moški pred Nacionalnim muzejem v kombi odvlekli Marijo Kolesnikovo. Kot je danes sporočil oče Kolesnikove, naj bi jo oblasti zadrževale v preiskovalnem priporu v Minsku. Očeta Aleksandra Kolesnikova so o tem danes obvestili preiskovalci, oblasti pa tega še niso potrdile. Odvetnica Ljudmila Kasak je danes za portal tut.by dejala, da je Kolesnikova v redu in da zaenkrat niso začeli sodnih postopkov. Po njenih informacijah ji očitajo, da je javno pozivala k prevzemu oblasti.

 Gre za eno od treh žensk, ki so se na predsedniških volitvah 9. avgusta zoperstavile Lukašenku, in edina od trojice, ki je še vedno v Belorusiji. Predsedniška kandidatka Svetlana Tihanovska je pobegnila v Litvo dan po volitvah, Veronika Cepkalo pa je odšla v Ukrajino. V soboto je na Poljsko pobegnila še Olga Kovalkova. 

Skupaj s Kolesnikovo so zamaskirani moški pridržali še dva člana, tiskovnega sekretarja Antona Rodnenkova in izvršnega sekretarja sveta Ivana Kravcova. Skupaj so jih s kombijem odpeljali do meje z Ukrajino in jim rekli, naj prečkajo Ukrajino. Na mejnem območju pa je Kolesnikova raztrgala svoj potni list in s tem preprečila prisilni izgon. Druga dva opozicijska člana sta odšla v Ukrajino. Kolesnikova je še vedno v pridržanju. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
13. 09. 2020 13.51
+1
... in črni avti vozijo v nočeh.... Ali to na kaj spominja??
Saloreich
09. 09. 2020 20.36
+0
Mokre sanje Jenulla. Sam šnire mu treba vzet.
Generacija56
09. 09. 2020 15.43
+5
Režim zahodnih medijev še vedno vzdržuje napetost glede teh osebkov, ki želijo prodati svojo državo... Malo pomalo jih bodo polovili in potem bo mir. Lukašenko pa obljublja neverjetne prisluhe, ki jih je njegova tajna služba pridobila, glede Navalnega. Obeta se zelo pestra jesen... Če ne v vsakdanjem življenju, maske bodo padle v političnem...
nikhrast
09. 09. 2020 17.32
-3
Navalny v Belorusiji? Lukashenko bo pa odfrčal, upam da mu Putin da zatočišče, avtokrati podpirajo dktatorje.
Kimberley Echo
09. 09. 2020 19.36
+2
Hrast, dajte še 1x prav počasi prebrati kaj je napisal G56. Ni napisano, da je Novalni v BY, ampak da se tu gre za prisluhe, ki jih je prestregla obveščevalna. Gre se za pogovor med Nemčijo in Poljsko pred nekaj dnevi in to je že prevzela Rusija.
Saloreich
09. 09. 2020 20.38
-2
Zahodni režimski mediji o tem pogovoru seveda molčijo!
6459
09. 09. 2020 14.59
+4
Tvoji pa so nekoč to že počeli.
Antoniozmaj
09. 09. 2020 13.52
+2
tako bo kmalu pri nas, če kmalu ta janševa združba ne propade.