Tujina

Beloruska opozicija prejela nagradov Saharov za svobodo misli

Bruselj, 16. 12. 2020 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
7

V Evropskem parlamentu so beloruski opoziciji podelili letošnjo nagrado Saharov za svobodo misli. Na slovesnosti je nagrado predstavnikom opozicije, med katerimi je bila tudi njihova voditeljica Svetlana Tihanovska, izročil predsednik parlamenta David Sassoli.

Beloruska opozicija, zbrana v t. i. koordinacijskem svetu, zahteva odstop beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, nagrado pa je dobila za pogum in odločnost v boju proti režimu, pri katerem vztraja na množičnih protestih. "Ste na strani resnice, ki je groba sila nikoli ne more premagati. Moje sporočilo za vas je, da ostanite odločni in ne odstopite od svojega boja. Mi vam stojimo ob strani," je ob razglasitvi nagrade novembra dejal David Sassoli.

Po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji od avgustu potekajo množični protesti opozicije proti režimu. Za zmagovalca volitev se je razglasil Lukašenko, opozicija, ki vztraja, da je dejanska zmagovalka Svetlana Tihanovska, zahteva njegov odstop, izpustitev vseh političnih zapornikov in konec policijskega nasilja nad mirnimi protestniki.

Številne predstavnike opozicije so med protesti zaprli ali pa so zbežali iz države. Tihanovska se je po volitvah zatekla v Litvo, od koder nadaljuje svoj boj.

EU je zaradi represije nad prebivalstvom sprejela sankcije proti 55 beloruskim posameznikom, tudi proti Lukašenku. Vendar je Tihanovska prejšnji teden izrazila razočaranje, ker je EU prepočasna in preveč neodločna pri ustrezni pomoči Belorusom. Ocenjuje, da bi morala EU storiti več pri pomoči beloruskemu opozicijskemu gibanju, še posebej z več gospodarskimi sankcijami, da bi Lukašenka prisilila k odstopu.

Svetlna Tihanovska v Litvi
Svetlna Tihanovska v Litvi FOTO: AP

Vodja beloruske opozicije je danes ob prejemu nagrade Saharov v Evropskem parlamentu opozorila, da brez svobodne Belorusije tudi Evropska unija ni popolnoma svobodna. EU in svet je zaprosila za nadaljnjo podporo boju beloruskega naroda za demokratično in svobodno Belorusijo. "Zavezani smo zmagi in bomo zmagali," je poudarila. Tihanovska je danes spomnila na številne mirne protestnike, ki so bili ubiti in pridržani med protesti. Ob tem je dodala, da s svojimi dejanji dokazujejo, da so neustrašni.

Evropski parlament nagrado Saharov podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. To je tretjič, da so nagrado podelili beloruskim aktivistom; leta 2006 jo je prejel opozicijski voditelj Aleksander Milinkevič, leta 2004 pa združenje novinarjev.


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
16. 12. 2020 19.47
nagrado saharov vsako leto dobi najbolj zaslužen rusofob
bronco60
16. 12. 2020 17.44
+2
Madona, zakaj pa ne gre v prve vrste v svojo domovino??? Aja, je verjetno že nova Latvijka.
Uporabnik1996024
16. 12. 2020 16.46
-1
lahko mislite svobodno...dokler ne užalite kakega EU, po možnosti levičarskega aparatčika. potem ste takoj rasist, homofob...
Generacija56
16. 12. 2020 16.32
+3
Tihanovska bo prejela nagrado v Litvi, svoji novi domovini...
Uporabnik1996024
16. 12. 2020 16.49
+0
ti so nova "elita" cele EU. Živeti od donatorjev a la Soroš in misliti svobodno, ker itak ne znaš nič drugega. Taki, ki brez podkupnine niti ne znajo funkcionirat.
Millady
16. 12. 2020 15.01
+2
Kako predvidljivo..🤮
štajerc9
16. 12. 2020 14.34
+1
👏🏻👏🏻👏🏻