Tujina

Beloruska policija z množičnimi preiskavami nad novinarje in aktiviste

Minsk, 16. 02. 2021 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
5

Beloruska policija je v okviru preiskave lanskih množičnih protestov proti sporni vnovični izvolitvi predsednika Aleksandra Lukašenka danes izvedla preiskave na domovih in v uradih več kot 20 novinarjev, borcev za človekove pravice in članov sindikatov.

Novinarkam na fotografiji grozi večletna zaporna kazen zaradi poročanja o protestih proti Lukašenku. Ekaterina Bakhvalova in Darja Čulcova sta snemali policijsko nasilje nad protestniki.
Novinarkam na fotografiji grozi večletna zaporna kazen zaradi poročanja o protestih proti Lukašenku. Ekaterina Bakhvalova in Darja Čulcova sta snemali policijsko nasilje nad protestniki. FOTO: AP

V Belorusiji so lani več mesecev potekali množični protesti proti vnovični izvolitvi Aleksandra Lukašenka, ki ga opozicija obtožuje poneverb na avgustovskih volitvah. Policija je na proteste odgovorila z nasiljem in množičnimi aretacijami več tisoč ljudi. Zaradi policijskega nasilja so umrli najmanj štirje protestniki, več neodvisnim novinarjem pa grozijo večletne zaporne kazni. 

Policija je danes izvedla hišne preiskave na domovih 22 oseb po državi, je sporočila skupina za človekove pravice Vesna. Preiskali so tudi dom predsednika Beloruskega združenja novinarjev (BAJ) Andreja Bastunca ter vodij več sindikatov in več članov Vesne. Preiskali so tudi urade Vesne. Soproga Bastunca je za AFP povedala, da so preiskali tudi urad združenja novinarjev.

V Belorusiji so po vnovični izvolitvi Lukašenka izbruhnili množični protesti.
V Belorusiji so po vnovični izvolitvi Lukašenka izbruhnili množični protesti. FOTO: AP

Državni preiskovalni odbor, ki je pristojen za preiskave hujših zločinov, je sporočil, da so preiskave izvedli v okviru preiskave "organizacije in priprav akcij, ki so resno kršile javni red". V preiskavi okoliščin financiranja protestnih dejavnosti so začeli preiskovati "organizacije, ki se predstavljajo kot tiste, ki branijo človekove pravice", so sporočili.

Vlada je po protestih ostro udarila po neodvisnih medijih. Po podatkih BAJ so lani novinarje pridržali kar 477-krat, več novinarjem pa grozijo obtožbe zaradi kaznivih dejanj. Dva novinarja naj bi danes stopila pred sodnike zaradi organizacije in priprave protestov. Grozi jima do tri leta zapora.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krpan Martin
17. 02. 2021 15.20
A lewami na podpirajo Putina in Lukasenka? Škoti vsa leta so bili strastni zagovorniki Rusije(Belorusija je samo fevd od Rusije)
Krpan Martin
17. 02. 2021 15.21
flojdi
16. 02. 2021 17.05
. ?policija ali vlada joči
Generacija56
16. 02. 2021 14.53
+5
Hahahahaha.... Belorusija? NAVALNI, Ukrajina? Ljubčki, POJMA NIMATE!!! Kot je povedal Stoltenberg za španski Mundo: Mi bi se tepli z Rusiji, a Rusija NOČE... Imamo tako krasno orožje, veliko orožja, lahko bi se šli vojno, leta... Rusi pa tako resni...." Če nas boste napadli, vas bomo uničili... "
Sisoje
16. 02. 2021 13.33
+4
Ah da, ze dolgo nismo oz. niste napisali o Belorusiji ???? Ko ste videli da ni velikega odziva napisanega za Ruse..... gremo po direktivi zidovskih sefov, malo o Lukasenku I Belorusiji. Zdaj bomo pisali nekaj dni o tej tematiki kje se dogajajo neverjetno strasne grde in se kaj... demonstracije samo v teh dveh dezelah Rusija in Belorusija in nikjer drugod po evropi, svetu !!!!!! ce pa...... tam delijo pa rozice in vsi skupaj pojejo Odo radosti .