Tujina

Beloruske oblasti Romana Protaseviča in njegovo dekle premestile v hišni pripor

Minsk, 25. 06. 2021 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š., STA
Komentarji
13

Beloruskega opozicijskega novinarja in aktivista Romana Protaseviča, ki so ga maja po drami na Ryanairovem letalu aretirali na letališču v Minsku, so premestili v hišni pripor, je sporočila beloruska opozicija. V hišnem priporu je tudi njegova partnerica Sofia Sapega.

Kritika beloruskega režima Romana Protaseviča, ki so ga 23. maja po prisilnem pristanku letala, sicer iz Aten namenjenega v Vilno, aretirali na letališču v Minsku, so premestili v pripor na domu, je za BBC dejal njegov oče Dmitry.

Po dramatičnem pridržanju so ga oblasti najprej poslale v zapor zaradi domnevnega suma spodbujanja nemirov. Podobna usoda je doletela tudi njegovo dekle Sofio Sapego, sicer državljanko Rusije – tudi njo so aretirali, zdaj pa premestili v hišni pripor, so Protasevičevi starši potrdili ruskemu dopisništvu britanskega medija.

Da so Sapego premestili v hišni pripor, je prek družbenega omrežja Telegram potrdil tudi njen odvetnik Aleksander Filanovič. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo njen primer "v bližnji prihodnosti rešen pozitivno".

Roman Protasevič
Roman Protasevič FOTO: AP

"Ravnokar sem govoril s starši Romana Protaseviča. Premeščen je bil v hišni pripor. Vendar to ni svoboda. To je drugačne vrste zapor," je danes na Twitterju zapisal svetovalec beloruske opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, Franak Viačorka. Dodal je, da agenti beloruske obveščevalne službe KGB živijo v isti sobi kot on. Starši nimajo stika z njim, bojijo pa se, da ga bo beloruski režim izkoristil za barantanje z Zahodom, je sporočil.

Novinarjeva mati Natalija Protasevič je medtem potrdila, da so za premestitev izvedeli prek zasebnih kanalov. Beloruske oblasti o tem niso obvestile ne njih ne njegovih odvetnikov, je dejala mama, ki živi v izgnanstvu na Poljskem. Njena hči, ki živi v Minsku, se je v četrtek sicer srečala z bratom ter mu predala hrano in oblačila, je še povedala Protasevičeva.

V hišnem priporu je tudi Protasevičeva partnerica Sapega, ki so jo maja skupaj z novinarjem aretirali na letališču v Minsku, kamor so beloruske oblasti prisilno preusmerile Ryanairovo letalo. To je bilo na poti iz Grčije v Litvo, v Belorusijo pa so ga poslali zaradi domnevne bombne nevarnosti. EU se je na letalski incident odzvala s sankcijami proti Belorusiji – Zahod državi namreč očita ugrabitev letala.

Tihanovska je ob tem na Twitterju zapisala, da ima režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Protaseviča in Sapego še vedno za talca. "Ključno je, da se ne dovoli trgovanja s političnimi zaporniki – to je edini način za dosego svobode vseh Belorusov, ki so zaprti iz političnih razlogov," je poudarila.

Belorusko državno tožilstvo je medtem danes sporočilo, da so aretirano opozicijsko voditeljico Marijo Kolesnikovo in Maksima Znaka, odvetnika aretiranega predstavnika opozicije Viktorja Babarika, obtožili "zarote za prevzem oblasti".

Obtožena povzročanja, spodbujanja in organiziranja množičnih nemirov

Oba – Protasevič in Sapega – sta se vse od prijetja sicer večkrat pojavila na beloruski televiziji. Na posnetkih sta priznala kriminalno dejavnost, a zdi se, da so bili ti narejeni pod prisilo. Novinarjev oče je medtem sporočil, da obtožbe zoper oba pridržana še vedno niso bile umaknjene.

Aktivista med drugim obtožujejo organiziranja množičnih nemirov, zaradi katerih bi lahko bil obsojen na do 15 let zapora, njegova partnerica pa je obtožena tudi povzročitve nemirov.

Belorusija leži med zaveznico Rusijo na vzhodu in Ukrajino na jugu. Na severu in zahodu meji na Latvijo, Litvo in Poljsko, sicer članice EU in Nata. Podobno kot v njeni južni sosedi se je tudi 9,5-milijonsko belorusko prebivalstvo znašlo v središču rivalstva med Zahodom in Rusijo. Tamkajšnjega predsednika Lukašenka, ki vlada že 27 let, se je oprijel kar vzdevek 'zadnji evropski diktator'. V državi vlada močno opozicijsko gibanje, ki zahteva novo, demokratično vodstvo in ekonomsko reformo. Ob podpori Zahoda med drugim namreč trdijo tudi, da je Lukašenko ugrabil zadnje predsedniške volitve, 9. avgusta lani. Vse od takrat potekajo množični protesti, ki jih še dodatno spodbujajo odločitve vladajočih, ki opozicijske voditelje 'trpajo' v zapor ali pošiljajo v izgnanstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pirat4ever
26. 06. 2021 12.29
+0
janšizem po belorusko
dreko123
26. 06. 2021 10.01
+2
Vse te zahodne plačance v zapore! Vsak izdajalc ki bo sodeloval z zahodnimi agancijami jih je treba zaprt! In se bodo končale te zahodno sponzorirane barvne revolucije in podobno sranje ki ga zahod že od nekdaj počne po teh državah... če bi zadevo sanirali v štartu se tudi v ukrajini ne bi zgodil maidan... tko pa vemo kje je sedaj ukrajina... v greznici
bojer
25. 06. 2021 21.06
+3
Smešno, če bi bil razlog za pristanek resničen, bi oba zapornika sedaj že veselo skakljala nekje drugje in ne v zaporu. Tako pa.....
MrKritik77 .
25. 06. 2021 20.24
-2
Luka Zeleznik
25. 06. 2021 18.53
-6
Smrkavca v zapor in na prisilno delo. Tako bi bilo treba ravnati z izdajalci!!!!
štajerc9
25. 06. 2021 19.52
+2
Izdajalci? Večina Belorusov hoče konec obdobja Lukošenka
Generacija56
25. 06. 2021 20.18
+0
Jp! Zato so ga z 80% izvolili za predsednika, hahahahaha... Pranje glav v EU deluje imenitno.... Kaj pa ti veš, kaj se dogaja ZUNAJ te norišnice?
olimpija007
25. 06. 2021 18.35
-2
Njegov komentar: upam da bom vecno zaprt, saj je v zaporu zelo lepo in da to ne govorim pod prisilo
olimpija007
25. 06. 2021 18.35
-2
Njegov komentar: upam da bom vecno zaprt, saj je v zaporu zelo lepo in da to ne govorim pod prisilo!
bundy crocodile
25. 06. 2021 18.09
-3
Sploh si ne zamislim kaj je dečko prestal v tem zaporu. Najbrž so mu dali glavo v šraufštuk in vsak dan zategnili za milimeter pa človek popusti ampak če bi se držal citata svojega vodje (raje živim pokončno kot da umrem na kolenih) potem ne bi popustil. Imeli ga bodo v šahu celo življenje, ker so dečku odrezali jajca. Če nisi pripravljen potem se pač ne greš. Beloruski sistem je vreden obsojanja ampak tudi ta dečko je vse preveč govoril in nikoli kaj veliko razmišljal.Spoštovanja vreden je šef Brazilske policije, ta dečko pa je padel na izpitu in naredil tudi svojim več škode kot koristi. Takšnim rečemo, da so navadne pič... in pri nas jih ne manjka.
za bojši jutri
25. 06. 2021 18.03
+6
K sreči je sedaj v Belorusiji mir. po zaslugi Lukašenka in ne prozahodnih pajacev
Generacija56
25. 06. 2021 17.50
+5
Hahahaha, kakšna propaganda... Množični protesti potekajo po EU, o tem si EU mediji ne upajo pisati, a ljudje ostajajo brez rok, oči... V Belorusiji so hitro polovili organizatorje iz tujine in tam je sedaj mir. Bilo bi bolj na mestu pisati o današnjem protestu v Sloveniji, kjer organizatorja ni, ker bi ga kaznovali z 15.000 eur globe, mediji pa polni opozoril, da bodo režimski policaji kasirali globe, če protestniki ne bodo vzdrževali 1,5m razdalje, a pandemije ni več... Pa o ločeni proslavi, hahahaha.... Itd. Itd....
marjanović.dražen
25. 06. 2021 18.22
+0