Tujina

Bernie Sanders se umika: Bidnu prosta pot do demokratske nominacije

Washington, 08. 04. 2020 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
130

Bernie Sanders se je umaknil iz kampanje za demokratsko nominacijo za letošnje predsedniške volitve v ZDA. Sanders je ostal zadnji resni protikandidat nekdanjemu podpredsedniku Joeu Bidnu, ki se mu je tako odprla prosta pot do nominacije za demokratskega kandidata, ki se bo konec leta zoperstavil aktualnemu predsedniku Trumpu.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders v demokratski stranki velja za politika s skrajnejšimi političnimi nazori, kar ni bilo po godu nekaterim vplivnejšim demokratom, ki so ga že nekaj časa pozivali k umiku. Sanders je sicer začel spodbudno in nekaj časa celo veljal za favorita, v zadnjem času pa doživel nekaj porazov in prednost Joea Bidna se je pričela večati. Biden se bo tako konec leta na volitvah pomeril z aktualnim predsednikom ZDA, republikancem Donaldom Trumpom.

Bernie Sanders
Bernie Sanders FOTO: Profimedia

Kot poročajo ameriški mediji, se je tehtnica začela v prid Bidnu še močneje prevešati, potem ko so od predsedniške tekme odstopili nekateri drugi 'zmerni' demokrati in mu tako 'prepustili' svoje volivce.

Tekma za demokratsko nominacijo se tako končuje sredi epidemije koronavirusa, ki je ZDA močno prizadela in prekinila tudi Sandersovo in Bidnovo kampanjo, zaradi česar so številne zvezne države tudi preložile izbore za demokratskega kandidata.

Sandersov odhod iz predsedniške tekme je po oceni ameriških medijev tudi hud udarec progresivnemu delu stranke, ki se je močno dvignil med in po kampanji leta 2016, ko se je uspel na čelo države povzpeti Trump. Aktualnemu predsedniku so tako močno nasprotovali na področju zdravstva, podnebnih sprememb in gospodarstva. Kljub priljubljenosti njegove politike pa Sandersu znova ni uspelo pridobiti večine v svoji stranki.

'Pod do zmage je praktično nemogoča'

Sandersove politike so za evropske razmere nekaj povsem običajnega in sredinskega, vendar pa ZDA niso Evropa.

Biden se je v zadnjih dneh s svojo retoriko že posvetil Sandersovi volilni bazi, ki se je oblikovala v zadnjih petih letih in je lahko ključnega pomena pri boju s Trumpom.

Sanders je leta 2016 z dolgim oklevanjem pred priznanjem poraza proti Hillary Clinton pomagal do zmage Trumpu, ker so bili senatorjevi volivci vse do strankarske konvencije v Philadelphii prepričani, da še lahko zmaga in so bili naravnost potrti, ko je priznal poraz in podprl Clintonovo. Te geste na konvenciji niso pozdravili, ampak so jo izžvižgali, na volilni dan novembra 2016 pa jih je veliko potem užaljeno ostalo doma.

"Pod do zmage je praktično nemogoča. Če bi verjel, da imamo dosegljivo pot do nominacije, bi zanesljivo nadaljeval s kampanjo, ampak enostavno tega ni," je svojim podpornikom sporočil Sanders, ki pa še ni podprl Bidna.

Dejal je, da je nekdanji podpredsednik ZDA zelo dostojen človek, vendar je izraz podpore izpustil in dodal, da bo njegovo ime ostalo na glasovnicah držav, ki še niso imele strankarskih volitev. Tako kot leta 2016 želi torej nabirati delegate za konvencijo, kjer bo skušal stranko potisniti še malce bolj v levo.

"Skupaj smo preobrazili ameriško zavest in premaknili državo naprej v nikoli končanem boju za gospodarsko pravičnost. Kandidat bo podpredsednik Biden, ki sem mu čestital," je dejal Sanders in hkrati svojim podpornikom sporočil, naj ostanejo z njim v boju, ki se nadaljuje.

Biden je sporočil, da je s Sandersom govoril. "Ni le vodil kampanje, ampak je ustvaril gibanje, kar je dobro za državo in našo prihodnost. Njegova kampanja se je končala, vendar vem, da se bo njegovo vodstvo nadaljevalo. " je sporočil Biden in Sandersove podpornike pozval, naj se mu pridružijo, ker jih potrebuje.

Enako je na svoj način storil tudi Trump, ki je tvitnil, da je Sanders izven igre in dodal, da je senatorka Elizabeth Warren pomagala razdeliti liberalne glasove, ker je ostala dlje v tekmi in s tem pomagala Bidnu, ki je jasna izbira demokratskega vodstva.

"Berniejevi ljudje bi morali priti k republikanski stranki. ZAMENJAJTE," je tvitnil republikanec najbolj levim volivcem v ZDA. To je Trump, ki si je kot protikandidata bolj želel Sandersa kot Bidna, storil večkrat tudi leta 2016. Ne zaradi tega, da bi se mu Sandersovi podporniki res pridružili, ampak da bi na dan volitev vsaj ostali doma.

Sanders je na primer takrat pritegnil del podobnih volivcev kot Trump. To je ekonomsko razočarane bele volivce srednjega zahoda ZDA. Ti so letos na demokratskih strankarskih volitvah podprli Bidna.

Trump in republikanci so upali, da bodo imeli novembra enostavno delo s Sandersom, ki je preplašil večino Američanov z napovedjo ukinitve zasebnega zdravstva. Večina Američanov, ki ima zdravstveno zavarovanje, si želi znižanja stroškov in določenih popravkov, ne želi pa si povečanja stroškov z višjimi davki in podaljšanja čakalnih dob za posege.

Vsi drugi predsedniški kandidati demokratske stranke, ki so doslej odstopili od tekme, so zato predlagali hibridne rešitve. Sanders je vztrajal pri svojem in se izpostavil napadom, da želi uvesti socializem.

Sanders je spravil v ospredje idejo o minimalni plači 15 dolarjev na uro, brezplačnemu visokem šolstvu, odpisu študentskih dolgov in splošnemu zdravstvu. Demokratska stranka je te ideje sprejela, čeprav v malce zmanjšanem obsegu, kot bi si želel Sanders.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
09. 04. 2020 17.29
-2
Še več kot pol leta je do volitev, precej negotovosti zdaj, posebno kako bo Amerika okrevala ekonomsko po tej krizi. Če se folk ne postavi hitro na noge, potem je lahko to "doom in gloom" za Trumpa. Folk ne bo začel spet zapravljati če se ne počuti varnega. Po letu 2008 je šlo ve gor, borze, zaposlovanje..., vsi smo pa vedeli da po dobrih cajtih vedno pridejo slabi.
Pomemben petelin
09. 04. 2020 09.32
3 neodvisni kandidat na prejšnih volitvah je odnesel 7 % vseh glasov. Kandidiral je pod imenom DEZ NUTS in je bil star 15 let.So takoj sprejeli zakon ,da je kaznivo se norca delat iz volitev.Če ti volilci stopijo na demokratsko stran in je že nekaj časa onemogočen konzervatini pogled na internetu z izbrisom iz socialnih omrežij in aktivacije Hitlarice za podpredsednico zna Trump izgubit.
Pomemben petelin
09. 04. 2020 09.23
-1
Trump je zmagal zaradi aktivacije 5 veje oblasti navadni ljudje preko intrnetnih domen in omrežij.Zato algoritmi in izbris konzervativcev . Se pa na veliko šušlja ,da bo Hilariy nominiral za podpredsednico in tako oblast nazaj warmongerjem
annonQ
09. 04. 2020 08.52
+0
Pozabite na Bidena ! Prihaja Mike(Michele) Obama !!!!!
Rotter
08. 04. 2020 21.49
+5
Verjel sem v Sandersa. No, zdaj Trump verjetbo odpira šampanjce.
zurbrigen
08. 04. 2020 21.35
+9
Trump lahko že danes odpre šampanjec, je v bistvu že zmagal, ne glede kolk folka bo ubil covid, Biden pa igra oz njgovi na nam dobro poznano karto bolezni, En naš je mel vedno hudo bolezen ko so bile pred vrati volitve v EU parl. Zdej je končno izvisel in enako b v US.
Uomo 46
08. 04. 2020 21.14
+12
Biden-u se je odpeljalo ... Njega forsirajo samo še ti, ki bodo vsak čas popadali kot smreke ... Poslastica še pride ...
igy02
08. 04. 2020 21.14
+6
Trump je kar je. Ampak, da demokrati ne morejo spraviti skupaj kaj več kot dva starčka? No, proti Bidnu je Sanders še kar agilen. Ampak Biden pa res ne zna sestaviti dva stavka. Spet bodo Američani izbirali med dvema slabima.
bavbav
08. 04. 2020 21.21
+1
nikhrast
08. 04. 2020 21.33
-1
pavliVIDA
08. 04. 2020 21.00
-2
Še ena zmaga establišmenta. Je pa res, da je kljub vsemu premik, ki ga je naredil Sanders eden največjih. Mladi in ljudje odprtega srca so začeli razmišljati o alternativah, ki so bile v ZDA še pred kratkim “smešne” in “nerealne”. Sanders je s tem svoje delo odlično opravil. Ideja prave social demokracije se je uspešno zakoreninila. :)
jured100
08. 04. 2020 20.02
+2
Komaj čakam Initial D. Trump 2020. Tisti, ki ne veste kaj to je - Initial D. je racing glasba, zadaj se pa predvaja video komentarjev na 4chanu... kateri so že zdajle MASTNI! :D
Kollerik
08. 04. 2020 20.54
-2
lepo da gnijete v sebi, kaj drugega si tako ne zaslužite
Pomemben petelin
08. 04. 2020 20.01
+0
Biden bo zmagal bo Kilary aktiviral.
mferk11
08. 04. 2020 19.51
+17
Hahaha kako gladko bo dobil Trump!
nikhrast
08. 04. 2020 20.02
-7
Kaj pa guvernerji, pa senat, pa predstavniški dom...?
Reallife
08. 04. 2020 20.04
+7
Senat je republikanski.. Isto guvernerji.. Ne bluzi..
nikhrast
08. 04. 2020 21.31
+1
Bluzi potem ameriška ustava, tretjino senatorjev se voli vsake dva leta, guvernerji tudi, v spodnjem domu pa vsake dva leta.
Geniusslo
08. 04. 2020 19.50
-4
Vsi vemo da je Trump hud pacient. Ta virus je odkril tudi dejstvo, da Trump ni zaslužen za tako velike dobičke na delniškem trgu, ki jih je Covid izbrisal v enem tednu... Normalnim je bilo to jasno že prej... Govorimo o tistih klenih Američanih... Dejstvo je tudi, da je Trump epsko zamočil tole krizo. Sedaj krivi WHO, da imajo lahko američani drugega sovražnika. Tako pač delujejo. Dajte nam nekoga, da ga lahko krivimo za našo usodo.. Samo nas samih ne... Dobro... Pridemo do Bidna... Možakar je bolan to je vidno iz letala. Realne možnosti proti Trumpu nima - DO SEDAJ ko je Covid obrnil karte na glavo... Umrlo bo na tisoče američanov... Nekdo mora biti odgovoren.. To bo seveda Trump. AMPAK tukaj je demetni Biden, ki tudi izvoljen ne bo v "funkciji" več kot pol leta. Torej skrivnostna karta ameriških volitev je kandidat/ka za podpredsednika na demokratski strani. To bo novi predsednik/ca ZDA... Killary? Dvomim, da bi si to dovolili... Pustimo se presenetiti :)
Pomemben petelin
08. 04. 2020 19.56
+5
Trump zamočil kot vsi pomebneži.A veš kako je Pelosijeva vabila američane v Nyu Yorku naj pridejo na praznovanje Kitajskega novega leta vse zaradi domnevnega rasizma torej je ona sprožila da je epedemija še večja .
Pomemben petelin
08. 04. 2020 20.00
+0
Lahko bodo obtožili Iran.Vse se je začelo v Vuhanu po vsesvetonih vojaških igrah.Iranci so hoteli Ameriške vojake okužit pa so okužili Vuhan in imamo povod za napad na Iran.
Geniusslo
08. 04. 2020 20.19
+3
Hahha.. Ja sej res pri Američanih nikoli ne veš... Na koncu bodo krivi Kanadčani...
DominusMaximuz
08. 04. 2020 19.47
+11
LoL Biden je senilen, ne zna sestaviti niti enega stvka in on naj bi šel proti Trumpu hahaha Trump ga zmelje v prah! Itak se pa ve da se bo iz vogala nenadoma pokazala Hillary Clinton, če je Trump ne bo že prej spravil v zapor. By the way, Trump je uzakonil nazaj smrtno kazen. Kako primerno za gospo Hillary.
Pomemben petelin
08. 04. 2020 19.46
+1
Je na prejšnjih volitvah 3 kandidat Dez Nuts odnesel kar 7 % volilcev + težje se bo aktivirala 5 veja oblasti preko socanih domen zaradi algoritmov in brisanja konzervatinih medijev ter uporabnikov.
Krainerland
08. 04. 2020 19.43
+1
Da pride en Obama za predsednika je že vse jasno. Kaj naredijo mediji in liberalni način življenja.
mpk2
08. 04. 2020 19.41
+9
TrAmp ga bo pojedo, še dosti lažje kot hilarY!
Kollerik
08. 04. 2020 19.42
-8
nikhrast
08. 04. 2020 20.05
+1
3 milijone manj glasov je dobil leta 2016 kot Hillary.
Pomemben petelin
08. 04. 2020 19.41
+4
Zna Biden zmagat.Kako prozorno od WARmongerjev ,ker bo Hilary Klinton predlagal za podpredsednico ,da bo lahko do presedniškega položaja zlezla.
Našvasan_zob
08. 04. 2020 19.40
+2
Demonkrati so res idyoti.. raj dajo zmako republikancu kot Sandersu,,,
mferk11
08. 04. 2020 19.52
+1
Biden ni republikanec če je zmagal na demokratskih voltvah.
jured100
08. 04. 2020 19.53
-6
Sanders ne bi zmagal... je radikalec in Trump je veliko bolj proti sredini kot on.
Našvasan_zob
08. 04. 2020 20.04
+6
Republikanc je Trump.. in pravkar so mu demokrati poklonili zmago...
Našvasan_zob
08. 04. 2020 20.05
+1
Republikanc je Trump... in demokrati so mu pravkar poklonili zmago..
bogdajmir
08. 04. 2020 19.40
+15
shrljivi Joe? Trump 2020, bitka dobljena
Pomemben petelin
08. 04. 2020 19.49
+6
Biden bo aktiviral Hilary za podpredsednico vse splanirano.Zna še Hitlarica predsednica postat, ker Biden se lahko nekako zdravniško tragično odstrani.
nikhrast
08. 04. 2020 20.07
+0
Bitka dobljena, vojna izgubljena, Trump še enkrat v bankrot, specialist je za to.