Tujina

Rusija in Ukrajina sklenili dogovor o evakuacijah civilistov. Preboj ruskih sil na vzhodu

Kijev, Moskva, 03. 03. 2022 05.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun, Tina Hacler, Maja Račič, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
3656

Osmi dan ruske invazije na Ukrajino so bile oči vsega sveta uprte v sosednjo Belorusijo. Na pogajanjih v Brestu sta delegaciji sklenili dogovor o začasnih premirjih v primeru evakuacij civilistov. Medtem je župan Hersona potrdil, da so Rusi prevzeli nadzor nad mestom na jugu Ukrajine, prav tako so se v kraju Novoaidar srečali ruska vojska in vojaki samooklicane LR Lugansk. S tem naj bi bil odrezan del ukrajinskih sil na vzhodu države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nad Lvivom še ena nevarna noč
    02:40
    Iz 24UR: Nad Lvivom še ena nevarna noč
  • Iz 24UR: Razmere na fronti
    05:20
    Iz 24UR: Razmere na fronti
  • Iz 24UR: Umik podjetij iz Rusije
    01:30
    Iz 24UR: Umik podjetij iz Rusije
  • Iz 24UR: V ruskih mestih protesti proti vojni
    02:50
    Iz 24UR: V ruskih mestih protesti proti vojni
  • Iz 24UR: Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu sprožil preiskavo o dogajanju v Ukrajini
    03:10
    Iz 24UR: Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu sprožil preiskavo o dogajanju v Ukrajini
  • Iz 24UR: Stanje na fronti
    02:10
    Iz 24UR: Stanje na fronti
  • Iz 24UR: Padlo je prvo večje ukrajinsko mesto
    04:20
    Iz 24UR: Padlo je prvo večje ukrajinsko mesto
  • Iz SVETA: Grobo ravnanje s protestniki
    02:50
    Iz SVETA: Grobo ravnanje s protestniki
  • Iz SVETA: Zbiranje humanitarne pomoči
    04:10
    Iz SVETA: Zbiranje humanitarne pomoči
  • Iz SVETA: Stopnjevanje invazije nad Ukrajino
    04:00
    Iz SVETA: Stopnjevanje invazije nad Ukrajino
  • Begunci na ukrajinsko-romunski meji
    00:55
    Begunci na ukrajinsko-romunski meji
  • Mineva teden dni od ruskega obleganja Ukrajine
    01:43
    Mineva teden dni od ruskega obleganja Ukrajine
  • Prvi teden vojne v Ukrajini
    01:10
    Prvi teden vojne v Ukrajini
  • Uničena vas v bližiniji Kijeva
    00:40
    Uničena vas v bližiniji Kijeva

Sirene, ki opozarjajo na zračne napade, se oglašajo po vsej državi:  v Kijevu, Mikolajevu, Lvovu, Žitomirju, Ivano-Frankivsku, Černigovu, regiji Volin, regiji Čerkas, regiji Kirovograd, regiji Poltava, regiji Hmelnicki, Zaporožju in Odesi. 

Ukrajino je zapustilo že več kot milijon prebivalcev.
Ukrajino je zapustilo že več kot milijon prebivalcev. FOTO: AP

V Kijevu, glavnem mestu Ukrajine, so v četrtkovih zgodnjih urah odjeknile najmanj štiri eksplozije. Dve močni eksploziji sta odjeknili v središču mesta, nato pa še dve v bližini kijevske postaje podzemne železnice, kjer se skriva na stotine Ukrajincev. Nadaljevalo se je tudi raketiranje Harkova. Vsaj tri šole v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov so zadele rakete, kažejo posnetki in fotografije, objavljeni na družbenih omrežjih.

Ena od šol se nahaja v severnem naselju Saltivka, drugi dve sta nekaj več kot kilometer oddaljeni v industrijski četrti na jugovzhodu mesta. Pouk sicer tam ne poteka več od začetka ruske invazije. V napadu so bile poškodovane katedrala in številne trgovine. V zadnjih dneh pa so bila v napadih poškodovana številna stanovanjska naselja in vladne zgradbe.  

Herson prešel pod ruski nadzor

Ukrajina je medtem potrdila, da so Rusi zavzeli Herson, mesto na jugu Ukrajine, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. "Ruski vojaki so v Hersonu in so na silo vdrli v stavbo mestnega sveta," je povedal župan tega mesta. Župan Igor Kolikajev je v objavi na Facebooku, ki jo je objavil v sredo okoli 22. ure po lokalnem času, zapisal: "Oboroženi gostje so danes vstopili v mestni svet. Z mojo ekipo smo miroljubni ljudje, nismo imeli orožja, niti ni bilo agresije z naše strani." Na sovražne čete se je obrnil s prošnjo, naj ne streljajo na civiliste. "Preprosto sem jih prosil, naj ne streljajo na ljudi," je dejal. "V mestu nimamo ukrajinskih sil, tukaj so samo civilisti in ljudje, ki želijo živeti."  

Herson je tako postal prvo večje ukrajinsko mesto, ki je prešlo pod ruski nadzor po začetku invazije. 

Po vsej državi je za prebivalci še ena nemirna noč, saj so jih sirene pregnale v zaklonišča.
Po vsej državi je za prebivalci še ena nemirna noč, saj so jih sirene pregnale v zaklonišča. FOTO: AP

Od začetka ruske invazije v četrtek je iz Ukrajine pobegnilo več kot milijon ljudi, je sporočil Filippo Grandi, vodja agencije Združenih narodov za begunce. "Za več milijonov drugih ljudi, ki so ostali v Ukrajini, je čas, da orožje utihne, da se lahko zagotovi humanitarna pomoč, ki rešuje življenja," je zapisal na Twitterju.

V bližini poljsko-beloruske meje v beloruski regiji Brest pa sta danes pogajalski ekipi Ukrajine in Rusije nadaljevali pogovore, ki sta jih začeli v ponedeljek. Rusija je po prvem krogu pogovorov, ki preboja ni prinesel, ofenzivo v Ukrajini še okrepila in napovedala, da jo bo nadaljevala, dokler ne bodo doseženi njeni cilji. Glavni ruski pogajalec Vladimir Medinski je v sredo napovedal, da bodo govorili tudi o prekinitvi ognja in potrebi po humanitarnem koridorju, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki sicer ne sodeluje na pogovorih, pa je dejal, da Kijev ne bo poslušal ruskih "ultimatov".  Na pogajanjih v Brestu sta delegaciji nazadnje sklenili vsaj dogovor o začasnih premirjih v primeru evakuacij civilistov. 

pasica vojna v Ukrajini

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

00.59

ZDA Ukrajincem v državi podelile začasno zaščito

ZDA so Ukrajincem, ki so trenutno v državi, podelile začasno zaščito za prihodnjih 18 mesecev. Kot so navedli na ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost, to pomeni, da lahko ostanejo v državi in da jim ne grozi deportacija. V ZDA naj bi bilo okoli 30.000 ukrajinskih državljanov, vključno s študenti, turisti in ljudmi z delovnimi vizami. Okoli 4000 naj bi grozila deportacija.

00.28

Kremelj zanika uvedbo izrednih razmer

Kremelj je zavrnil namigovanja, da nameravajo v Rusiji razglasiti izredne razmere. Prav tako zanikajo, da bodo moškim, sposobnim za boj, prepovedali zapustiti državo. Toda v strahu pred mobilizacijo nekateri mladi Rusi vseeno zapuščajo domovino, poroča Reuters. Cene letalskih vozovnic na destinacijah, kjer ruska letala še smejo leteti, so se medtem dvignile v nebo.

23.49

'Putin je podcenjeval odziv Zahoda'

Kako ruskega predsednika Vladimirja Putina po tednu dni invazije na Ukrajino vidi predsednik države, ki se je z njim srečal največkrat med slovenskimi politiki v zadnjih 20 letih? Njegova odločitev za vojno ga je šokirala. "Mislim, da je predsednik Putin sprejel to odločitev zaradi napačne presoje. Mislim, da je podcenjeval odziv Zahoda," je dejal Borut Pahor.

23.47

Češki državljani se smejo boriti na ukrajinski strani

Češke oblasti so svojim državljanom zagotovile, da ne bodo kaznovani, če se bodo na ukrajinski strani borili proti ruski invaziji. Kot je sporočil premier Petr Fiala, sta se s predsednikom Milošem Zemanom dogovorila, da bo ta posameznike, ki se bodo borili v Ukrajini, pomilostil. Češki državljani se namreč ne smejo boriti v vrstah tujih vojsk.

23.08

Boji v bližini jedrske elektrarne v Zaporožju

Ukrajina ima na svojem ozemlju štiri delujoče jedrske elektrarne, ki zagotavljajo približno polovico električne energije v državi, in številna skladišča jedrskih odpadkov. Po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so ruske enote zasedle opuščeno elektrarno v Černobilu, prevzele pa tudi nadzor nad jedrsko elektrarno v Zaporožju, največjo tovrstno v Ukrajini. Župan Energodarja je dejal, da se v tisti smeri premika konvoj ruske vojaške opreme, v mestu je slišati tudi glasne strele. Pri IAEA so vojaške sile na tem območju nemudoma pozvali, naj se vzdržijo bojev v bližini nuklearke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3656)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebanebo
16. 04. 2023 12.33
Vojna je dogovorjena. Brez moških bodo z lahkoto uvedli digitalni rubelj in griven. Vdove in sirote niso faktor. Slava slovanom.
1818
04. 03. 2022 21.54
+1
Jaz sem proti vojni, vendar vem, da je to skuhal dvoličen zahod in hladnokrvno žrtvoval Ukrajince. To je dejstvo! To se vidi. V tej vojni Ukrajinci nikakor ne morejo biti zmagovalci.
srebrnibreg
04. 03. 2022 20.11
+2
Ukrajinci pobili 14 tisoč rusov in nikogar ne moti. Največji problem je pa vdor Putina v Ukrajino. Bi moral čakati, da jih še več pomorijo?
srebrnibreg
04. 03. 2022 20.08
+2
Kar še posebej moti Moskvo, so zahodne sile – ameriške in Natove. V pasu od Estonije na severu do Romunije na jugu naj bi jih bilo okoli 12.000, največ na Poljskem. Po besedah generalnega sekretarja Nata Stoltenberga pa se lahko to število hitro poveča, če bi bilo treba....iz drugega vira. Zakaj se američani niso držali dogovora med Gorbačovom in Reagonom? Potem tega ne bi bilo.
Janez Francl
04. 03. 2022 15.57
Morate pogledati tale članek ! Morate , ker vam bo potem VSE JASNO in Glasno. YT . QdPbAiQ1CGM
DAEMONIUM
04. 03. 2022 13.43
-2
Putin je navaden kriminalec, morilec otrok in vojni zlocinec. Edino njegova smrt lahko odresi ruski narod svetovne obsodbe in od zacetka vojne v Ukrajini bo beseda putin dobila predznak nekaj slabega. Zanimivo bo opazovati slo levicarje ki zagovarjajo to morijo kaj bodo potem ko bo zlocinec putin obsojen za vojne zlocine zaradi bombardiranja naseljenih mest in civilnega prebivalstva zaradi komandne odgovornosti!
Kukuriku1
04. 03. 2022 09.59
-2
Ma sam se nadaljujte rokat..
MihaGliha
04. 03. 2022 11.26
-1
DAEMONIUM
04. 03. 2022 13.36
Ves kterim je vseeni oz uzivajo ob trpljenju? Tisti in njihovi potomci ki so porusili Vukovar , postrelili "fasiste" na Ovcari in Srebrenici in izgubili vojno v Sloveniji sedaj pa zaradi neuymne slo zakonidaje s polno rityo serejo po siromakih.
optinus
04. 03. 2022 09.56
+3
Moje mnenje je, da se v to vojno ne sme vmešat ne Nato in nobena evropska država s svojo vojsko. Če se, ga je najebala cela Evropa in cel svet.
Marcosso
04. 03. 2022 10.06
-2
Ja, najbolje je pogledat stran in pustiti jedrsko orožje v rokah krmiminalcev
cakra
04. 03. 2022 10.11
+0
Kaj ti veš kaj se Putinu plete po glavi in kakšne namene ima. Lahko da igra na to karto češ jas imam jedrsko orožje pustite me na miru vas ne briga kaj počnem.
štrekeljc
04. 03. 2022 11.24
+0
Marcosso, Ukrajina - vsaj uradno - nima jedrskega orožja.
fortysix
04. 03. 2022 09.36
+1
Korono so tud rusi "zbombardiral"....al kam je usla zdej?
Trim
04. 03. 2022 10.56
+1
Že kak mesec pred invazijo je korona začela popuščat, če morda nisi opazil. KER JE FAKING POMLAD. Jeseni se pa priprav. Vojna bo še naprej in korona spet.
Janez Francl
04. 03. 2022 09.29
+2
Zakaj ljudi strašite z nuklearko Zaporožje ? Zakj delate paniko !! Atomska centrala je RUSKA , Rusija je imetnik in podpisnik ravnanja z atomskimi stvarmi , UA ni ! In zakaj vaš Angelćek v Hitlerjevi obleki ni proglasil NE Zaporožje za ODPRTO , če je v tako velikih skrbeh za vas osebno , za tebe novinarček , ki prenašaš bedarije in za vse ostale EU .jevce . Žid Zelenski je navaden Hitler , ki bo za svoj obstoj , uporabil mesta za zadnji odpor , enako kot Hitler ! Če delaš , če zganjaš enako propagando , če kršiš Žen. konvencijo , če pošiljaš v zadnji boj nevojake , kot jih je pošiljal Hitler , si tudi sam Hitler ! Prej boste to dojeli , prej boste razumeli za kaj vojna tako poteka ! Haaahg je pa že sprožil preiskavo proti njemu za Genocid ! Kaj vam še ni jasno ?
oježeš
04. 03. 2022 10.04
-3
In verjetno se noče vodja agresije več spomniti kako je končal Hitler. Zakaj mora zaradi enega človeka ali ožje skupinice ljudi umreti veliko število ljudi, ki želijo le preživeti svoj čas?
Salvatore 1
04. 03. 2022 09.19
+0
putin bo začutil posledice sankcij šele takrat ko ne bodo več zmožni plačati svojih varuhov in to bo kaj kmalu
Ladko Lipovsek
04. 03. 2022 09.16
-6
levica je poden, ti si zablujen bedak, še dobro, da pred 30 leti takšnih še ni bilo.
Space Voyager
04. 03. 2022 08.37
+9
Preklet bodi Zeleneski, ki si s svojo trmoglavo neumnostjo pripeljal do vojne. Bebček. In kako neumne pozive stalno bruha iz sebe... Naj NATO prepove lete nad Ukrajino, naj se Ukrajino takoj sprejme v EU in NATO... Neumnost brez primere. Ta tip je res totalno brez pameti. Zato pa je tudi državo peljal direktno v vojno. Zdaj, ko mu ljudje umirajo, pa jokca in stresa nesmisle, da bi opral krivdo svoje popolne neumnosti. Žal mi je, da mu pri tem zahodni mediji tako zelo pomagajo, ampak ljudje nismo nori.
Marcosso
04. 03. 2022 09.09
-3
Janez Francl
04. 03. 2022 09.32
+6
Tudi Hitler je želel , da kapitulira na zahodu , da bi lahko potem Zahod udaril na Rusijo , samo se mu zaradi Jalte in Teherana ta računica ni išla ! Ne bo se tudi Zelenskemu , kajti nič od danih obljub , nima na papirju !
cakra
04. 03. 2022 10.14
-5
Levica je poden Čimprej do zdravnika po pomoč.
ivan res grozni
04. 03. 2022 08.29
-4
Ruske fašistične horde bombardirajo tudi šole in bolnice. Najhuje pri zadevi je to, da se je morda Putinu zmešalo vendar ga nihče v Rusiji ne upa ustaviti? Celo generali trepetajo pred njim; ena napačna izjava in izginejo.
Janez Francl
04. 03. 2022 09.40
+2
Če ti bolnico vzameš za linijo obrambe in jo spremeniš v bunker , ona postane legitimni vojni cilj ! Vidi se da vas 2/3 tu ni služilo vojske ! Bojno polje je od Kieva proti vzhodu ravna plošča , kot je Vojvodina . Na takšnem terenu je mogoča samo frontovska vojna . Partizanstvo in gverila nista možna , zaradi absolutnega nadzora zračnega prostora s sateliti , droni in termo kamerami . Ker je pa UA nacistična vojska potolčena , se je zatekla v mesta , kjer se bo branila , enako kot so se branili SS -ovci v Berlinu . Še enkrat ! Država lahko proglasi vsak košček svojega ozemlja za ODPRTIM !
cakra
04. 03. 2022 10.23
-2
Janez Franci .. Po tvojem bi morali Kijev predati Rusom . Pobegnit iz mesta v šume in čez čas ponovno osvoboditi mesto od agresorja. Slika bi bila podobna kod danes , zopet bi morali nekoga pregnat iz mesta ali pa mu mesto prepostit
User1538643
04. 03. 2022 08.28
-1
Putin in Zelensky sklenila dogovor o napadu na EU z maso beguncev.
Zelenooko
04. 03. 2022 09.14
+1
Oh bog le kod tebi te ideje? Na telebajskih? Al v Simpsonovih? To kar je Putin bil prej zmenjen s prejšnjimi predsedniki Ukrajine nima niti malo veze z novim predsednikom Zelenskim. Daj si malo zgodovino preberi.
otilia
04. 03. 2022 08.26
+1
Ruski vojaki in vsi na visokih položajih, bi se morali zavedat, da so vpleteni v vojni zločin zaradi enega togotnega, osamljenega 70 letnega vodje. Da bi ga prosim le srečala pamet. Pri teh letih se eni začnejo obnašat neracionalno.
Janez Francl
04. 03. 2022 09.41
+1
User1538643
04. 03. 2022 08.24
+1
Tole je na trhlih nogah.
minnaema@yahoo.com
04. 03. 2022 08.20
+0
Dobro bi bilo, da bi vsem RUSKIM vojakom ob pravem času in v pravem momentu -takrat, ko se jih pošilja v NEsmisleni bolj ODLOŽILI orožje in dejali-nadrejenemu, "da oni NE bodo umirali v spopadih Z SOSEDI" & saj je vse to logično za one, ki znajo razmišljati - na daljši rok dogajanj !
Macuro Kosalamo
03. 03. 2022 21.59
-7
Pozdravljamo sankcije in skorajšnji bankrot že tako revne in hudo zaostale Rusije. Bolj kot bodo paprikarji revni in razcapani, bolj se bomo veselili. Še več, storili bomo vse, kar je v naši moči, da pripomoremo k temu, vedno v mejah zakona. Še bolj se bomo veselili, ko bodo ugotovili, da imajo internet ban, in da so jim še edini prijatelji S.Koreja, Sirija in u ta je močna, Eritreja. In da bodo lahko hodili v šoping le v Pakistan ... ho ho, valjamo se od smeha ... :)) ... :))
Gorenc45
03. 03. 2022 21.59
-7
Slava Ukrajini!