Tujina

Bi Macron namesto von der Leynove na čelu Komisije raje videl Draghija?

Bruselj, 24. 05. 2024 14.17 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Emmanuel Macron si želi vodilni položaj v Bruslju za nekdanjega italijanskega premierja Maria Draghija po evropskih volitvah, poroča bruseljski portal Politico. Med temi se omenja tudi položaj predsednika Evropske komisije, ki jo sedaj vodi Ursula von der Leyen. Nemka si sicer prizadeva za drugi mandat na čelu komisije.

Eno glavnih vprašanj v zvezi z evropskimi volitvami, ki bodo od 6. do 9. junija, je, ali bo Francija podprla drugi mandat Ursule von der Leyen na čelu Evropske komisije. Na volitvah se bo odločalo tudi o porazdelitvi sedežev v Evropskem parlamentu, ki bo nato izvolil novega predsednika ali predsednico Evropske komisije.

Von der Leynova, ki jo je Evropski parlament julija 2019 izvolil za predsednico, si prizadeva za drugi petletni mandat. Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer odigral ključno vlogo pri tem, da je von der Leynova dobila položaj predsednice Evropske komisije.

Mario Draghi in Ursula von der Leyen
Mario Draghi in Ursula von der Leyen FOTO: AP

Na vprašanje, ali Francija podpira kandidaturo trenutne predsednice  Komisije, je Pascal Canfin, evropski poslanec iz Macronove liberalne stranke Preporod, ki je blizu francoskemu predsedniku, dejal, da bi si "Francija in vsi v predsedniškem ekosistemu želeli, da bi Draghi igral vlogo" v EU, je v četrtkovem prispevku poročal Politico.

Po poročanju bruseljskega portala že dolgo krožijo govorice, da si Macron v ozadju prizadeva, da bi Draghija, ki je vodil Italijo skozi pandemijo covida-19 in njeno spopadanje z gospodarskimi posledicami, postavil na čelo komisije.

Pariz vidi nekdanjega predsednika Evropske centralne banke (ECB) kot ključnega zaveznika pri svojih načrtih za povečanje javne porabe in prevetritev gospodarstva EU. "Ima verodostojnost, da poskuša prepričati (druge države) o sposobnosti za dolgoročne naložbe in potrebi po skupnih naložbah, kar je velik izziv," je dejal Canfin.

Draghi ni uradno povezan z nobeno večjo stranko, zato bi moral Macron skleniti velik politični dogovor z evropskimi voditelji iz Evropske ljudske stranke, ki jim pripada von der Leynova, in z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, po poročanju Politica pa bi moral prepričati tudi skrajno desno italijansko premierko Giorgio Meloni, da imenuje Draghija.

76-letni Draghi je v veliki meri zaslužen za rešitev evra med finančno krizo v začetku leta 2010, potem ko je leta 2012, ko je bil predsednik ECB, dejal, da bo naredil "vse, kar je treba", da zaščiti evropsko valuto.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
24. 05. 2024 16.52
+5
zdravkob
24. 05. 2024 15.15
+3
Ena sama stvar me zanima: zeleni prehod! Če to misli opustit, sem takoj za.
petb
24. 05. 2024 14.45
+2
Panika za stolčke v EU je srdita. Zakaj le?