Tujina

Armenija in Azerbajdžan razglasila vojno stanje, ubitih že najmanj 39 ljudi

Erevan, Baku, New York, 28. 09. 2020 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
128

V organizaciji Združenih narodov so zaskrbljeni zaradi ponovnega izbruha spopadov med Armenijo in Azerbajdžanom na območju Gorskega Karabaha. Ubitih je bilo že najmanj 39 ljudi, med njimi tudi civilisti. Armenija in Azerbajdžan za izbruh spopadov obtožujeta ena drugo, armenske oblasti pa se obračajo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Ozemeljski spor med Armenijo in Azerbajdžanom na območju Gorskega Karabaha je eden najstarejših konfliktov na svetu. Tudi danes se tam nadaljujejo spopadi, ki so izbruhnili v nedeljo in v katerih je bilo doslej ubitih najmanj 39 ljudi, med njimi tudi civilisti.

Ponoči so se boji nadaljevali z različno intenzivnostjo, je sporočilo armensko obrambno ministrstvo. V spopadih je bilo ubitih še 15 armenskih vojakov, več kot sto je ranjenih.

Azerbajdžanska vojska pa je sporočila, da so armenske sile obstreljevale mesto Terter na meji z Gorskim Karabahom. Azerbajdžanske enote so prevzele nadzor nad številnimi strateškimi točkami v bližini vasi Tališ, nasprotniki pa so utrpeli velike izgube, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Armenska vlada se je zaradi konflikta obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Vlada je sodišče pozvala, naj nemudoma pozove Azerbajdžan k zaustavitvi napadov na civiliste ter vojaške napredovanje proti naseljem v Armeniji in Gorskem Karabahu. S sodišča so ob tem sporočili, da zadevo proučujejo.

Državi sta v nedeljo razglasili vojno stanje. Spopadi, najhujši od leta 2016, ogrožajo stabilnost na območju južnega Kavkaza, ki je pomemben koridor za nafto in plin na svetovna tržišča. 

Za izbruh spopadov Armenija in Azerbajdžan obtožujeta ena drugo, v konflikt pa bi se utegnili vplesti tudi regionalni sili Rusija in Turčija. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je po telefonu govoril z armenskim premierjem Nikolom Pašinjanov, vendar podrobnosti niso znane, poroča AFP. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v pogovoru z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim izrazil podporo Azerbajdžanu. Kot poroča BBC, je Erdogan pozval svet, naj stopi na stran države v "bitki proti invaziji in krutosti". 

Azerbajdžanci so pretežno Turki, s katerimi je Turčija tesno povezana. Rusija, ki je bila tradicionalno zaveznica Armenije, pa je pozvala k takojšnjemu premirju in pogovorom za stabilizacijo razmer, še poroča britanski portal.

Gorski Karabah – ključna dejstva

 

– Odročno gorovje se razteza na približno 4.400 kvadratnih kilometrih.
– Naseljujejo ga krščanski Armenci in muslimanski Turki.
– V času Sovjetske zveze je postala avtonomna regija znotraj Azerbajdžana.
– Mednarodno je priznan kot del Azerbajdžana, vendar je večina prebivalcev Armencev.
– V vojni med letoma 1991 in 1994 je s tega območja pobegnilo okoli milijon ljudi, približno 30.000 je bilo ubitih.
– Separatistične sile so v vojni v 90. letih zajele nekaj dodatnega ozemlja okoli enklave v Azerbajdžanu.
– Premirje je bilo sklenjeno leta 1994, a spor ni nikoli zares zamrl.
– Rusija je bila tradicionalno obravnavana kot zaveznica Armencev.

Spor glede vprašanja konflikta v Gorskem Karabahu, ki si ga lastita tako Armenija kot Azerbajdžan, sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. V spopadih med letoma 1991 in 1994 je bilo ubitih okoli 30.000 ljudi, na tisoče pa jih je zapustilo območje. Maja 1994 sta obe strani dosegli dogovor o prekinitvi ognja, ki pa ni rešil spora.

Guterres pozval k takojšnji prekinitvi spopadov v Gorskem Karabahu

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v nedeljo izrazil zaskrbljenost zaradi ponovnega izbruha spopadov med Armenijo in Azerbajdžanom v Gorskem Karabahu. Obsodil je uporabo sile in vpletene strani pozval k takojšnjemu prenehanju spopadov, umiritvi napetosti in vrnitvi k pogajanjem.

"Generalni sekretar odločno poziva obe strani, naj nemudoma prenehata spopade, deeskalirata napetosti in se nemudoma vrneta k smiselnim pogajanjem," je po poročanju francoske tiskovne agencije sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Guterres je tudi napovedal pogovore z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom in armenskim premierjem Nikolom Pašinjanom.

EU svari pred zunanjim vmešavanjem v Gorskem Karabahu

Evropska unija je sile v regiji posvarila pred vmešavanjem v spopade v Gorskem Karabahu. Hkrati je Bruselj tudi obsodil zadnji izbruh nasilja na območju, ki po njegovi oceni ogroža regijsko stabilnost.

Zunanjepolitični tiskovni predstavnik Peter Stano je še dejal, da Bruselj ne more potrditi navedb, da naj bi v konfliktu sodelovala sile od zunanj, je pa poudaril, da "ni sprejemljiva nobena tuja sila v tem konfliktu".

Dodal je, da "nihče ne sme biti zainteresiran in nihče ne bo imel koristi od izbruha vojne", ki ga želi EU preprečiti. "EU kot mednarodna skupnost poziva vse vpletene, naj se takoj ustavijo, vse ostale vpletene v regiji pa, naj prispevajo k zaustavitvi spopadov. Eskalacija (...) je zelo skrb zbujajoča, saj predstavlja tveganje za hude posledice na regionalno stabilnost," je še dejal Stano. Ob tem je tudi pozval k takojšnji prekinitvi ognja, prenehanju sovražnosti, deeskalaciji in doslednemu spoštovanju prekinitve ognja.

Na območju Gorskega Karabaha se situacija zaostruje.
Na območju Gorskega Karabaha se situacija zaostruje. FOTO: AP

Erdogan za izbruh nasilja krivi Armenijo 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan medtem od Armenije zahteva, da se umakne iz območja Gorskega Karabaha in, kot je dejal, konča okupacijo te regije. "Napočil je čas, da se konča kriza v regiji, ki se je začela z okupacijo Gorskega Karabaha. Takoj, ko se bo Armenija umaknila z ozemlja, ki ga zaseda, se bosta v regijo vrnila mir in harmonija." 

Erdogan je krivdo za zadnji izbruh nasilja znova pripisal Armeniji. Hkrati je obtožil ZDA, Rusijo in Francijo, da niso ustrezno naslovile tega konflikta v okviru pogovorov t. i. skupine iz Minska.

"V bistvu so storili vse, da ne bi razrešili tega vprašanja," je bil kritičen turški predsednik. Dodal je, da mora sedaj ukrepati Azerbajdžan na lastno pest.

O stanju v Gorskem Karabahu sta danes govorila tudi predsednik republike Borut Pahor in generalni sekretar OZN Antonio Guterres. Pahor je zagotovil polno podporo prizadevanjem generalnega sekretarja za umirjanje napetosti in reševanje problema po mirni poti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
29. 09. 2020 09.43
+4
Ja v bistvu je treba prodat orožje,in izpranit skladišča
hotchilipoper
29. 09. 2020 09.41
+1
Če je folk tumast je pač tumast
Klotilda H
29. 09. 2020 09.41
+0
SLABA IN DOBRA NOVICA: slaba zaradi vojne in dobra, ker se vsi sklicujejo na OZN. tudi arbitražno sodišče za mejo med slo in cro je inštitucija OZN. po končani presoji je odločba med drugim deponirana tudi na OZN sedežu v new yorku.
Razumnež
29. 09. 2020 09.12
+11
Upam, da se Armenci in Kurdi združijo v boju proti tiranu !!!
Razumnež
29. 09. 2020 09.10
+11
Ko Erdogana ne bo več, bo mnogim narodom lažje.
feelv
28. 09. 2020 21.39
+5
Kako je lepo imeti muslimane med nami. Ubogi naši otroci.
marcel124
28. 09. 2020 21.26
+13
ZN in EU so zaskrbljene zaradi izbruha spopadov?! Nič pa niso bili zaskrbljeni, ko so ZDA in NATO, VB in ostali napadli Afganistan, Irak, Sirijo, Libijo, Granado, Falklandske otoke, Vietnam, Kubo in verjetno bi lahko naštevali še in še in ko se pobijajo ljudje v Afriki, Jemnu, Mjanmaru (Burma) so tudi zaskrbljeni pa južni in srednji Ameriki. Ponavadi so zaskrbljeni tisti iz foteljev preko TV-ja, ki so 5.000 km stran. Vojskuje se izključno zaradi denarja ki poganja svet , pohlep in materializem. Samo v razmislek pa lep večer še naprej
dannyer
28. 09. 2020 21.53
+5
Falklandske otoke so britanski njih so napadli argentinci. to si malo zavozlal. obama je napadel 8 držav sirijo,libijo,jemen,irak,afganistan,pakistan,ukrejina, itd.Tist map prav. pa dronski napadi v pakistan,pa po afriki.
User1958074
28. 09. 2020 19.54
+20
Naj ugibam, ena izmed držav je muslimanska?
marcel124
28. 09. 2020 21.18
-14
V tem primeru je pravoslavna gržava (religija) napadla islamsko (religijo)
ni_mi_vse_eno
28. 09. 2020 19.40
+9
Azerbajdžan je začel, Armenija je pa zadela "civiliste" v tanku. Armeniji se dogaja nasilje nad muslimani že stoletja. Zelo zanimiv pogled nad genocidom nad armenijo imajo ZDA, ki so šele leta 2019 priznali armenski genocid (both the U.S. House and Senate). V Turčiji imajo namreč ZDA vojaške baze in vse je politika. To se je spremenilo 2019 ker je Turčija kupila rusko zračno obrambo in ker je turčija napadla oktobra Kurde, ki so zavezniki ZDA proti Asadu (Sirija). Zadeve so tako prepletene, da lahko ena nepomembna klofuta sproži globalno vojno.
united
28. 09. 2020 19.25
+24
Erdogan je laž...c.V Siriji kupčeval z isisom,napadel kurde, Libija,begunci, opozicija itd
marcel124
28. 09. 2020 21.31
+8
V bistvu je zahod kupčeval z isisom in ga oboroževal do nezavesti, da ne bo kakšne pomote. Najnovejše protiavionske mitraljeze na novih Tovota Hiluxih se ne dobi ravno v vsaki trgovini z orožjem niti jih najbolj opremljene vojske nimajo.
rolicapapirja
28. 09. 2020 19.25
+26
Pa kako dolgo bomo še gledali tega Erdogana. Palček misli, da lahko dela kar želi. Treba ga je postavit na realna tla: izključit iz zveze Nato ter prepoved priključitve Turčije EU, prav tako zamrznitev in prekinitev gospodarstva pa naj se veliki sultan potem znajde sam. Vlada kot Sultan, EU izslijuje z begunci in počne kar želi. Naj EU pokaže kje mu je mesto, samo problem ko smo tako liberalno usmerjeni in mu bomo še plačali milijarde in še naprej sprejemali "begunce".
ni_mi_vse_eno
28. 09. 2020 19.23
+0
Včasih se zdi tretja svetovna zelo oddaljen, nepojmljiv pojem. Potem pa se nepomembne države na balkanu pričnejo streljati in kmalu bi se lahko vpletli še ZDA in Rusija in bi imeli tretjo svetovno. Prav tako se tu lahko vplete Rusija, zaveznica Armenije in tretja je tu. Zadeve so zelo enostavne, če sodelujemo in zelo težke, če ne razumemo našega bistva. Živimo, da se naučimo sodelovati in pomagati. Živelo prijateljstvo.
+12
Rus pa največ profitira od vojne.Obema prodaja orožje.Hočejo pa bit mediatorji hehe...
Sokril
28. 09. 2020 18.01
+20
Naslednje proksiturško bojišče zna biti Bosna, da se uresniči 20 let stare cilje. Uničenje vseh, ki niso pripadniki vere "miru".
Gregi82
28. 09. 2020 17.35
+50
Sramota kar dela Azerbajdzan s pomocjo Turcije, upam da Bodo uvedene sankcije s strani EU-ja proti Turčiji. Lp
disorderliness
28. 09. 2020 16.58
+5
Ključna dejstva ne držijo. Zanima me, kdo jih je posredoval in od kod mu viri.
skrajno neopredeljen
28. 09. 2020 16.15
+28
Upam da se kmal streznijo in razglasijo premirje
ŠpriCAR
28. 09. 2020 16.11
-3
Vsi vojaki maske gor zaradi virusa je bolj nevaren kot bombe in metki.
Sokril
28. 09. 2020 15.47
+59
Azerbajdžan že mesece kopiči ti. "zmerne" teroriste iz Sirije za napad na Armenijo. Vse to pa je plod in maslo velikega sultana Erdogana.
ni_mi_vse_eno
28. 09. 2020 19.26
+2
Vse to je res. Rusi so jih že v Siriji namahali in že takrat sem predvideval, da se ZDA ne bo umaknila. Na enem bojišču dve veliki vojski, spopadu se težko izogneš.
bohinj je zakon
28. 09. 2020 15.18
+26
Še ena norija........nepotrebna.