Tujina

Biden: Donald Trump je grožnja tej državi

Philadelphia, 02. 09. 2022 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden je ostro napadel republikance, ki sprejemajo Trumpovo ideologijo 'Naredimo Ameriko spet veliko', in pozval svoje privržence, naj izberejo drugačno pot in branijo demokracijo. Podpornike MAGA (Make America great again) je Biden poenačil s fašisti, na kar so se republikanci ostro odzvali ter zahtevali opravičilo.

Demokratski predsednik ZDA Joe Biden je iz dvorane Independence v Filadelfiji, kjer je bila podpisana Deklaracija o neodvisnosti ZDA in sprejeta ameriška ustava, jasno sporočil, da Donald Trump predstavlja grožnjo ameriški demokraciji, in svoje privržence opozoril, da v Ameriki ni prostora za politično nasilje. 

Republikanci naj po njegovem ne bi spoštovali ustave in pravne države. "Spodbujajo avtoritarne voditelje in netijo ogenj političnega nasilja," je dejal.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

"Podporniki MAGA so odločeni, da bodo to državo vrnili v preteklost," je dejal in opozoril na ogrožanje pravice do splava in drugih svoboščin, od kontracepcije do istospolnih porok. "Dolgo smo se tolažili, da je ameriška demokracija zagotovljena. Vendar ni tako. Braniti jo moramo. Zaščitite jo. Zavzemite se zanjo. Vsak izmed nas," je pozval.

Dejal je, da sicer ne obsoja vseh 74 milijonov Američanov, ki so pred dvema letoma glasovali za Trumpa, saj ni vsak od njih republikanec, sploh pa niso vsi MAGA republikanci. "Ampak ni dvoma, da republikansko stranko danes obvladujejo, poganjajo in ustrahujejo Donald Trump in republikanci MAGA, kar je grožnja tej državi," je sklenil Biden.

Trumpovi podporniki v Orlandu.
Trumpovi podporniki v Orlandu. FOTO: AP

V zibelki ameriške demokracije Filadelfiji je opozoril na Trumpov poskus razvrednotenja volitev in omajanja njihove legitimnosti ter poskusa opravičevanja napada na Kapitol 6.januarja.

Predsednik Biden, ki je nastopil položaj z obljubo, da bo združil državo, je nedavno zaostril kritike proti podpornikom Trumpa, republikance pa enačil s polfašisti.

Kalifornijski kongresnik in vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu ameriškega kongresa Kevin McCarthy se je na kritiko odzval in dejal, da se je Biden "odločil razdeliti, ponižati in omalovaževati svoje soameričane." Meni, da je to samo zaradi tega, ker se republikanci ne strinjajo z njegovo politiko, kar pa po njegovem ni pravi način vodenja. Bidna je pozval, naj se opraviči za enačenje več deset milijonov Američanov s fašisti.

McCarthy meni, da je Joe Biden začel napad na dušo Amerike ter na njene ljudi.
McCarthy meni, da je Joe Biden začel napad na dušo Amerike ter na njene ljudi. FOTO: AP

McCarthy Bidna obtožuje, da je njegovo predsedovanje obremenilo Ameriko z inflacijo, odprtimi mejami, zaprtimi šolami zaradi covida, "napačnim" umikom iz Afganistana in najmočnejšim valom kriminala v državi. 

"V zadnjih dveh letih je Joe Biden začel napad na dušo Amerike, na njene ljudi, na njene zakone, na njene najsvetejše vrednote. Začel je napad na našo demokracijo. Njegova politika je hudo ranila ameriško dušo, zmanjšala ameriški duh in izdala ameriško zaupanje," je dodal McCarthy.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
30. 06. 2023 13.14
Donald Trump je grožnja celemu svetu, ne le ZDA.
Razumnež
03. 09. 2022 09.06
+5
Joj, kakšen populist je tale Biden..... Pa kar naprej samo Trump, pa Trump.... Će ni Trump je pa Donald. :((((..... Krim se je zgodil, ko je ZDA vodil demokratski Obama, ostala Ukrajina pa pod vodstvom Bidna. Eko, to so dejstva. Ne pa trolanje kvazi demokratov
dannyer
02. 09. 2022 21.23
+6
demokrati s ogrožnja za normalne ljudi. buden kot Ahitlerr. vojska rdeče. pa kaj še antifa pa blm so grožnja ki naoadajo ljudi. in ne maga, trenutno trend biden kot diktator lot AH ko pedohit. itd. mnogi prekoračo je line....
periot22
02. 09. 2022 19.38
+5
Biden s krvavimi rokami!
Zmaga Ukrajini
02. 09. 2022 16.52
-4
Vedno so psihiči na oblasti grožnja lastnemu narodu, v primeru velesile pa še celemu svetu. Laganje, pozivanje k napadu na Kapitol, zanikanje rezultatov demokratičnih volitev in hujskanje k državnemu udaru,... poleg splošne bebavosti, ki jo je vsak sleherni dan izkazoval en tak nedorasel bukselj kot je tramp, je res nespodobno za vsako državo, toliko manj pa za velesilo. In seveda je treba vedeti tudi to, da izhaja iz vrst republikancev, ki so PROTI omejitvi orožja, ZA prepoved splava, PROTI javnemu šolstvu in zdravstvu kot ga pozna Evropa,... in ostalih, za narod škodljivih politik. Morda pod demokrati vodenje države ni bilo idealno, ampak pod republikanci, še zlasti pod enim takim tepcem, pa je štala zagotovljena,... sploh pa, če na oblast prileze en tak model, kot je trampelj - lažnivec, manipulator, nakladač, neizobraženec, nevednež, klovn iz reality showa,... da o njegovih splošnih osebnostnih lastnostih ne govorim. Je bilo slišati marsikaj iz zaslišanj sodelavcev v kongresnih preiskavah v zvezi z napadom na Kapitol, odtujitvi dokumentov iz Bele hiše, ki so imele oznako najvišje stopnje državne tajnosti,... kako je krulil in norel ter se obnašal kot razvajen in nevzgojen froc. Še sreča, da je bil takrat vsaj Pence dovolj preudaren. Skratka nedorasel in egoističen star tepec ni nekaj, česar bi se lahko kdorkoli veselil imeti na čelu države. Sicer pa naj zadeve speljejo lepo po zakonu - več kot očitno imajo dovolj materiala za obtožbo na sodišču. In potem je z njegovo kandidaturo tudi hipoma konec. Kdo mu je kriv? Aja, tisti manj "močni med ušesi" bodo zakrulili, da se ga demokrati bojijo. Kakorkoli že, dejstvo je, da ni znal ravnati zakonito,... isto kot naš arestant ne. Oblast mu je očitno stopila v glavo in je mislil, da si lahko privošči kar hoče. No, motil se je.
dannyer
02. 09. 2022 17.08
+1
edini problem je da so prav levica hujskali in plačevali izgrednike jih reševali iz pripora so uničevali sodišča policijsko postajo napadli kongres tak o2017 2018 i n 29 maja 2020 ko je predsednik bežal in potem so MSM lagali glede slikanja. biden plačeval izgrednikom da so šli iz pripora kasneje en ubil trampovega podpornika. mali izgred 6 januarja pa je problem bol ta da so večina policisti spuščali notri se slikali le nekaj 50 100 je bilo malo bolj segretih. mesec kasneje je demokrat tp poskušal z avtomobilom. to kar delajo demokrati je res najbližje nacizmu
Walter Pravicek
02. 09. 2022 15.33
+3
Biden Josef dva kratni podpredsednik USA,sedaj president.Bil zraven,ko je Ajmerika z koalicijo napadla nedolžen Irak.Je bil na sodišču?Nobeden od teh demokratsko ofarbanih ne.Pritiska na voditelje EU:Ursulo von der Layen,Borelija ter tiste pod njima,ti pa POLITIČNO odločijo o prenehanju uvažati energente iz Rusije.KDO bo to nadomestil pa tedaj niti sedaj ti vodje ne vedo! Po ameriškem glasnem diktatu.Narod nima kaj govoriti,ne zahtevati referenduma,ko se uvidi,da so v Bruslju vsi brez mozga!Ko bodo kase držav,(zaradi dodatkov državljanom,ali DDV znižan,ali druge subvencije)članic EU in v Bruslju zelo osiromašene,ali prazne bo jok zastonj.Ali je potrebno dajati orožje,ki ga Rusi v Ukrajini hitro uničijo?In uničijo ljudi,civiliste,naredijo ogromno invalidov.Mi pa verjamemo v EU Zelenski logiki:vidite kaj Ukrajincem delajo.Nič pa ZAKAJ?Mora biti vzrok.
borjac
02. 09. 2022 16.18
+5
Strinjam se z komentarjem, in mislim da bi o usodi Evrope morali odločati Evropejci in ne Američani, in tile ki sedaj vodijo Evropo, oziroma preko njih ZDA vodijo Eu: Uršula, Boreell..........niti izvoljeni niso bili, torej vi ki stalno poučujete nas o DEMOKRACIJI, dajmo organizirati en Demokratični referendum o usodi Eu, in ne da nas stalno šuntajo v sovraštvo do Rusov, vprašajte nas prebivalce Eu kaj hočemo.
nikhrast
02. 09. 2022 17.04
-1
Pa kako malo poznate parlamentarno demokracijo, vlada se nikoli ne izvoli, ne glasujemo za premiera, glasujemo samo za poslance. Če si nesposoben in neambiciozen ti demokracija ni pogodu.
Dbist
02. 09. 2022 12.54
+1
Ideja za Trumplna: Ukiniti volilno pravico vsem nebelim, ki zaslušijo manj kot 500.000$ neto na leto!
dannyer
02. 09. 2022 12.17
+7
kolk vidimo so to demokrati in biden in njegovi natifovci ki napadajo ljudi po državi. to kar so trampa zmerjli da je AH velja da demokratie.
dannyer
02. 09. 2022 12.20
-2
kdo je nestrpen rasističen demokrati do manjšine. ali ravnatelj k ine zaposluje na podagi rase vere in politike in je za indoktrinacijo otrok. smo videli kaj delajo v šolah v zda zlorablajo otroke jim spreminjajo spole tak oda so tarši zbežali sedj je deklica normalna. na intervjuju je sma dajala ti ljudje so zlobni.kdo se obnaša ne demokratično kdo zlorabla moč nad svojimi nasprotniki to so demokrati. še jimi dor je rekel da demokrati lahko delajo kar hočejo ker imajo MSM. tak oda republikanci nemorejo nič delati
User768643
02. 09. 2022 15.24
-3
dannyer
02. 09. 2022 17.09
+3
skrajno je steboj malo spremlji mal kaj se dogaja v zda.
Ate_ist
02. 09. 2022 11.22
+0
demokratom polzi oblast iz rok. edin način je, da sprovocirajo republikance na nepremišljeno akcijo in potem uvedejo demokratično diktaturo oziroma diktaturo demokratov.
Ate_ist
02. 09. 2022 11.22
-3
in pri nas je še mnogo takih, ki verjame da je bil AH socialist.
ivcekivcek
02. 09. 2022 12.01
-2
Tako pač je, kot je povedal. Pa je tebi prav ali ni. Normalno je za nas da je Amerika policaj, ki ga mi EU drago plačujemo da si nam ne rabi mazati rok. Oboji živimo lepo na ta račun. EU veliko bolje od njih. V zameno imamo surovine, znanje in delavnost pa nam je v krvi. Največja napaka pa je bila širjenje znanja na vzhod. Sedaj so taki kot mi, vendar ta zemljica nima dovolj resursa da bi prenesla da so vsi taki kot mi. Da si ti sit je nekdo na drugi strani planeta lačen. Tako pač je.
HujUkropiji
02. 09. 2022 11.18
+7
Bajden je grožnja celemu svetu!!
nikhrast
02. 09. 2022 15.11
-6
Kaj pa psihota Putin in Trump, si zadovoljen z njima?
HujUkropiji
03. 09. 2022 14.10
+1
borjac
02. 09. 2022 11.00
+6
To je groteskno Biden ki je dementen starec in je zakuhal vojno v Ukrajini in poskuša zakuriti še eno na Kitajskem, obtožuje bivšega predsednika Trumpa da je on grožnja ZDA, mi pa ne vemo kdo je hujša grožnja za svet, če ZDA ne zmorejo boljše osebe za Predsednika kot sta ta dva , potem je to zaton imperija ZDA, za svet pa otipljiva nevarnost 3 SV.
nikhrast
02. 09. 2022 15.12
-3
Spet eden ki sploh ne ve kaj se dogaja v Ukrajini.
borjac
02. 09. 2022 16.19
+5
Jon Bacek
02. 09. 2022 10.16
+1
Vojna med Rusijo in ZDA poteka v Ukrajini do zadnjega ukrajinskega vojaka in do zadnjega € .
Jon Bacek
02. 09. 2022 10.18
+3
vojno podpira Bruselj, zdravnica Ursula vona Layna, komik Zelenski, Biden, Nato... in ostali EU upognjenci.
Kukulkan
02. 09. 2022 10.24
-2
Tako je. In zakaj je polno Rusov u Ukrajini? Da ih Ursula, Bruslj in komik ne napadejo? :)
Streznitev
02. 09. 2022 10.43
+2
In zopet se pobijajo svoji med seboj, kot na balkanu.
Ate_ist
02. 09. 2022 11.24
-2
kukulkan, ko zmanjka ukrajincev bomo prišli na vrsto mi evropejci, ker amerika rabi dolgo vojno v evropi da reši svojo ekonomijo
nikhrast
02. 09. 2022 15.14
+1
Spet "do zadnjega ukrajinskega vojaka", pa kolikokrat bomo to slišali. Mogoče pa tudi do zadnjega ruskega vojaka.
simple_mind
02. 09. 2022 10.16
+4
Heh, resnični skkriti režimi v ozadju teh " demokracij" pa niso grožnja, vsem nam, a ?
Jon Bacek
02. 09. 2022 09.34
-1
Vojna med Rusijo poteka v Ukrajini do zadnjega ukrajinskega vojaka in do zadnjega € .
Kukulkan
02. 09. 2022 09.36
-3
Kukulkan
02. 09. 2022 09.39
-1
Rusija ma v več izgub v Ukrajini kot SSSR v Afganistanu 9 let
Jon Bacek
02. 09. 2022 09.33
+7
Večja grožnja svetu je Biden, kot Trump.
simple_mind
02. 09. 2022 10.16
+6
Streznitev
02. 09. 2022 10.46
+3
Bidona je namensko izbrana marjoneta, da se jo z lahkoto daljinsko upravljanja.
Kukulkan
02. 09. 2022 09.14
-8
In kaj je Trump naredil? Celo navad zid ni sposbn na južni meji ki je obljujal in obljubljal
proofreader
02. 09. 2022 09.13
+10
Zmedeni Biden lahko z gumbom sproži jedrsko vojno. Grozljivo.
Kukulkan
02. 09. 2022 09.18
-10
Tako je. Sm Biden ni v Moskvi. Slišal sm da iz Moskve hočejo jedrsko poknit po EU in USA
resenik
02. 09. 2022 08.50
+5
a to o sebi govori
nebulae ngc6720
02. 09. 2022 08.48
+13
trump grožnja ZDA, Biden grožnja celemu svetu!
nebulae ngc6720
02. 09. 2022 08.48
+8
Kukulkan
02. 09. 2022 09.16
-8
Maš Putina ki te bo rešil. Sm trenutno je prezaposlen v Ukrajini