Tujina

Biden na obletnico smrti Georgea Floyda sprejel njegovo družino

Washington, 25. 05. 2021 21.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ZDA so potekali številni dogodki v spomin na temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je maja lani v Minneapolisu med aretacijo zadušil beli policist Derek Chauvin. Umor je povzročil hude proteste po ZDA in v svetu proti policijskemu nasilju in rasizmu, Chauvina pa je porota aprila obsodila za umor.

Po Floydovi smrti je bilo veliko pozivov k reformam kazenskega prava in izločitvi sistemskega rasizma, kar je delo, ki še poteka. Pokojnikova družina je najprej obiskala zvezni kongres. Predsednica predstavniškega doma kongresa demokratka Nancy Pelosi je izrazila upanje, da bodo kmalu potrdili predlog zakona za potrebne reforme.

Srečanje Bidna in podpredsednice ZDA Kamale Harris s Floydovo družino je potekalo za zaprtimi vrati Bele hiše. Biden je pred tem tvitnil, da je bila obsodba policista Dereka Chauvina korak na poti do pravice, vendar pa so ZDA sedaj na prelomnici in bo treba narediti še veliko.

Biden je danes zamudil svoj prvi večji rok, ki si ga je zadal pred in po prevzemu oblasti 20. januarja. Želel je, da bi do obletnice Floydove smrti že lahko podpisal potrebno zakonodajo, vendar pa je vprašanje policijskih reform v ZDA občutljiva zadeva in kompromis bo v razdeljenem senatu težko doseči. Na stran policije so se postavili republikanci, ki zavračajo zakone, s katerimi bi bil pregon nasilnih policistov lažji. Trenutno do odgovornosti pride v izjemno redkih primerih.

Demokratska večina v predstavniškem domu je že marca potrdila predlog zakona, po katerem bi bilo lažje tožiti policiste ali jih obtožiti zločinov. Predlog prepoveduje razne sporne policijske prijeme, omejuje izdajo nalogov za preiskavo brez poprejšnje najave pri vstopu v stanovanje in določa oblikovanje nacionalne baze podatkov za policiste, ki imajo dolgo zgodovino težav z nasiljem in disciplino.

V senatu je predlog obtičal, saj demokrati zanj potrebujejo podporo desetih republikancev, ki je še niso našli. Kompromis, ki se nakazuje, med drugim omogoča zasebne tožbe policistov, ne pa tudi odprave tako imenovane kvalificirane imunitete pred pregonom za kazniva dejanja.

Obletnico smrti spremljali dogodki po ZDA

Obletnico Floydove smrti so spremljali dogodki po ZDA, med drugim v Minneapolisu, kjer so v torek blizu kraja smrti po novem z neuradnim imenom Trg Georgea Floyda odjeknili streli. Preiskava poteka in ni še jasno, ali je streljanje povezano z obletnico. Za zdaj so potrdili le, da je bil ranjen en moški. Po incidentu so se priprave na festival v Floydovo čast nadaljevale.

Ob enih po krajevnem času je guverner Minnesote Tim Walz odredil minuto molka, ki je trajala devet minut in 29 sekund, kolikor je Chauvin dušil na tleh vklenjenega Floyda, dokler ni izdihnil. Floydova družina je v torek sprožila delovanje posebnega sklada za posojila temnopoltim podjetnikom v Minneapolisu in drugje. Za sklad so namenili 500.000 dolarjev od 27 milijonov dolarjev, kolikor so iztožili od Minneapolisa zaradi Floydove smrti.

Več kot 30 držav in večjih mest je uvedlo nova pravila policijskih postopkov

Čeprav gredo zadeve na zvezni ravni počasi naprej, pa se na državnih in lokalnih ravneh spreminjajo. Več kot 30 držav in večjih mest je uvedlo nova pravila policijskih postopkov in taktik, med njimi prepoved dušenja osumljencev in zahtevo, da kolegi posredujejo, ko kakšen policist očitno krši pravila. Chauvinovi trije kolegi, ki so prav tako obtoženi, med dušenjem Floyda niso posredovali.

Floydova smrt je okrepila gibanje Črna življenja štejejo, ki sedaj intenzivno pritiska ne le za policijske reforme, ampak tudi za soočenje s sistemskim rasizmom.

Javne uprave so počasne, veliko hitrejša pa so ameriška podjetja in organizacije. Nascar je prepovedal konfederacijske zastave na dirkah, Nacionalna nogometna liga (NFL) se je opravičila za pretekli odnos do temnopoltih, McDonalds, Amazon in druga podjetja so obljubila več zaposlovanja manjšin in podobno.

Vprašanje rasizma je Ameriko spet razdelilo, saj za večino belcev ta ni problem, za večino temnopoltih in drugih pa je. Delitev je tudi strankarska, saj demokrati večinoma zagovarjajo reforme in boj proti rasizmu, republikanci pa ne vidijo problema in želijo stvari ohraniti, kakršne so. Velika večina vseh pa nasprotuje pozivom za zmanjšanje sredstev policijam po ZDA.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssecnik
26. 05. 2021 15.05
Tale kriminalec Floyd je temnopolt,policist je pa belec?RASIZEM,ja to je ko nekoga poimenuješ po barvi kože.
Razumnež
26. 05. 2021 13.41
+2
Tako hajko so storili ti anti-fa BLM-jevci v ZDA, da jih je cel svet moral gledat. In zakaj? Tudi brez razbijanja in anarhije bi bili ti policaji obsojeni. Očitno je potrebno za vsakega ubitega črnca na fertik razbijat in noret. Kdo bi vedel!? Pa ne mi nekaj o belem rasizmu, ker je bil en policaj azijec, drug pa latino al pa arabec..... Kar se tiče pa tega populističnega povabila Bidna pa sploh ne bi izgubljal besed. O mrtvem pa samo lepo, zato bom napisal...." ".
samuray1
26. 05. 2021 10.58
+1
Pa so meli pojedino? Kaj pa družino od Sadama in Moamera, Biln Ladena...?
Ate_ist
26. 05. 2021 09.53
+2
eno hipotetično vprašanje; pri črnem razvoju človeštva, ali bi že zlezli z drevesa?
Ate_ist
26. 05. 2021 09.51
a bidon je že razglasil socializem v ameriki? ne? kaj še čaka?
MUNGATUMBA
26. 05. 2021 09.24
+1
Pa kaj se sedaj promovira a ma baš vse obšlesane..
zelo star kavkaški ov?ar
26. 05. 2021 08.14
+4
Povsem izgubljen kompas.
Lektor Jure T.
26. 05. 2021 08.00
+5
Sramota! Sramota v kakem svetu mi živimo. Družina kriminalca in drogeraša v Beli hiši. Obdukcijsko dokazano pa, da je umrl zaradi zastoja srca, ki ga je povzročila droga. Ni več vprašanje kam gre ta svet, ampak kam je zabredel ta svet? Spomin na Floyda? Spomin na kriminalca, ki je nosečnici držal pištolo na trebuhu? A se vi hecate? Trump vrni se čimhitreje, svet te potrebuje.
Fold_Lundgren
26. 05. 2021 08.40
-6
Trump ti kar ostani kjer si. Naj ti tekne hamburger v penzionu. Svojim feederjem pa menjaj podcast kanale= zlajnano do amena!