Tujina

Trump izgubil še zadnje upanje, Pensilvanija potrdila Bidna za zmagovalca

Washington, 24. 11. 2020 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
179

Ameriška zvezna država Pensilvanija je potrdila zmago demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra s prednostjo 80.555 glasov pred republikancem Donaldom Trumpom, ki je s tem izgubil še zadnje upanje na morebitno spreobrnitev izida predsedniških volitev. Zmagovalec ameriških predsedniških volitev bo tako nadaljeval objave imen ministrskih kandidatov svoje vlade, ki bo začela delati 20. januarja prihodnje leto po njegovi prisegi.

Joe Biden je tudi uradno zmagal v ameriški zvezni državi Pensilvaniji. Tam so namreč danes potrdili zmago demokrata, in sicer s prednostjo 80.555 glasov pred republikancem Donaldom Trumpom.

Državna sekretarka Pensilvanije Kathy Bookvar je potrdila volilne izide, ki jih je dobila iz vseh 67 okrožij države, guverner Tom Wolf pa je tvitnil, da je podpisal seznam vseh 20 elektorjev za Bidna.

Bidnovo zmago je potrdil še republikanski guverner Arizone. "Zaupam volilnemu sistemu naše države, ki ima integriteto. Joe Biden je zmagal v Arizoni za – mislim da – okrog 10.300 glasov," je dejal guverner Arizone Doug Ducey. Arizona izida sicer še ni uradno potrdila.

Zmago demokrata je danes potrdilo tudi vrhovno sodišče Nevade, ko je potrdilo končni izid štetja glasov, ki ga je predložila republikanska državna sekretarka Barbara Cegavske. Biden je zmagal za 33.596 glasov, demokratski guverner države Steve Sisolak pa namerava potrditi šest elektorjev države za Bidna.

Trumpu ostaja še ponovno štetje glasovnic v Georgii, kjer je sicer Bidnova zmaga že potrjena po ponovnem ročnem preštevanju glasovnic, in ponovno štetje glasovnic v dveh okrožjih Wisconsina.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Biden bo danes nadaljeval z imenovanjem ministrskih kandidatov svoje bodoče vlade, ki bo zaživela 20. januarja 2021 po njegovi prisegi na položaj predsednika ZDA.

"Potrebujem ekipo, ki bo že na prvi dan pripravljena, da mi pomaga znova zasesti ameriški sedež na čelu mize, združiti svet pri spopadanju z največjimi izzivi in izboljšati našo varnost, blaginjo in vrednote. To je bistvo te ekipe," je Biden dejal v ponedeljek po prvih naznanitvah imen kandidatov. 

Za naslednika Mika Pompea na položaju ameriškega zunanjega ministra je imenoval 58-letnega Antonyja Blinkna. Blinken, ki velja za enega najtesnejših Bidnovih svetovalcev na področju zunanje politike, je bil v času predsedovanja Baracka Obame namestnik državnega sekretarja.

Biden je že pretekli teden sporočil, da je novega finančnega ministra oziroma finančno ministrico že izbral. Med glavnimi kandidati mediji omenjajo nekdanjo predsednico ameriške centralne banke Federal Reserve Janet Yellen. Če bo zares imenovana, bo postala prva ženska na tem položaju.

Ženska pa bi lahko prvič prevzela tudi vodenje ameriškega obrambnega ministrstva. Kot glavna favoritka za ta položaj namreč velja 59-letna Michele Flournoy. Za svetovalca za nacionalno varnost je novoizvoljeni predsednik imenoval še enega tesnega sodelavca, Jaka Sullivana. 43-letnik je bil Bidnov svetovalec za nacionalno varnost že, ko je bil ta Obamov podpredsednik.

35-letna Linda Thomas-Greenfield, ki je temnopolta, bo postala nova ameriška veleposlanica pri Združenih narodih. Na položaj ministra za domovinsko varnost namerava Biden imenovati Alejandra Mayorkasa, ki se je rodil na Kubi, na položaj nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti pa Avril Haines, ki je bila v preteklosti namestnica direktorja obveščevalne agencije Cia in namestnica ministra za domovinsko varnost.

Prvi uradnik v svetu za nacionalno varnost, ki se bo posvečal podnebnim spremembam

John Kerry
John Kerry FOTO: AP

Za podnebnega odposlanca je Biden izbral nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja. Bidnova prehodna ekipa je dejala, da se bo na tem položaju Kerry lahko "proti podnebnim spremembam boril polni delovni čas". Prav tako naj bi bil prvi uradnik v svetu za nacionalno varnost, ki se bo posvečal podnebnim spremembam, poroča BBC.

V letu 2016 je v imenu ZDA Kerry podpisal pariški podnebni sporazum. Dogovor je države zavezal, da si bodo prizadevale omejiti naraščanje temperature. Pod Trumpovim vodstvom so ZDA pred kratkim postale prva država, ki je formalno odstopila od sporazuma. Toda Biden je dejal, da se namerava nadvse hitro znova pridružiti sporazumu.

Leta 2019 je Kerry ustanovil koalicijo svetovnih voditeljev in zvezdnikov, s katero je želel pozvati k ukrepanju v zvezi s podnebnimi spremembami in neto emisijami ogljika. "Amerika bo kmalu dobila vlado, ki podnebno krizo obravnava kot nujno grožnjo za nacionalno varnost," je zapisal v ponedeljek po naznanitvi svoje nove vloge. 

V Michiganu tudi uradno potrdili Bidnovo zmago 

Volilna komisija ameriške zvezne države Michigan je v ponedeljek zvečer potrdila, da je na predsedniških volitvah 3. novembra v tej državi zmagal Biden s prednostjo 155.000 glasov oziroma z 2,8-odstotno prednostjo pred Trumpom. Biden je v skladu z zakonom države dobil tudi vseh 16 državnih elektorjev.

Štiričlanska državna volilna komisija Michigana, ki jo sestavljata dva republikanca in dva demokrata, je Bidnovo zmago potrdila na glasovanju s 3:0 in enim vzdržanim glasom. Trumpova kampanja je skupaj s poraženim kandidatom za zvezni senat iz Michigana, republikancem Johnom Jamesom, želela, da volilna komisija prestavi potrditev za ponovno preverjanje in preštevanje glasovnic v demokratskem okrožju Wayne, ki zajema temnopolti Detroit. Vendar pa ji ni uspelo predstaviti nobenega sprejemljivega argumenta, zakaj naj bi to naredili.

Odvetnica demokratske stranke Michigana Mary Ellen Gurewitz je izjavila, da so napadi na volilne izide del rasistične kampanje, ki jo vodi Trump za zaničevanje ameriških mest z velikim številom temnopoltih prebivalcev, kot so Detroit, Philadelphia in Milwaukee. Trumpova kampanja namreč vlaga ugovore na izide volitev večinoma tam, kjer je Biden zmagal zaradi velike udeležbe temnopoltih volivcev, in skuša te glasove razveljaviti, kar demokrati označujejo za rasizem.

Tožbo za razveljavitev volilnih izidov nadaljujejo v Pensilvaniji

Trumpovi odvetniki nadaljujejo tožbo za razveljavitev volilnih izidov v Pensilvaniji, ki jo je konservativni republikanski sodnik v soboto označil za "Frankensteinovo pošast" brez utemeljitve in argumenta. Sodnik Matthew Brann je zdaj izpostavljen napadom Trumpovih podpornikov, ki njegovo sodbo povezujejo z dejstvom, da ga je na položaj imenoval demokrat Barack Obama v času neke druge Amerike, kjer je demokratski predsednik lahko imenoval sodnika, ki ni liberalen, in obratno.

Trumpovi odvetniki na čelu z Rudyjem Giulianijem so se pritožili na zvezno prizivno sodišče, ki je ugodilo prošnji za pospešeno odločanje na podlagi pisnih vlog, ne pa tudi ustnih zagovorov. Vlogo so za pritožbo malce prilagodili in ne zahtevajo več razveljavitve vseh 6,8 milijona glasov volivcev Pensilvanije, ampak samo glasove v sedmih demokratskih okrožjih, kjer so volivcem dovolili odpraviti tehnične pomanjkljivosti glasovnic po pošti. Vendar je takih glasovnic le nekaj sto, Biden pa je dobil volitve v Pensilvaniji z razliko 80.000 glasov.

Volilne komisije po okrožjih Pensilvanije so izide potrdile v ponedeljek in jih poslale uradu državne sekretarke Kathy Boockvar, ki jih mora sešteti in pregledati ter razglasiti.

Ameriški predsednik Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: AP

Vnovično štetje glasovnic se nadaljuje v Wisconsinu, drugod potrjujejo Bidnovo zmago

V Wisconsinu se nadaljuje ponovno štetje glasovnic v dveh demokratskih okrožjih, kjer Trumpovi opazovalci proces ovirajo in vlagajo ugovore, kar nameravajo potem uporabiti kot dokazni material za tožbo. Tako kot drugod je tudi tam namen razveljaviti čim večje število glasovnic po pošti.

V Georgii republikanci brez dokazov obtožujejo nepravilnosti državnega sekretarja in strankarskega kolega Brada Raffenspergerja, ki je v petek potrdil Bidnovo zmago. Trumpova kampanja je izkoristila možnost in zaradi tesnega izida zaprosila za ponovno štetje glasovnic, čeprav so jih že znova ročno prešteli na Raffenspergerjevo pobudo.

V Arizoni so Trumpova prizadevanja, da bi poraz spremenil v zmago, doživela udarec po potrditvi izidov v največjem okrožju Maricopa. Volilna komisija okrožja, v kateri imajo republikanci večino, je izide potrdila soglasno. "Kakor koli je kdo volil, te volitve so bile izpeljane z integriteto, pregledno in v skladu z zakonom Arizone," je dejal predsednik komisije, republikanec Clint Hickman.

Biden je v Arizoni tesno zmagal zaradi Trumpovega odnosa do priljubljenega pokojnega senatorja Johna McCaina in država bo v prihodnje najbrž ostala republikanska. Zvezna senatorka iz Aljaske Lisa Murkowski je izjavila, da so pritiski na državne zakonodajalce za spremembo volilnega izida brez primerjave in povsem neskladni z demokratičnim procesom. "Čas je, da se začne poln in uraden proces tranzicije," je izjavila senatorka.

Aktualni predsednik Donald Trump tako torej še vedno ne prizna poraza na predsedniških volitvah, ki so potekale na začetku meseca. Toda hkrati je dovolil, da so uradniki priznali Bidnovo zmago, kar pa je Bidnu omogočilo začetek prenosa oblasti.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Žiga Habjan 1
26. 11. 2020 08.25
+1
Zanimivo.. danes v washington times pišejo "Sodnik zvezne države Pennsylvania se strinja z GOP in ustavi potrditev volitev". Važno da imate vi svojo resnico
ivan z Doba
25. 11. 2020 16.24
+2
ivan je že poslal posebnega odposlanca, ki se bo opravičil v njegovem imenu. Ker je bilo v preteklosti v ZDA kar nekaj večjih požarov, je poslal gozdnega delavca. Ta bo, po čiščenju Bidenove kleti in garaže, opral ameriško vladno blindirano vozilo, se še enkrat opravičil in odplaval nazaj domov. Med temi opravili ga bo ljubljeni vodja vzpodbujal s twerkanjem prek twitterja.
knap11
25. 11. 2020 17.17
ivan.... super si napisal. Sem se fajn nasmejal.
gremonadesno
24. 11. 2020 21.58
+1
Sidney Powell in tisti , ki ga je Obama in Klinton klan poskusal zapreto , General Flynn , bosta razbila demokrate , v imenu ljudstva . Ne vem zakaj bi si Sidney Powell tako umazala ime, če nebo imela dokazav o katerih govori .
tito73
24. 11. 2020 21.59
+2
bogdajmir
24. 11. 2020 21.53
+0
bitke še sploh ni bilo, zadeva še sploh ni šla na ustavno sodišče - smešni mediji
awontuwej
24. 11. 2020 21.59
+3
Pa kako ustavno sodišče, ne trobezljaj neumnosti. Saj so se sodniki smejali Trumpovi odvetnikom...
morfo
25. 11. 2020 10.50
+3
To je problem Slovenije, nekateri imajo glavo v oblakih....zeloooo visoko v oblakih.
MaksiLopez
24. 11. 2020 21.53
+1
Ze kar zdaj naj mu tudi dajo nobelovo nagrado za mir pa se za zdravstvo tudi
mirkocar
24. 11. 2020 21.53
+5
Slovenska vlada pa še kar čaka s čestitko Bidnu. Lepo nas bodo imeli Američani v naslednjih letih. Po mnenju Janše je bolje parirati z najbolj osovraženimi voditelji v Evropi kot je Orban in njemu podobni. In mi si vse to dovolimo od nekoga, ki ga niti izvolili nismo.
DJ-Pero
24. 11. 2020 21.57
+3
Lajnaa
24. 11. 2020 21.52
-1
Seveda, med in mleko je obljubil masi črnopoltim, latinosom, indijancem in migrantom, katerim so že vnaprej dodelili kvote. Važno da bomo belci garali zanje. Samo ne vem do kdaj.
Lajnaa
24. 11. 2020 21.57
-1
Prav tako vodilna mesta v vladi, prava poslastica za delovne in produktivne.
Lajnaa
24. 11. 2020 21.57
-2
mbtukaj
24. 11. 2020 21.51
+5
Pokvarjenec ne misli čestitat?
bonkintos
24. 11. 2020 21.51
-3
A bo ta stari dinozaver dočakak do 20.01 .2021 ?????
poneumljanje
24. 11. 2020 21.54
+4
Mislim, da tvoj idol tavariš ivani jansha ne bo !
DJ-Pero
24. 11. 2020 21.50
+5
Kaj je zdaj, svečkoti? Poniknili z vašimi teorijami zarot, ha,ha??? :) Janez tudi trenutno tuhta, kako je lahko mimo usekal... ;-)))
tron3
24. 11. 2020 21.50
+2
Don Vas bo tako matiral, da ne boste Vas večina dojela kva se je zgodilo, do konca svojih dni.
txoxnxy
24. 11. 2020 21.39
-13
Komentar ni na mestu pa vsi ki spustejete vladavino prava in svobodo govora boste razumeli, ostalim in portalu pa na žalost skoraj da ni več pomoči. Zakaj ste pod barbarberskim obnašanjem vašega simpatizerji in javnega kršitelja vseh zakonov onemogočili komentarje. Ja ene same lepe besede nebi bil deležen tako kot jo tudi vi ne morete biti. Kot drugo Trump je izpeljal cel mandat v kar pa za Budna resno dvomim da ga bo.
Brakedirt
24. 11. 2020 21.44
+3
demokracija je, ce je tudi samo en dan predsednik.
thor11
24. 11. 2020 21.38
+4
Kje je zdaj go trump???...lp
poneumljanje
24. 11. 2020 21.44
+3
Dr. srebrni, ponarejevelec nickov, stonicna marela, dežniki, Lustracije... a že bluziš pod tem člankom ?
Brakedirt
24. 11. 2020 21.44
+4
no, dr svecko, rokice gor in go trump go hahahahahaha
Krta?a 21
24. 11. 2020 21.38
-10
Če Američani močno dvomijo v poštenost volitev,kako lahko 24 ur s tako lahkoto trdi kar trdi? Tožba bo šele vložena. Očitno dokazi so. Trumpov twitter pa tudi znamo brat. Ne vem no.
fNovak
24. 11. 2020 21.41
+9
Nepismen si, tako kot tvoj šef. Za vaju je Bratuškova inštruktorica angleščine.
poneumljanje
24. 11. 2020 21.46
+2
Ubožček stonicna marele je ponaredil nick preve Krtače, res si bogi stonicni plačanec, la kako tega ne more urediti modrator ?
poper00
24. 11. 2020 21.38
+5
Politkomisarjeve goflje dajte še enkrat svoje dokaze na plan,da vsi vidimo kako ste inteligentni.
krutz
24. 11. 2020 21.38
-1
se dolga 2 meseca sta do 20. januarja ;)
Antoniozmaj
24. 11. 2020 21.35
+7
a je "made in kosovo" že čestital Bidnu?
tron3
24. 11. 2020 21.35
-1
V Frankfurtu je ameriška vojska, ki ima ukaz zapleniti strežnike, ker so ugotovili, da se je s teh strežnikov goljufalo na ameriških volitvah. Teta Gela si še prdnit ne upa.
awontuwej
24. 11. 2020 21.54
+0
Sunflower0
24. 11. 2020 21.34
-1
Bye Then gospod Trump.Bajden,do naslednjih volitev.Biden,se vidimo,ko se zagledamo.😀
Ka pa mislis
24. 11. 2020 21.33
+5
Kako so sveckarji mislili da bodo izsiljevali svet s svojimi somisljeniki ala kramp, orban, jj itd...pa niso ljudje ovce, kot vi.
awontuwej
24. 11. 2020 21.55
+3
Konec je s Trumpom, tudi Jajotu se bliža, tik, tak, tik, tak...