10°C

Biden: Nasilje z orožjem v tej državi je epidemija

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
57
Ameriški predsednik Joe Biden se je zaradi porasta množičnih streljanj v državi znašel pod pritiskom javnosti, ki zahteva spremembe. Biden je tako predstavil nekatere strožje ukrepe, ki so po njegovih besedah prvi korak v boju proti nasilju z orožjem. Republikanci so na drugi strani proti strožjim ukrepom, saj menijo, da posegajo v ustavne pravice Američanov.

Biden je pred zbrano množico v Beli hiši predstavil sveženj ukrepov, s katerimi skuša omejiti nasilje z orožjem v državi, ki ga je opisal kot krizo javnega zdravja. Zavrnil je očitke republikancev, ki pravijo, da bi strožji ukrepi posegali v ustavno pravico do orožja. 

"Nobena sprememba ustave ni absolutna," je dejal Joe Biden. Zbranim je dejal, da je ravno včeraj prejel novico o novem streljanju v Južni Karolini, v katerem je bilo ubitih pet ljudi. Med žrtvami so tudi ugledni zdravnik in njegova dva vnuka. "Ljudje, ki danes tukaj sedijo, to dobro vedo. Vedo, kako je, ko ti sekunde za vedno spremenijo življenje.

Po besedah Bidna bo njegov prvi izvršni ukaz o nadzoru nad orožjem usmerjen v doma narejene pištole brez serijskih številk, ki so težje sledljive. Omenjeno orožje lahko vsak, tudi mladoletniki, kupi prek spleta in sestavi doma z uporabo priloženih navodil. "Želim si, da bi bili ti kompleti v skladu z zakonom o nadzoru nad orožjem obravnavani kot strelno orožje," je dejal. 

Joe Biden
Joe BidenFOTO: AP

Biden je zvezne države pozval, naj sprejmejo zakone, ki bi ljudem omogočili, da na sodišču vložijo zahtevo za odvzem strelnega orožja družinskemu članu, ki bi lahko potencialno predstavljal tveganje za družbo. Poudaril je, da vsak mesec pod streli svojih partnerjev umre okoli 53 žensk. Tovrstni zakoni bi zato pomagali pri preprečevanju novih družinskih tragedij. 

Obljubil je, da bo storil vse, da bodo spremembe na področju nadzora nad orožjem tudi v praksi zaživele. "Dovolj je molitev, čas je za akcijo." Po njegovem mnenju se je treba z nasiljem nad orožjem spoprijeti tudi zato, ker tovrstno nasilje državo letno stane okoli 280 milijard dolarjev (približno 234 milijard evrov). Ta številka izhaja iz poročila, ki ga je prejšnji mesec objavila skupina za nadzor nad orožjem Everytown for Gun Safety.

Stroški nasilja z orožjem vključujejo obiske psihiatrov in račune zdravljenja v bolnišnicah, je dejal predsednik. 

Biden je sicer priznal, da bi pri sprejemanju strožjih ukrepov potreboval večinsko podporo v senatu, kjer pa so republikanci proti vsakemu posegu v pravico do orožja. 

Koronavirus pasica nova