Tujina

Biden: Nato ni bil še nikoli tako enoten

Bruselj, 24. 03. 2022 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
108

Poleg izrednega zasedanja Nata je v Bruslju potekal tudi sestanek skupine G7. Voditelji so posvarili pred uporabo orožja za množično uničevanje v Ukrajini in Rusijo opozorili, da jo pri tem zavezujejo mednarodne pogodbe. Ameriški predsednik Joe Biden je ocenil, da Nato še nikoli ni bil tako enoten, kot je danes. Pred gospodarskimi sankcijami je posvaril tudi Kitajsko, če bo ta v vojni v Ukrajini podprla Rusijo. Biden je ob tem dejal, da bi morali Rusijo izključiti iz G20.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Krizni načrti Nata in Bele hiše
    02:20
    Iz 24UR: Krizni načrti Nata in Bele hiše
  • Iz 24UR ZVEČER: Srečanje v Bruslju
    02:40
    Iz 24UR ZVEČER: Srečanje v Bruslju

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ocenil, da je Rusija na svetovnem prizorišču vse bolj izolirana. Dejal je, da je ključnega pomena preprečiti stopnjevanje konflikta, zato se je Nato po njegovih besedah odločil podpreti Ukrajino, a se po drugi strani ni neposredno vpletel v vojno. 

Zahodne sile so, kot je poudaril, pripravljene še dodatno okrepiti sankcije proti Rusiji. "Te sankcije imajo učinek in so oprijemljive, zato moramo z njimi nadaljevati, da bodo imele odvračilni učinek," je dodal. 

Opozoril je tudi na krizo s hrano, saj sta Ukrajina in Rusija glavni izvoznici osnovnih živil, vojna pa je močno prizadela proizvodnjo. Nekatere države, še posebej na severu Afrike in Bližnjem vzhodu, so v veliki meri odvisne od ukrajinskega in ruskega izvoza, je ocenil Macron. Razmere se bodo po njegovem mnenju v naslednjem letu še poslabšale. 

Po srečanju članic Nata in G7 je spregovoril tudi nemški kancler Olaf Scholz. Rusijo je posvaril pred uporabo kemičnega orožja v Ukrajini. "Če bi se Rusija odločila za kaj takega, bi bilo to v nasprotju z vsemi pravili, sporazumi in konvencijami," je dejal. Sankcije proti Rusiji po njegovem mnenju že kažejo rezultate, države G7 pa so pripravljene uvesti še dodatne, če bo to potrebno. 

Novinarji so ga prosili za komentar na napoved Rusije, da bo treba ruske energente odslej plačevati v ruskih rubljih. Scholz je dejal, da so podrobnosti že določene v pogodbah. Nemčija bo še letos začela graditi terminale za uvoz utekočinjenega plina (LNG), katerega glavni izvoznik so ZDA. 

Srečanje G7
Srečanje G7 FOTO: AP

Britanski premier Boris Johnson je napovedal, da bo Velika Britanija Ukrajini poslala še 6000 dodatnih raket. "Dolgoročno moramo podpirati svobodno in demokratično Ukrajino," je dejal. Britanci so do zdaj sankcionirali več kot 100 ruskih posameznikov in organizacij blizu Putina, po besedah Johnsona pa gre za "najostrejše sankcije do zdaj". Johnson je sicer znova izključil možnost uvedbe območja prepovedi letenja nad Ukrajino. 

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal nove ameriške sankcije, ki se med drugim nanašajo na 328 članov ruske rume in 48 orožarskih podjetij, ki poganjajo vojni stroj Putina. Biden je rusko invazijo na Ukrajino označil za "veliko napako". "Putin je računal na to, da bo Nato razdvojen. Na podlagi najinih pogovorov je bilo jasno, da ni pričakoval take enotnosti. Nato še nikoli ni bil tako enoten, kot je danes."

Rusija je bila po zavzetju ukrajinskega črnomorskega polotoka Krim leta 2014 izključena iz takratne skupine G8 in od takrat se vodilna svetovna gospodarstva srečujejo v formatu G7. Je pa ostala del skupine G20, katere članice so največja svetovna gospodarstva, 19 držav in Evropska unija, ki skupaj predstavljajo 85 odstotkov bruto svetovnega proizvoda.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je sicer znova posvaril pred uporabo kemičnega orožja v Ukrajini in dodal, da bo narava odziva Nata odvisna od narave uporabe tovrstnega orožja. V svojem govoru je pred gospodarskimi sankcijami posvaril tudi Kitajsko, v kolikor bo ta v vojni v Ukrajini podprla Rusijo. "Kitajska se zaveda, da je njena gospodarska prihodnost veliko tesneje povezana z Zahodom kot z Rusijo," je dejal.

Ameriški predsednik je prejšnji teden govoril s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. "Kitajskemu voditelju nisem grozil, sem pa mu jasno povedal, da mora razumeti posledice pomoči Rusiji," je dodal.

Janša za odpravo odvisnosti Evrope od ruskih energentov

Četrtkovih zasedanj v Bruslju se je udeležil tudi premier Janez Janša, ki se je zavzel za čim prejšnjo odpravo odvisnosti Evrope od ruskih energentov. Slovenija po Janševih besedah podpira odločitev, da se Evropa osvobodi odvisnosti od ruskih energentov, takoj ko bo možno.

"To ne pomeni jutri, žal. Mi podpiramo čim hitrejšo pot," je povedal premier. "Ta vlak je na poti in je brez povratka, to se bo zgodilo verjetno kasneje, kot si mi želimo, ampak mnogo prej, kot si želi Rusija," je pojasnil.

O tem, kako bi lahko ZDA pri tem pomagale z utekočinjenim plinom, so razpravljali z ameriškim predsednikom. Poleg tega je nekaj predlogov med obiskom premierjev Slovenije, Češke in Poljske v Kijevu predstavila ukrajinska stran. Ti predlogi po Janševem mnenju vključujejo "zelo učinkovite sankcije, ki ne predstavljajo neke velike zadeve, okoli katere bi bila mnenja v Evropi različna".

Voditelji so sicer razpravljali o sodelovanju EU in ZDA pri zagotavljanju prehranske varnosti po svetu, pospešitvi prehoda k čisti energiji in zmanjšanju odvisnosti od ruskih fosilnih goriv, so navedli na Evropskem svetu. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že ob prihodu na vrh EU, na katerem razpravljajo o zmanjšanju evropske odvisnosti od ruskih energentov, napovedala, da bosta v petek z Bidnom predstavila novo poglavje v sodelovanju med EU in ZDA na področju energetike.

"Gre za dodaten ameriški utekočinjeni zemeljski plin za EU, ki bo nadomestil ruski utekočinjeni zemeljski plin. To je pomemben korak naprej," je povedala. Voditelji EU in ZDA so obenem poudarili pomen krepitve transatlantske varnosti in obrambe, tudi v okviru tesnega sodelovanja med zvezo Nato in EU, kot je opisano v strateškem kompasu unije, so sporočili iz Evropskega sveta.

Biden je s premierji in predsedniki držav članic govoril še o usklajenem in enotnem odgovoru EU in ZDA na rusko neizzvano in neupravičeno vojaško agresijo na Ukrajino.

Pregledali so dosedanje ukrepe za gospodarski pritisk na Rusijo in Belorusijo ter izrazili pripravljenost na dodatne ukrepe in preprečitev vsakršnih poskusov, da bi zaobšli sankcije. Zagotovili so nadaljnjo humanitarno pomoč Ukrajini in njenim sosedam, ki gostijo ukrajinske begunce. Rusijo so pozvali, naj zagotovi humanitarni dostop do tistih, ki jih je prizadelo nasilje ali pred njim bežijo.

Vrh EU, pred katerim sta potekali tudi vrhunski srečanji zveze Nato in skupine G7, se je nadaljeval z razpravo o Ukrajini. Voditelje je uvodoma nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

terran
25. 03. 2022 18.21
+2
Ko se bo murica nasitila krvi in dolarjev, ko bo Evropa sprta in revna, Ukrajina uničena in Rusija trdno obrnjena na vzhod..... potem se bodo začeli evropski pudeljni spraševati..... kako je lahko prišlo tako daleč..... a bo stvar za več generacij nepovratna....
nikhrast
25. 03. 2022 19.55
-2
Spet eden ki pljuva v lastno skledo. Polno teh luzerjev ki podpirajo Putinovo diktaturo, tu na zahodu pa uživajo dobrote in privilegije svobode, demokracije, pa kapitalizma.
Senzor
25. 03. 2022 17.29
+2
Vse te facena sliki so si enotni v zatiranju ljudi in popolni ukinitvi svobode in demokracije. To so svetovni demoni tiranije.
Jon Bacek
25. 03. 2022 13.42
+1
Evropa mora zahtevati ceno plina po ruskih cenah pred vojno ! ! Vse, kar je več, je vojno dobičkarstvo.
Millady
25. 03. 2022 15.20
+0
Ja pa ja, a misliš da so se Ameri za to borili?? Btw, raziskava javnega mnenja je pokazala kakšne zmedene ovce živijo v EU - podpirajo sankcije proti Rusiji, hkrati pa jih skrbi povečanje življenskih stroškov..Alo?
Jon Bacek
25. 03. 2022 13.39
+2
ZDA so največje zlo Evropi!
Zmaga Ukrajini ...
25. 03. 2022 13.51
+0
Res, zato pa kar pot pod nožice in ... trk v Rusijo. Tam sta svoboda in blagostanje.😂
jodr
25. 03. 2022 13.14
+3
Sramotno poročanje! Predsednik Slovenije se pogovarja z ameriškim, kanadskim, angleškim ,....predsednikom, vi pa to gladko zamočite. In vi se imate za verodostojne poročevalce???
marker1
25. 03. 2022 11.09
+2
Kje imate pa sliko, kjer se JJ rokuje z ameriškim predsednikom Bidnom? Ste jo odstranili? Vi pa ste neodvisni in nepristranski medij. Kjer je novica o uspehu našega premierja, teh novic na tem portalu ni. So pa vse novice iz rumenega tiska, ki blatijo koalicijo. Sramota.
snupy1
25. 03. 2022 10.57
+6
EU in ZDA dosegli dogovor, v 2022 dodatnih 15 milijard kubičnih metrov ameriškega plina. Zdaj veste zakaj so vojne.
nikhrast
25. 03. 2022 14.59
-5
NIKI 2
25. 03. 2022 10.31
+6
Kdo je zmagal v UKRAJINI ?Veliki igralci ZDA -JK-FRANCIJA in še nekaj velikih proizvajalk orožja male državice z nami vred smo samo KOLETERALNA škoda zakaj EU ni kupovala energentov od ZDA karere nam zdaj po lepih cenah spet ponujajo.Še dobro da vsaj kar nekaj NAFTE kupujemo od ARAPCEV kateri spoštujejo ČLOVEKOVE pravice in imajo visoko stopnjo DEMOKRACIJE ko pa vtipkaš UKRAJINA in začneš prebirat članke ZAHODNIH medijev pred letom 2022 pa saj ne moreš verjet o njihovem nakladanju o korupciji,paravojaških enotah najrevnejša država v evropi ITD.tako da je pravi čudež kako so v enem mescu postala najbolj opevana država. Ja verjamem da so OTROCI ŽENSKE,in vsi navadni državljani res v veliki katastrofi Ampak kdo je pa imel tukaj največ masla na glavi se vprašajmo da je do tele situacije sploh prišlo in kdo bo imel največje koristi o tem pa so vsi strokovnjaki lepo tiho OROŽARSKE firme pa že lahko začnejo uvajat TRETJO izmeno
Rains
25. 03. 2022 09.46
-2
Za male države je NATO edina in najboljša varovalka pred nevarnimi agresivnimi diktaturami kot so Rusija. Hvala bogu da imamo NATO in Ameriko!
Jon Bacek
25. 03. 2022 13.43
+0
Rains: A morda veš, kaj je povod napada Rusije na Ukrajino?
Zmaga Ukrajini ...
25. 03. 2022 13.51
-2
Daj povej,... katerega izmed za lase privlečenih razlogov boš danes uporabil - ... domnevni nacizem, ... NATO bližina,... ali preproste ozemeljske težnje?
inhabitant
25. 03. 2022 09.44
+2
O vojni je govora, oni pa vsi tako srečni in nasmejani. Kako dolgo bomo še gledali ta šov politikov na račun revnega ljudstva?
MiskoPol
25. 03. 2022 09.39
-1
Kaj pa dela na sliki zraven Bidena tisti Trudeau, ki je razprodal vse kanadsko orožje in se sedaj njihovi vojaki lovijo s fračami?
GMajky
25. 03. 2022 09.30
+0
se bojim, da bomo morali kmalu izbirati kako bomo ziveli, ali kot suznji murikancev, ali pa kot suznji vzhodnjakov!!! smo navadne ovcke in teli eu govnaci nas bodo prodali hudo pod ceno, sami pa se bodo poskrili s polnimi zepi v oddaljene dezele!!!
Rains
25. 03. 2022 09.44
+1
Jon Bacek
25. 03. 2022 13.49
patogen
25. 03. 2022 09.23
-1
Vidim, da bi se nekateri spodaj kar prepustili Rusom? Kot so se njihovi predniki komunističnim hercegovcem in Rdeči armadi, ki so okupirali Slovenijo....
Jenkec
25. 03. 2022 09.25
+4
Ne bi se jim prepustili, celo pomagali bi jim počistiti to fašistično EU nesnago in ZDA!
Jožajoža
25. 03. 2022 09.14
+3
Res je.nato še ni bil nikoli tako enoten,da se ne bi vmešaval v vojno v Ukrajini.
patogen
25. 03. 2022 09.21
-3
Joca, nato se je vmešal v Putinovo mirovno operacijo ali kaj?
PEACE00
25. 03. 2022 09.00
+8
Lepo,da so vsi povezani in delajo načrte kako uničiti Rusiji. ZDA pa skozi svari in grozi Kitajski,da naj se pazijo ,če se bodo pomagali Rusiji. Ma, kdo mislijo, da so!!!! Če se vsi vmešavajo pa naj se tudi Kitajska pa,da vidimo,če bodo še tako glasni. Vsi naj se umaknejo,pa bo.
patogen
25. 03. 2022 09.22
-1
Dvomim, da bi tale tvoj znak Pis smel nositi v Rusiji danes....
lalex
25. 03. 2022 08.51
+8
Najprej zakuhaš sranje, potem pa prodajaš rešitev. Klasični ameriški nateg. Najprej s Covidom, sedaj z vojno v Ukrajini. Podplačani politiki 'držijo štango', folk pa debilno sledi.
Hrast1234
25. 03. 2022 08.42
+9
Amer prerezal dobavo plina iz Rusije, zdaj bo pa sam več prodal v EU. Se počasi kristalizira ali še vedno ni jasno!?
ACC0
25. 03. 2022 08.52
+3
Ko bodo rusi prišli do nas, boš ti prvi klical amere. Enkrat so rusi že bili na maših mejah. Čas je da se rusi spokajo nazaj v svojo luknjo.
cool1
25. 03. 2022 08.53
+8
Ja , pazi koga boš volil Aprila, Janša je največji podložnik Amerike, vidiš da odi v Ukrajino kot slepa kura, pojma nima za kaj se gre ...!
David62
25. 03. 2022 08.40
+5
Rusija, ZDA, Ukrajina, EU, itd itd... ljudem na položajih je v interesu vojna. S tem ustvarjajo neko posebno stanje, ki ga zelo rad uprizarja tudi naš JJ, da bi na koncu oni izpadli veliki rešitelji, heroji... medtem pa bogi narod trpi, cene gredo v nebo, oni pa v tem času sklepajo milijardne posle, bodisi z orožjem, nafto, plinom, hrano, maskami, itd. Za končanje te norije pa bo na koncu v vsakem primeru potreben dialog in ne orožje. Če ne bilo vseh teh nekih interesov iz vseh strani, bi se k dialogu zatekli takoj, tako pa tega seveda ni. Vedno nove pošiljke orožja v Ukrajino te vojne seveda ne bo ustavila. Seveda pa je za nekatere to dober posel. Žalostno vse skupaj...
vvvilice
25. 03. 2022 08.38
+7
Bajden, ki komaj ve zase, Džonson, ki popiva med koronskimi ukrepi, Trudo, ki s konji gazi ženske in s solzilcem pere šoferjev, ... Ne bom naštevali naprej. Cvet civilizacije na kupu. Ojoj! Izgubljeni smo.
Voly
25. 03. 2022 09.27
+3
Biden pri 79 "komaj ve zase", kot pišeš, po drugi strani bi pa Janševčki radi, da bi Ernest Petrič pri 85-tih kandidiral za predsednika Slovenije. Pa razumi kdor more!
Jenkec
25. 03. 2022 08.36
+8
Med evropskim prebivalstvom nato še ni imel tako nizke podpore!