Tujina

Med ranjenimi, ki so čakali na pomoč v Gazi, številni s strelnimi ranami

Washington, 02. 03. 2024 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

ZDA so Palestincem v Gazi začele dostavljati humanitarno pomoč iz zraka, s tremi vojaškimi letali so s padali odvrgli več kot 30.000 obrokov hrane. Humanitarne organizacije pa so kritične, da "pomoč iz zraka ni rešitev za lajšanje trpljenja". Še vedno odmeva tudi četrtkov incident, ko naj bi izraelska vojska streljala na Palestince, ko so na severu Gaze čakali na dostavo humanitarne pomoči. Med ranjenimi imajo številni strelne rane, je sporočila ekipa Združenih narodov, ki je v petek obiskala eno od bolnišnic v palestinski enklavi.

Jordanija je med prvimi začela dostavljati pomoč v Gazo iz zraka
Jordanija je med prvimi začela dostavljati pomoč v Gazo iz zraka FOTO: Profimedia

"Grozljiva vojna je ujela nedolžne ljudi, ki ne morejo nahraniti svojih družin, in videli ste, kaj se dogaja, ko skušajo priti do pomoči. Moramo storiti več in ZDA bodo v prihodnjih dneh storile več," je napovedal Biden.

"Skupaj s prijatelji iz Jordanije in drugimi bomo zagotovili pomoč Ukrajini iz zraka in si prizadevali odpreti nove poti v Ukrajino, vključno z možnostjo pomorskega koridorja za dostavo velikih količin humanitarne pomoči," je dejal Biden, ki je zamešal Gazo in Ukrajino, kar je pozneje v izjavi popravil.

ZDA so s tremi vojaškimi letali C-130 že odvrgle prve obroke hrane, skupno naj bi v enklavo odvrgli 66 paketov, je za tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik ameriškega Centralnega poveljstva, ki ga povzema BBC. Na vprašanje, kako bodo ZDA preprečile, da bi paketi prišli v roke Hamasa in da bo pomoč dosegla civilno prebivalstvo, je ameriški tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby  dejal, da bodo dostavo izvedli med zračno operacijo, a priznal, da je letalski prevoz humanitarne pomoči ena od zahtevnejših operacij. 

Določili bodo lokacije, kjer bo potekalo usklajevanje, da bo pomoč prišla čim bližje tistim, ki jo potrebujejo in ob tem ne bo nihče ogrožen. "Največje tveganje je, da bi se na tleh kdo poškodoval," je še dejal Kirby. Poteka tudi usklajevanje, kako razdeliti pomoč, ko bo ta že na tleh. 

ZDA sicer zatrjujejo, da bo letalski prevoz dopolnilo in ne nadomestilo za prevoz pomoči po kopnem s tovornjaki, poroča AP. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa že potekajo priprave na nadaljnje dostave pomoči iz zraka.

"Pomoč iz zraka ni rešitev za lajšanje trpljenja"

Do napovedi ZDA so sicer nekateri kritični. Iz humanitarne organizacije Mednarodni reševalni odbor so sporočili, da bi morala biti vsa pozornost usmerjena v prekinitev obleganja Gaze. "Pomoč iz zraka ni rešitev za lajšanje trpljenja. S tem le odvračajo prizadevanja za preverjene rešitve za pomoč v velikem obsegu."

Kritiki menijo, da želijo ZDA z gesto prikriti Bidnovo nepripravljenost, da bi uporabil velik vpliv svoje države in Izrael prisilil k večjemu sodelovanju pri dostavi humanitarne pomoči. Letalska dostava je po mnenju kritikov spektakularen, vendar neučinkovit način za dostavo humanitarne pomoči, poroča Guardian. 

Prve pošiljke naj bi bile palete s hrano oziroma vojaški obroki.
Prve pošiljke naj bi bile palete s hrano oziroma vojaški obroki. FOTO: Profimedia

Jordanija že dostavlja pomoč v Gazo iz zraka

"Pomoč, ki prihaja v Gazo, ni niti približno zadostna. Na kocki so nedolžna življenja in življenja otrok," je dejal predsednik ZDA. Jordanija že dostavlja pomoč v Gazo iz zraka, pred kratkim pa so se ji pri tem pridružili še Francija, Združeni arabski emirati in Egipt.

"Vztrajali bomo, da Izrael omogoči vstop večjega števila tovornjakov s pomočjo v Gazo in odpre več poti. Nobenih izgovorov ne more biti, ker je dejstvo, da v Gazo ne prihaja niti približno dovolj pomoči. Morali bi dobivati več sto tovornjakov, ne le nekaj. In tega ne bom mirno opazoval. Delamo na dogovoru med Izraelom in Hamasom za vrnitev talcev in takojšnje premirje v Gazi za najmanj šest tednov," je dejal Biden.

ZN: Med ranjenimi čakajočimi na pomoč v Gazi številni s strelnimi ranami

Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v incidentu ubitih 115 ljudi, kakih 760 pa jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osebje ZN, prvo, ki je po več kot tednu dni obiskalo sever Gaze, je bilo v petek nekaj več kot dve uri v bolnišnici Al Šifa v Gazi, kamor so dostavili zdravila in gorivo.

Kot je po obisku ekipe ZN sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric, naj bi v bolnišnici Al Šifa po incidentu sprejeli več kot 700 ranjenih, od tega jih je kakih 200 še vedno v bolnišnici. Po navedbah predstavnikov ZN imajo številni ranjeni strelne rane. V bolnišnico so prepeljali tudi trupla več kot 70 ubitih v incidentu.

Zdravstvene oblasti v Gazi so v četrtek sporočile, da so izraelske sile streljale na Palestince, ko so čakali na dostavo humanitarne pomoči. Izrael je sicer potrdil, da so vojaki streljali, a je za smrt ljudi okrivil množico, ki je obkrožala tovornjake s pomočjo rekoč, da so bile žrtve poteptane ali povožene.

Iz sveta so se po incidentu zvrstile obsodbe nasilja, pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in k neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi. V EU pa so pozvali k neodvisni preiskavi okoliščin dogodka.

Izraelske sile napadle Rafo

Izrael je danes iz zraka napadel šotore blizu bolnišnice v mestu Rafa, kamor so se zatekli razseljeni Palestinci iz drugih delov območja Gaze, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Kot so dodali, je v napadu umrlo najmanj enajst Palestincev, še okoli 50 pa jih je ranjenih.

Kot je še sporočilo ministrstvo, so šotori, ki so jih danes napadli, v eni od četrti Rafe, ki so jih izraelske oblasti opredelile kot varne in pozvale civiliste, naj se umaknejo tja z drugih delov palestinske enklave. Med smrtnimi žrtvami današnjega napada sta po navedbah ministrstva medicinska sestra in reševalec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelska vojska navedb palestinskega ministrstva za zdaj ni komentirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Rafi ob meji z Egiptom, ki je nekdaj štela 300.000 prebivalcev, je po oceni ZN trenutno okoli 1,5 milijona ljudi, ki so se tja tudi na poziv Izraela začeli stekati ob intenziviranju spopadov v drugih delih palestinske enklave.

Število smrtnih žrtev vojne med Izraelom in Hamasom je v četrtek preseglo 30.000. Danes je ministrstvo za zdravje v enklavi sporočilo, da se je število še povečalo in zdaj znaša 30.320, potem ko so v zadnjih 24 urah našteli 92 mrtvih. Še 71.533 je ranjenih. Medtem humanitarne organizacije opozarjajo na lakoto v enklavi, zlasti na severu, zaradi katere že umirajo otroci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja