Tujina

Biden obiskal užaloščene svojce žrtev zrušenega bloka v Miamiju

Miami, 02. 07. 2021 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.R., M.P.
Komentarji
16

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek s prvo damo Jill Biden obiskal predel Miamija Surfside, kjer se je pred tednom dni delno porušila 12-nadstropna stanovanjska zgradba, ter tolažil svojce 143 pogrešanih in 20 doslej potrjeno umrlih.

Predsednik Joe Biden je svojcem povedal, naj nikoli ne izgubijo upanja. Ponudil jim je podporo in molitve na zelo oseben način, ker se je sam večkrat soočil z družinskimi tragedijami. Pred desetletji je v prometni nesreči izgubil prvo ženo in hčerko, pred leti pa sina Beauja, ki je umrl za rakom.

"Želim si, da bi bilo nekaj, s čimer bi vam olajšal bolečino. Ljudje, ki ste jih izgubili, bodo z vami vse življenje kot del duše, kot del tega, kar ste. Težje je žalovati javno kot zasebno in zavedam se, da ste pod dodatnim bremenom. Vendar pa vam obljubim, da še vedno verjamem v molitve in vi ste v mojih molitvah," je dejal predsednik.

Svojci so ga spraševali, ali verjame, ali je še kaj upanja, da najdejo koga živega. Biden jim je dejal, naj ne izgubijo upanja. Opisal jim je svoje izkušnje z bolečino ob izgubi žene in otrok ter dejal, da bo veliko bolečine in potrebna bo tudi psihološka pomoč v dneh in mesecih, ki sledijo. Reševalcem in državnim uradnikom Floride je obljubil, da bo zvezna vlada prevzela stroške iskanja preživelih in odstranjevanja ruševin.

S položajem so ga med drugimi seznanili republikanski guverner Floride Ron DeSantis, ki ga sedaj nekateri republikanci kritizirajo, ker se je Bidnu zahvalil za pomoč, in demokratska županja okrožja Miami Dade Daniella Levine Cava, prišla pa sta še oba republikanska zvezna senatorja s Floride Marco Rubio in Rick Scott.

DeSantis, ki se namerava potegovati za republikansko predsedniško nominacijo leta 2024, je dejal, da je bilo sodelovanje zvezne vlade odlično in ni bilo nobenih birokratskih zapletov. Biden pa je dejal, da je edina dobra stvar glede tragedije ta, da je Amerika videla, da je možno sodelovanje obeh strank.

Zvezna vlada je poslala svoje preiskovalce nesreče. Vzrok zanjo še ni povsem jasen. Zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema) je Floridi nakazala 20 milijonov dolarjev za potrebne ukrepe ter poslala več kot 400 reševalcev in drugih delavcev.

Dokumenti medtem kažejo, da izvajalci, ko so lani pregledali stolpnico, zaradi strahu, da bi njihovo delo stavbo še dodatno destabiliziralo, niso opravili potrebnih popravil, poroča The Independent. Povzetek dela iz oktobra 2020 kaže, da je družba Morabito Consultants, ki je stavbo pregledala, ugotovila, da sta se beton in jeklo zlasti na območju bazenov močno izrabila.

Vendar pa celotnih obnovitvenih del "ni bilo mogoče izvesti," so sporočili iz podjetja, saj bi "lahko to vplivalo na stabilnost preostalih sosednjih betonskih konstrukcij".

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
02. 07. 2021 20.47
-1
Objava na CBS Miami: »Bil sem globoko v spanju in slišal sem tisto, kar se mi je zdelo, kot da je strela usekala. Toda treskav hrup se ni ustavil. Samo nadaljevalo in nadaljevalo in trajalo bi rekel bi 20 do 30 sekund. Z ženo sva šla iz svoje sobe pogledat, kaj se dogaja. «je dejal Barry Cohen, priča. --- Eksplozivi, pred kolapsom stavbe ošibijo. Te eksplozije lahko trajajo tudi do 30s. Potem pa stavba pade. Za primer si oglej kontrolirano demolicijo (porušitev) Roslyn stavbe, kot jo je objavil Fox5: "Holiday Inn implosion in Rosslyn". Jasno se sliši pred porušitvijo stavbe eksplozivi in nato kolaps v tloris stavbe.
RamzesII
02. 07. 2021 21.20
-1
Ljudje soseščini so pred zrušitvijo v stavbi videli bliske in slišali hrup ...
ni_mi_vse_eno
02. 07. 2021 20.45
-1
Obstaja posnetek varnostne kamere, kjer je to popolnoma jasno. Video prikazuje stavbo v Južni Floridi pasti (= "Video shows South Florida building collapse" ). Tu se jasno pokaže, da se je stavba sesedla na področje največjega upora, to je, svoj tloris. Ogromno prahu kaže na eksplozivno moč. Železobetonska konstrukcija je izgubila beton, ostala je samo železna armatura, glej foto 1. Je kdo štemal železoben?
ni_mi_vse_eno
02. 07. 2021 20.45
-1
Pri načrtnem podrtju stavbe želijo stavbo potreti v svoj tloris, ker velikokrat nimajo veliko prostora drugje. Velikokrat se tudi naredijo napake in vse nosilne stebre ne odstranijo v pravem zaporedju, zato se stavba nagne na stran. Demolicija, ki se ponesreči (=demolition gone wrong). Največ upora za padec so nosilni stebri in zato je nemogoče v naravi pričakovati, da se bo stavba sama od sebe podrla na svoj tloris zaradi dotrajanosti, ampak bi se prej zvrnila. Popustili bi neki nosilni stebri, ostali držali in stavba bi se zvrnila. Če žeilš, da stavba pade v svoj tloris, potem moraš hkrati odstraniti vse nosilne stebre. => uporaba eksploziva je bila nujna, če želite tak rezultat.
ni_mi_vse_eno
02. 07. 2021 20.45
-1
Imate ogromno primerov kolapsov stavb v indiji, kjer se to kar pogosto dogaja zaradi gradbene mafije. Poglejte, ali mogoče vidite kje stavbo, ki se spremeni v prah sama od sebe?
samuray1
02. 07. 2021 11.36
+0
Jih je celi tolažil? Pa bo tolažil tudi Sirijce in Iračane?
User1538643
02. 07. 2021 09.44
-1
Millady
02. 07. 2021 09.17
+2
Patetično in ogabno je predstavljati Bidna kot človeka z empatijo. Pljuc!
antilevi?ar
02. 07. 2021 09.16
-1
Spet inside job-rušenje stavbe v kateri se je nahajala pisarna mcafee-ja katerega so umorili. Sam bog ve katere dokaze je tam skrival.
RamzesII
02. 07. 2021 21.31
-1
Poznate primer JohnMcAfee avtorja protivirusnega programa. V primeru njegove smr.ti je pustil datoteke, ki bodo v primeru njegove smrti aktivirane. Stran, kjer je bila objavljena, je bila izbrisana iz interneta, našel pa sem jo na internetnem arhivu. Mislim, da jim je McAfee naredil tak virus, da ko bo sproščen, bo okužil cel internet in se bo vse ustavilo. Prepričan sem, da je tak tip sestavil nekaj virusov, za katere nihče ne ve. Imel je dovolj časa za to. Vir: Kostelac
Justice4all
02. 07. 2021 08.19
+1
Ko pa bo v Sloveniiji kakšen star blok popustil....
ni_mi_vse_eno
02. 07. 2021 20.48
Justice4all
02. 07. 2021 08.18
-1
Zaradi dotrajanosti se zgodijo take stvari...
dante
02. 07. 2021 08.14
+5
Baje bo obiskal užaloščene svojce bombardirancev v Siriji in Iranu
OneEarth
02. 07. 2021 08.00
+1
Zalostno, ker je nekdo koval dobicek z poceni delovno silo in varceval z materialom
antilevi?ar
02. 07. 2021 09.17
+3
Ni to normalno naravno rušenje stavbe, temveč načrtno-uničevanje dokazov.