Tujina

Svet pozdravlja novo ameriško administracijo: 'Srečno, predsednik Biden'

Washington , 20. 01. 2021 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
129

Iz sveta se vrstijo čestitke novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu. Evropski voditelji pozdravljajo novo administracijo v upanju okrepitve čezatlantskih odnosov. Evropska komisija je tako tvitnila, da se "ZDA vračajo", Evropa pa je pripravljena. Bidnu je čestital tudi slovenski predsednik Pahor.

Evropski voditelji z novim ameriškim predsednikom upajo na vnovično okrepitev čezatlantskih odnosov. Uradni profil Evropske komisije je po inavguraciji tvitnil, da se "ZDA vračajo", Evropa pa je pripravljena. "Skupaj lahko združimo moči v boju za globalne spremembe, ki temeljijo na skupnih vrednotah." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Čas je, da se vrneta prepričanje in zdrava pamet ter da pomladimo odnose med EU in ZDA," je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Ob tem je objavil tudi videonagovor, v katerem je ZDA predlagal nov temeljni pakt za močnejšo Evropo, močnejšo Ameriko in boljši svet.

Da je Evropa pripravljena na nov začetek, pa je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Čestitkam se je pridružil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Veselimo se sodelovanja za demokracijo in skupno dobro," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je medtem v čestitki na Twitterju zapisal, da je "močen Nato dober tako za Severno Ameriko kot Evropo". "Nihče od nas se ne more sam spopasti z izzivi, s katerimi se soočamo," je poudaril in zapisal, da se danes začenja novo poglavje.

Pomen sodelovanja je v čestitki izpostavil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Skupaj smo. Skupaj bomo močnejši pri spopadanju z izzivi našega časa. Močnejši za gradnjo skupne prihodnosti. Močnejši za varovanje našega planeta. Dobrodošli nazaj v pariškem sporazumu."

Nemška kanclerka Angela Merkel je v čestitki izrazila pričakovanje, da se bo zdaj odprlo novo poglavje v ameriško-nemških odnosih. Prisego Bidna in Harrisove pa je označila za praznik ameriške demokracije, je na Twitterju objavil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Da gre za "velik dan za demokracijo, ki sega daleč čez meje ZDA", je na družbenih omrežjih zapisal italijanski premier Giuseppe Conte

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Španski premier Pedro Sánchez je obljubil, da bo Madrid podpiral Bidnovo administracijo v boju za demokracijo ter "pravičnejšo, bolj trajnostno in vključujočo globalno vodstvo". Posebej je čestital Kamali Harris in poudaril, da gre za začetek nove dobe, ne le za ZDA, temveč za ves svet. 

"ZDA se bodo vrnile k WHO in se priključile pariškemu podnebnemu sporazumu. Ne bomo se vedno strinjali z novo administracijo, a trudili se bodo in našli rešitve," je zapisal nemški zunanji minister Heiko Maas, sicer velik kritik Trumpove administracije. Nemški zdravstveni minister Jens Spahn je zapisal, da inavguracija predstavlja "novo poglavje za ZDA in čezatlantske odnose. Skupaj smo močnejši. Skupaj bomo premagali covid-19." 

Bidnu in Harrisovi je čestital tudi britanski premier Boris Johnson. "Ameriško vodstvo je bistvenega pomena pri vprašanjih, ki nas vse zadevajo, od podnebnih sprememb do covida-19." 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je tvitnil, da Evropa in ZDA delijo skupne vrednote. "Naše močno partnerstvo je ključno za naslovitev globalnih izzivov, kot sta pandemija covida-19 ali podnebne spremembe," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelski predsednik Benjamin Netanyahu, ki je bil sicer blizu Trumpovi administraciji, je na Twitterju objavil posnetek, v katerem je Bidnu zaželel uspeh, in spomnil, da ju z Bidnom veže dolgoletno prijateljstvo. "Veselim se sodelovanja s tabo pri krepitvi odnosov med ZDA in Izraelom, širitvi miru med Izraelom in arabskimi narodi ter pri soočanju z izzivi, med katerimi je tudi grožnja, ki jo predstavlja Iran." 

Madžarski premier Viktor Orban je medtem v čestitki Bidnu sporočil, da so zadnja štiri leta pokazala potencial prijateljskega in obojestransko koristnega sodelovanja med Madžarsko in ZDA, je povedal njegov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi. Bidnu je v pismu zagotovil, da Madžarska ostaja zavezana krepitvi odnosov med državama.

Novemu ameriškemu predsedniku so čestitali tudi številni drugi evropski voditelji, med njimi hrvaški premier Andrej Plenković, srbski predsednik Aleksandar Vučić, irski premier Micheal Martin, bolgarski premier Bojko Borisov in slovaški premier Igor Matovič

Joe Biden z družino ob prisegi
Joe Biden z družino ob prisegi FOTO: AP

Čestitkam se je pridružil tudi kanadski premier Justin Trudeau. "Najini državi sta se skupaj spopadli z nekaterimi največjimi izzivi v zgodovini," je zapisal in dodal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z njim, njegovo podpredsednico in administracijo.

Vse dobro je voditelju sosednje države zaželel tudi mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. "Želimo sodelovati, a ob upoštevanju naše suverenosti," je dejal.

Rusija je medtem novo ameriško administracijo pozvala k bolj konstruktivnemu pristopu k pogovorom o podaljšanju sporazuma Novi Start, zadnjega dogovora o zmanjšanju strateškega jedrskega orožja med državama. "Pričakujemo, da bo nova ameriškega administracija zavzela bolj konstruktiven pristop v dialogu z nami," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. "Pripravljeni smo na takšno delo na načelih enakih pravic in ob upoštevanju vzajemnih interesov." 

'Danes je čas za olajšanje'

Bidnu je čestital tudi slovenski predsednik Borut Pahor in na Twitterju zapisal: "Srečno, predsednik Biden." 

Novemu ameriškemu predsedniku je ob inavguraciji čestital tudi obrambni minister Matej Tonin. "Slovenijo in ZDA druži prijateljstvo in trdno transatlantsko zavezništvo. Pod vodstvom Joeja Bidna in Kamale Harris bomo naše obrambno in politično sodelovanje še okrepili, kar je moja ključna prioriteta," je Tonin zapisal na Twitterju.

Evropska poslanka Ljudmila Novak je v čestitki na Twitterju poudarila, da je danes čas za olajšanje. "Zaprisega 46. predsednika ZDA je posledica volitev kot najpomembnejšega inštituta demokracije. Po štirih letih temačne in razdiralne politike prihaja v Belo hišo oseba z občutkom za sočloveka in izjemno željo po skupnem dobrem. Danes je čas za olajšanje. Čestitke," je zapisala. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
21. 01. 2021 11.18
Trump pridi k namza predsednika,saj slabše že ne more biti
hotchilipoper
21. 01. 2021 11.17
Zdaj bo pa dolgcajt
Oz
20. 01. 2021 21.56
+1
Zaradi takšnega odnosa bo ameriška administracija hitro pokazala kaj si misli o našem PV. Velika veselica se obeta.
Jožajoža
20. 01. 2021 21.48
+3
ves svet se veseli,evropa pleše,samo v janšaniji je vse črno kot v grobu.
Kollerik
20. 01. 2021 21.57
+1
Srednji vek, inkvizicija, kurjenje knjig, lov na čarovnice (t.i. komuniste), korupcija in laž.... severni Zimbabve!
Dmg. 0
20. 01. 2021 21.33
+3
Sds ovce so se že cel mesec pripravljale na današen dan zmage. Res pa da 🐑 živijo s svojo ideologijo v svojem norem vzporednem sektaškem svetu , ki nima in ne sme imeti čisto nobenega stika z realnostjo na planetu. Skratka večji posebneži kot kakšno novoodkrito pleme v Južni Ameriki
anatomija
20. 01. 2021 21.23
+3
Trump je prisegel kot 46 predsednik . Ob njem je prva dama Janez Janša
CIGU MIGU
20. 01. 2021 21.20
+2
vedno sem mislil,da ste katoliki bolj povezani,a vidim,da ni ravno tako,bog to opazuje in si bo vse zacahnu
Dmg. 0
20. 01. 2021 21.17
+2
Hahaha, Sds🐑 še sami sebe ne prenesejo, sami sebi ne verjamejo , čisto po normi njihovega črednega🐏 Pacijenta Velikega. Belčki glavno, da ste bili med zadnjim gostitelji Tumplovga jazbečarja pompea in podpisovali z njim neke izjave proti Kitajčkom, ki so že ta trenutek brez vrednosti in v sneteh. Zdej vam pa stane sam še kak izlet na Balkan in Segedinarju
Spalec
20. 01. 2021 21.14
+4
A Janez pa se zmeri caka da trump spreobrne volitve hahahagag 😂
mferk1
20. 01. 2021 21.08
+4
500 sds in svečka komentarjev. Kaj nimate malo večjih ambicij kot pa eni in isti komentarji? Potem si pa še 5 profilov za pluse naredite pa ste zmagali. SDS in Trump sta svetlobna leta narazen in mi, ki podpiramo Trumpa ne podpiramo Janše. Vsaj jaz ne, Janez nikoli ne bo imel mojega glasu. Vi se pa kar delajte intelektualce na tabloidnih portalih, kot so novatv in prav tako 24ur. Oba sta brez kredibilnosti in daleč od objektivnosti. Smešni ste do amena. Pomoje vam pride ko napišete SDS in Janša ahahah
TheGreatRusia
20. 01. 2021 21.04
-3
ČESTITALI SO MU PLAČANCI IN MODRECI Z VELIKIMI PLANI! DAVOSA SE VESELIJO BOLJ KOT OTROK BOŽIČKA, DA NAM "UREDIJO SVET".
acromega
20. 01. 2021 21.03
+3
Pametno bi bilo zgraditi kako kliniko za zdravljenje teoretikov zarot. Ti ljudje blazno trpijo. Janša bi se lahko vsaj ambulantno zdravil.
Paskakvali
20. 01. 2021 21.05
+1
Neozdravljiv.......razen če mu peso presadijo......
intro
20. 01. 2021 21.03
+1
clovek je drugi katolik kot predsednik, vi katoliki pa tak po njem?
revolucija_mb
20. 01. 2021 21.00
+2
Kaj pa če v enem stavku rečem, da ne more države vodit človek brez moralnih vrednot in da prav da so ščistili rog !? Zdaj pa bo neki kratki stik med celicami naredlo... 😅
Maxx365
20. 01. 2021 21.06
+3
Zakaj le? Povedal si le to, kar si misli večina Slovencev. Da janez ne bi smel voditi države in da je prav da so ščistili Rog. Ne vem, kaj je tu spornega?
AntiKebab
20. 01. 2021 20.53
-3
Srečno, predsednik Biden, se meni sliši bolj kot slovo.
Maxx365
20. 01. 2021 20.56
+2
Meni pa kot lepe želje na novem delovnem mestu.
felix59 drugič
20. 01. 2021 20.49
+2
No , ne celi svet , manjka še Puklasti in Orban.
tečnež
20. 01. 2021 20.52
+5
resslovenka
20. 01. 2021 20.44
+12
Ko smo že pri čestitkah, bom rekla kar mi že dolgo leži na duši. Tiče se pa predsednika vlade RS. To je JJ. Če on koga osebno ne mara ali mu ni po volji, mu ni treba čestitati. Toda, kot nosilec državne funkcije t. j. Prvega ministra v državi, mu to veleva državniski bonton in smisel za razumevanje diplomacije. Je pa dejstvo, da JJ tega ne želi razumeti. To dokazuje že odkar zaseda to funkcijo. Zato bi se bilo potrebno vprašati ali je tak človek sploh primeren za tako pomembno funkcijo. Osebne antipatije so nekaj kar s funkcijo, ki mu je bila zaupana in ki vpliva tudi na ugled države v svetu niso sprejemljive in niso opravičljive. 😎
_endrug
20. 01. 2021 20.51
+6
Tudi brez čestitke ni primeren/sposoben za vodenje vlade RS.
AntiKebab
20. 01. 2021 21.07
-1
Vzemi ti vaš levi lok, pa razmišljaj kaj je tam primernega na funkciji.
RudiFeler
20. 01. 2021 20.42
+8
samo naš užaljeni in osramočeni osliček mu še ni čestital.
RudiFeler
20. 01. 2021 20.49
+4
s pedofilskim materijalom na računalniku, so pred kratkim dobili člana SDS-a, tako da ne nabijaj ovca.
VP87
20. 01. 2021 20.41
+7
Ne razumem kako je ta naš pacijent sam sebi zdravstveni minister? Čestitke dežujejo pri nas pa suša.
Victorinox
20. 01. 2021 20.39
+5
Prisega na Sveto pismo tudi demokratskega predsednika, kateri pripada levemu polu je za marsikaterega v Sloveniji pojem zmedenosti.
Victorinox
20. 01. 2021 20.43
+3