Tujina

Biden pozval k umirjanju napetosti z Rusijo

Washington, 16. 04. 2021 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
76

Ameriški predsednik Joe Biden je nekaj ur po objavi novih sankcij proti Rusiji in izgonu ruskih diplomatov pozval k umiritvi napetosti med ZDA in Rusijo ter izrazil željo po stabilnih in predvidljivih odnosih. Kot je dodal, pa ostaja pripravljen na uvedbo dodatnih ukrepov, če se bo Rusija še naprej vpletala v ameriško demokracijo. Medtem pa je Rusija napovedala povračilne ukrepe.

Kot je dejal, je v zadnjem telefonskem pogovoru ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu večkrat ponovil, da bo odgovoril z enako mero, če se bo Rusija še naprej vpletala v ameriške volitve in ogrožala Ukrajino.

Biden je predlagal srečanje s Putinom letos poleti v Evropi, ker si ne želi nadaljnjega zaostrovanja spora z Rusijo. Z ruskim kolegom sta imela odkrit in spoštljiv telefonski pogovor, v katerem je Američan Rusu napovedal povračilne ukrepe za vpletanje v lanske predsedniške volitve in kibernetske napade na ameriško vlado.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

"Sedaj je čas za umiritev napetosti. Pot naprej vodi skozi premišljen dialog in diplomatski proces. ZDA so pripravljene na konstruktivno pot naprej. Kjer so interesi ZDA za sodelovanje z Rusijo, bi morali sodelovati," je dejal Biden.

Ameriški predsednik je na navedbo, da ZDA niso uvedle sankcij proti udeležencem projekta plinovoda Severni tok 2 iz Rusije proti Nemčiji, odgovoril, da to zadeva ameriške zaveznike v Evropi in da se o tem še dogovarjajo, čeprav sam že dolgo nasprotuje projektu.

Biden je v četrtek uvedel sankcije proti šestim ruskim računalniškim podjetjem, ki izvajajo računalniške vdore za ruske obveščevalce, proti 32 posameznikom in skupinam, ki so se vpletali v volitve, ter osmim posameznikom in skupinam, ki so povezani z ruskimi dejanji na Krimu. Poleg tega je pokazal vrata desetim ruskim diplomatom.

Med osebami, proti katerim so uvedene sankcije, je tudi Konstantin Kilimnik, ki je bil v preteklosti zaposlen pri nekdanjem šefu kampanje Donalda Trumpa, Paulu Manafortu. Delal naj bi pravzaprav za rusko obveščevalno službo, ki ji je prenašal občutljive informacije o anketah in strategijah predsedniških kampanj leta 2016 ter prodajal zgodbo, da se je Ukrajina, ne pa Rusija, vpletala v volitve 2016.

Biden pa ni uvedel sankcij proti Rusiji zaradi domnevnega spodbujanja talibanov, naj v Afganistanu napadajo ameriške in zavezniške vojake. Bela hiša je v četrtek priznala, da so obveščevalna poročila o tem bolj majava. Biden je med kampanjo leta 2020 Trumpu očital, ker zaradi tega ni ukrepal proti Rusiji.

Rusija napovedala povračilne ukrepe

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je v četrtek obvestil ameriškega veleposlanika v Moskvi Johna Sullivana, da bo Rusija v odgovor na nove ameriške sankcije sprejela povračilne ukrepe. Veleposlanika je obvestil, da bo v kratkem sledilo več povračilnih ukrepov, kakšni bodo, pa ni pojasnil.

"Veleposlanika so obvestili, da bo kmalu sledilo več povračilnih ukrepov," so sporočili z ministrstva. Obenem so ameriška svarila pred nadaljnjim zaostrovanjem odnosov označili za popolnoma neprimerna, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Na ruskem zunanjem ministrstvu poudarjajo, da je Moskva dolga leta ohranjala odgovoren odnos z ZDA, z novo administracijo v Washingtonu pa so se razmere zelo poslabšale.

Med sestankom s Sullivanom je ruska stran predstavila svojo oceno neprimernih dejanj ZDA, "ki so kljub izraženi nameri, da želijo zgraditi pragmatične odnose z Rusijo, na novo udarile po teh odnosih".

Ameriška vlada je v četrtek uvedla nove sankcije proti Rusiji zaradi računalniških vdorov in vpletanja v volitve. ZDA so izgnale deset ruskih diplomatov in kaznovale več deset oseb in podjetij. Solidarnost z Washingtonom sta izrazili EU in zveza Nato ter podprli sankcije.

Gre za prvi povračilni ukrep ZDA zaradi vdora v sistem podjetja SolarWinds in okužbe programske opreme, ki jo uporabljajo ameriške vladne agencije, z virusom. Na ta način so Rusi dobili dostop do podatkov najmanj devetih vladnih agencij.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
16. 04. 2021 21.37
+2
Seveda spremljam ameriške medije... Če jih ne bi, ne bi vedel, kaj rajo zanima. Pravkar prikazano, zakaj imajo mačke luknjo v krznu prav tam, kjer imajo oči... Hmmmmmm.....
samuray1
16. 04. 2021 20.27
+5
Hudič bi rad bil mirotvorec,bi lahko napisali v naslovu. Je pa skrajni čas da vsi tisti ki zagovarate politiko zahodnjaško odvržete maske ter se soočite z lastno usodo podrepniško.
Ate_ist
17. 04. 2021 09.19
+1
težka bo, saj imajo glavo že globoko v določeni črni luknji.
Generacija56
16. 04. 2021 20.19
+4
Merkel, Macron, Zelensky, pozivajo, da se ruska vojska umakne z mej na Donbas. Dovolijo, da ukrajinska vojska pokolje tistih nekaj stotisoč Rusov, ki živijo na ukrajinskem teritoriju... Čudno..... Ko so to dovolili v Srebrenici, ni vžgalo? So potrebovali izgovor, da napadejo Jugoslavijo?
asdfghjklqwertz
17. 04. 2021 12.17
In razlog zakaj bi jih ukrajinci kar tako poklali?
Magog
16. 04. 2021 20.07
+2
Spet ista zgodba kot pod Obamo. Javno govoriš eno in delaš nekaj čisto nasprotnega. Že videno....
DonotquestionOBEY
16. 04. 2021 21.44
+3
Hint hint, večkrat je Obama izjavil, da bi z veseljem vodil državo iz ozadja na način, da ima tisti, ki je na odru v ušesu slušalko on pa mu narekuje kaj je treba rečt.
Generacija56
16. 04. 2021 19.32
+5
Tako je, 10 za začetek, z opcijo, da zreducirajo ameriške diplomate iz nekoč 1200 na 300... Torej, kar mediji ne pišejo, Putin je že zreduciral te vohune... Tistih 750 je bilo torej že izgnanih... Poljska, ki je izgnala 3, bo izgubila 5 diplomatov... Kar naprej... Saj reveži v ZDA ne vedo, kaj delajo...
totalka
16. 04. 2021 17.54
+2
Rusi že izgnali 10 ameriških diplomatov....ostale povračilni ukrepi bodo kmalu objavljeni
Apostol1
16. 04. 2021 16.33
+3
Namesto sankcij naj raje okrepijo varnost , ker tudi Amerika vdira v Ruske računalniške sisteme , brez skrbi niso nedolžni tako kot se delajo. Biden sicer neprimerljivo boljši od Trumpa , toda ponavlja pa iste napaka v mednarodnih odnosih kot so jih vsi Ameriški predsedniki.
DonotquestionOBEY
16. 04. 2021 21.45
+1
Neprimerljivo ? Lahko mogoče podaš natančne podatke na katerih področjih in s katerimi dejanji ?
nikhrast
16. 04. 2021 16.15
-8
Putin potrebuje zunanjega sovražnika, to se dogaja pri vsakem diktatorju. Probleme doma ne more rešiti, zato pa izzivanje, zatiranje opozicije, rožljanje ob mejah..., pa slabo ekonomsko stanje, nizke plače, mizerne penzije..., korupcija...
Zdenko Krajnc
16. 04. 2021 19.12
+4
A to kar trdiš, tudi verjameš ko spiš? Poskusi se prebuditi, dejansko v budnem stanju boš lahko videl da Biden obtožuje s samimi nesmisli. Pa ne more rusija biti kriva za to kar se dogaja na ameriških volitvah, čveka o nekem namišljenem vmešavanju brez vsakega dokaza... pa ni prvi... tudi pred njim so enako čvekali in "raziskovali"... zadnjih nekaj volitev v ZDA očitno več sami sploh ne volijo, kdorkoli zmaga zmeraj bi naj bili rusi krivi. Očitno gre za množično paranojo z vsemi znaki neprištevnosti in opravilne nesposobnosti... rusi niti volilne pravice na volitvah v ZDA nimajo, kaj še le da bi kakorkoli vplivali na volitve tam. Pa če se Bidnu zdi sporno da je zmagal, pa naj odstopi, ne pa da krivi ruse in Putina za lastne volitve, pri katerih rusi nimajo popolnoma nič.
jozejoze1
16. 04. 2021 19.56
+5
Tudi v EU vukojebini imamo cel kup neskončnih diktatorjev. Frau Merkel je na oblasti več časa kot Putko in diktira še ostalim državam EU vukojebine. Samo pri nas se to imenuje "demokracija", v Rusiji, Belorusiji, Iranu, Venezueli, Kitajski........TAM PA SE TEMU REČE "DIKTATURA".....zanimivo razmišljanje
Ate_ist
17. 04. 2021 09.44
+1
da nikhrast, putin je diktator, v katerega mi vsi polagamo upanje, da po svetu očistil fašistične zalege in njim potobnih satanistov, ki so se v povojnih letih spet namnožila. povej svojim prijateljem pribaltom, poljakom in ukrajincem, da dan danes roka putina seže tudi za ocean in da bo varno le na demilitiziranem območje v okolici južnega tečaja. tudi tebi ne bi bilo slabo pomisliti o pripravi toplega spodnjega perila in večji količini plenic za starejše občane.
kure bedne
16. 04. 2021 13.38
+2
hehe gumijasti Biden je nekaj pozival. Včasih so ga vsaki dan hvalili tukaj, sedaj pa enkrat na mesec omenijo neko njegovo budalaštinoo.
gcek
16. 04. 2021 13.31
+2
Zakaj ne napišete da je Rusija zaprla do Oktobra za kazen Azovsko morje tako ,da Ukrajina nima po morju dostop do dvek svojih pristanišč Američani pa so svoje konzerve obrnili in gredo nazaj proti Bosforju a si ne upajo prebiti blokade hahahah e moji Jenkiji pa ni to Srbija ali kaka banana republjika da jih raketerate .
Sokril
16. 04. 2021 12.40
+1
V Ukrajini bo počilo. Na Donbas frontni črti se kopičijo paravojaške milice ukrajinskih Neonacistov in UAF, NATO osebje, 150 turškega svetovalnega osebja in cca. 2,5-5000 sirskih dihadističnih plačancev. Situacija lahko hitro ekshalira v konflikt širših razsežnosti. V vojnem momentu bi bila Kitajska neumna, če ne bi vojaško zasedla Tajvana. V bistvu smo bližje 3 svetovni vojni kot kdajkoli prej.
Zdenko Krajnc
16. 04. 2021 19.20
+1
ne se bati 3SV ne bo... a ne vidiš da ZDA dajejo le videz velesile... dejansko sploh ne morejo posredovati v Ukrajini. Tam le Ukrajince "podpirajo" z jezikom in sankcijami proti 6 ruskim firmam... glede na globalno vojaško moč bodo s časom grozili le še kakšnim s.p-jem v banana republikah.
manga
16. 04. 2021 12.23
+0
Na bruhanje mi gre ko vidim to kreaturo.
Generacija56
16. 04. 2021 11.13
+2
Nenavadne zadeve se pojavljajo v ZDA... Želim spisati lapsuse s čestitkami senatorjev mornarici in letalstvu, pa ne gre nikakor skozi....
jozefStefan
16. 04. 2021 10.53
+0
Poraz ZDA bo boleč za EU. EU mora konkretno razmisliti kako naprej.
Generacija56
16. 04. 2021 10.46
+8
Takšne neumnosti počenja država, ki je prepričana v svojo moč tako močno, da ima izkrivljene predstave o realnosti. Karkoli uvaja, kot sankcije, se ne bo več vrnilo. Trge, ki jih izgublja, ne samo, da jih ne bo več pridobila, ustvarjajo se nove poti, ki jih brez teh sankcij ne bi bilo. Rusija je zaradi sankcij iz neto uvoznice hrane postala ena od največjih izvoznic na svetu! Finančne sankcije ustvarjajo povezave mimo ZDA, ki se bodo zgradile in obdržale... Nihče ne bo propadel zaradi sankcij, popustil v politiki. Najbolj pomembno je prav v primeru Kitajske in Rusije, druge države samo spremljajo in vidijo, kakšni sužnji so. Še v EU vedno več držav ne sledi sankcijam... Niso več ZDA v vlogi, kot po drugi svetovni, ko so imeli 50% vsega gospodarstva sveta, 70% proizvodnje električnih komponent... Časi blagostanja so minili... Sedaj se soočajo z nekonkurenčnostjo, v državi vre zaradi socijalne neenakosti. Pokoli skoraj vsak dan... In oni iščejo konflikte....
Uomo 46
16. 04. 2021 10.34
+2
Se je spet spotaknil?
Bananistanec
16. 04. 2021 10.32
+8
Provokatorji izvajajo sankcije ??? ha ha, zanimiv humor
Daichi Sawamura
16. 04. 2021 10.32
+5
Hhahahha... Pozval KOGA? Se en dokaz kako deluje ZDA politika. In kdo koga nadzira. Predsednik je navadna nula.
Pejnovrt
16. 04. 2021 10.28
-2
V Ameriki je podobno kot pri nas ko leve ovce verjamejo medijem
Bolfenk2
16. 04. 2021 10.14
+12
Uvede sankcije, grozi in bi hkrati umirjal zadeve z Rusijo. Biden je še večji komediant kot Trump.