Tujina

Joe Biden zaprisegel kot 46. predsednik ZDA: 'Demokracija je zmagala'

Washington, 20. 01. 2021 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ni.Š., STA, Maruša Slana, Urša Vrečar
Komentarji
1766

Joe Biden je uradno zaprisegel kot 46. predsednik Združenih držav Amerike. "To je dan demokracije," je dejal ob zaprisegi. Le nekaj ur kasneje je podpisal 17 izvršnih ukazov, s katerimi je odpravil nekatere sporne poteze predhodnika. Ob Bidnu zgodovino piše tudi Kamala Harris, ki je zaprisegla kot prva ženska ameriška podpredsednica. Doba Trumpovega predsedovanja je s tem uradno končala, začenjajo se štiri leta demokrata Bidna v Beli hiši.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Biden prevzel vodenje ZDA
    02:40
    Iz 24UR ZVEČER: Biden prevzel vodenje ZDA
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšno državo je podedoval Joe Biden?
    02:27
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšno državo je podedoval Joe Biden?
  • Prihod Bidna in Harrisove
    01:58
    Prihod Bidna in Harrisove
  • Zaprisega Kamale Harris
    01:10
    Zaprisega Kamale Harris
  • Bidnova zaprisega
    01:26
    Bidnova zaprisega
  • Iz 24UR: Prve poteze Bidna
    01:31
    Iz 24UR: Prve poteze Bidna
  • Iz 24UR: Trumpa na prisego ni bilo
    03:17
    Iz 24UR: Trumpa na prisego ni bilo
  • Iz 24UR: Izredne razmere v Washingtonu
    03:46
    Iz 24UR: Izredne razmere v Washingtonu
  • Iz 24UR: Bidnov zbogom Delawaru
    03:00
    Iz 24UR: Bidnov zbogom Delawaru
  • Iz SVETA: Upanje v izboljšanje odnosov z ZDA
    02:53
    Iz SVETA: Upanje v izboljšanje odnosov z ZDA
  • Iz SVETA: Strogo varovana inavguracija
    03:48
    Iz SVETA: Strogo varovana inavguracija

Oči svetovne javnosti so danes uprte v ZDA. Vodenje Združenih držav Amerike je po štirih turbolentnih letih predsednikovanja Donalda Trumpa prevzel novoizvoljeni predsednik Joe Biden. "To je dan Amerike. To je dan demokracije," je dejal v govoru po zaprisegi. 

Glavna nit nagovora sta bila epidemija koronavirusa, ki je v ZDA terjala že več življenj kot druga svetovna vojna, ter nasilni vdor v Kapitol 6. januarja. "Naučili smo se, da je demokracija dragocena. In v tej uri, prijatelji, je demokracija zmagala." Amerika se mora soočiti z ideologijo bele nadvlade, je dejal Biden in pozval k poenotenju države po štirih letih Trumpove razdvajalne politike. "To je zgodovinski trenutek krize in izzivov, pot naprej je enotnost."  

"Vem, da besede o enotnosti te dni zvenijo kot fantazija. Sile, ki nas razdvajajo, so globoke. In niso nove." Ameriška zgodovina je neprestan boj med ameriško idejo in njeno resničnostjo, je dejal Biden in nato pokazal na podpredsednico Harrisovo kot dokaz, da se stvari lahko spremenijo. 

Obsodil je nasilne izgrednike, ki so 6. januarja vdrli v Kapitol in poskušali spreobrniti voljo ameriškega ljudstva. "Ni jim uspelo. To se ne bo zgodilo, ne danes, ne jutri, nikoli." Biden je obenem obljubil, da bo predsednik vseh Američanov. 

Da so pred državo težki časi, saj se Amerika spopada z epidemije koronavirusa, ki je v ZDA terjala že več življenj kot druga svetovna vojna, je dodal Biden in poudaril pomen testiranja. Z minuto tišine se je poklonil več kot 400.000 smrtnim žrtvam koronavirusa.  

Spomnil se je tudi na zaveznice ZDA po svetu in dejal, da bo obnovil zavezništva po štirih letih administracije, ki je prisegala na geslo "Amerika Najprej." Pod Bidnom bodo ZDA znova postale pozitiven vzgled svetu. 

Joe Biden zaprisegel kot novi ameriški predsednik.
Joe Biden zaprisegel kot novi ameriški predsednik. FOTO: AP

Kamala Harris je zaprisegla kot nova ameriška podpredsednica in postala prva ženska, prva temnopolta oseba ter prva oseba azijskih korenin na tem položaju. 

Kamala Harris.
Kamala Harris. FOTO: AP

Inavguracijo je povezovala senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. "To je dan, ko se demokracija postavi nazaj na noge," je dejala v uvodnem nagovoru. "Ta slovesnost je vrhunec 224 let demokracije. Je trenutek, ko voditelji, ki jih je na oder pripeljala volja ljudstva, zaprisežejo, da bodo spoštovali našo ustavo in jo branili." 

Med govorci je izstopala zgolj 22-letna pesnica Amanda Gorman z recitacijo pesmi "Hrib, ki ga premagujemo" (angleško: The Hill We Climb). "Ne bomo marširali nazaj k tistemu, kar je bilo, pač pa se bomo premaknili k temu, kar bo – državi, ki je v modricah, a cela, dobrohotna, a drzna, huda in svobodna."

Ameriško himno je na inavguraciji zapela Lady Gaga, s pesmijo America the Beautiful pa je navdušila Jennifer Lopez. 

Po slovesnosti je Biden, sedaj že v vlogi predsednika ZDA, podpisal prve tri dokumente: razglas o inavguracijskem dnevu ter nominacije za višje in nižje položaje v vladnem kabinetu. 

Zatem sta s Harrisovo na Nacionalnem pokopališču Arlington položila venec na grob neznanega vojaka. Pridružili so se jima nekdanji predsedniki in prve dame Barack in Michelle Obama, George in Laura Bush, Bill in Hillary Clinton

Po slovesnosti sta Biden in Harrisova prevzela tudi Twitter profila POTUS in VP (predsednika in podpredsednice ZDA). Bidnov profil je v slabe pou ure pridobil 1,4 milijona sledilcev. 

Kmalu po inavguraciji je Biden v Ovalni pisani že podpisal prve izvršne ukaze, s katerimi namerava izpolniti obljube ameriškemu narodu, je dejal novinarjem.

Biden v Ovalni pisarni.
Biden v Ovalni pisarni. FOTO: AP

Inavguraciji v senci 6. januarja in Trumpovega preloma s tradicijo 

Belo hišo je že pred zaprisego zapustil dosedanji predsednik Trump, ki se v nasprotju s tradicijo, inavguracije ni želel udeležiti. Po letu 1869 je Trump prvi predsednik ZDA, ki se ni udeležil inavguracije svojega naslednika. Odhajajočo administracijo je tako zastopal dosedanji podpredsednik Mike Pence, ki pa je po slovesnosti skupaj z ženo prav tako že zapustil Washington. 

Slovesna zaprisega je potekala v senci nasilnega vdora Trumpovih podpornikov v Kapitol 6. januarja, za varnost je v ameriški prestolnici skrbelo kar 25.000 vojakov. Zaradi varnostnih razmer in ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s covid-19, na slovesnosti ni bilo navdušene množice. 

Več o varnostnih in poostrenih razmerah v Washingtonu pa v članku Inavguracija, kot je še ni bilo: poostrena varnost in omejena udeležba.

Solze in ganljive besede ob odhodu v Washington

Biden je skupaj s svojo ženo v torek zapustil zvezno državo Delaware. Sprva je bila načrtovana pot z Amtrakovim vlakom, a je zaradi varnostnih razlogov odpotoval v Washington z letalom. V torek zvečer se je udeležil spominske slovesnosti, na kateri se je poklonil več kot 400.000 ameriškim žrtvam pandemije covida-19.

Slovo od države Delaware, kjer je poleg Washingtona preživel največji del svojega življenja, je bilo izredno ganljivo. "Vedno bom ponosen sin države Delaware, ki je definicija tistega, kar je najboljše pri Američanih. Ko bom tudi sam umrl, bo Delaware zapisan v mojem srcu," je dejal v čustvenem nagovoru. Nato je z najetim letalom poletel v zračno bazo Andrews v Marylandu. 

Ko je prispel v Washington, sta skupaj z novoizvoljeno podpredsednico ZDA Kamalo Harris obiskala Lincolnov spomenik na travniku National Mall, kjer je pred znamenitim odsevnim bazenom in Washingtonovim spomenikom v ozadju potekala slovesnost za umrlimi zaradi covida-19. Slovesnosti se je poleg Bidna s sporogo in Harrisove s soprogom udeležila zgolj peščica ljudi. So pa na travniku postavili okoli 200.000 ameriških zastav, ki simbolizirajo množico, ki bi bila prisotna na zaprisegi, če ne bi bile stroge varnostne omejitve. 

Joe Biden in Kamala Harris s partnerjema na spominski slovesnosti.
Joe Biden in Kamala Harris s partnerjema na spominski slovesnosti. FOTO:

V govoru je Biden pozval Američane, naj se spomnijo mrtvih in skušajo začeti s celjenjem ran. "Med zahodom in mrakom, prižgimo luči in razsvetlimo temo," je dejal Biden in pozval:  "Če hočemo zaceliti rane, se moramo spominjati mrtvih. Včasih je res težko se spominjati, a je to način, da se pozdravimo. Pomembno je, da to naredimo kot narod. Zato smo danes tukaj." "Številne mesece smo žalovali sami, nocoj žalujemo in začenjamo celiti rane skupaj," pa je v govoru dejala Harrisova.

Bodoči predsednik se je udeležil tudi tradicionalne maše, ki je potekala pred inavguracijo v kongresu. Nanjo je povabil demokratska in republikanska voditelja senata in predstavniškega doma. Odzvali so se tako Chuck Schumer in Nancy Pelosi kot tudi republikanca Mitch McConnell in Kevin McCarthy

Noč sta družini Biden in Harris preživeli v Blairovi hiši, ki je uradna rezidenca za goste Bele hiše, kjer sta še zadnjič prenočevala Donald in Melania Trump.

Joe in Jill Biden sta se udeležila tradicionalne maše.
Joe in Jill Biden sta se udeležila tradicionalne maše. FOTO:
Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

00.03

Biden podpisal 15 izvršnih ukazov

Skupno je Biden le nekaj ur po zaprisegi podpisal 15 izvršnih ukazov, s katerimi naslavlja koronavirusno, gospodarsko in podnebno krizo. "Ni boljšega dneva za začetek, kot je danes," je dejal.

23.28

Zaustavil gradnjo zidu na meji

Biden je z izvršnim ukazom zaustavil tudi gradnjo zidu na meji z Mehiko, kar je bila ena glavnih (in najbolj spornih) obljub njegovega predhodnika.

23.26

Obvezne zaščitne maske

Med izvršnimi ukazi, ki jih je podpisal Biden, je tudi obvezno nošenje zaščitnih mask in vzdrževanje socialne distance v zveznih poslopjih.

23.25

ZDA se vračajo k Pariškemu podnebnemu sporazumu

Med izvršnimi ukazi je tudi vrnitev k Pariškemu podnebnemu sporazumu. Prav boj proti klimatskim spremembam je Bidnova administracija opredelila kot eno glavnih prioritet.

23.20

Harrisova zaprisegla tri nove senatorje

V vlogi podpredsednice je Harrisova po inavguraciji zaprisegla tri nove demokratske senatorje - Alexa Padille iz Kalifornije in Johna Ossoffa ter Raphaela Warnocka iz Georgie.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1766)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yokerxdinterfan
22. 01. 2021 17.41
+1
bo zanimivo ko bo policisjko nasilje nad črnci.....vrjetno bodo krivi republikanci
yokerxdinterfan
22. 01. 2021 17.39
Obama in Hilarry sta oba navijala za zid in imela obljubljala še bolj sporno politiko kot jo je Trump. Pa ne da ga podpiram ampak sploh medijem gre v nos zato ker se mu fučka in mu ne morete do živega
Fourty Six
21. 01. 2021 21.32
Boste sedaj dobili svojo demokracijo v vsej svoji lepoti, good luck America.
gogi911
21. 01. 2021 20.07
+1
Xdshagahhs
21. 01. 2021 17.52
+4
Kva prav na to 67% američanov, ki so glasovali za Trumpa?
galop
21. 01. 2021 17.26
+2
Amerika je daleč od demokracije...Če v imenu demokracije mečeš atomske bombe, kradeš nafto in vire, in igraš svetovnega policaja, potem je nekaj hudo narobe..
JohannDoe
21. 01. 2021 16.47
+4
Že dva dni beremo ganljive zgodbice o ganljivih govorih in proslavah, čustvih tega demokratskega politika in onega, še celo rokavičke so čustvene, ki jih nosi ta peti politik demokratske stranke. Skratka, same solzice. In sami demokrati. Komaj čakam na kako domačo proslavo, ko bomo brali kako je cela Slovenija vlekla robčke, ko je Pahor govoril o naši veličastni državi, še veličastnejši prihodnosti, ki nas čaka, in nas vse blagoslavljal z babičino Biblijo. Boljša v regiji je bila na tem mestu samo še ona pulicerjeva zgodba izpred časa, ki se je brala: "O kuža, kaj pa ti tukaj? Je rekel možak in stopil do njega...."
svetskicovek3
21. 01. 2021 16.43
+7
to je ta demokracija!! Maske, kampi, cepiva, siromastvo, nadzor populacije...vse v imenu demokracije!
CIGU MIGU
21. 01. 2021 16.37
-4
svojci umrlih na kapitolu pripravljajo skupno tožbo ,in kaj mislite kdo je krivec,,oranžni hujskač,tako,da bo še pestro
JohannDoe
21. 01. 2021 16.55
+0
Glede na to, da je en polical umrl zaradi nasilja protestnikov, ena protestnica zaradi nasilja policajev in trije protestniki nenasilno, očitno od kovida, bi rekel, da krivda Oranžnemu res ne uide.
JohannDoe
21. 01. 2021 16.55
+1
Pa naj kdo reče, da virus ne tolče tudi po protestnikih.
vsnsvt
21. 01. 2021 16.18
+8
Predvsem se bo začela žurka migrantov, teroristov, pedofilov, menjava spolov, sprevrženost in razvrat.....
Trla baba lan
21. 01. 2021 16.22
-2
A to misliš Madžara Szalaya (ču ču vlakec), Haiderja (Poročen, otroci, imel homo ljubimca), Berlusconi (bunga bunga) itd.
JohannDoe
21. 01. 2021 16.31
+2
Ja ja, natanko te misli. Od sedaj bodo lahko šli v ZDA pa jim tega ne bo treba več skrivat. Pa to. Kot marsikakemu pri nas na "levi" strani, kjer bi lahko bil ponosen, pa ni.
antilevi?ar
21. 01. 2021 16.07
+2
Da, DEMON-kracija je zmagala. BIDONE nima vcelikega dela,.dovolj je poniči vse kar je TRUMP naredil in je zmagovalec,.ljudje ga bodo častili kot boga. A greste staviti, da zadev povezanih z Izrahellom nebo poničil? Kako priročno.
Equilibre
21. 01. 2021 16.03
+0
Čene drugega vsaj ne bo treba gledat vsaki dan trumpa na naslovnici...
Mamuth
21. 01. 2021 16.03
+8
Me prav zanima v katero bo prva država v katero bo Biden izvozil malo demokracije ??
smigol
21. 01. 2021 16.05
+2
Trla baba lan
21. 01. 2021 16.16
+0
Republikanec jo je leta 1991 v Irak, potem se je pa nadaljevalo
DominusMaximuz
21. 01. 2021 16.34
+2
Iran, ker ima skoraj celo ekipo iz ljudi ki imajo tudi Izraelski pasuš. Vojna z Iranom je sedaj neizbežna, ker so veliki nasprotniki židov in amerika je spet suženj njihovim interesom
smigol
21. 01. 2021 16.01
+11
Dobr je začel. Prvi dan je s podpisom pariškega sporazuma zapravil 1 trilijon davkoplačevalskega denarja, medtem ko se kitajcem in indijcem po domače fučka za podnebje.
Enadvatristiripet
21. 01. 2021 17.39
-1
To ni res, malo researchaj koliko vlagajo kitajci v zelene tehnologije, so v samem vrhu.
smigol
21. 01. 2021 19.44
yokerxdinterfan
22. 01. 2021 17.40
ali pa pač kot nemci ki zaprejo nuklearko pa ugotovijo da nimajo dosti štroma pa odprejo ene dve termo elektrarni...
PorednaSliva
21. 01. 2021 16.01
+10
Ce je demokracija zmagala, to pomeni da bodo ponovno vladali indijanci na ameriškem kontinentu?
Wahl
21. 01. 2021 15.49
+2
Ko se majhen podalpski narod kurchi nad izbiro ali neizbiro novega predsednika ZDA kot, da smo ena od zveznih držav. Res smo adijo pamet narod, ukvarjamo se z drugimi, doma pa vse razmetano. Ob tem, da he Biden prevzel krmilo kot najstrejši predsednik v dosedanji zgodovini države je očem nekako ušlo ravnanje Melanije, ko je po pristanku Trump mahal novinarjem, ona pa zero f... hladno mimo hahahaha
bc123456
21. 01. 2021 15.44
-4
JANŠEVA DESNA DIKTATURAJ JE V PROPADU , ZMAGUJEJO DEMOKRACIJE, KATERE SAMODRŽEC JANŠA NE PRIZNAVA, ZATO BO MORAL ODITI V TEMO.
Trla baba lan
21. 01. 2021 16.17
+0
Včeraj je vlado JJ nasadila J. Sluga. Grims je samo začudeno gledal in ni mogel verjeti svojim očem.....
sverc-komerc
21. 01. 2021 15.33
-7
florida in arizona obrnili glasove v korist trumpa. this is only the begining
Rotter
21. 01. 2021 15.38
+3
smigol
21. 01. 2021 15.55
Wahl
21. 01. 2021 15.55
+1
Začetek česa? Zdaj se bo tožilka iz New yorka ponovno spravila nanj zaradi utajevanja, slejkoprej ga bodo po sodišču vlekli zaradi hujskaštva in odgovornosti za smrti njegovih podpornikov, ki jih je potem nevretenčar še strahopetno označil za teroriste. Sramota od človeka.
smigol
21. 01. 2021 16.06
-1
al trola no, sej florida ni mela kej obrnt glasove.
Madžaroš
21. 01. 2021 14.57
-1
haha lov na čarovnice se začenja.... bide in kamela napovedala vojno polovici amerike
Madžaroš
21. 01. 2021 15.05
-1
Brakedirt
21. 01. 2021 15.29
+0
bc123456
21. 01. 2021 15.47
+0
BOGI-NE PIŠI KOMENTARJE ČE NE ZNAŠ RAČUNATI 70 MILJONOV V ZDA NI POLOVICA AMERIKE, POJDI NA TRSTENJAKOVO MOGOČE TI POVEJO KAJ JE POLOVICA
smigol
21. 01. 2021 15.55
joj bc k majo v ameriki vsi volilno pravico, so vsi volili?
Opazujemvas
21. 01. 2021 14.56
-1
Dragi Janez, sedaj pa lepo spremljaj, kaj se bo dogajalo z Donaldom, še malo bo praskal, potem pa končal tam kjer mora. zato ker je spodobno in pravično. Njegova pot je tvoja pot, ko se igraš z ognjem se sigurno opečeš.