Tujina

Voditelja separatistov pozvala k mobilizaciji vojakov, v obstreljevanju umrla vojaka

Kijev/Moskva/Washington, 19. 02. 2022 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Maja Pavlin
Komentarji
1570

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je ruski voditelj Vladimir Putin že sprejel odločitev za napad na Ukrajino. Kot je pojasnil, ocena temelji na ameriških obveščevalnih podatkih, ki kažejo, da bo tarča napada prav ukrajinska prestolnica. Medtem je vodja separatistov v vzhodni Ukrajini pozval k vojaški mobilizaciji. Medtem se na konfliktnih območjih na vzhodu Ukrajine nadaljujejo kršitve prekinitve ognja, v obstreljevanju sta umrla najmanj dva ukrajinska vojaka.

Denis Pušilin, vodja proruske separatistične vlade v regiji Doneck, je podpisal odlok popolno mobilizacijo vojakov, rezerviste pa pozval, naj pridejo na vojaške nabore. "Vse moške v republiki, ki so sposobni nositi orožje v rokah, pozivam, da se postavijo za svoje družine, otroke, žene in matere," je zapisal. Za podoben korak so se odločili v Lugansku, kjer moški, stari od 18 do 55 let, ne smejo več zapustiti območja.

Za to potezo se je odločil po porastu nasilja med ukrajinskimi silami in uporniki v regiji, ki jih podpira Rusija. Zahod se boji, da bi lahko Rusija slednje uporabila kot izgovor za invazijo.

Evakuacija civilistov
Evakuacija civilistov FOTO: AP

Na konfliktnem območju so se sinoči po navedbah separatistov nadaljevali spopadi. Separatisti v Donecku trdijo, da je na njihovo območje ponoči priletelo več deset granat, podobno trdijo v Lugansku. Ukrajinska vojska medtem poroča o 19 kršitvah prekinitve ognja. Glede na izjavo upornikov na njihovi strani ni bilo nobenih žrtev.

So pa smrtni žrtvi zabeležili na ukrajinski strani. Gre za prvi potrjeni smrti vojakov v zadnjih nekaj tednih. Še štirje so bili ranjeni, je danes zvečer sporočila ukrajinska vojska. Med drugim je več min eksplodiralo nekaj sto metrov od notranjega ministra Denisa Monastirkija, ki se je mudil na frontni liniji skupaj z novinarji. Ranjenih ni bilo.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je pred tem pozno v petek opozorila na povečano število kršitev dogovora o prekinitvi ognja. V Lugansku so zabeležili 648 primerov kršitev, od tega je bilo 519 eksplozij. V Donecku pa so zabeležili 222 kršitev, od tega 135 eksplozij. Gre za opazno povečanje števila kršitev v primerjavi s prejšnjimi dnevi.

Ameriški predsednik je medtem pohvalil ukrajinske sile za izjemno zadržanost ob ruskih provokacijah. Povedal je namreč, da širi Rusija lažne zgodbe o genocidu v Ukrajini, kar je skladno s scenarijem, ki ga je Moskva za upravičevanje agresije uporabljala že prej. Separatistični konflikt na vzhodu Ukrajine je sicer izbruhnil leta 2014 in je zahteval več kot 14.000 smrtnih žrtev.

Že v petek so separatistične oblasti v Donecku in Lugansku sicer napovedale množično evakuacijo žensk, otrok in starejših v sosednjo Rusijo. Na mejo z rusko regijo Rostov je tako prispelo že več tisoč ljudi, kjer so zanje pripravili začasne namestitve. Regija je medtem zaradi velikega števila ljudi, ki prihajajo iz območij pod nadzorom separatistov, razglasila izredne razmere.

Po navedbah doneških separatistov so na varno prepeljali več kot 6000 ljudi, od tega 2400 otrok. Medtem je Luhansk po navedbah tamkajšnjih oblasti zapustilo 25.000 ljudi. Domnevno naj bi sicer na varno skušali spraviti okoli 700.000 ljudi. Pribežnikom pa bo po napovedih ruskega predsednika Vladimirja Putina pomagala tudi ruska vlada, saj naj bi vsak prejel po 10.000 rubljev (okoli 114 evrov).

Biden je pohvalil ukrajinske sile za izjemno zadržanost ob ruskih provokacijah.
Biden je pohvalil ukrajinske sile za izjemno zadržanost ob ruskih provokacijah. FOTO: AP

ZDA ocenjujejo, da je v Ukrajini in njeni bližini zbranega od 169.000 do 190.000 ruskega osebja, med katerim so tudi vojaki, ki jih v samooklicanih republikah Doneck in Luhansk na vzhodu Ukrajine podpira Rusija.

Rusija še naprej krepi svojo prisotnost na meji z Ukrajino, Putin zagnal strateške vojaške vaje z izstrelitvami raket

Putin je medtem zagnal vojaške vaje strateških sil, v okviru katerih so izstrelili tudi balistične in vodene rakete, so sporočili iz Kremlja, kjer ruski in beloruski predsednik spremljata vaje. Po napovedih ruskega ministrstva za obrambo v vajah sodelujejo vse veje ruskih oboroženih sil, od letalskih do mornarice s podmornico z jedrskim orožjem. "Takšno testiranje je seveda skoraj nemogoče brez vodje države. Saj poznate znameniti črni kovček z rdečim gumbom," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vojaške vaje
Vojaške vaje FOTO: AP

Putin in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko sta vaje spremljala iz Kremlja. Rusija je nove vojaške vaje napovedala v času stopnjevanja napetosti z Zahodom, ki se boji, da kopičenje ruskih sil ob meji z Ukrajino kaže na morebitno rusko invazijo na to nekdanjo sovjetsko republiko.

Po napovedih ruskega ministrstva za obrambo v vajah sodelujejo vse veje ruskih oboroženih sil, od letalskih do mornarice s podmornico z jedrskim orožjem. Cilj vaj, ki so jih načrtovali že dlje, je bilo testiranje zanesljivosti strateškega jedrskega orožja. Vojska je tako danes testirala balistične rakete, med drugim pa tudi hipersonično raketo tipa kinšal. Testiranje je bilo uspešno, so sporočili.

Rusija je v zadnjih tednih v bližini ukrajinskih meja izvajala obsežne vojaške vaje. Putin, ki od Zahoda zahteva obljube, da se Nato ne bo širil na Vzhod, je v petek dejal, da so ruske vojaške vaje "izključno obrambne narave in nikogar ne ogrožajo".

Dodal je, da Zahod in zavezniki "še niso pripravljeni resno obravnavati ključnih varnostnih zahtev Rusije". Rusija je namreč ta teden zahtevala, da se ZDA zavežejo, da bodo umaknile vse svoje vojake iz Srednje in Vzhodne Evrope.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in Putin bosta sicer v nedeljo opravila telefonski pogovor, v katerem se bosta pogovarjala o zaostrenih razmerah. Ob tem pa so iz Elizejske palače sporočili, da se bo Macron danes slišal tudi z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim.

Zveza Nato medtem poudarja, da še vedno ni prejela verodostojnih podatkov o umiku ruskih sil z območja ob meji z Ukrajino. Ravno nasprotno, Rusija naj bi še naprej krepila svoje vojaške sile, je na varnostni konferenci v Münchnu dejal generalni sekretar Jens Stoltenberg in Rusijo pozval k nadaljnjim pogovorom.

"Kljub trditvam Moskve doslej nismo opazili nobenih znakov umika in deeskalacije. Nasprotno, Rusija še naprej krepi svoje sile," je dejal Stoltenberg, ki je posvaril, da takšnega kopičenja sil, ki so pripravljene na spopad, niso videli od konca hladne vojne. "Nevarnost sedaj predstavlja kombinacija krepitve vojaških sil z zelo grozečo retoriko, ko postavljajo zahteve, za katere vedo, da jih ne moremo izpolniti, ter govorijo, da če jih ne izpolnimo, da bodo sledile vojaške posledice," je dodal.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg FOTO: AP

Ob tem je pojasnil, da je že v četrtek poslal ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu pismo, v kateremu ga vabi na nadaljnje pogovore v formatu sveta Nato-Rusija. Še naprej si namreč prizadeva za pot diplomacije, obenem pa je zavezništvo pripravljeno sprejeti vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo zaveznikov, je dodal.

Biden prepričan, da je Putin že sprejel odločitev za napad

Rusija sicer že ves čas vsa poročila o njihovi nameri za invazijo Ukrajine zanika. Ameriški predsednik Joe Biden je sicer prepričan, da bo Rusija Ukrajino napadla v prihodnjih dneh. "Napadli bodo Kijev, mesto z 2,8 milijona nedolžnih prebivalcev. Ruskih načrtov ne objavljamo, ker bi si želeli vojne, ampak da odstranimo razloge, ki jih bo Rusija navajala kot izgovor za napad," je dejal.

Na novinarsko vprašanje, ali je ruski predsednik Vladimir Putin že sprejel odločitev za vojno, je Biden odgovoril pritrdilno. "Prepričan sem, da je sprejel odločitev za napad," je dejal in dodal, da imajo ZDA dobre obveščevalne informacije. Biden sicer ne verjame, da bo Putin uporabil jedrsko orožje.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

V nagovoru o Ukrajini in Rusiji je Biden dejal, da je glede morebitnega napada na Ukrajino govoril s transatlantskimi zavezniki, pri čemer so bili vsi enotni glede ukrepov. "Rusija bo plačala visoko ceno za morebiten napad," je dejal. Sporočil je tudi, da Rusija izvaja lažne provokacije, s katerimi želi upravičiti napad na Ukrajino.

"Zahod je enoten in odločen. Pripravljeni smo na sankcije," je povedal in dodal, da še ni prepozno, da Rusija še vedno izbere diplomacijo. "Rusija se je strinjala, da se bosta zunanji minister Sergej Lavrov in državni sekretar Antony Blinken sestala 24. februarja v Evropi. Če pride do vojaške akcije, je Rusija zaprla vrata diplomaciji in izbrala vojno, za katero bo plačala visoko ceno. Ne le zaradi sankcij, temveč zaradi ogorčenja celotnega sveta," je jasen Biden.

Zagotovil je sicer, da ZDA v Ukrajino ne bodo pošiljale vojakov, so pa odločene braniti vsak centimeter ozemlja držav v zvezi Nato. "Rusija bo v primeru napada odgovorna za nepotrebno katastrofalno vojno," je dejal in poudaril, da bodo ZDA z zavezniki še naprej podpirale Ukrajino z vojaško, gospodarsko in drugo pomočjo.

Predstavnica Bele hiše za boj proti računalniškemu kriminalu Anne Neuberger je pred Bidnovim nagovorom Rusijo obtožila torkovega kibernetskega napada na ukrajinsko ministrstvo za obrambo in ukrajinske banke. Dejala je, da so ZDA napad hitro povezale z Rusijo, ter dejala, da je treba o tem poročati hitro.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1570)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
21. 02. 2022 12.29
+1
Če bodo Rusi že vojaško posredovali, bodo najverjetneje zasedli samo proruske uporniške republike, kjer v bistvu niti ni ukrajinske vojske in si z njimi Ukrajina itak nima kaj več početi. Noben politik pa jih ne more kar prepustiti Rusiji, ker bi ga proglasili za izdajalca. Tako da bi bila ruska zasedba pravzaprav win-win rešitev. Za okupacijo cele Ukrajine pa bi potrebovali kar celotno svojo armado (cca. 850.000 vojakov). Ukrajinska vojska šteje cca. 250.000 vojakov, ki so večinoma opremljeni z orožjem iz časa bivše SSSR, ki pa se zadnja leta pospešeno modernizira z zahodnim orožjem. Če bi jim Nato še pomagal z informacijami o gibanju ruskih kopenskih in zračnih sil (sateliti, radarski nadzor), bi lahko Rusi tudi krepko dobili po p.... Po stoletjih trpljenja pod ruskim škornjem se ukrajinci ne bodo zlahka vdali.
wxwx
20. 02. 2022 12.11
+1
In sedaj se oglasajo najvecji svetovni zlocinci....ljudje nismo pazabili, kdo je siril lazi in izmisljotine o orozju za mnozicno unicevanje, kar je potem uporabil za izvedbo teroristicnega napada na neodvisno drzavo....a so bile takrat sankcike...niso....ceprav je bil napad izveden izkljucno zavoljo lastnih koristi...
puspan
20. 02. 2022 11.34
+0
Vse paralele vodijo na začetke Hitlerjevega vpada na Poljsko. Tudi tam so Poljaki "šikanirali" nemško živečo manjšino.
Golob je car
20. 02. 2022 11.10
-2
Golob kot PV bo super vojaski strateg v casu najvecje evropske vojne po 1945. ce je lahko vodil geni lahko tudi vojsko
Rains
20. 02. 2022 10.46
-1
Rusi se počutijo ogrožene s strani NATA ampak vojno bodo pa oni začeli. Kako tipično!
Šumsko voče
20. 02. 2022 09.18
+1
Koji k se usa priseljenci vtikajo v eu
pravičnež
20. 02. 2022 09.14
+3
En bataljon Rusov je v Rogaški! Levaki so celo Rogaško prodali.
Uporabnik1899572
20. 02. 2022 09.01
+2
Ti res mislis da lahko ukrajina izbira??
MladInPerspektiven
20. 02. 2022 09.14
-1
Sama ne more. Če pa posreduje EU in ZDA pa ima neke možnosti. Vprašanje je kaj se dogaja v ozadju, kar ne dajejo v javnost.
MladInPerspektiven
20. 02. 2022 08.57
+1
Kot sem že pisal je za UKRAJINO edini izhod nevtralnost. Tako bo ovca cela in volk sit. EU in ZDA naj pomaga to speljati. Samo mislim, da so v ozadju nekateri drugi interesi ZDA in nekaterih politikov v Ukrajini.
Rains
20. 02. 2022 10.50
-2
Mogoče bi Ukrajini nevtralnost celo ustrezala ampak zaradi konstantnih groženj Rusije in konec koncev ruskega vmešavanja v Ukrajino s podpiranjem separatistov, se ne čudim če ji trenuto diši povezava z NATOm.
MladInPerspektiven
20. 02. 2022 16.45
+1
Potem Rusija nebi imela več izgovorov ... korak bližje miru ...itd
Uporabnik1899572
20. 02. 2022 08.48
-1
Sreca da so v sloveniji levaki zaustavili nakup militerizacija. Zdaj pa se lahko borimo z osnovnimi solami in ucitli ki strajkajo 😄
MladInPerspektiven
20. 02. 2022 08.53
+2
In pametnjakovič, povej kako bi nam pomagala vsa ta oprema če jo pošljemo kot do sedaj v TUJINO???? Biti tako pameten = kletni sektaš.
Maček
20. 02. 2022 08.05
+0
Tlele se dajete, kdo ma bolj prav, doma nam hoče Bojana pa potiho ušunjat obvezno Covid cepljenje. Za to se raje brigajmo slovencelnji, ne pa za Ruse pa Zda, k bomo itak tistim kimal, ko bodo dobili...
frufru
20. 02. 2022 08.03
+1
Ruski klavci skupaj s hitlerjem leta 1939 napadejo Poljsko in jo raskosajo pri tem pobijejo kompletno intelegenco da se ne bo zgodovina ponovila
Ate_ist
20. 02. 2022 15.29
lažeš; skupaj s hitlerjem so leta 1939 napadli slovaki, in imeli so velik razlog za to. leto prej so si požrešni in krvoločni poljaki drznili napasti in priključiti češki del cieszynske šlezije. poljaki sami so hoteli voditi napad na rusijo in so z višine gledali na hitlerja. za to so dobili kar so hoteli. v vojni z rusijo 1919-20 so zasedli območja sovjetske zveze, ki jim po parizu decembra 1918 niso pripadala (čista agresija poljske) in stalin je dal septembra 1939 zasesti samo tisti del poljske, ki je bil dodeljen rusiji v parizu po curzonovi liniji. ampak zate je zgodovina tako vas v španiji in ti nimaš veze niti kje se španija nahaja, tako da bluzi še naprej.
User1538643
20. 02. 2022 08.02
-2
Možno je da Rusija načrtuje največjo vojno v Evropi po letu 1945. V Evropi. Rusija ima v Belorusiji 30.000 vojakov, v Ukrajini 15.000 separatistov, ter okoli 150.000 vojakov na Ukrajinski meji. Na vzhodni meji Ukrajine je celotna 41. Ruska armada. To je skupno približno vsaj 190.000 do 200.000 vojakov. Temu je treba dodati še vojake na Krimu, ki lahko vstopijo z juga, ter okoli 10.000 dodatnih enot v Rostovu na Donu. Koliko vojakov ima Ukrajina, ki se vse manj vidi kot članica NATO-a? Če uspešno pripeljejo tole armado do Madžarske in Bolgarske meje, da mi ne trznemo, v prepričanju da gre za vojno v Ukrajini, bodo imeli veliko, tako časovno, kot tudi teritorijalno prednost, in bo po nas. Trst je njegov. Kot pišejo viri, politični cilji Moskve ostajajo nejasni. Ali bi temu kaj pristavila tudi Turčija, ki je v treh blokih, najbrž gre tudi lahko pričakovati. Kaj? Odvisno od pravila trojnega, vse, za enkrat, kaže na tretje.
Lajnaa
19. 02. 2022 21.59
-4
Rusi. 1. svetovna 2.000.000 dezerterjev (wow), 2. svetovna vojna podoben scenarij, Stalin da ustreliti 150.000+ svojih dezerterjev, tokrat, če se vmeša NATO, pričakujmo, da jih bo dezertiralo takoj 70%, v roku 7 dni praktično vsi. Putin in njegovi pa $$$-kovčki-$$$, in beg na Kitajsko, standard NOB procedura.
fcrs_lj
19. 02. 2022 21.58
+2
Ce se za ocepitev borijo prorusko usmerjeni so to separatisti, ce se pa NATOvci borijo za ocepitev je pa to legitimna borba za svobodo ljudi.
Uporabnik1865503
19. 02. 2022 21.46
-1
Če bi Rusi dobili Krim bi se jim dvignil ego in bi probali še europo.
MrNurmic .
20. 02. 2022 12.11
-2
FaTa Albanka
19. 02. 2022 21.42
-4
@Rains daj malo Time-out , nov datum je 22.2. po britanski kroni , bos v torek dalje jamro , ko res krenejo , baje da majke jim v torek pa zares ;)
Rains
19. 02. 2022 21.45
+1
Rains
19. 02. 2022 21.41
-2
Tako je to, če pustiš Rusom, da delajo kar hočejo. Vsakih nekaj let začnejo novo vojno in okupirajo izemlja in se tako širijo na zahod. Obenem pa jokajo da se NATO širi. Svet bo imel kmalu dovolj te konstantne Ruske agresije.
FaTa Albanka
19. 02. 2022 21.45
-2
srebrnibreg
19. 02. 2022 21.39
+2
Zakaj nič ne pišete kako v Nemčiji protestirajo proti NATU in zahtevajo, da pustijo Ruse na miru?
Rob123
19. 02. 2022 21.42
-3
@rebrnibreg to je res kaj sploh Nato dela v EU teoreticno je to tudi del okupacije EU 2 svetovna vojna je minila naj gredo domov cas je.
piu
19. 02. 2022 21.44
+2
Uporabnik1865503
19. 02. 2022 21.48
+1
minnaema@yahoo.com
19. 02. 2022 21.31
+1
Vladimir in Joško -pa NI vraga da je napočila bolezen zato je upravičeno vprašanje; "KDO JE BOLJ GLUH in povrh še slep"