Tujina

Iran začel napad na Izrael, Izrael v 'polni pripravljenosti'

Washington, 13. 04. 2024 07.31 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.K., STA
Komentarji
0

Izraelske obrambne sile (IDF) so sporočile, da je Iran proti Izraelu izstrelil več brezpilotnih letal. Hkrati izraelska vojska sporoča, da je v "polni pripravljenosti" - tako obrambno kot ofenzivno. Brezpilotna letala naj bi Izrael dosegla v nedeljo okoli 2. ure po našem času. Teheran je napad, ki so ga potrdili tudi v Beli hiši, sprožil v odziv na domnevni izraelski napad na iranski konzulat v Damasku v Siriji v začetku meseca.

Po poročanju Izraelskih obrambnih sil je Iran proti Izraelu izstrelil več brezpilotnih letal. Preden te, če jih prej ne prestrežejo, dosežejo Izrael bo trajalo več ur. Izraelska televizija Channel 12 poroča, da naj bi letalniki Izrael dosegli v nedeljo okoli 2. ure po našem času. 

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je po navedbah ameriške televizije NBC dejal, da bo Izrael tesno sodeloval z ZDA in regionalnimi partnerji, da izstrelke prestreže. "Grožnjo spremljamo. Gre za grožnjo, ki bo potrebovala več ur, da doseže ozemlje države Izrael," je dejal Hagari.

Izraelske sile so torej v visoki pripravljenosti. Da "pozorno spremljajo načrtovan napad" Irana in njegovih zaveznikov v regiji, je dejal tudi izraelski obrambni minister. Yoav Gallant pravi, da bi morali Izraelci upoštevati ukaze, ki bi jih lahko izdalo poveljstvo vojske - predvideva se, da bodo morali prebivalci zaradi zračnih groženj poiskati zavetje, poroča Sky News

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred začetkom napada je Izrael preventivno sprejel tudi nekaj drugih ukrepov - poveljstvo domače fronte je spremenilo svoje obrambne smernice, poleg tega pa bodo po vsej državi zaprte šole, omejeno je tudi zbiranje oseb na prostem. 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tik pred novico o izstrelitvi iranskega brezpilotnega letala dejal, da aktivirani "obrambni sistemi". "Pripravljeni smo na vsak scenarij, tako obrambno kot ofenzivno. Država Izrael je močna. IDF je močna," je sporočil in dodal: "Cenimo, da ZDA stojijo ob strani Izraelu, kot tudi podporo Britanije, Francije in številnih drugih držav."

Številne sosednje države so medtem začasno zaprle svoj zračni prostor. Pristojni v Jordaniji so napovedali, da bodo "nenehno spremljali razmere in pregledovali razvoj dogodkov".

Iran je obljubil, da se bo maščeval za napad na njegov konzulat v Siriji, ki se je zgodil 1. aprila in v katerem je bilo ubitih sedem vojaških častnikov, vključno z najvišjim poveljnikom. Iran je za napad namreč obtožil Izrael, Izrael pa obtožb ni ne potrdil ne zanikal.

Fajonova: Vsakršno stopnjevanje že tako hude situacije na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno

Slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je dejala, da "zaskrbljujoče informacije, ki jih dobivajo, potrjujejo, da je Iran proti Izraelu poslal brezpilotna letala, opremljena z eksplozivom, ki naj bi izraelski zračni prostor dosegla okoli 2. ure zjutraj", poroča TV Slovenija. Dodala je, da je tudi Izrael na drugi strani v zrak poslal bojna letala. 

Pred družbenih omrežij je sporočila, da je napad Irana na Izrael "zelo zaskrbljujoč". "Vsakršno stopnjevanje že tako hude situacije na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno. Slovensko zunanje ministrstvo pozorno spremlja dogajanje," je dodala. 

Biden se bo srečal z ekipo za nacionalno varnost

Napad so potrdili tudi v Beli hiši. "Predsednik Joe Biden se sproti seznanja s položajem in se bo danes srečal s svojo ekipo za nacionalno varnost. Ekipa je v stalnem stiku z izraelskimi uradniki, pa tudi s partnerji in zavezniki. Ta napad se bo predvidoma odvijal več ur. Predsednik je bil jasen, da je naša podpora Izraelu trdna. ZDA bodo stale ob strani Izraelcem in jih bodo podpirale v obrambi pred grožnjami iz Irana," je sporočila tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Iranski državni mediji so medtem poročali, da je iranska revolucionarna garda sprožila napad na Izrael. Proti Izraelu naj bi poleg dronov poslali tudi rakete, poročanje iranskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški uradniki naj bi po poročanju televizije NBC Izrael hkrati svarili pred preostrim odzivom, ki bi poglobil krizo na Bližnjem vzhodu zaradi vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi.

Biden je v petek izrazil prepričanje, da bo Iran zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu "prej ko slej" izvedel napad na Izrael. Podrobnosti ni pojasnil, na vprašanje o tem, ali so ameriški vojaki ogroženi, pa odgovoril, da so ZDA zavezane obrambi Izraela in ga bodo podprle.

Ker je svet v stanju visoke pripravljenosti, so države, vključno s Francijo in Indijo, izdale opozorila pred potovanjem v Izrael ali Iran. Ameriško veleposlaništvo v Izraelu je zaradi razmer izdalo tudi varnostno opozorilo za svoje uslužbence. Izraelski napad na iranski konzulat je sprožil bojazen, da se lahko napetosti po vojni v Gazi razširijo po celotni regiji Bližnjega vzhoda.

Washington se je odzval tudi na akcijo iranske revolucionarne garde, ki je danes v Perzijskem zalivu zasegla kontejnersko ladjo, za katero trdi, da je povezana z Izraelom. "Iran pozivamo, naj nemudoma izpusti plovilo in njegovo mednarodno posadko," je dejala tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost Watsonova.

"Zaseg civilnega plovila brez provokacije je očitna kršitev mednarodnega prava in dejanje piratstva Islamske revolucionarne garde," je dodala.

"Letalski napad na iranski konzulat je enak napadu na iransko ozemlje"

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je dejal, da je letalski napad na iranski konzulat, za katerega sicer Izrael uradno ni prevzel odgovornosti, enak napadu na iransko ozemlje. Že v sredo je dejal, da je Izrael naredil napako, zaradi katere mora biti kaznovan in tudi bo.

Iranski vrhovni voditelj Ali Hamenej vodi molitev.
Iranski vrhovni voditelj Ali Hamenej vodi molitev. FOTO: AP

Ameriška televizija CBS je v petek poročala, da bi lahko povračilni napad vključeval več kot sto brezpilotnih letal in več deset raket, ki bi lahko zadele vojaške cilje v Izraelu.

Izraelska in ameriška vojska tesno sodelujeta, sta sporočili obe strani. Izraelski obrambni minister Joav Galant je partnerstvo med Izraelom in ZDA označil za nezlomljivo."Naši sovražniki mislijo, da lahko razdvojijo Izrael in ZDA, vendar je ravno nasprotno – združujejo nas in krepijo naše vezi," je dejal Galant v petek po srečanju s poveljnikom ameriških sil v regiji, generalom Michaelom Erikom Kurillo.

Lufthansa in Qantas ustavila lete skozi iranski zračni prostor

Nemška letalska družba Lufthansa je sporočila, da njena letala iz varnostnih razlogov ne bodo več uporabljala iranskega zračnega prostora, podaljšala je tudi prekinitev načrtovanih letov v in iz Teherana. Ukrep velja tudi za Austrian Airlines, podobno odločitev pa je sprejela tudi avstralska letalska družba Qantas.

Letalski prevozniki se za previdnostne ukrepe odločajo ob naraščanju napetosti na Bližnjem vzhodu, posebej potem, ko je Iran zagrozil s povračilnimi ukrepi proti Izraelu zaradi napada na iranski konzulat v Damasku. "Zaradi trenutnih razmer Lufthansa ustavlja polete v iz iz Teherana do vključno četrtka, 18. aprila. Družba poleg tega ne uporablja več iranskega zračnega prostora," je v petek dejal tiskovni predstavnik družbe.

Enake ukrepe je uvedla tudi Lufthansina podružnica Austrian Airlines. "Za Austrian Airlines je glavna prioriteta varnost potnikov in posadk. Sproti ocenjujemo razmere na Bližnjem vzhodu, zato je Austrian v tesnem stiku s pristojnim oblastmi," so sporočili iz družbe.

Iz avstralske letalske družbe Qantas pa so danes sporočili, da zaradi razmer v delih Bližnjega vzhoda preusmerjajo vse svoje lete na relaciji med Pertom in Londonom, tako da ne bodo več potekali skozi iranski zračni prostor. "S strankami se bomo neposredno povezali, če bo to pomenilo kakršnekoli spremembe njihove rezervacije," je po navedbah AFP dejal tiskovni predstavnik Qantasa.

Polet Perth-London je običajno brez postankov, zdaj pa bodo letala na alternativni poti pristala v Singapurju in dotočila gorivo. Leti iz Londona v Perth bodo zaradi ugodnejših vetrov še naprej brez postanka. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3